Reklama

Reklama

Četníci z Luhačovic

(seriál)
  • Česko Četnické trampoty (neoficiální název)
TV spot 1
Česko, 2017, 16 h 42 min (Minutáž: 82–86 min)

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Pavel Zedníček, Robert Hájek, Martin Donutil, Robert Jašków, Karel Dobrý, Jiří Langmajer, Igor Bareš, Dana Batulková, Ondřej Malý, Pavla Tomicová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Děj nového seriálu zavede diváky do roku 1919, kdy dva mladí četníci po ukončení školy přijíždějí na své první působiště. Čeká je opuštěná četnická stanice v lázeňském městě na jihu Moravy. Krátce po příjezdu vyšetřují svůj první velký kriminální případ. Vedle Roberta Hájka a Martina Donutila se v seriálu objeví Robert Jašków, Karel Dobrý, Pavel Zedníček, Pavla Tomicová, Ondřej Malý, nebo Igor Bareš. V současné době je připraveno celkem šest dílů seriálu a každý ze tří režisérů natočí dva díly po pětasedmdesáti minutách. (Česká televize)

(více)

Recenze (165)

Ironhead 

všechny recenze uživatele

Cim vic dilu jsem videl, tim je to snad lepsi a lepsi, proto zvysuji hodnoceni... tenhle serial se vazne docela povedl... ()

Jinka 

všechny recenze uživatele

Jen doufám, že bude i druhá série :) Nádherná výprava, krásné kostýmy a rekvizity. Herecké výkony výborné. Oceňuji, že jsou díly inspirovány skutečnými případy. Nehodlám seriál srovnávat s humoresky, to nejde. Oba tyto seriály jsou kouzelné a každý má své kouzlo v něčem jiném. ()

Tuty 

všechny recenze uživatele

S narůstajícím počtem epizod se čím dál více ukazuje, jak moc jsou Četníci z Luhačovic odlišní od Arazíma a spol v Četnických humoreskách. A podle mě je to trochu škoda a srovnání se chtě nechtě nevyhnou. Zejména postavy nejsou zajímavé tak, jak bych očekával. Mladi herci nejsou bohužel tak dobří jako byli tehdy rovněž ti neznámí a neokoukaní v Humoreskách (vesměs dabingoví herci). A není to podle mě jen v hercích, dva "četníci" a 2 nadřízení nedávají prostě příliš možností a postavy se v seriálu prakticky nevyvíjejí, neznáme to gró, soukromí, to co diváky zajímá v českých podmínkách možná nejvíce (a to, že je jeden četník "teplej" nepovažuju za to, že jsem se něco dozvěděl a je to málo). Postava Pavla Zedníčka je asi ta nejzajímavější. Neustálé střídání velitelů (doba?) se mi moc nezamlouvalo, zvlášť, když to tvůrci "posrali" obsazením Jiřího Langmajera do naprosto debilní a rádoby vtipné?! postavy. Je to více temné, více drsné, ale na úkor chybějícího nadhledu v podobě humoru a kvalitních charakteristik a zajímavých hlavních postav. O to víc to mrzí, protože herci ve vedlejších rolích jsou jinak velmi dobří... ()

