Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úspěšná podnikatelka Dominique Montlaur (Marie Dubois) provozuje nedaleko Bordeaux spediční firmu, v chodu společnosti jí pomáhá přítel Henri Savin (Yves Montand). Ten se ale sblíží s mladou Kanaďankou Julií (Carole Laure) a nakonec s ní čeká dítě. Dominique chystá pomstu, ale po výměně názorů s Julií spáchá sebevraždu. Začíná vyšetřování, které nijak nepotvrzuje sebevraždu...
Režisér Alain Corneau po velkém úspěchu svého předchozího filmu navázal dalším typově podobným filmem a opět ve spolupráci s Yvesem Montandem. Film Hrozba (La menace) je důstojným zástupcem žánru černého krimi thrilleru; kritika sice scénáři vyčetla málo uvěřitelný příběh, nicméně ocenila jej jako jeden z nejlepších Corneauových filmů. K úspěchu filmu přispěla vysoce estetická práce s kamerou a exteriéry (natáčelo se v prostorech staré vojenské pevnosti Citadelle Blaye na pobřeží Atlantiku, ale také v Kanadě). Z tří nominací Césara si cenu odnesla Marie Dubois jako nejlepší herečka ve vedlejší roli. Ve Francii měl film premiéru 28. září 1977. (argenson)

(více)

Recenze (11)

