Reklama

Reklama

Spotlight

  • Česko Světelný bod (více)
Trailer 1

Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams a Liev Schreiber v hlavních rolích skutečného příběhu, ve kterém reportéři amerického deníku The Boston Globe odhalili masivní skandál zneužívání nezletilých představiteli místní arcidiecéze. Případ neměl dopad pouze na pár obviněných duchovních, ale otřásl celou katolickou církví. (Falcon)

(více)

Diskuze

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK
MegSimpson

MegSimpson (hodnocení, recenze)

Badmaniak

Je až s podivem, kolik vymatlanců si zas tohle téma spojuje s Bohem.

Téma filmu opravdu dobré a nechci ho nijak snižovat. Zpracování mi přišlo ale trošku nudnější.

A diskuze u filmu? No ta je k pláči. Co má prosimvás tohle společného s Bohem? Nebo vírouv křesťanské učení? Nelíbí se mi stejně jako vám, co katolická církev předvádí, ale zavrhovat kvůli tomu křesťanské hodnoty a víru v Boha, to fakt lidi musej bejt uplně vymatlaný.

A ty křesťanské hodnoty byly správné, když lidé, kteří v nich věřili, když spáchali genocidu indiánských kmenů v USA a Kanadě? Copak indiáni žili špatně (myšleno život před Columbem)?

MegSimpson

MegSimpson (hodnocení, recenze)

Badmaniak

"A uvědomuju si, že se mohu mýlit, ale to co píšeš je totální kravina, protože život tak jak je, není vysvětlitelný, už jen tvé názory to dokazují, takže je nutno Stvořitele."

Anebo Matky Stvořitelky.

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Hmmm, počkej, musím zapátrat ve své paměti..tak jsem zapátral a kdyby byla odpověď ano i ne, tak to nijak nesouvisí s "literárně zpracovaným filmem". Nechci vám znalcům filmařiny moc kecat do řemesla, ale kdybyste si přečetli nějaká skripta nebo jednu dvě knížky, které o scénáristice u nás vyšly pro laickou veřejnost, místo přesvědčování druhých na ČSFD, jak strašně filmu nebo scénářům rozumíte, udělali byste pro vlastní dobro lépe.

Scénář není literatura a film není zpracován literárně.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

JazzCat

JazzCat (hodnocení, recenze)

Když člověk viděl tohle: https://www.youtube.com/watch?v=VABSoHYQr6k, řekl si, že je to v zásadě jen potvrzením toho, co si o katolické církvi myslel dříve, ale že je to v rámci nadsázky přece jen trochu přehnaná švanda...Po Spotlightu už si tak jistý není a docela mu ztuhne úsměv...

 

Opravdu...Matička církev je v první řadě především celosvětová mafiánská organizace, založená za účelem prcání malých hošíků, popř. parazitování na duševně poněkud méně obdařených jedincích...

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Beckett51

Beckett51 (hodnocení, recenze)

Já bych řekl spíše za účast, protože její role byla definice "nevýraznosti" IMHO.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Larrysbride

Larrysbride (hodnocení, recenze)

Duncan66

Hmm, až na to, že to na "Blueray" vyšlo na konci února... A naposledy, když jsem koukala do kalendáře, tak květen ještě nebyl...

qxkamo

qxkamo (hodnocení, recenze)

Podla mna, Oscara ziskal pravdepodobne najma kvoli dlhorocnej aktualnosti temy. Co myslite?

GliderMan

GliderMan (hodnocení, recenze)

Primal Fear je mnohem lepší film na toto téma a Oskara nedostal. Spotlight ho dostal jen pro závažnost tématu a že to je podle skutečné události. Z filmového hlediska je to jen průměrný film.

na příspěvěk reagoval packa

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

jerry12

Precizně zpracované, a to literárně?