Hvězdář 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nelze nesrovnávat s Četnickými humoreskami, vždyt je to také seriál na stejné téma, odehrávající se v podobném prostředí také nedaleko Brna. A o humor zde také samozřejmě dost podstatně šlo. Četníci z Luhačovic se úspěšně snaží lépe zobrazit skutečné prostředí a atmosféru té doby. Přesto ale nepůsobí tak přesvědčivě. A proč? Protože většina jednotlivých postav má příliš zjednodušené charaktery, chybí jim jakási přirozená lidskost a pružnost. Navíc herecké výkony některých i dost podstatných postav holt nejsou tak výrazné, jak by měly být, a zároveň jsou sešněrované právě do té podoby zjednosušených postav. S výjimkou Zedníčka, který to naštěstí zachraňuje. Naopak Langmajerova role, a postava velitele Stavinohy byly otřesné, a to ne svou nesympatičností, ale tím, že tam prostě vůbec nezapadaly. A ti dva četníci na zkoušku, kolem kterých se to celé točí působí povětšinou tak nemastně neslaně. I když jsem si při sledování co chvíli vzpoměl na konkrétní díly četnických humoresek, kde se řešilo skoro to samé, tak je fakt, že tnehle seriál si jinak jde vlastní cestou a zas taková vykrádačka to není. Holt taky krádeže dobytka, zbraně na černo, pytláci, nevěstince, to se řešilo tehdy pořád, s tím scénárista těžko pohne. Příběh je až na střídání prapodivných velitelů a naprosto zbytečného homosexuálního prvku jinak moc pěkně vymyšlen a dává jistou naději na pokračování, které by si seriál nejspíše zasloužil, přestože na konci to vypadá že na četnické stanici snad zůstal sám jen jeden četník, a všichni, kteří se během téle série tak pracně představili, zase odešli. Poslední věc, o které je třeba se zmínit, je hudba. Obraz je doprovozen moc pěknou hudbou, ale hrozná škoda, že místy je použita v naprosto nevhodnou chvíli, místy je to opravdu iritující. Zkrátka, velice slibný počin s velkým vkladem, na kterém by ale bylo třeba ještě zapracovat. ()

PatrikP4 

všechny recenze uživatele

Nedokoukal jsem celé... Ale prostě Humoresky jsou Humoresky... Vím že se tvůrci snažily tomuto srovnání zabránit, ale to prostě nejde... ()

gstudio 

všechny recenze uživatele

Tvůrci seriálu naprosto nedokázali postihnout atmosféru první republiky a dopustili se mnoha logických nesmyslů (velitel, který přijde z fronty a bezmezně důvěřuje všem, kteří byli také na frontě? WTF? Vědí tvůrci něco o poměrech na frontě za 1. světové války?) Tvůrci rovněž zcela opomíjejí fakt, že gayů je v populaci cca 4% (to jsou čtyři lidé ze sta) a mezi pět prvorepublikových četníků nasadí hned dva homosexuály (je to možná politicky korektní, ale současně naprosto nepravděpodobná kravina). Zřejmě tvůrci o četnické službě za první republiky mnoho nevědí, tam by se skutečně gayové nedrali a také skutečně neexistuje žádný historický doklad, že by se něco podobného v té době dělo. Dialogy jsou neživotné a zápletky případů ve velké většině překombinované. Stejně trapné je i neustálé vyměňování velitelů (kteří jsou zde jen za zábavné pitoreskní a epizodní postavičky). Všechno tedy řeší vlastně jen dva četníci čekatelé, kteří sice působí při vyšetřování po většinu času jako totální troubové, ale ono to vždycky náhodou nějak klapne. Škoda peněz za - především scénáristicky - velmi nepovedený a naprosto zbytečný seriál. ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"mladému" Donutilovi role sedí stejně dobře jako p. Zedníčkovi (ČMAŇA je borec). Prostředí a kostými velice propracované. Samotný děj není nějak zářný ale celkově je to příjemné pokoukání. Souhlasím že kvalita každého dílu kolísá. Ale čím víc jich vidím tak hlavní postavy začínám mít ráda, nebo se do nich vžívat. Kimon zajímavý komentář ()

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Srovnávat se starými humoreskami opravdu nemá smysl. V seriálu není vybudovaná atmosféra, hlavní hrdinové nejsou moc charakterní a snaha o komedii spíš ústí v parodii. Hudba mi taky příliš neseděla, skoro jak naslepo vybraná z hudební banky. Poslední dobou mi většina nových seriálů přijde na jedno brdo, ať jsou o čemkoli. Stejná kamera, podobně nijaká atmosféra a ve výsledku je úplně jedno, jestli se jedná o historický film nebo detektivní drama. Tento díl jsem dokoukala snad jen kvůli příjmení Vaňkových, což je hezká shoda. ()

ssarka 

všechny recenze uživatele

po prvním díle: na ČT a její tvorbu za posledních 15 let velmi kvalitní,ale zatím mi tam nefunguje chemie....mladí četníci mě vlastně nijak nezaujali...no uvidíme,dám tomu další šanci,třeba se to zlepší....Ps: po druhém díle stahuji jednu hvězdičku dolů-scénáristi už se zase zfetovali a nechali tam poletovat a vyšetřovat matku jednoho z mladých,tak s tím jděte někam..pss: bohužel jsem musela zastihnout konec jakéhosi dílu teď nedávno,kdy fyzicky fakt škaredého syna Donutila pohladil jiný četník po rameni a tím naznačil to co naznačil,to je moc,hvězda dolů,ta jediná snad zůstává za kostýmy,jinak fakt nevím za co jinýho ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

Poznámky jsou po třech dílech, pak po šesti a po konci. První díl mi přišel velmi slabý až odpudivý, naprosto nevýrazná dvojice hlavních hrdinů (oni synové hvězd divadla na Provázku nemají asi snadný život, ale zdá se ani moc nadání), Jaškow hrající idiota, přehrávající Zedníček, většina děje potmě, zápletka slabá. Absence humoru, na které brněnská pátračka stála taky není předností. Nevím, jestli to jde zvolna nahoru, nebo jsem si zvykl. Druhý a třetí díl zdá se mi lepší, velitel už není úplný kretén zamítající všechny návrhy, .zápletky se o maličko zlepšily. Takže parazitní název snažící se vyvolat ducha A. Moskalyka a Miloše Fedaše sice není oprávněný, celkově je to ale k žehlení použitelné, tedy není třeba se obávat ani redundantních vulgarit, ani unylé historizující nudy, ani zcela umělých a trapných dialogů odříkávaných stylem rychlodabingu. Pp šesti - Karel Dobrý to podle mého názoru pozvedl, protože táhl jednotlivé epizody, Tabačka docela slušná, vykreslení života dělnic docela drsné, Evička myslím s děsivým scénáristickým lapsem, kdy to vypadalo, že několik dní prostě četníci skutečnost, že se ztratilo malé dítě, naprosto ignorují. Staré dluhy s překvapivým až shakespearovským koncem. Ale hodnocení zatím zvedat nebudu. Karikaturní velitel J Langmajera - jasně, sranda, ale opravdu takovýhle exot by myslím ani na začátku republiky nemohl fungovat. Zpěvačka je taky dost hrozná, ta její pomocnice - ufff. Ukázaní dobového antisemitismu bylo podle mne Ok. Po skončení to nakonec nezvednu. Asi opravdu nechápu scénáristickou práci, ale konec mi přišel jako taková variace na název Havlova Odcházení. Motivace postav? Kdo by se s tím psal? Udavač uspěje, je zařazen a dost konec, proč by se s ním něco dělo dále. Přijde jakýsi záskok odněkud, svede mladého Donutila (ví, předem, že je teplej ??? pokud by to bylo obecně známé, nemohl by k četníkům nastoupit, to bylo tehdy trestné), pak ho práskne a zase odejde zpět odkud přišel. Proč to udělal? Jak se to dozvěděl? Ani slovo. WTF? Podvodník svede a oplodní mladou, sebere prachy, uteče, zmizí, dost ani slovo. Mladá odejde porodit na Slovensko, konec, zmizí. Rodiče odjedou za ní, nazdar bazar. Vica okrade místní honoraci a zmizí do Států, aspoň to že nám řekli. Zedníček odejde nakonec za manželkou a na místě zbude Láska. Húúúúm. ()

zekon 

všechny recenze uživatele

Jako chápu že úspěch Četnických humoresek někomu nedá spát a chtěl to zkusit. Není to úplně špatné, nicméně mi tam někteří herci teda nesedí a je to takové křečovité. Nicméně je to z těch lepších a smysluplnějších českých seriálů co se dají v TV najít. ()

