Reklama

Reklama

Hrdinský akční thriller Do posledního dechu vypráví pozoruhodný příběh nejodvážnější plavby malého záchranného člunu v historii pobřežní stráže. Novou Anglii zasáhla 18. února 1952 rozsáhlá bouře, označovaná též místními jako nor'easter. Města na východním pobřeží byla bičována vlnami a bouře ničila vše, co jí přišlo do cesty, včetně lodi SS Pendleton, ropného tankeru třídy T2, mířící do Bostonu. Ta byla doslova roztržena vedví a ve svém rychle se potápějícím trupu uvěznila více než 30 námořníků. Zástupce hlavního strojníka Ray Sybert (Casey Affleck) si jakožto nejvýše postavený lodní důstojník na palubě záhy uvědomuje, že je jen na něm, aby se ujal velení nad vystrašenou posádkou, a přiměl ji k tomu aby její členové zapomněli na své neshory a společnými silami udrželi loď na hladině během jedné z nejhorších bouří, jaké kdy východní pobřeží USA zasáhly. Zatímco se bouře blíží k základně americké pobřežní stráže v Chathamu v Massachusetts, nařizuje velící důstojník Daniel Cluff (Eric Bana) odvážnou operaci ve snaze ztroskotanou posádku zachránit. Navzdory obrovským potížím se čtyři muži pod vedením kapitána Bernieho Webbera (Chris Pine) vydávají na moře ve dřevěném člunu se špatným motorem a mizivými, pokud vůbec nějakými možnostmi navigace, aby společně čelili mrazivému počasí, dvacetimetrovým vlnám a vichru o síle hurikánu. (Falcon)

(více)

Recenze (227)

