Reklama

Reklama

La Sapienza

  • Francie La Sapienza
Trailer

Recenze (3)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nadherny artovy film od pomerne neznameho rezisera Eudzin Zeleneho. pribeh tu nie je nosny, je to vlastne len splet volynch asociacii, a vyslovene za zmienku stoji prehliadka nadhernych neskorostredovekych anovovekych stavieb : 92 % ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Titul filmu skrývá více významů. Může být odvozen od názvu chrámu Sant'Iva della Sapienza, jehož vznosnou kapli navrhl Borromini, nebo od názvu divadla Theatre de la Sapience, které kdysi provozoval sám Eugene Green. Ovšem latinsky Sapientia, sapience, sapienza znamená MOUDROST. Přitom je zajímavé, že ve slovnících -anglickém i některých románských jazyků- je to jako další, někdy přímo nezmíněný význam slova, které při hledání pod heslem "moudrost" slovník nenabízí. (SAPIENTIA je navíc filosofický termín). To vše patrně měl na mysli i Eugene Green. (Sám režisér se objeví ve filmu v roli moudrého chaldejského křesťana, který je na cestě do pařížského exilu ze země poničené válkou). O filmu, který považuji za jeden z vrcholů filmové tvorby roku nechám promluvit jiné, na některé zasvěcené recenze odkazuji. http://www.rogerebert.com/reviews/la-sapienza-2015 http://www.slantmagazine.com/film/review/la-sapienza http://variety.com/2015/film/reviews/la-sapienza-reveiw-1201464054/ ()

flakik 

všechny recenze uživatele

Když řeknu o filmu, že byl zajímavý, znamená to, že nic moc. To ale není případ filmu La Sapienza. Zprvu sice působí dost stroze a nekomunikativně a připomíná spíš zvláštní divadelní hru, ale první spontánní reakce se po půl hodině divadla dostaví a celý film se atmosféra pomalu uvolňuje. Dialogy sice působí poněkud stroze a hudba se objeví jen ve 4 částech filmu při pohledu na jezero nebo na architekturu, ale barevnost a pestrost filmu rozhodně nechybí. Green báječně využívá hry světla a stínu a kulis barokní architektury. Záběry chodidel propojuje s pohledy do výšin barokních kupolí a v tom všem nachází "ztracenou" la sapienzu. ()

Reklama

Reklama