Reklama

Reklama

Spotlight

  • Česko Světelný bod (více)
Trailer 1

Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams a Liev Schreiber v hlavních rolích skutečného příběhu, ve kterém reportéři amerického deníku The Boston Globe odhalili masivní skandál zneužívání nezletilých představiteli místní arcidiecéze. Případ neměl dopad pouze na pár obviněných duchovních, ale otřásl celou katolickou církví. (Falcon)

(více)

Recenze (774)

vteco 

všechny recenze uživatele

Výborně vystavěný a detektivně pojatý příběh podle skutečné události. Samotná reálnost onoho skandálu velice intenzivně přidává na poutavosti celé kauzy a nezanechává za sebou žádná hluchá či nezajímavá místa. Do konečného verdiktu táhne nejen příběh, ale také hvězdné herecké obsazení s výborným výkonem Marka Ruffala či skvěle podkreslující hudba. Je to napínavé, šokující, skvělé, ale zároveň i díky svému obsahu znepokojující. [85%] ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

K mému zklamání stejný případ jako loňský "Nightcrawler". Téma, o kterém sní snad každý filmař působící na poli dramatu; silné, provokativní a neustále aktuální. Tak jak je, Herr Gott, možné, že může z tak obrovského potenciálu vzniknout tak emočně prázdný film? "Spotlight" je dobře natočený, dobře obsazený, má moc pěknou hudbu (i když si nějak nedokážu vybavit, že by tam bylo více motivů než ten hlavní XD), a přesto mi to nestačí. Film s podobným "poselstvím" potřebuje ještě něco navíc. Nějakou přidanou hodnotu v emocionální rovině. Jakmile nemáte po zhlédnutí nutkání, jít se na ty zm*dy podívat do kostela (nebo, v případě "Nightcrawlera", bojkotovat večerní zprávy), je to špatně. Just my opinion.;-) 3,5*. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Uznávam, Thomas McCarthy je vyborný režisér, určite lepší ako herec. Z jeho predošlej tvorby sa mi páčili najmä The Station Agent a Nepozvaný hosť. V prvom prípade zahviezdil malý veľký muž Peter Dinklage a v druhom zasa R. Jenkins. Ani Sledovačka nie je výnimkou. Páčila sa mi a to aj napriek tomu, že tu nie je žiadny dramatický vývoj ani nijak výrazná emotívna stránka. Jediný pocit, ktorý tu prevládal bol pocit nasranosti a strašnej nespravodlivosti, žiaľ v tomto svete je to tak normálne ako že zajtra vyjde slnko. Ale nominácia na oscara za najlepší film? To sa mi už zdá trochu prehnané. Viem však asi prečo. Námet je totiž veľmi silný, vie chytiť za srdce a to páni akademici majú veľmi radi (hlavne keď sa to zakladá na skutočných udalostiach). Celý čas tu vlastne sledujeme iba napínavé pátranie po pravde, ktorú si vo výsledku a v plnej paráde snáď nevedel predstaviť nikto, veď kto by si už len pomyslel, že zneužívanie detí cirkevnými perverzákmi je tak brebujnené, že rakovinový nádor vo štvrtom štádiu je proti tomu len neškodné prechladnutie? Vo filme bola vypovedaná jedna pekná myšlienka, a síce, že takýto cirkevníci nevezmú svojim obetiam len dôstojnosť a detstvo, ale že im zoberú všetko, celý život, vrátane viery a možnej cesty k Bohu. Ľudia čo majú chrániť a pomáhať takto vlastne len zabíjajú v ľuďoch všetko to, čo by mohlo súvisieť s vierou v Boha alebo normálnym životom (pekným príkladom bola aj babička mladej reportérky). Ešte späť k oscarom. Jasný víťaz ako herec vo vedľajšej úlohe by sa mal stať Mark Ruffalo, tu mi ukázal, čo za hereckého chameleóna to vlastne je. Potlačil v sebe všetko charakteristické čo už poznáme z predchádzajúcich jeho postáv, a prišiel s niečím absolútne novým, úplne novým charakterom a postavou, do najmenších detailov precízne zvládnutou, počnúc od štýlu chôdze, mimiky, neverbálnych gest, intonácie reči.... No skrátka, klobúk dole, muselo to dať neskutočnú prácu. Už len kvôli nemu sa oplatí snímok vidieť. 75/100 ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

"Iba 50% kňazov dodržuje celibát.. vlastne väčšina z nich má sex s inými dospelými osobami. Preto existuje niečo ako krytie tejto skutočnosti. Táto utajovaná kultúra dokonca kryje pedofilov v cirkvi.“ Inteligentný film s dobrým scenárom a tak aktuálnou témou poteší vždy. Pripomenulo mi to Primal Fear, ktorý mal navyše dokonalého Edwarda Nortona. Napriek tomu ide o zaujímavé vyšetrovanie, do ktorého je divák vtiahnutý a sám sa diví tomu čo sa dozvedá rovnako ako hl. postavy. No neubránim sa pocitu, že stále to mohlo byt dokonalejšie a táto tématika spracovaná mrazivejšie, napínavejšie. No nakoľko mám rad filmy o investigatívnej žurnalistike, dávam dobrých 80% ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nádherná pocta intestigativní novinařině. Když jsem se o tom filmu už někdy loni na podzim dozvěděl poprvé, nejprve mě vůbec nezaujal, a chuť ho vidět u mě ještě klesla poté, co se o něm všude psalo v souvislosti s jeho vítězstvím na letošních Oscarech a nedalo se před ním skoro nikam utéct. Když mi ale nakonec v poště přistála pozvánka na novinářskou projekci, zvědavost nakonec zvítězila - abych s potěšením zjistil, že mě ten film v podstatě od prvního záběru vtáhnul do děje a nepustil až do samého konce - ačkoli ten je předem známý a logicky očekávatelný (kdyby s tou kauzou nikdy nevyšli ven, nevznikl by ani tento film). Film mě neuvěřitelně bavil - ačkoli je celkem náročný na pozornost, protože v něm figuruje hodně postav i jmen a jeden dialog v rychlém tempu následuje druhý - a všem postavám jsem strašně fandil, aby to dotáhly do vítězného konce a řádně celou tu špínu rozmázly. Je hrozné, že se něco takového ve světě děje, a naopak záslužné, že o tom vznikl tento film. Mimochodem skvělá Rachel McAdams - v tom filmu si ji nejde nezamilovat. P. S. Jsem zvědavý, kdo na to může u nás přijít do kina (česká premiéra ještě za dlouho), když je ten film dávno k dispozici na netu a každý, kdo ho chtěl vidět, si ho už musel dávno stáhnout. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Komorně natočený příběh o partě investigativních novinářů, která rozjela nebývalý církevní skandál. Formálně nezvykle umírněné, bez akčních scén, bez pozlátka, jen takový obyčejný příběh neobyčejných lidí. Tenhle film se rozhodně nestaví do role thrilleru, ale přesto je napínavým vyšetřováním plným emocí. Výborně napsané, zrežírované i zahrané, ne každému však bude tento filmový minimalismus, který místy zavání až asketismem, vyhovovat. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Sú to iné filmy, ale zároveň majú s Big Shortom spoločné to hlavné: bezmocnosť. A oba sú napísané a natočené maximálne civilne, inteligentne, strhujúco, bez náznaku pátosu, či klišé, a oba sú pritom značne divácke a zábavné. Pri Big Shorte pútala stupňujúca sa nervozita, Spotlightu dominuje jednoznačnosť. Bez náznaku pochybnosti sa odkrýva niečo obrovské, strašné, nemyslitelné, a čím je toho viac, tým je to jasnejšie. Žiadne násilu nahádzané polená pod nohami, s minimom komplikácií a prečo? Pretože si nikto nedovolil, pretože sa všetci báli, hanbili, alebo umreli, a tie kurvy si žili beztrestne, a nebyť partičky investigatívcov, robili by to ešte dnes. Pretože "To čo my v cirkvi robíme, je dôležitejšie jak pár zhnitých jabĺk." Spracovaním úplne pri zemi, neakčne, inak ako by nato išiel Spielberg, alebo napríklad Howard. Vlastne tak nejak presun z bodu A do bodu B, a hrôza všade okolo. A rezonuje. Za najlepší film roku to nepovažujem, ale myslím že vyhrá, a celkom by som to aj McCarthymu prial ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Coby někdo, kdo se v novinářské branži nějakou dobu pohyboval, musím vyzdvihnout, že Spotlight je po dlouhé době film, který ukazuje novinářské řemeslo v tom dobrém světle. Hrdinové Spotlightu nejsou papparazzi ani pisálkové o ztracených pejscích. Jsou to praví investigativci, profíci na svém místě, kteří svojí prací žijí a která jim nedává spát - v dobrém i ve zlém. Když se dostanou na stopu velkého případu, zakousnou se, protože cítí něco velkého. Probudí se v nich ambice napsat sólokapra a zároveň udělat něco dobrého pro společnost. Tenhle film je na jednu stranu holdem tomu vzácnému druhu novinářů a výpovědí o síle médií. A je zároveň skvělým, napínavým dramatem, které mnohé napovídá o lidské společnosti, která zavírá oči před kdejakým svinstvem. Není to ale surové sociální drama, naopak, Spotlight je o triumfu lidské píle a touze odhalit něco, co je špatně. McCarthy tenhle film zrežíroval brilantně - v každé chvíli víte, co se děje, chápete zákruty příběhu a neztrácíte se. A herci jsou naprosto výteční, jmenovat musím určitě charismatického Michaela Keatona coby maják zdravého rozumu, zarputilého Marka Ruffala a jako vždy magnetického Lieva Schriebera (mňam). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Spotlight je podobná interiérová konverzačka, ako Bridges of spies a asi aj preto ju asi viacerí menej trpezliví diváci nedocenia. Je natočená v štýle Všetkých prezidentových mužov a povedal by som, že tento film bol priamou inšpiráciou formy diela. Ano, Spotlight je predvídatelný, ale skrýva v sebe viac, ako jednoduchý príbeh obvinenia a hladania dôkazov proti monštroznej inštitúcii. Dostáva nové rozmery v súvislosti s teroristickými útokmi, kedy sa dostáva do svetla reflektorov (eng. spotlight) téma, ktorú netreba vyhrabávať za použitia velkej prachovky niekde z povaly, alebo suterénu. Pritom je rovnako otrasná, ako to, čo vidíme v televízii v priamom prenose. Najhorší ale na celej veci je faktor apatie, nezáujmu spoločnosti voči evidentnému bezpráviu a Spotlight tak hovorí vlastne o všetkých pálčivých humanitných problémoch, ktoré radšej nechceme vidieť, alebo si priznať ich prítomnosť. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Téma pedofilie po sté. Kdo si nenechal zničit v dětství život podobnou zkušeností, tak může společně se mnou jen spekulovat, jak to musí s přibývajícím věkem tlačit na lidskou psychiku. Tím spíše to musí bolet od člověka, kterého v dětství stavíte téměř na úroveň Boha a bezmezně mu věříte. Do běžného života se alespoň částečně dovedou začlenit asi jen ti nejodolnější jedinci. Téma je to rozhodně ožehavé, zajímavé a určitě i pořádně aktuální. S církví od pradávna spojené. Věřím tomu, že se děti przní od nepaměti, že to rozhodně není trend současnosti. A církev je od nepaměti centrem vzdělanosti. V minulosti snad jediným centrem tohoto typu, kde se lidé učili číst a psát a mohli sesmolit nějakou tu pěknou a přesnou písemnou zmínku o dané době. Tudíž není moc šokující, že se prvenství v prznění dětí přisuzuje právě svaté církvi. Dnes je to jedno z mála míst, kde je něco takového vysledovatelné ve větším měřítku, o což se pokusili hrdinové tohoto blábolu. Organizace, která funguje už pěknou řádku let, si většinou zvládne vybudovat dost neotřesitelné postavení. Je to smutné, ale horko těžko postihnete člověka, za jehož zády stojí takový vliv, peníze a moc. Je to pěkné, že se o tom mluví a píše, ale za podobný prohřešek půjde do tepláků tak možná váš soused, i když by měl být o bimbáska zkrácen každý! Až se stanu celosvětovým prezidentem, tak to ihned zavedu v platnost. Zpět k filmu. S tímto filmem jsem měl problémy zejména po stránkách filmařských. Téma je vynikající. Dokoukat jsem jej zvládl až na dvě pokračování. Prvních 30 minut je lepších než ta nejlepší ukolébavka. Neděje se vůbec nic. Pokud neusnete, tak mi můžete dát poštou vědět a začnu vás okamžitě uctívat. A zbytek je zhruba stejně blbý, jako ten úvod. Působivé byly pouze rozhovory s obětmi, kterým chlapík v černém, strčil svého bimbáska mezi půlky. Mimo jiné je škoda, že o svém zážitku z dětství nepromluvila i nějaká ta ženština, bylo by to divácky pestřejší. Za kurevsky špatný, musím k mému zděšení označit i soundtrack. Howard Shore je můj oblíbenec, takže v tom rozhodně nelze hledat jakoukoli zaujatost. Rejža McCarthy mě naopak zatím nikdy o svých schopnostech nepřesvědčil, takže jsem byl o to méně nasrán. Herecky je to obsazené solidně. Minula mě zejména úděsná forma. Je to prostě hrozně divný film. Vůbec mě snímek nedokázal vtáhnout do děje a velmi jsem se nudil. Moje nenávistné pohledy jdou tedy zejména k rejžovi, který měl na daném tématu určitě více zamakat. Celé to působí poměrně chaoticky a chladně. Nedám více než jednu pěticípovku. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Opravdu zajímavý film. Celkem mu toho Oscara přeju. Dlouho jsem se mu vyhýbal a to byla chyba. Málokdy se mi stává, aby mě film takto vtáhnul. Je to šílené, jak dlouho se tyhle věci tutlaly. Je za tím kus novinářské práce. Tehdy věci zpomalilo i 11. září. Je náročné sledovat výpovědi obětí a na druhé straně vidět, jak to církev kryje. Obsazení je taky dost super. Herci se do toho vážně ponořili. Skutečně jsem jim fandil, prostě dobrý film. "Jde o 90 kněží jenom v Bostonu." ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Silný příběh ještě zdaleka není zárukou kvalitního filmu. Chce to mnohem víc. Kvalitní režii, propracovaný scénář, kameru a pak hlavně herce, kteří snímku dodají ten správný punc. Jsem rád, že po zhlédnutí mužů s klidem říci, že Tomovi se tohle všechno povedlo. I s utlumenými hereckými výkony, postupně přikládá pod kotel a ve výsledku je to znát. To co, ze začátku vypadá na selhání hrstky lidí, je na konci skandál jako hrom, držený bohužel dlouhá léta pod pokličkou. Rozhodně jeden z nejlepších filmů, co jsem na tohle, nebo podobné téma viděl. Lepší čtyři. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu je to klasická žurnalistická rutina z jedné redakce s velmi silným tématem. Na druhou stranu solidní filmařina se skvělými výkony (Keaton, Ruffalo) a působivým tempem, které vás udrží v pozoru. To, co tento film dělá tak silným a důležitým je posledních 30 minut. Zakončení plné emocí, které mě ještě dlouhou chvíli nechalo zírat do prázdna a kroutit hlavou nad naší společností. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Závažný námět spíše pro dokumentární film je v tomto případě zpracován ploše, bezbarvě, jakoby měl jen jednu strunu - vůbec tu není ukázána bostonská společnost alespoň v trochu širším spektru, není tu ukázán nikdo z kněží, nikdo z katolíků, postavy nejsou prokresleny. Vše je zaměřeno jen na "statečné" a "charakterní" žurnalisty a jejich únavné konverzace. A jak si správně povšiml např. xxmartinxx: "není tu bůh" (napsal sice s malým "b", ale platí to i pro velké "B"). Tom McCarthy zjevně na hlubší pohled nemá.Tady nelze mluvit o filmovém umění; ověnčení filmu Oskary je zřejmě za skandální námět... ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