Jestli myslíš tím literárním zpracováním scénář, tak scénář není literatura, s ní nemá nic společného, nesmí s ní mít nic společného, literatura do scénáře a filmu v žádném případě nepatří. Jako amatérský tvůrce, za kterého se považuješ, bys to měl vědět, to je naprostý základ. To jste v diskuzi v Amatérském filmu neprobírali?

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

jerry12

Scénář, režii, herecké výkony měly špičkové i jiné filmy, podle počtu nominací dokonce víc než Spotlight, tedy by si zasloužily ocenění film roku více podle toho, co píšeš.

Píšeš hned na začátku, jak je to subjektivní, a pak můj subjektivní názor podrobuješ kritice a svůj názor založený na subjektivní "analýze" a subjektivním hodnocení vydáváš jako ten, který je správnější než ten můj:-D

Já vyjádřil svůj názor, ty mě přesvědčuješ o tom, že je nesprávný a tvůj správný. Na takovou "diskuzi" si najdi někoho jiného;-)

Příspěvek byl smazán administrátorem.

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Castrator

Vidíš? A to je právě to, co je silně subjektivní. Pro mě nebyl Pán prstenů 3 ničím výjimečný, žádné hranice neposouval, stejně tak Forrest Gump, kterého považuji za nejvíc overrated film na ČSFD. Ale rozhodně nesouhlasím, že by neměl dostat Oscara film za téma. Samozřejmě musí mít i nějaké odpovídající zpracování, ale téma je vždycky to hlavní, na což je navázáno vše ostatní... jaký tedy musí být film, aby získal Oscara za nejlepší film? Musí mít precizní režii? Ne, od toho je tu kategorie režie. Musí mít precizní scénář? Ne, od toho je tu kategorie scénář. Nejlepší film je komplexní kategorie, která zahrnuje všechny ostatní kategorie a musí je mít všechny vyvážené a na vysoké úrovni, aby byl nominován a potažmo pak sošku dostal. A to je případ Spotlight - samozřejmě, že si na něj možná za deset let nikdo ani nevzpomene. Možná už ani za dva roky ne. Ale Oscary se udílí za daný rok, a za rok 2015 byl právě Spotlight tím filmem, který má špičkový scénář (a taky za něj dostal Oscara), parádní režii (možná se to na pohled nezdá, ale zkus se podívat znovu a uvidíš, že ta strukturovanost scén je dokonalá), skvělé herecké výkony, alarmující a důležité téma... prostě vše, co by měl kvalitní film mít. Ano, kdyby se měl Oscar udělovat jen opravdu výjimečným filmům, které posunuly hranice kinematografie nebo jsou silně emocionálně zapamatovatelné, tak by se Oscar za film uděloval jednou za deset let. Ale tak se neděje, a v té konkurenci roku 2015 si myslím, že kromě Spotlightu nebyl film, který by byl takovým způsobem dokonalý (ve smyslu toho, že byl kompletně zvládnutý na jedničku). Ani Revenant, ani The Big Short, který se mě osobně líbil hrozně moc, ale když jsem se na Spotlight podíval podruhé (a napoprvé jsem mu dal paradoxně jen 4*) a opravdu ho sledoval a analyzoval, uvědomil jsem si, že opravdu nemá chybu. 

na příspěvěk reagoval Castrator

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

jerry12

Nevím který, všechny jsem neviděl, ale i kdyby nebyl žádný, především za téma by se Oskar dávat neměl. Za předpokladu, že téma v tomto případě hrálo hlavní roli. O tom jsem psal v souvislosti se Spotlight.

Jinak třeba samotný Mad Max svým způsobem výjimečný je, to je nádherná podívaná, ve které se taky dá najít taky zajímavá myšlenka. U Revenantu taktéž, to je nádherný film. The Room jsem ještě neviděl, podle kritik je to taky výjimečná podívaná, která se divákovi zaryje pod kůži na pár dnů (to podle mě dělá film výjimečným, nedostaneš ho z hlavy a jdeš na něj klidně ještě jednou, dvakrát), plus tam je taky myšlenka, téma. Kdyby byl Spotlight třeba o ropných společnostech, ne o církvi, zaujal by stejně? Jestli jo, pak je Oskar v pořádku, jestli ne, pak v pořádku není, protože zaujalo hlavně téma.

