Reklama

Reklama

Četníci z Luhačovic

(seriál)
  • Česko Četnické trampoty (neoficiální název)
TV spot 2
Česko, 2017, 16 h 42 min (Minutáž: 82–86 min)

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Pavel Zedníček, Robert Hájek, Martin Donutil, Robert Jašków, Karel Dobrý, Jiří Langmajer, Igor Bareš, Dana Batulková, Ondřej Malý, Pavla Tomicová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Děj nového seriálu zavede diváky do roku 1919, kdy dva mladí četníci po ukončení školy přijíždějí na své první působiště. Čeká je opuštěná četnická stanice v lázeňském městě na jihu Moravy. Krátce po příjezdu vyšetřují svůj první velký kriminální případ. Vedle Roberta Hájka a Martina Donutila se v seriálu objeví Robert Jašków, Karel Dobrý, Pavel Zedníček, Pavla Tomicová, Ondřej Malý, nebo Igor Bareš. V současné době je připraveno celkem šest dílů seriálu a každý ze tří režisérů natočí dva díly po pětasedmdesáti minutách. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Hvězdář k tomuto seriálu (3)

Četníci z Luhačovic (2017) 

Nelze nesrovnávat s Četnickými humoreskami, vždyt je to také seriál na stejné téma, odehrávající se v podobném prostředí také nedaleko Brna. A o humor zde také samozřejmě dost podstatně šlo. Četníci z Luhačovic se úspěšně snaží lépe zobrazit skutečné prostředí a atmosféru té doby. Přesto ale nepůsobí tak přesvědčivě. A proč? Protože většina jednotlivých postav má příliš zjednodušené charaktery, chybí jim jakási přirozená lidskost a pružnost. Navíc herecké výkony některých i dost podstatných postav holt nejsou tak výrazné, jak by měly být, a zároveň jsou sešněrované právě do té podoby zjednosušených postav. S výjimkou Zedníčka, který to naštěstí zachraňuje. Naopak Langmajerova role, a postava velitele Stavinohy byly otřesné, a to ne svou nesympatičností, ale tím, že tam prostě vůbec nezapadaly. A ti dva četníci na zkoušku, kolem kterých se to celé točí působí povětšinou tak nemastně neslaně. I když jsem si při sledování co chvíli vzpoměl na konkrétní díly četnických humoresek, kde se řešilo skoro to samé, tak je fakt, že tnehle seriál si jinak jde vlastní cestou a zas taková vykrádačka to není. Holt taky krádeže dobytka, zbraně na černo, pytláci, nevěstince, to se řešilo tehdy pořád, s tím scénárista těžko pohne. Příběh je až na střídání prapodivných velitelů a naprosto zbytečného homosexuálního prvku jinak moc pěkně vymyšlen a dává jistou naději na pokračování, které by si seriál nejspíše zasloužil, přestože na konci to vypadá že na četnické stanici snad zůstal sám jen jeden četník, a všichni, kteří se během téle série tak pracně představili, zase odešli. Poslední věc, o které je třeba se zmínit, je hudba. Obraz je doprovozen moc pěknou hudbou, ale hrozná škoda, že místy je použita v naprosto nevhodnou chvíli, místy je to opravdu iritující. Zkrátka, velice slibný počin s velkým vkladem, na kterém by ale bylo třeba ještě zapracovat. ()

Pytláci (2017) (E01) 

Samozřejmě se zde nemůže nenabízet srovnání s Četnickými humoreskami, ve kterém tito noví četníci neobstojí. Chybí tomu šťáva, jednotlivé postavy sice mají svůj charakter, ale příliš zveličený. Velitel který by měl evidentně vše spíše odfláknout, to dělá tak okatě, až se tomu nechce věřit. Ti dva mladí četníci působí dost nemastně a neslaně a vlastně i když by měli být hlavními postavami, jsou tam jiné zajímavější postavy. Hlavně úvod se jim dost nepodařil. Humor je zatím taky spíše takový nemastný neslaný a případ, který řešili, nebyl nic sofistikovaného... nebo spíš způsob, jakým ho řešili. Úplný průser to rozhodně nebude, koukat se na to dá, ale dalo by se to zvládnout lépe. Z úvodních titulků má člověk navíc pocit, že jde tak napůl o dokument, což naštěstí není. Jsem zvědav, co se z toho nakonec vyklube. ()

Tabačka (2017) (E04) 

Skutečně je tomu tak, že zatím se seriál s každým dalším dílem o chlup lepší. Nicméně stále nelze nesrovnávt s legendárními Humoreskami, kde ta podoba je nápadná nejen tématem četníků a doby. ()

Reklama

Reklama