Reklama

Reklama

Ikaros

  • Česko Vesmírné dobrodružství (neoficiální název) (více)

Obsahy(1)

Příběh o záchraně kosmonautů z kosmické lodi Ikaros, která byla poškozena rojem meteorů a ztratila se ve vesmíru. Ve své době nejnákladnější socialistický sci-fi film. (Hans.)

Recenze (9)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Sešli se takhle soudruzi politruci v rámci RVHP, a řekli si – takto ne. Socialismus si podvracet nějakou Space Odyssey od Kubricka nedáme. Zaúkolujeme východní Němce a Poláky, ti dělaj hezky koprodukční filmy, aby demonstrovali, že už jim to, klukům, spolu hezky klape. Holkám ne, to je furt ještě válečná kořist Rudé armády. Takže do konce této pětiletky doženeme a předeženeme, rozvleklý film u Jupitera natočit dovedeme také. Inu – je tu hafo záběrů s křivou podlahou, našlapováním na suchý zip, pořád se něco otáčí dokola a někdo hlavou dolů, ve vzduchoprázdnu nejsou zvuky, spousta záběrů je obšlehlá od začátku do konce. A je to takové socialistické multikulti jak dnes, prázdné a nefungující též jak dnes. Pár minut záběrů ze Země, nemohu si pomoci, ale furt mi nějak lezl na mysl Vinnetou (ač téma velmi vzdálené). Taková to byla filmařina. P.S. Nemůžu se zbavit dojmu, že jsem novelu jako dítě asi četl, ale spíš to bylo jen filmovým vykradením úplně všeho, že mi pak přišly stopy příběhu povědomé... P.P.S. ale zase se potvrzuje, že němčina je dobrý jazyk na filosofování i o úplném h...... ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Scény z vesmíru byly velmi povedené, zpracováním byly o mnoho dál, než třeba ve Star Treku z roku 1966. Na druhou stranu nebyly ani zdaleka tak dobré, jako v 2001: Vesmírná odysea z roku 1968:) Na Zemi si zase dětičky hrály s létajícími talíři na dálkové ovládání:) ale jinak veškerý děj mimo vesmír mě ničím nezaujal. Toho bylo naštěstí jen pár minut. Celkově jsem měl s příběhem velký problém, hlavně proto, že nerozumím německy:D Jestli to chápu dobře, tak na začátku je meteority nebo čím poškozena a ztracena vesmírná loď Ikaros. Jiná vesmírná loď se jí vydá hledat a po čase narazí na její signál... No a to je tak vše, co bych byl schopen o zápletce říct:D Ale dobře se na to koukalo, záběry na vesmírná plavidla mám prostě rád. Jo a vsadil bych cokoliv, že Vesmírnou odyseou se východoněmečtí filmaři inspirovali. No a tim Star Trekem zřejmě také. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Výrazná inspirace jak Polákovou Ikarií XB-1, tak Kubrickovou 2001: Vesmírnou odyseou, neřku-li rovnou snaha přiblížit se těmto přelomovým žánrovým snímkům předchozí dekády, je zde nepřehlédnutelná. Nicméně Ikaros zdaleka nedosahuje ani sílu tajemné atmosféry prvního, ani vizuálně fascinujících velkolepých scén druhého zmíněného a ze zřejmě jediného přelomového aspektu a sice, že ve své době šlo o nejnákladnější snímek východního bloku, toho pro dnešního diváka už moc nevytěží. Přesto jsem vnímal technicky velmi slušně zpracované vesmírní sci-fi s celkem obstojnou výtvarní stránkou včetně triků, příjemnou stopáží i několika napínavými pasážemi a rozhodně mě neurazilo. Dostal jsem po čase zase chuť zkusit nějakou zajímavost ze soudku sci-fi a vyloženě zklamán nejsem, byť jde o snímek, který funguje nejvíc především jako ta zajímavost a podruhé bych se na Ikarose už asi nepodíval. Tři velké vesmírné hvězdy. * * * [70%] ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Inšpirované Západom ( triky, hudba hlavne v závere - každý vieme o hlavne aký snímok ide ) a podávané Východom ( celkové to ,,uvedomelé,, pojatie ). Vo východnom bloku sa zrejme robilo to, čo neskôr zvykli robiť a dodnes robia na západe, a to niečo v štýle - ´´aby som to nemusel premietať u nás, radšej si natočím vlastnú verziu´´. A tak je kinematografia plná dvojvaječných filmových dvojčiat. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Mě ty východněmecké sci-fi jaksi vůbec neberou. Viděl jsem jich pět (a shodou okolností to jsou úplně všechny, která tu mají nějaká procenta) a nejvíc z nich se mi líbila Eolomea a ani ta za mě není žádný velký zázrak, ačkoli má na rozdíl od těch čtyř ostatních nějaký přesah, ale atmosférou je mdlá a nevýrazná dost podobně. Ikaros bych ale měl na druhém místě, protože mě to furt bavilo a zajímalo víc, než třeba V prachu hvězd nebo Mlčící hvězda. Z Ikara mám aspoň pocit, že si z něj pár zajímavějších a napínavějších scén budu pamatovat i delší dobu než 2 měsíce a navíc to má obstojný vizuál vesmíru a docela i triků. A natočené to taky není vůbec špatně, jen mě to prostě za celou dobu nedokázalo pořádně vtáhnout... Lepší 2* ()

Kkahunaa 

všechny recenze uživatele

Technicky nesmírně propracovaný film, který je svou výpravou srovnatelný se serií Star Trek (1966). Námět zase připomíná takové filmy jako 2001: Vesmírnou odyseou (1968) či Ikarie XB1 (1963). Filmu Ikarie XB1 se tento východo-neměcký snímek (úmyslně-neúmyslně?) dosti přibližuje. Navíc hrdinové Signálu se snaží zachránit jinou loď, která se jmenuje Ikaros. Je zde ale i patrná snaha o připodobnění se k až mysticko-filosofickému opusu 2001: Vesmírná odysea, což nedopadlo dobře. Místo filosofie či symbolismu je v Signálu pouze změť dialogů, monologů, které jsou jen odříkány, ale jsou naprosto bez významu i pro samotný děj. Za zmínku stojí vizionářsko-futuristické pojetí hraček (dětské helikoptérky), které již dnes mají svou reálnou, dospěláckou podobu ve formě dronů. ()

chamonix 

všechny recenze uživatele

Proč jsem si proboha jen myslel (když Star trek považuju za totál blábol), že pustit si Ikaros může být dobrý nápad? Hvězda za hezké holky a sexy elegantní plážovou módu. ()

Reklama

Reklama