Nemám zájem se přít o kvalitách nebo nekvalitách filmu, jak je tu zvykem, to je věc názoru. prostě mi nejde pod vousy, aby film byl oceněnen především kvůli tomu, že na něco špatného ve společnosti upozorňuje, že se týká tabuizovaných témat apod. 

Titanic byl sice především podívanou, ale podívanou výjimečnou, stejně Pán prstenů 3, který byl zfilmováním legendárního fantasy díla a to způsobem, ze kterého šel mráz po zádech, jiné oceněné filmy byly něčím nové (Forrest Gump, životní příběh z pohledu prosťáčka například), další byly historické eposy (Braveheart, různé adaptace Shakespeara, Gladiátor, kterého já osobně moc rád nemám), ale za deset let si na Spotlight podle mě moc lidí nevzpomene, a jestli ano, tak proto, že dostal Oscara. Takový je trend, poslední roky podobné filmy Oskary dostávají.

O vtipu jsem nepsal, to napsal někdo jiný, a taky bych to u špičkového filmu nepoužil, ale prostě mám pocit, z toho co se tady a jinde píše, že Oskara dostalo hlavně to téma. Přestože jde jistě o film velmi vysokých kvalit, jinak by neměl i další noinace.

na příspěvěk reagoval TheDarKnig, jerry12

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Castrator

A který z těch nominovaných filmů je takovým způsobem výjimečný? Já si nemyslím, že Spotlight má jen téma a nic víc. Je precizně zpracované, a to jak literárně, tak řemeslně, herecké výkony jsou víc než špičkové a celkově je to parádní autentický film. Výjimečné filmy, jako doslova výjimečné a mimořádné, se nerodí zdaleka každý rok, takže to by bylo opravdu těžké. Jsou slabší a silnější léta, rok 2015 byl v tomhle ohledu poměrně silný, protože skvělých filmů bylo víc - originální Mad Max, kterému ale zase chybí příběh a silnější scénář, nebo Revenant, který je ale IMHO velice zdlouhavý. Pro mě byla soška pro Spotlight překvapením, ale rozhodně milým, protože jestli si některý z nominovaných filmů sošku opravdu zasloužil, tak právě Spotlight (nebo The Big Short, kterému bych to taky přál). Nevím, proč by to měl být vtip. Mně přijde, že Spotlight je relativně bezchybný film. Možná není výjimečný, ale rozhodně je patří mezi špičku, u které (oproti třeba Birdmanovi) ten Oscar prostě sedí.

na příspěvěk reagoval Castrator, Castrator

misterz

misterz (hodnocení, recenze)

Presne podla predpokladov, vyhru oscara som cakal, ale je to ako past na oko, jednoznacne ten najvacsi pruser tohtorocneho odovzdavania cien.

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Duncan66

V USA a jinde na světě to téma berou trochu jinak než my. Pro nás je to jasná věc, jsou to prasata, církev se má zpovídat a řešit, ale jinde se bojí to říct nebo napsat nahlas, tak je Spotlight brán jako něco víc asi, že se nebojí tabuizovaných témat. V tomhle je ČR, díky bohu, dál.

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

Castrator

Mi se to libilo, ale Oskara za nejlepsi film asi ne, ikdyz jsem vlastne veskerou konkurenci zatim nevidel, tak treba ano.

Nicmene Oskari jsou odjakziva spjaty s byznysem a je to jedna velka politika a v nemalem procentu pripadu oceneni neodpovida realite. Spousta "porotcu" nema nakoukano ani polovinu nominovanych snimku.

Plus minus vsichni vi, ze je to v podstate politicka fraska, ale presto herci i ostatni filmovi tvurci jsou vlhci, kdyz vyhrajou, nebo jsou nominovani. A stejne tak potom nemale procento divaku se rozhoduje podle toho, jaka oceneni dany film ziskal.

na příspěvěk reagoval Castrator

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Gladiator15

Podle mě by se Oskar za nejlepší měl dávat výjimečnům filmům, dílům, které jsou po všech stránkách vynikající a něčím vyčnívají, jsou inovativní. Téma je podle mě málo. Ale nedá se nic dělat, akademici rozhodli.

na příspěvěk reagoval Duncan66, jerry12

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Je to fakt tak dobrá podívaná, nebo tomu dali Oskara aby se o církevních bukkake zábavách se školáky více mluvilo?

na příspěvěk reagoval Gladiator15

Neklan006

Neklan006 (hodnocení, recenze)

Badmaniak

"takže je nutno Stvořitele?" a kdo stvořil Stvořitele? a kdo stvořil stvořitele Stvořitele? a kdo stvořil stvořitele stvořitele Stvořitele? atd. atd. :-P

evulienka3

evulienka3 (hodnocení, recenze)

Toto víťazstvo ma hneď po ženských kategóriách potešilo tento rok najviac :-)

Gladiator15

Gladiator15 (hodnocení, recenze)

Badmaniak

protože život tak jak je, není vysvětlitelný, už jen tvé názory to dokazují, takže je nutno Stvořitele.

Argumentačný klam, argument z ignorancie. Takže nie, nie si racionálny človek. Si len veľký hlupák čo przní ďalšiu diskusiu.

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Duncan66

Protože nemáš jediný argument do diskuze? :)

Jediné co chceš a požaduješ jsou důkazy ode mne, ale sám nedáš jediný. Takže těšilo mě, nemusíš odpovídat, respektuju tvůj názor se mnou nediskutovat. :)

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Duncan66

Jak si vysvětluju tisíce mesiášů? O tom se zmiňují i staré prameny, které říkají, že bude spoustu mesiášů falešných.

A k tomu že život vytvořila vyspělá civilizace? To je jasně dementní názor evolucionisty, který akorát oddaluje problém. Tu civilizaci někdo musel stvořit. Je to něco jako teorie PANSPERMIE, že život zasela kometa, ale i tak musel někde vzniknout. Tohle je asi nejhorší vysvětlení, které akorát degraduje člověka, kter takhle smýšlí, aniž by se zabývall opravdovým počátkem. Jsou to jen výmluvy.

 

A uvědomuju si, že se mohu mýlit, ale to co píšeš je totální kravina, protože život tak jak je, není vysvětlitelný, už jen tvé názory to dokazují, takže je nutno Stvořitele.

na příspěvěk reagoval Duncan66, Gladiator15, Neklan006, MegSimpson

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

Badmaniak

Zadny dospely se spetkou rozumu neveri na jeziska ci santu. Dospeli, kteri na ne veri sedi v ustavu, nebo maji papiry na hlavu. Kdyby z tech milionu a miliard "zazraku" a "zjeveni" byla jen 1% pravda, tak jsou to porad tisice az miliony pripadu a tudiz buchom meli napr. fotky, ktere by bylo obtizne vyvratit atd. atd. atd. Ale zatim neni znam ani jeden skutecny pripad. Vsechno je pouze jedna pani povidala. Kdyz tvrdis, ze jsi udajne "vysoce racionalni clovek", jak si vysvetlujes ty tisice mesiasu? jak si vysvetlujes ty tisice nabozenstvi, ktera jsou ozsirena nikoli pomoci boha, ale primarne pomoci lidske propagandy, ktera se nestitila ve jmenu sireni "sveho" boha provadet genocidu a podobne zverstva. Kdyz je ten tvuj Buh udajne milujici, vsevedouci a vsemocny, jaky to vsechno dava smysl?

Ja nevim na jisto, jak vznikl zivot na Zemi, jak vznikl nas Vesmir. Treba zivot na Zemi stvorila vyspelejsi civilizace, vubec to neleze vyloucit. Kdo vi jak to nakonec bylo. Ale je temer jiste ze Buh a Jezisovy zazraky jsou pouhy lidkse konstrukty. Veskere historicke, vedecke poznani, adaptace lidskeho mozku na zivot, ktere mas dneska k dispozici zcela jasne ukazuji na to, ze nabozenstvi jako je krestanstvi apod. si vymyslel clovek sam at uz jako nastroj moci, ci nastroj k nezblazneni se mozne "pravdy". At si lide veri v co chteji, pokud jejich vira v bludy nebude ovlivnovat jejich rozhodovani o osudu dalsich lidi je mi to jedno. Ale neni mi jedno, kdyz takto pomateni lide vymyvaji mozky svym detem od narozeni a snazi se je vymyvat i detem a lidem vsude kolem sebe. A jeste vice mi vadi, kdyz takto pomateni lide maji funkci a jsou ochotni ve jemnu sveho boha napr. vrazdit bezverce, ci lidi jineho vyznani apod. jako jsme toho byli a poard jsme dnes a denne svedky. Proto silne pochybuju, ze jsi ve skutecnosti "vysoce racionalni clovek". S radove vyssi pravdepodonosti se za nej pouze povazujes, stejne jako zijes v iluzi, ze jsi skutecne pravde viry v Boha a Jezise blize nez napr. ja. :-(

na příspěvěk reagoval Badmaniak

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Duncan66

Podívej se, já jsme vysoce racionální člověk a v TVE pozici jsem byl. Vim co lidi vidí a neni to pravda. Ale co když toho i kdyby 1%to pravda byla? :)

Víš kolik lidí věří v Ježíška nebo Santu? Nebo že svět je starej 2016 let? Protože o tom nepřemýšlí, berou fakta, jak se jim zdají "logická".

A já tuhle debatu taky nemám potřebu vést, jednou se stejně všichni dovíme jak to je, a já věřím tomu že ani já ani ty nemáme kompletní pravdu, přesto si myslím, že jsem jí filozoficky blíže. :) Protože nevěřím dogmatům co mi kdo řekl, ale konstatuju fakta. Proč jinak bych věřil takové "kravině" jako je Bůh? Není to racionální, potřeboval sjem dukazy. Ale já je hledal, narozdíl od rigidních ateistů jako ty. A taky narozdíl od rigidních křestanů, aby sis nemyslel.

na příspěvěk reagoval Duncan66

Duncan66

Duncan66 (hodnocení, recenze)

Badmaniak

Miliony lidi na svete tvrdilo, ze videlo zazrak ci zjeveni XYZ a potom misto toho byla polarni zare, letadlo, audiovizualni trik, ci jev atd. atd. Zajdi si poslechnout do psychiatricke lecebny, co vsechno udajne videli a zazili tamni pacienti.

Nema to cenu, jsem hlupak ze jsem se do teto zcela bezcenne debaty nechal strhnout. Ver si klidne ve sveho Boha a Jezise bez jedineho skutecne relevantniho dukazu. Pokud je to pro tebe dulezite, ver si v co chces. Jenom prosim nevymyvej mozek zadnym detem vcetne svym a nech jim pravo volby v dospelosti. Mej se. 

na příspěvěk reagoval Badmaniak

Související novinky

Z La La Landu na Měsíc

Z La La Landu na Měsíc

24.06.2017

Damien Chazelle (Whiplash, La La Land) se letos stal nejmladším režisérem, který má doma na poličce Oscara. Jeho další film tak doprovází astronomická očekávání, před nimiž by se kdekdo schoval k… (více)

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

30.12.2016

Ani novým Star Wars se nepodařilo sesadit z trůnu nejúspěšnějších filmů roku 2016 v českých kinech pohádku Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Těší nás, že tento post drží český film, který si u nás vede v… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

14.07.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama