Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tecumseh byl vychován v rodině obchodníka se zbraněmi McKewa, společně s jeho dětmi Simonem a Eileen, jako vlastní a vyrostl ve vzdělaného muže. Eileen ho miluje a otec i bratr nejsou proti. Tecumseh se brzy přesvědčí, že ani poctivý McKew, který byl zvolen soudcem, nic nezmůže proti zvůli bílých osadníků a odejde ke svým lidem. Je přesvědčen, že tam bude moci lépe bojovat proti násilnostem, kterých byl svědkem. Pod jeho vedením skutečně začíná vznikat spojenectví mezi indiánskými kmeny, což znepokojuje guvernéra Harrisona. Snaží se proto vnést mezi kmeny rozepře. Harrisonovým poradcem se stává Simon a odmítá prodat indiánům zbraně. Eileen stále Tecumseha miluje a s bratrovým jednáním nesouhlasí a tajně Tecumsehovi zbraně odveze. Na zpáteční cestě je však přepadena a zraněna, útočníci se snaží přepadení svést na indiány. Harrison využije Tecumsehovy nepřítomnosti a zaútočí na indiánskou vesnici a vypálí ji. Tecumseh po svém návratu je zdrcen, ale shromáždí kolem sebe ty, co přežili. Brzy se na něho obrátí se žádostí o pomoc generál Brook - Amerika vyhlásila válku Anglii a bez pomoci indiánů se generál neobejde. V jeho táboře se Tecumseh znovu setkává s Eileen, kterou zachránil lovec Jean po přepadení. Při útoku na pevnost je Brook zabit a jeho nástupce, rasistický plukovník Procter všechny požadavky indiánů stroze zamítá... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Že natočit kvalitní western není vůbec jednoduchá věc, o tom by mohl filmový štáb kolem východoněmeckého režiséra Hanse Kratzerta vyprávět předlouhé historky z natáčení. Ze všech těch historek ale nutně musí vyplynout, že se to východním Němcům tentokrát nepovedlo, Tekumseh je totiž ukázková představa toho, jak western nemá vypadat...a to za špičku ledovce považuji skutečnost, že filmoví indiáni jsou evropští herci v unifikujících parukách... ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Krásná hudba sama o sobě kvalitní film neudělá. Nudný děj, absolutně šílené kostýmy a ty paruky! ... ajajaj ()

sud 

všechny recenze uživatele

Určitě jedna z nejpovedenějších Mitičových indiánek. Mohl z toho vzniknout šrot, jenomže celé to režíroval Harald Kratzert, který svému řemeslu celkem rozumí, takže se s historickým tématem (Tecumseh je skutečná historická postava) celkem úspěšně popral. Jenom větší výpravu tomu nedal, takovémuto tématu by slušel velkofilm a ne spíše komorní podívaná, jakou nám naservíroval. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No v tom co vzniklo v NDR filmech od studia DEFA po snímku Bílí vlci patří Tecumseh určitě k těm podařenějším kouskům. I když nemůžu se u tohohle filmu zbavit pocitu jistého promarněného potenciálu který určitě zpracování příběhu o skutečné historické postavě tenhle film měl. Každopádně to jak je příběh pojatý s tím nemám problém ani si nemyslím, že by to byla nuda nebo měl film pomalý tempo. Nicméně naskýtala se tu možnost natočit pár opravdu epických bitev, ale v tomhle směru jde spíš o zklamání. I když je to aspoň první film ve kterým má Gojko Mitič konečně pořádnej souboj nejdřív na meče a pak i na pěsti. Dále je určitě podařená hudba a trocha tý nostalgie. No celkově to na ten průměr vystačí, ale mělo to na víc.55% ()

klerik

všechny recenze uživatele

Dobrá nuda... Kopa klišé. Najlepšia gojkovina sú BIELI VLCI a toto malo o dosť hršie tempo, napriek tomu, že Tekumseh má za predlohu oveľa slávnejšiu knihu (sériu). Pokiaľ si dobre pamätám, kniha bola zaujímavá aj tým, že šlo o opačný pohľad na spor Anglicko/Francúzsko ako u POSLEDNÉHO MOHYKÁNA, čiže film je niekde úplne inde... ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Pro ctitele Steubenovy knižní předlohy téměř určitě zklamání. Přestože film knihu několikrát doslovně cituje, zároveň (a to bohužel daleko častěji) ji překrucuje, přidává různé zbytečné postavy a naivní zápletky, snaha tvůrců je sice zjevná, ale její výsledek dost rozpačitý. O "věrném" zachycení skutečných historických událostí, které inspirovaly román i film už ani nemluvě. Ani závěrečná bitevní scéna, ač s poměrně slušnou výpravou, neohromí svým zpracováním. Třetí * má u mne "Tekumseh" jen díky mým sympatiím k reálnému předobrazu titulního hrdiny. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Cože tohle má být Horský lev chystající se ke skoku? Též jsem vyrůstala na knihách Fritze Steubena a z této filmové adaptace mě téměř bolí srdce. 1 hvězdička je za soundtrack. Jinak jde téměř o urážku skutečného Tekumseha. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Viditelná snaha o serióznější přístup, ale celé to hašteření mezi Angličany, Francouzi a Američany je lehce nepřehledné a velmi nudné. A Gojko Mitic v generalskem kabátu...no, promiňte.. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Další východoněmecká indiánka, coby alternativa západoněmeckého Vinnetoua, opět potvrzuje své nezaměnitelné pravidlo se držet stále stejné šablony, které známe právě už z onoho Vinnetoua. Indiáni, noví osadníci a uzavírání mírových smluv, které jsou následně striktně porušované. Gojko Mitič, co by matador východoněmeckých indiánek, si tentokrát vzal na paškál náčelníka indiánského kmene Šavanů, známého pod jménem Tecumseh. Ten se především proslavil spojením indiánských kmenů a společného odporu proti bílým osadníkům. Námět tedy velice vhodný. Snímek se v té nejjednodušší rozpravě snaží tuto osobnost přiblížit, což není nic proti ničemu, kdyby to na takový film nemělo rapidně nízký rozpočet, jednoznačný a tím značně předvídatelný scénář a přílišnou divadelnost. Ano, herci hrají jako kdyby byli na divadelních prknech a ne někde v reálném prostředí. Na druhou stranu však od socialistického Německa nic významnějšího ani čekat nešlo. Ideologie východní politické sféry prostě musela být.  K tomu dobrodružný aspekt televizního ražení, žádné napětí, dramaticky nefungující zvraty a v podstatě žádná zapamatovatelná scéna, která by tento snímek nějak přiblížila. jedná se tedy o konverzační snímek, který, co se týče právě indiánů, budí spíše rozpaky. Buď jak buď, snímek na sobotní deštivé odpoledne postačí, obzvlášť pro starší děti, kteří se tak v té nejjednodušší formě dozvědí, že nějaký Tecumseh vůbec někde existoval. A to je asi tak na celém tomto filmovém pokolení vše. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Pro mě je tohle jasně nejlepší indiánka s Gojkem Mitičem. Jen Náčelník velký had se jí kvalitou hodně přibližuje. Kdyby tvůrci nešetřili, mohl vzniknout velkofilm se vším všudy. Herci a jejich výkony jsou na mitičovky na nadstandardní úrovni, nechybí přestřelky, film si obstojně poradil s historickým tématem. Kladem je i to, že si tvůrci všimli osudu Tecumseha, indiánského velikána. 75 % ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Zrejme najlepší film Gojka Mitiča, ktorý je podľa môjho názoru skôr historickým filmom než klasickou indiánkou. Pozitívom sú aj veľkolepejšie vojnové scény a pekná hudba. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Knihu Tekumseh (1. díl) od Fritze Steubena jsem četl koncem 80ých let jako dítě, když jsem ležel v Motole. O filmu jsem v té době neměl ani tušení. Film je však velkých zklamáním, tím nemyslím obsahově, ale zpracováním. Velká západoněmecká produkce vinnetouovek ze šedesátých let a v nenávratnu a východoněmečtí soudruzi výrazně pokulhávají. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Na východoněmeckou produkci poměrně historicky věrný a realisticky pojatý příběh bojuje nejen s nenasytnostní bílého muže, ale především se zbytečně osekaným scénářem, který se zřejmě nuceně musel vejít pod dvě hodiny. Řada dějových scén tak působí nedopracovaně, motivace postav je zkratkovitá až na hranici srozumitelnosti a poetika, která je mnohdy naznačená (kůň pobíhající po bojišti, neustálé odjíždění do západu slunce apod.), nemá dostatečný prostor, aby vynikla, což se bohužel týká i téměř ústřední milostné linky. Zbývají proto pouze nelogické bojové scény (kdyby takhle zacházely se svými vojáky obě strany konfliktu, je dnes Amerika vylidněná) a vybledlý lesk klasických indiánských filmů. ()

badajajuak 

všechny recenze uživatele

Škoda, me to strašně zklamalo. Čekal jsem, že se film bude trošku více držet reálných šlépějí. Pro idianomilce doporučuji tetralogii Fritz Steuben: Tekumseh I - IV. Pro mě jedna z nejlepších knížek s indiánskou tématikou. S Vinetouem se to nedá vůbec srovnánat. ()

Reklama

Reklama