Reklama

Reklama

Spotlight

  • Česko Světelný bod (více)
Trailer 1

Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams a Liev Schreiber v hlavních rolích skutečného příběhu, ve kterém reportéři amerického deníku The Boston Globe odhalili masivní skandál zneužívání nezletilých představiteli místní arcidiecéze. Případ neměl dopad pouze na pár obviněných duchovních, ale otřásl celou katolickou církví. (Falcon)

(více)

Recenze (774)

jayman 

všechny recenze uživatele

Ja neviem, či som pozeral iný film ale nič strhujúce ani precízne vygradované som tam nenašiel; takmer ma to začalo nudiť. Silná téma a silné herecké výkony sú za mňa jediným pozitívom. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Spotlight je velice důležitý film, zejména pro žurnalistiku. Ještě důležitější potom je, že pracuje s tak choulostivým tématem, který je navíc bezvadně zpracován a náležitě oceněn (Oscar za scénář a film roku). McCarthy své vrcholné dílo vede podobným způsobem jako slavné investigativní thrillery sedmdesátých let, avšak zde je v roli horlivého novináře místo Roberta Redforda Mark Ruffal, kterému v posledních letech doopravdy jak se říká "ide karta". Plus je skvělé sledovat každým krokem stále více obnovující se hereckou kariéru Michaela Keatona, vždy milou a v poslední době i čím dál lepší herečku Rachel McAdams a mého velice oblíbeného krále vedlejších rolí Stanlyho Tucciho. Jednoznačná záležitost, paráda. ()

fordhont 

všechny recenze uživatele

S médii je to dost složité. Když už se kritickým myšlením prokoušete přes nesmyslné senzaci a manipulace davů, občas se objeví něco, co by jinak na světlo nevzešlo nebýt skutečně nezávislé instituce. Pak už to jede, i když pořád je potřeba používat kritické myšlení a dogmaticky nezobecňovat. Hodně konverzační film o bohužel skutečných událostech. Jedná se o korelaci s tím, co si o institucializované církvi myslím. ()

dzberry 

všechny recenze uživatele

Investigace je mocná čarodějka – jednoho by během otčenáše převlékla z kleriky až do tepláků! Umí ale pěkně zatočit i s filmem. Užvaní ho, srazí ho svou (boží) vševědoucností a všudypřítomností do kolen, herci popadají dech... Neříkám, že bych potřeboval kvůli větší dramatičnosti a „autenticitě“ vidět úplně vše, to fakt ne... Jen jsem pořád hledal v té informační detektivce i něco víc, něco, co by mě dokázalo rozsekat a zanechalo ve mně víc než jen pocit, že to ta parta zapálených novinářů zvládla very well... ()

marek29 

všechny recenze uživatele

WoW tohle je definice přesahu.. Dokumentární drama o hnusu, který se děje, děl a asi dít bude? No nejde než souhlasit s Vítkem, že víra není to, nebo ti kdo jsou vidět v pozlacených kostelech a ti co tamtéž chodí přispívat na církev, která tvrdí že nepotřebuje majetek. Hodně silný příběh. 5 z 5. Film eskaluje jak bič. To se musí prostě vidět. Ivestigativní, drsné a přece bez násilí a fikce. Jen tvrdá realita. ()

Petule3 

všechny recenze uživatele

Skvele...muj milovany Mark zase nezklamal, i ostatni tady ale byli dobri. Jsem rada, ze to stale jeste jde bez pitomych efektu a bez strilecek apod. Syrovost toho filmu se mi moc libila. Ovsem to tema...desi me, co se to deje! Cirkev je nastrojem dabla, co jsme take mohli cekat. Do pekla s vami, podelani haj*love! ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Sympatické výkony herců, civilní podání. Na tom film je vlastně nejdramatictejsi to, že ta hrůza byla skutečná. Film vlastně postrádá zápletku, a nevím jestli je to dobré nebo ne. ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařile zpracovaný film o největším skandálu katolické církve. Téma je podané srozumitelně a jasně. Herecké výkony jsou na hodně dobré úrovni. Hodnocení: 83/100. ()

jirkaslava 

všechny recenze uživatele

To byl teda zase FILM... Ten by měli pouštět povinně ve všech katolických školách po celým světě. Zajímalo by mě jestli se na něj koukli ti v tom slavným Vatikánu, ale to se asi nikdy nedozvím :-) Ty data uvedená na konci filmu jsou docela šílená. ()

LeChouan 

všechny recenze uživatele

Film s tématikou, která by měla vyvolat nějakou emocionální odezvu. A nic - ani zděšení, ani pohoršení, ani ... nic, prostě velké nic. Film nebavil, nudil. Jen vzhledem k tématu jsem zhlédla do konce a gratuluji si k neusnutí. Jediná scéna, která mne mírně vtáhla (SPOILER) byla ta, kdy hluboce věřící babička, jedné z na kauze zneužívání dětí pracující reportérky, čte výslednou reportáž, pomalu jede prstem po řádcích a pak jen poprosí o sklenici vody. Neumím si představit, jak na věřícího katolíka musí zjištění, že kněží jeho církve jsou schopni se dopouštět zločinů, zločiny s klidným svědomím krýt, zapůsobit. ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Velice slušně natočená novinářská vyšetřovačka o zneužívání dětí v katolické církvi. Pěkný výkony jednotlivých postav. Ale čekal jsem větší drámo, větší napětí. Keaton má pořád stejně lehce přitrouble zachmuřený výraz, Rachel je dobře empatická, ale nejlepší byl teda Rufallo. Tomu sem to věřil nejvíc a taky herci co hrál kardinála. Ten byl teda pěkně fuj asertivní parchant. Brr. Mám rád tydle nepovrchní filmy o boji za spravedlnost, proti hnusnejm parchantům a systémům kde se bojuje proti obřím větrnejm mlýnům a hnusu ve společnosti. Je to film o svobodě projevu a slova, o věcech které nejsou v mnoha státech samozřejmé a končí to perzekucí a někdy i likvidací. ()

Midar 

všechny recenze uživatele

Skvěle napsaný, zahraný a zrežírovaný film jež vás hned od začátku naprosto pohltí svým tempem. V mnoha ohledech mi to připomínalo scénaristický styl Aarona Sorkina a režii Davida Finchera. I když věřím, že tito dva mágové by z takovéhoto materiálu dokázali vytřískat ještě o něco více, Tom McCarthy odvedl opravdu fantastickou práci, která si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Kromě něj je však třeba vyzdvihnout také herecké obsazení v čele s přesným Michaelem Keatonem, dotěrným Markem Ruffalem a trošku podivínským Stanleym Tuccim. Po druhém zhlédnutí se moje nadšení z tohoto snímku ještě zvýšilo a jeho vyznění mi přišlo o chlup silnější než na poprvé. Ten snímek je prostě poctivá filmařina bezchybně poukazující na velice aktuální a zároveň stále přehlížené téma. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Každý film, který pošramotí pověst církve mi dělá radost. A to zdaleka ne proto, že bych snad byl komunista. Katolická církev má totiž zneužitých sexuálních obětí na kontě mnohem víc napříč celým světem, i u nás jich je dost. A nejen to. Když se podíváme do historie, tak můžeme mluvit o inkvizici a upalování tzv. čarodějnic na hranici apod. Že si sami žijí v luxusu a přitom Ježíš hlásal chudobu a tomu přizpůsobil i životní styl je jen další věc. Ovšem sexuální zneužívání je dlouhodobý problém a vždycky to má stejný průběh. Představitelé církve na to přijdou, ututlají a když se to náhodou zveřejní, tak dělají jako by nic. Nikdo nic nevěděl, netušil... Je to už takový kolorit. Víra v Boha, křesťanské desatero, to vše je najednou zapomenuto a upozaděno. Film nemá žádné zběsilé tempo, za to nám představuje precizní novinářskou práci, která je především o sbírání faktů, jejich ověřování a na rozdíl od bulváru tohle celé nějakou dobu trvá. Samozřejmě je důležitá objektivita za každou cenu a nebát se následků. Dílo je skvěle obsazeno a musím se přiznat, že jsem se nenudil ani minutu. Kéž bychom takové novináře měli i u nás. ()

huzgi 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů o novinařině. Michael Keaton hraje absolutně dokonale. Zasloužené Oskary a mohlo jich být i více. ()

kubas369 

všechny recenze uživatele

8/10. Novinářské drama se silným tématem. Precizní film o precizní novinářské práci. Nadupané obsazení jen podtrhuje určitou výjimečnost, né v provedení ale v přesahu filmu. ()

Související novinky

Z La La Landu na Měsíc

Z La La Landu na Měsíc

24.06.2017

Damien Chazelle (Whiplash, La La Land) se letos stal nejmladším režisérem, který má doma na poličce Oscara. Jeho další film tak doprovází astronomická očekávání, před nimiž by se kdekdo schoval k… (více)

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

30.12.2016

Ani novým Star Wars se nepodařilo sesadit z trůnu nejúspěšnějších filmů roku 2016 v českých kinech pohádku Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Těší nás, že tento post drží český film, který si u nás vede v… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

14.07.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama