Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mexická důlní společnost, která těží na apačském území měď, pořádá každoroční oslavu, na níž Indiáni dostávají mouku. Přijíždí na ni i mladý náčelník Ulzana, a právě on objeví v jednom voze ukryté dělo. Padne však do zajetí, dřív než stačí promluvit. Do bezbranných Indiánů náhle začnou pálit děla a pušky. Pouze několik bojovníků spasí holý život - a spolu s nimi prchá i Ulzana, jemuž se podařilo osvobodit. Jeho žena se však stala obětí kulky. Po tomto masakru Apači přísahají pomstu a neprodleně ji začnou uskutečňovat. Jejich nepřátelé Mexičané v té době opravdu nemají o starosti nouzi - do země už pronikají americké průzkumné jednotky a válka je na spadnutí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

Lima 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch zoufalých pokusů Made in NDR o western v čele se srbským tělocvikářem Gojko Mitičem. Jako malá děcka jsme to baštili, dnes, když to úplnou náhodou sleduju, polévá mně horko. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Vůbec to není tak špatné, jak se zdá podle zdejších 38%, ale zároveň to ani není o moc lepší. Viděl jsem ještě Mitićovu indiánku Synové velké medvědice (která má dle csfd 51%) a ta se mi zdála mnohem blbější. Tahle je taková vážnější. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Snaha studia DEFA o další vyprávění na bázi historických faktů (viz "Tecumseh") sice byla, ale naštěstí z toho nevylezl rádobyhistorický paskvil, ale celkem slušný western. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ok na zdejší hodnocení zvysoka kálím. Mohl bych k tomu zase něco napsat, ale čert to vem. Apači jsou pro mě prostě pecka a po Bílých vlcích moje druhá nejoblíbenější Mitičovka. Tentokrát se tvůrci vysrali na zbytečný filozofování ani to klasické schéma z předchozích filmů se tu neopakuje. Prostě tu máme jenom drsný přímočarý a nekompromisní western o pomstě. Mitič sice jako tradičně moc nehraje když mu zabijou manželku a vyvraždí celou vesnici, tak ani nehne brvou a jde prostě za pomstou, ale u podobnýho typu filmu to nevadí. Tady hlavně na scénu přijde jednoznačně nejlepší a nejodpornější záporák ze všech Mitičovek. nikdo se tu z ničím nesere hned na začátku 400 mrtvých Apačů až nečekaná krvavost a nekompromisnost. Možná je to pro někoho málo, ale mě to stačí. Objektivně bych dal 4*, ale při pohledu na zdejší hodnocení si přisadím.95% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Jedna z tých typických "indiánok" z G. Mitičom, akých natočil hromadu. Iba niekoľko Apačov prežije veľký masaker, pri ktorom zloduchovia zbierajú indiánske skalpy, za ktoré sa dobre platí. Za indiána 100 dolárov, indiánku 50 a dieťa 25 dolárov ( Nehláste sa už, brigádnikov už neberú)... Tých, čo prežili vedie k pomste samozrejme Mitič a spolu s ním i starý šedivý náčelník, ktorému slúži aspoň hlava. Občas na nervy brnká nie príliš vhodná hudba, chýbalo mi tam viac indiánskych bubnov, ale film celkovo až taký prúser to nie je. Súčasné hodnotenie (42%) nezodpovedá skutočnej kvalite filmu. U mňa 60%. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Trochu strela vedľa, kde aj Gojko s červenou šatkou na čele až tak nepasuje. Zvláštny príbeh o pomste, ktorý ma občas v akciách zaujal zaujímavou hudbou a už štandardne zázračnými kaskadérskymi kúskami s koňmi. Škoda, že je to zlepenec dlhých záberov, ktoré sa snažia povedať niečo viac o utláčaní Indiánov... Žeby snaha o kvalitnú drámu? Asi nie. Strela vedľa...___O pár rokov neskôr kvitujem jednoduchosť a ráznosť. Štandardný príbeh o indiánskej pomste, kde sa zbytočne nekecá, ale zabíja. Jednohubka, ktorá neublíži... Trochu lepšie ako ULZANA... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zas tak špatné to není, i když znovu už to vidět nemusím. Má to sice zbytečně dlouhý úvod, tuším skoro půl hodiny, než dojde ke konfliktu a následně může nastoupit cesta pomsty. Jen mi nebylo celou dobu jasné, kolik v té vesnici skutečně žije Apačů, protože jednu chvíli je jak po vymření, a za chvíli je plná dětí a žen a mladých bojovníků, stařec je zde jeden, ale pořád při síle. Jinak se však film s ničím nemaže - ženy, děti, skalpy, kruté smrti. A všichni bílí si jedou na vlastní triko, ne že by si nějak pomáhali, což myslím i více odpovídá realitě. Také je vidět, že ani s Mexičany se nikdo nemazlil. Závěrečný souboj jsem sice čekal poněkud nápaditější, ale celkově to kupodivu nijak hloupé nebylo. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

když vidím ta odsuzující hodnocení, musím se soudruhů z NDR zastat. Ten film není tak špatný. Já jsem to také viděl jako dítě a také jsem k tomu teď přistupoval s obavami. Ale byly liché. Film se mi líbil, místy i hodně. Rozhodně si nezaslouží tak mizerné hodnocení a povýšenecké odsudky, které se nejspíše opírají o zemi výroby a dobu výroby. Já myslím, že to je právě naopak třeba ocenit. Na to, kde ten film vznikl, kdy vznikl, je to dobře odvedená práce. A ty exteriéry jsou docela realistické, to je třeba rovněž ocenit. Možná bych tomu nedal celé čtyři hvězdičky, ale tady musím přisadit, abych trochu vyvážil hodnocení "odborníků". ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Úplne povrchné rozpracovanie charakterov a zdánlivo neviditeľné politické pozadie komunistickej propagandy slabších a trpiacich. Costner s Winnetou(m) by to ale dokázali. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

2/10 Kdyz pomineme sympaticke straneni indianum, coz se u sousedu Karla Maye da vzhledem k jejich antifasisticke profilaci jaksi cekat, je to des, ktery naprosto dodelava odporna hudba, co musela byt puvodne slozena pro nejaky pschadelicky. Pekne je, ze apaci zmasakruji i mexicani, kteri s nimi souciti a zaverecna strilecka se deje v nejakem bulharskem kopci a ne na planine. ()

Rabina 

všechny recenze uživatele

Uznávám, v půlce jsem usnul, přesto před koncem jsem se vzbudil a přišlo mi, že se nic nezměnilo, tak tedy hvězdička, snad za ten nerušený spánek ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Slabšie ako najslabšia winnetuovka, čo som v poslednom čase videl. Ale to som ešte nevidel tie najnovšie. Bojujú tu dobrí Indiáni so zlými bielymi tvárami a to je asi všetko. Chýbajú výrazní hrdinovia okrem jedného, chýba aj vtip a atmosféra, len guľky a šípy lietajú vo veľkom, k tomu katastrofálna hudba. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Dost drsný a syrový film zvlášť vzhledem k tomu, že jde o film NDR s Gojko Mitičem v hlavní roli. Dějově je to primitivní, na druhé straně neromantické a akční s historickými prvky (střílení do Apačů dělem během "trhu" se údajně skutečně stalo), poslední přestřelka u srubu nemá chybu. 50-55 % ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Docela slušný.A balkánský indiáni a indiánky vypadají líp než ty opravdový(myslim ve smyslu-pěkný lidi).Soundtrack je takovej Moriccone střihlej Liškou. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Nemohu pochopit co jsme na tom jako klučiska viděli. přestřelky ubohé, indsmeni padají z koně aniž kdo střílí, vše je ploché, děj plytký. Chápu že na dobu a státy výrobu nemohu chtít obr šou, ale tohle je skutečně paskvil. ()

Reklama

Reklama