POMO 

všechny recenze uživatele

Akční verze romantického The Notebook (!) o válečných záchranářích v rozbouřeném zimního oceánu? Borci v zimních bundách v otevřeném motorovém člunu z roku 1952 proplouvají skrze (jakože s ponořením pod vodu) obrovské vlny zimního oceánu s teplotou kousek nad nulou, vstříc záchraně uvízlých přeživších lodní katastrofy. Jediné momenty napětí počas této taškařice zažijeme při slejzání ze ztroskotané lodě po žebříku - přestože bychom se měli bát neustále a o každou z postav, soucítějíc se slečnou na pevnině, která nechce přijít o svou milovanou polovičku. Nic takové ale film nezprostředkovává, s postavama a jejich motivací si neví rady, a jediná pachuť co po něm zůstává, je hezká romantická retro stylizace. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Semiautistický Kryštof Borovice má tak hnusnou starou, že se raději vrhá na riskantní mise do rozbouřeného moře, než aby na ni musel doma čumět. U rektorvoucí seznamovací scény, kdy se ta obluda za zvuků holyúdských famfár poprvé okázale otočí xichtem do kamery a Kryštof, místo aby okamžitě hodil kosu, na ní udělá zamilované kudrnaté oči, mi nejdříve úlekem zaskočil máršmelous, načež jsem si smíchy poprskal televizi rozžvýkaným popkornem. Ale když jste otrlý, zádumčivý nantuketský rybář, asi je to měkčí a méně chlupaté než Novofundlanďan a tolik toho nesežere. Jinak typický patos a kýč Mikyho klubíku. Počasí na piču, hrdinný pobřežní strážce, láska, hrdinný strojník, zase láska, drsní, ale spravedliví správní chlapi, pořád láska, polepšený ustrašený tankerový přizdisráč, kterému drsní, ale spravedliví správní chlapi drsně, ale spravedlivě ukázali správný chlapský směr, tklivý molový orchestr, ještě trocha lásky, vlny jako kráva, klemra jako prase, nepodchladitelný hrdinný pobřežní strážce a nezlomný hrdinný strojník se po mnohých útrapách konečně setkávají, vrhajíce na sebe drsné, ale spravedlivé pohledy plné tichého chlapského respektu, tklivý molový orchestr dvě a láska vrcholí v mohutném kresčendu zubokazného hepyendu. Nejedna rozteklá osamělá padesátka u toho bude v bizarně oplzlém, o číslo menším růžovém županu samým napětím mačkat kočku a marně snít o tom, jak se jí ten štramácký oficír Erich Báňa snaží prokopat tvarohovými záhyby krabatých stehen k mrtvé rybě. Na druhé straně je to však hezky udělané, dramaticky dobře zvládnuté, a když vypnete indikátor nevkusu, vcelku svižně to odsejpá. Prostě takový Bílý tanker aneb V srdci moře bez nasraného kytovce. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já jsem nepochopil už jen fakt, že tvůrci angažují dva charismatické chlapy (Eric a a Ben ), kteří mají nakonec v celém filmu max 10 minut, z toho postava Bena je absolutně zbytečná a hlavní hrdinství svěřej smetákům, kterým bych nevěřil ani to, že by dokázáali zachránit sluničko sedmitečné před pádem z pampelišky. V příběhu je originality jak v prdeli cukroví. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po Deepwater Horizon se tato Disney močka hodně těžce hodnotí lepší známkou, než-li dvě propustné ventily vody. Porovnávám proto, že Deepwater Horizon má s tímto příběhem podobný příběh, vodu a spojitost s katastrofou je také více než zřejmá. Hlavně ale tady opravdovou katastrofu zařídil digitál a postavy tu jsou spíš k pobreku a k posměšku, než-li k vážnému emotivnímu základu pro kvalitní emotivní zážitek. Do posledního dechu je prostě špatný film a ještě je to asi první vážná Disneyovka. V tomto případě hodně špatná Disneyovka, kterou bych směřoval na nedělní odpoledne po obědě na Disney Channel. Určitě ale ne do kina. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $70miliónovTržby USA $27,569,558Tržby Celosvetovo $52,099,090Tržby za predaj Blu-ray v USA $1,622,566Tržby za predaj DVD v USA $2,134,902║ Dokonalá búrka 2 sa nekoná ale má to pár dobrých úsekov a hlavne prim hrajúceho Casey Afflecka, určite to chcelo šikovnejšieho režiséra /60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Film absolutně bez dechu, který se lopotí jako pramice na rozbouřeném moři. Technicky obstojí tlumená a zručná kamera, ale co je to platné, když herci hrají na pomezí naivismu 50. let a špatné interpretace Shakespeara (hlavně Hamleta ze strojovny Caseyho Afflecka rovnou nominovat na Zlatou malinu). Prkenné dialogy, velmi vágní stavba a de facto jediná napínavější scéna (překonávání příboje cestou z přístavu) ústí ve zřejmě nejnudnější katastrofický snímek, v němž je největší katastrofou film sám. Jisté uznání si snad zaslouží jen to, že Gillespie se pokouší o civilnější přístup než třeba Wolfgang Petersen v Dokonalé bouři... ale k čemu to je, když z filmu nevychází vůbec nic krom otupělosti? ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,BUĎ JE VŠECHNY ZACHRÁNÍME, NEBO VŠICHNI UMŘEME... /// Nač si příběhy, v nichž běsnící živel vrhá lidi vstříc jejich osudu vymejšlet, když v dějinách máme zásobu hrdinů, jejichž činy stojej za připomenutí. Těžko vodhadnout, jakej zájem vzbudí Chris Pine se svým člunem mezi platícím obecenstvem. Není totiž žádnej Mitch Buchannon. Že by snad Casey Affleck? Možná… (ale rozhodně to nebude štěk Erica Bany). Já bych vsadil na skutečný (pravdivý) dobrodružství a přehršle digitálních vln. Filmově tady totiž nejde vo lidi. Bavit bude bouře. A to dobrodružství do ní celkem bez problémů zapadá a dělá ji zajímavou. A vona jeho. Když dojde na lámání chleba a digitální živel si se všema pohrává, tak kino nedutá. Stačí to rejžovi, stačí to Disnymu, v podstatě to stačí i mně. Nenápadně vytahuju smrkáč (protože tenhle příběh k zamáčknutí kroupy přímo vybízí) a čistím víka sobě (i všem kolem). Záchrana drsnejch chlapů, nedrsným záchranářem… no viděli jste to už někdy? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Román „The Finest Hours: The True Story Behind the US Coast Guard's Most Daring Rescue“, kterej v roce 2009 napsali Casey Sherman a Michael J. Tougias jsem nečetl. 2.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 3.) Thx ČSFD za libereckou projekci. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Buena Vista // Počet premietajúcich kín v USA: 3,143 // Otvárací Víkend v USA: $10,288,932 // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Žádná velká pecka, ale spolehlivá zábava.Plusem je, že příběh je dle pravdivých událostí a jedná se o největší záchrannou akci na malém člunu na světě, což bohatě stačí k zaujetí. Natočeno je to slušně, byť bystřejší divák pozná, že se většina filmu natáčela ve studiu a mínusem alespoň pro mě je i produkující společnost Disney, která nás připravila o drsnost, úmrtí a brutalitu.. Nuž, co se dá dělat. Film zaujme i něžnější pohlaví díky light romantice a sympaťák Chris Pine spolehlivě ženám oku lahodí, takže pokud nevíte, na co vzít přítelkyňi, tak Finest hours by mohl zabodovat. Story 6/10, Atmosféra 7/10, Gore 0/10, Vizuál 7/10, Akce 5/10, Napětí 7/10,Humor 0/10. Zábavnost 7/10. 65% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Som v šoku viac, ako keď som videl rezanie hláv v Noci s nabrúsenou britvou, nakoľko nerozumiem, nerozumiem a ešte raz nerozumiem, ako môže niekto, preboha KTOKOĽVEK, nakrútiť v roku 2016 TAK nudný, matný, slabý, nezáživný, príšerne statický a stereotypný film bez života za desiatky miliónov dolárov. Fakt nechápem; keby v tom hrali Steven Seagal a Jean-Claude Van Damme, dopadlo by to zábavnejšie. Od prvých sekúnd nedôveryhodné, zaliečavé, neznesiteľné, WTF a hlúpe. Pine odmietne žiadosť o ruku a nechápe, prečo je baba nahnevaná. Na mori zúri peklo, posádky dvoch lodí potrebujú okamžitú pomoc, inak zomrú, veliteľ záchranárov rozhoduje o živote a smrti a dôležitá je každá minúta a do toho nabehne hysterka a začne mu rozkazovať, aby záchrannú misiu ZRUŠIL. Bavila ma jediná vec. Vlastne dve. Casey Affleck s Graham McTanish. A to je čertovsky málo. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Ten film je hodně jako jeho hl. ženská představitelka. Snaží se, používá hodně make-upu, občas se usměje, aby zakryla ty její nafouknuté tváře, ale ve finále je prostě pořád strašně škaredá. 4/10 ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Hrůzně nudné drama nevtipné verze Forresta Gumpa v rozbouřeném bazénu s CGI triky a permanentní tmou. Děsně rovní intelektuálové ze strojovny, detailně obeznámení s etiketou a gentlemanským vystupováním v situacích za třicet minut jistá smrt, uvíznou na rozbouřeném moři v bezvýchodné situaci. Člověk by čekal, že řeknou minimálně jednou něco sprostého ve stylu: "Kurva, jsme v prdeli, všichni tady chcípneme, co budeme dělat!". A půjdou si následně hystericky po krku a tím vytvoří půdu pro pořádné drama v už tak dramatické situaci. Nikoliv, zazpívají si, udělají si pregnantní argumentační schůzku, talentovanější brácha z netalentované herecké rodiny děsně psychologicky oloupe uvařené vejce a totálně uměle u toho pronese brilantní plán, který strojníci a kuchaři ihned odsouhlasí a realizují, no a pak už nezbývá než čekat až se přiblíží retard v záchranném člunu s další bandou děsně rovných záchranářů, kteří zcela realisticky v situacích za pět minut jistá smrt vtipkují, hází hollywoodské dobrosrdečné pohledy ve stylu: "Vím, že tady dnes zcela bezdůvodně zemřu, ale povinnost pomáhat mi to přikazuje a já jsem s tím smířen, takže znáte ten vtip jak jde žena na nákup?...". Kéž by byl celý film pouze o tomhle mizerně napsaném a zahraném heroizačním patosu, to by se ještě snést dalo, ale před samotnou děsně realistickou záchranou akcí, ve které sice mrzne a prší zároveň, sněží a blýská se, všichni jsou totálně mokří a za deset minut uschnou, i když na ně pořád prší, hypotermie neexistuje, vlny uhýbají a lidé nadskakují deset metrů do výšky aby spadli na stejné místo, ze kterého nadskočili, i když loď je o pět metrů dál... Kde jsem to sakra skončil. Jo, člověk si musí vytrpět přes hodinu balastu jenom proto, aby zjistil to, co zjistí po pěti úvodních minutách, že záchranář Pine je retardovaný a má příšernou snoubenku, které se polovinu filmu věnuje pozornost jenom proto, aby pak mohla mít strach o boyfrienda a my zřejmě spolu s ní. Já ho ale měl úplně u prdele, stejně jako ji a všechny ostatní vyretušované postavy. Tleskám, chyběl už jen Mitch Buchannon ve zpomaleném znaku jak plave v tom moři s desetimetrovými vlnami, pomáhá s plovákem a drží flašku Hennessy. Vlastně by to s ním bylo mnohem lepší než tahle poctu skládající nuda. 40% ()

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl řekl, že film o tom, jak se oceán pokouší zabít Caseyho Afflecka, jde natočit tak nezajímavě, že se rozhodnu nefandit ani oceánu, ani Caseymu Affleckovi? ()

choze 

všechny recenze uživatele

Dění na tankeru mě bavilo, Casey Affleck mě bavil, ale všechno ostatní by chtělo vystřihnout. Takže přes půl filmu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pine, co vypadá tak nabalzamovaně, že by z fleku mohl ulehnout vedle Vladimira Iljiče, se vydává na sebevražednou misi. Není se co divit, když ho na břehu čeká massachusettská stíhačka, která ví všechno nejlíp, ale když vyjede autem do sněhové vánice, ani si neočistí boční okénko.. Půl tankeru, jeden malý člun, špetka napětí, dvě lžičky cukru, šedivá poleva vizuálu a navrch jako ozdoba pár umělých figurek. Toť Gillespieho recept na upečení mořského dramatu, u kterého by se šedému vlkovi Clooneymu klížily oči u kormidla.. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Moc nemusím námořní dramata. Loni jsem to zatáhl s alternací na Mobyho Dicka, Disneymu už jsem však letos odolat nedokázal. Nemám rád tohle škatulkování, ovšem zápletka z úvodních patnácti minut mi přišla naprosto absurní a...ano přesně, připitomněle disneyovská. Aneb ženská patří do kuchyně a když si dovolí něco nad její kompetenci, je tu někdo jako Eric Bana (kterej má mimochodem zde tu nejnesympatičtější roli). Měl jsem však spíše na mysli ono proslavené ženské chování jinak velice sympatické Holliday Grainger, na jejichž linkách bylo zásadně znát, že to prostě psal někdo genderově nevyrovnaný. To je však jen jedna část, to hlavní je moře a naivní zachraňování přeživších, kde se sice jak zvykem hraje přes zadání "Podle skutečného příběhu," každému kdo nemá na hlavě čepici Mickeyho Mouse musí být jasné, že takto se to fakticky nestalo. Nicméně jak přijde na pořádnou bouři, je znát nějaká ta řemeslná zručnost a světe div se, v jistých okamžicích jsem pociťoval přecijen určitou míru napětí. Chris Pine je přesně ten typ hrdiny, kterému nikdo nevěří a on to dokáže. Tady se jede těžce v rámci žánrových klišé. Kdo mě však hodně zaujal byl Casey Affleck, který (ačkoliv to na něm i přes ten plnovous) nějen herecky vyrostl a nabil nějaké to charisma, které umí prodat. Ano, jsem příznivce klanu Afflecků. Celkově se jedná o neškodné promočené a samozřejmě naivní dobrodružství, po kterém za chvíli neštěkne jako pes, ale i díky poměrně líbivému soundtracku dokáže alespoň v kině pobavit a nudit jen chvílemi...70% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zase to má cejch dobrodružství podle skutečné události, zase to je hrdinské, osudové a chce to být zatraceně silné. Jenže tak úplně není. Páč je to místy zbytečně limonádové. Kdo by tomu byl věřil, nicméně tenhle tanker se rozlomil vejpůl, jedna část hned skončila v rozbouřeném moři, druhá se pohupovala na hladině jako korek a posádka bojovala s nerovným soupeřem. Mráz, obrovské vlny, beznaděj. Zatímco předpisů se držící ucho Chris Pine moc kuráže nepobral, na Caseyho Afflecka naopak ostatní dost vsázejí, ač to kvůli své sociální izolovanosti rozhodně není žádný oblíbenec. Teď na něj ale padlo obrovské břímě, se kterým se musí vyrovnat. Rychle dospět a sebrat odvahu musí i první jmenovaný, který právě velí čtyřčlenné záchranné posádce, na kterou ovšem nikdo dvakrát nesází. Navíc do jejich záchranné kocábky se moc mužů zřejmě nevejde. Řemeslně je to moc fajn, ale jednoduše by to chtělo přiostřit, nebát se jít na dřeň a přestat myslet na to, že je to zřejmě film pro celou rodinu. Prostě z výsledku není cítit strach, zoufalství, blízkost smrti, chybí krev, moment překvapení i napětí. Prostě víme, že to dopadne dobře. Navrch tihle chlapíci jsou zoufale jednorozměrní. Z výsledku prostě další námořnická klasika nebude. Přitom mohla být. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Neměl jsem ani tušení, jestli tohle sympatické mořské dobrodružství zpracovává skutečnou událost, nebo jestli jde o fantazii scenáristů, a tak mě několikrát velmi příjemně překvapilo a v rámci možností "rodinného katastrofického filmu" tu a tam i napínalo. Samozřejmě, není to žádná Dokonalá bouře, ale i tak se mi zdejší hodnocení zdá nespravedlivě nízké, protože řada scén je opravdu nezapomenutelných - přejíždění a projíždění obrovských vln, kormidlování poloviny rozlomeného tankeru (ten dlouhý záběr s předáváním rozkazu, podpořený Burwellovou hudbou, je super), příjezd do přístavu... Škoda jen, že se více nezapracovalo na lince s Webberovou snoubenkou, která v tom všem byla takřka zbytečná. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Rutinérsky udělaná, tisíckrát viděná velká nuda. Hlavně to nezapomeneme švihnout do naprosto zbytečnýho 3déčka a opatřit nezbytným sloganem : Based on true story. Já se pekelně nudil strhující survival či hrdinský akční thriller jak se nám snaží nakdákat distributor se nekoná ani náhodou. Vlastně to na mě působilo jako totální pohoda s absencí čehokoliv jako je strach o postavy nebo obavy o jejich život. Prostě rodinej Walt Disney kterej střídavě nudí, střídavě uspává, občas nabídne nějakou tu digitální vlnu a dokonce se snad aspoň místy snaží o nějakou dramatičnost, ale vy prostě víte, že to nakonec stejně dopadne nechutně dobře a žádnýmu z těch hrdinů kteří jsou u vám u prdele a chtěli by jste je vidět na dně oceánu se nemůže nic stát. A jak už jsem zmínil 3D úplně na nic. Akorát mě boleli oči a uši z těch brejlí debilních. Jednou a dost.40% ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Může mi někdo vysvětlit, proč ve filmu o odvážné námořní akci musíme sledovat půl stopáže nesympatickou ženskou jak brečí a jezdí autem? Díky Bohu za sympatické trio Pine/Affleck/Foster, jinak bych u této nenapínavé lodní story snad usnul. 50% ()

Reklama

Reklama