emma53 

všechny recenze uživatele

Škoda, přeškoda té finální, závěrečné části, kde to bylo už příliš přitažené za vlasy. Do té doby to byla celkem fajn kriminálka s tahounem Yvesem Montandem, který byl ostatně jako vždy vynikající. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Priemerná, nesmierne čitateľná krimi, no musím uznať, že ten absolútny záver, ktorý tomuto snímku dal bodku, bol naozaj “veľavravný” .. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Po předchozí spolupráci tria Boulanger, Corneau a Montand jsem byla natěšena na něco mnohem napínavějšího. Celkem fádní začátek se promění v nepříliš záživnou detektivku, jejímž středobodem je pátrání po vrahovi sebevražedkyně. Následuje ještě několik dalších logických lapsů, až se hlavní hrdina propracuje do Kanady a dojde k jeho osudovému setkání. Závěrečná akce je sice strhující, ale nedokáže zachránit nepříliš dobrý dojem z celého filmu. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Perfektní drama, které mě opravdu uchvátilo. Chvilky jakéhosi bezvětří střídály napjaté momenty a navíc se příběh stále více komplikoval. Tušil jsem, že inscenace vlastní smrti nebude tak snadná, ale jak už to tak bývá, do plánu zasahuje vždy jen to, s čím se ani ve skrytu nepočítá. Nicméně na začátku všeho stála jedna velká lež, která ovlivnila život dvou dospelých lidí. Výborný výkon podal Yves Montand. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film, hlavne tým, ako netradične je pojatý. Pri iných detektívkach sa divák snaží zistiť, kto je vrah, kým tu sa snaží zistiť, prečo hlavná postava robí to, čo robí, aký má plán a cieľ, lebo často je Montandove konanie nepochopiteľné. Nijako nám totiť tvorcovia neumožnia nazrieť do jeho hlavy a oboznámiť sa s jeho plánmi a to je skvelé, lebo práve to celý čas drží diváka v napätí. Až v závere si poviete, že to naplánoval priamo geniálne, ak by takto precízne naplánoval vraždu, tak ho nikdy nevypátrajú, bol totiž vždy o dva kroky pred políciou a nádherne si ich vodil za nos, na čele s komisárom, ktorému to inak myslelo tiež veľmi dobre. A záver bol čerešnička na torte, v Hollywoode by takéto niečo neprešlo. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Na oslavu v úterý uběhlého  tříletého výročí  zhlédnutí napínavé psychologické jízdy Policejní kolt vzor 321,  jsem si dal tuto následující spolupráci dua Montand+Corneau. No, druhý Kolt se nekoná, ale musím  říct, že Corneau opět vymyslel neotřelý a zajímavý příběh, který jsem si prostě zase hlavně užíval a neřešil nějaké nelogičnosti, i když už to tentokrát  nebylo tak napínavé a předchozí látka od začátku nebyla překonána, tak se mi pořád celkem i  líbí ta nenápadná Corneuova režie zaměřena i na různé nenápadné civilní situace v napjatých událostech. A co by to bylo za francouzskou kriminálku, kdyby chyběl výrazný tvrdohlavý policejní komisař, i když toho v podání nevyzralého  Jean-Françoise Balmera k těm nejlepším asi nezařadím, ale taky docela zajímavá neotřelá volba,. On to tady stejně zase dost táhne Montand se svými opětovnými uhrančivými pohledy, které znovu doplňuje poklidný hlas pana Munzara v českém dabingu . Dohromady lahodná kombinace, přestože pánové tentokrát neměli tolik, co předvést jako minule a v poslední půlhodině už v podstatě pan Montand  jenom mlčky řídí kamion a celkově ten přesun do exotického prostředí v závěru s řidičským gangem mi moc nesednul a přišel mi zdlouhavý. Nad hlavním hrdinou Henrim se postupně dle očekávání definitivně stáhly mračna, ale čekal jsem nějákou udernější a méně za vlasy přetaženou pointu. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Slabší triler, aspoň teda napätia je v ňom iba ako šafránu. Má však netradičný príbeh, vďaka ktorému je zapamätaniahodný. V iných filmoch polícia rieši údajnú samovraždu, aby sa z nej nakoniec vykľula vražda. Naproti tomu tu rieši polícia údajnú vraždu, hoci to bola iba samovražda. V iných filmoch sa hrdina snaží, aby dôkazy k nemu neviedli, tu sa hrdina snaží, aby k nemu paradoxne viedli. Celé je to obrátene. A ako by toho nebolo málo, v závere príbehu dostáva priestor veľká dávka náhody a divná rana osudu. Dôkaz, že originalita nie je vždy k prospechu. Pochváliť musím ale kvalitu spracovania, atraktívne vyzerajúce scény s nákladiakmi a zaujímavé exteriérové prostredia. Menej už postaršieho hlavného hrdinu, ktorý sa na rolu príliš nehodil. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Bavilo mě, jak hlavní hrdina dokázal bleskurychle vymyslet plán a pak ho metodicky do puntíku splnit. Tradičně nedůvtipná policie mu v tom samozřejmě významně pomohla. A stejně tak i odevzdanost a bezmezná důvěra jeho milenky. Jenže, ani ten nejdokonalejší plán nemůže počítat se vším... ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Co by jeden neudělal pro druhého. Udělali ale chybu že nešli s pravdou ven. K tomu komisař bez zábran, který chce za každou cenu dokázat Montandovu vinu. Slušné, ale stačí vidět jednou. ()

bravo1 

všechny recenze uživatele

Bohužel, tímto filmem jsem šlápl vedle. Nějaký náznak thrilleru, akce je až ke konci filmu, pokud u toho člověk neusne. ()

Davis81 

všechny recenze uživatele

Stará francouzská škola, konec sedmdesátých let, to samo o sobě by měla být záruka kvality. Alespoň pro fanoušky francouzské kinematografie a té doby. Pro mě osobně jeden z nejlepších snímků, které jsem poslední dobou viděl. Yves Montand skvělý, v roli, která na něj pasuje. Zápletka není nijak náročná...Henri Savan má partnerku, se kterou již nežije, ale vlastní spolu podnik. On má novou, navíc těhnotnou přítelkyni, nijak se tím netají a partnerku nijak netahá za nos...jenže. ona je psycho, nedává to, několikrát se pokusí o sebevraždu, plus psychické nátlaky....až se to jednoho dne dotáhne do konce......sebevražda...jenže, shodou okolností se to tak vůbec nejeví, začíná vyšetřování a skvělá "hra"... ()

Reklama

Reklama