Bloodsnake83 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době koukatelný český seriál. Hodně mi připomínají Četnické humoresky a jsem za to rád, protože právě takový seriál mi chyběl a opakování Četnických humoresek stále dokola časem omrzí. Prvních pár dílů je slabších, ale přijde mi jako by se lepšíli každým dílem. ()

KarlosK 

všechny recenze uživatele

Seriál se zákonitě nevyhne srovnání s Četnickými humoreskami, ve kterém ovšem nemůže obstát. Na jednu stranu jsou zde pěkné exteriéry, kostýmy a také atmosféra těsně po vzniku republiky je zachycena s věrnou sy(u)rovostí. Problém je však v postavách a scénáři. Hlavní hrdinové jsou nemastní neslaní a dokonce i jinak skvělý Pavel Zedníček je postaven do role jakéhosi statisty. Většina postav v seriálu je buď nepříliš sympatická, nebo sice sympatická je, ale v ději se vyskytuje jen krátce (K.Dobrý, D.Batulková). A na scénáři je také vidět přílišná roztříštěnost. Je evidentní, že tři režiséři na jeden seriál jsou prostě moc. Přesto je to celkem příjemné dílo, které stojí za zhlédnutí a rozhodně převyšuje většinu současných televizních seriálů. Půl hvězdičky navíc bych dal za Hanu Holišovou, která je v roli lehké dívky přímo k nakousnutí. ()

Muttinka 

všechny recenze uživatele

Asi jako každý i já jsem to porovnávala s Četnickými humoreskami, ale ve finále tohle bylo trochu z jiného soudku. Více méně jsem nenašla podobnost s humoreskami. Případy byli jiné, postavy a jejich příběhy taky. Navíc to nebylo tak uhlazené jako humoresky. Víc ukázali život obyčejných lidí. Obsazení bylo výborné. Hlavně Pavla Tomicová, která se mi v roli semetriky líbila. Uvítala bych i další díly. Zajímalo by mě, jak to s mladými četníky dopadlo. Obzvlášť s tím co odjel do sanatoria, aby ho vyléčili z toho, že je homosexuál. Nedovedu si představit co taková léčba v té době mohla obnášet. ()

Mr.Nobody 

všechny recenze uživatele

Téma československého četnictva není zcela nové, byť se o něm mnoho nenatočilo. Jistě měl každý, kdo viděl velmi zdařilé Četnické humoresky vysoká očekávání. Já také. To byl první kámen úrazu tohoto seriálu, který jim nesahá ani po paty. Nejvíce mohu seriálu vyčítat to, že jednotlivé díly jsou téměř zcela izolovanými příběhy, které snad kromě postav a prostředí nic významně nespojuje. Není to však jediná nespojitost. Kromě několika málo exponovaných míst a názvu nemá tento seriál s Luhačovicemi téměř nic společného. Zajímavou alternativou názvu by mohl být např. název "Četníci z Jimramova", Dále mne zaráží možnost, že by se v Československu takovým způsobem tolerovala homosexualita, a navíc u četnictva, které ji stíhalo. To je jen velmi stručný příklad výtek, které vůči seriálu a nesmyslům v jeho ději mám. A ačkoliv mne tento seriál jako Luhačovického rodáka přímo hrubě uráží jsem schopen stále některé aspekty tohoto seriálu ocenit. Příkladně obsazení herců ze zlínského divadla a herců divadel brněnských. Dále oceňuji, že do komparzu byli zahrnuti i luhačovjané a lidé z blízkého okolí. Rovněž lze přičíst k dobru i snahu o výběr zajímavých případů odpovídajících období po konci 1. velké války. To je ale asi tak vše. ()

Reklama

Reklama