[ČSFD projekce] Oscarem ověnčený snímek Spotlight vypráví skutečný příběh o skupině investigativních žurnalistů z deníku The Boston Globe, kteří odhalili církevní skandál se zneužíváním nezletilých dětí. Zaměřuje se především na obtížnou práci novinářů, kteří hledají pravdu na místech, kde jim všichni hází klacky pod nohy a nikdo nemá zájem o tom, aby vyšla najevo. Ze svého pohledu oceňuji samotnou skutečnost, že někdo dokázal s takovým svinstvem vyjít na světlo. Postavit se systému a čelit mnohým nepříjemnostem, které doprovázely celé vyšetřování. Tenhle film je jakousi poctou všem, kteří bojovali a zvítězili a za to jim rozhodně náleží dík a potažmo i samotný zlatý pajdulák. Jinak je to však jen lehce nadprůměrný detektivní příběh, přislazený mnohými vyděračskými manévry, útočícími na divákovo svědomí a měkké srdce, který by bez nádechu skutečnosti mezi diváky neobstál a na Oscarech by se neobjevil asi ani v nominaci. Vesměs nudné tempo, které už k takovým kouskům patří, a přehrávající herci, mezi kterými bych vyzvedl hlavně Keatona a Schreibera. Naopak Ruffalo mne malinko zklamal. Dlouho jsem se rozhodoval mezi 3 a 4 hvězdami, ale nakonec jsem malinko přidal. 75% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Bežne sa mi stáva, že plný počet hviezdičiek dám 2 - 5 filmom ročne. A teraz sú to dva filmy za tri dni! Je to samozrejme iba náhoda, ale príjemná. Spotlight je naozaj vynikajúci film, a to po všetkých stránkach. Som ateista, ale vieru (tú skutočnú, intímnu, neagresívnu) plne rešpektujem. Stalo sa, bohužiaľ, že sa cirkev odtrhla od viery, rovnako tak ako sa politici odtrhli od služby ľuďom. A potom už stačilo iba zaviesť celibát, aby sa majetok, o ktorý ide každej cirkvi v prvom rade, dedením nezmenšoval. Ale celibát je proti prírode a tak vznikali a pokračujú konflikty, ku ktorým sa cirkev stavia rovnako, ako komunistický režim k politickým procesom ("áno, robili sa i chyby" alebo kecy o niekoľkých zhnitých jablkách). Pokrytectvo cirkvi je obrovské. Pasujú sa za vzory mravnosti, etiky, zbožnosti a v prípadoch zlyhania je ich prvoradým záujmom zamiesť všetko pod koberec. Takže nie iba nejakých 249 zhnitých kňazov, ale aj omnoho väčšie množstvo tých, ktorý ich zločiny kryli alebo o nich aspoň vedeli a tajili ich. Domnievam sa, že všetko pokračuje naďalej, len sofistikovanejšie. Tak nakoniec pokračuje každé svinstvo v tomto svete - od pirátov a gangstrov k bielym golierom. K filmovej stránke sa nebudem vyjadrovať, lebo som si nevšimol nič, čo by zmenšovalo môj obdiv. A dobré je, že som film videl v dobe, kedy prebieha súd s našimi hnilobami, ktoré masívne zneužívali dospelých. Problémom však je, že Slovensko nemá Vatikán, kam by túto vrcholovú hnilobu vykoplo. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Páni. Musím povedať, že už je to nejaký čas, kedy som mal skutočne pocit, že som mal obrovskú radosť z toho, že som videl film. "Spotlight" je pre mňa všetko, čo by som chcel, aby film bol. Má zaujímavé postavy a veľmi dobre spracovaný príbeh, ľahko sa to sleduje, z príbehu o jednom kňazovi sa postupne dopracúvame k niečomu oveľa oveľa väčšiemu a silnejšiemu než si ktokoľvek vôbec vedel predstaviť a všetko sa to dokáže zaobísť bez všetkých klasických klišé, ktoré sme videli miliónkrát a fungujú viacmenej len ako komparz a vata v príbehu, ktorý by mohol byť povedaný zaujímavejšie alebo kratšie ako to bolo napríklad v prípade včera sledovaného Concussion. Takto si predstavujem aby film fungoval. Aby ma nadchol, aby ma fascinoval, aby mi dal pocit, že sa do toho môžem ponoriť a vyjsť z toho von plný nových a zaujímavých pocitov, ktoré mi filmové médium vie podať. Skvelá práca Thomas McCarthy, skvelá práca Masanobu Takayanagi a rovnako aj Howard Shore so svojou muzikou. A aby som nezabudol, takisto aj všetci zapojení v hereckom obsadení. "Spotlight" je pre mňa jeden z tohtoročných zatiaľ najväčších highlightov. A chce to viac filmov, ako je tento. Klobúk dole. Hodnotenie: A+ ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem se teda ztrácel, ale pak bylo vše jasné. Pěkná ukázka toho, že každej kněz je potenciální pedouš a úchyl a nejhorší na tom je, že si dají odpustek a jsou zase v pohodě, pokládají to za nemoc a tim pádem za nic nemohou. Herci předvádí výborné výkony, já se nenudil, spíš se mi otvírala kudla v kapse protože jestli je tohle pravda, tak jsme pěkně v prdeli, popřípadě my ne, ale kněží. Já nemám, co bych vytknul, opravdu povedené dílo. A jaký je rozdíl mezi knězem a beďarem? Beďar nečeká do 14 aby se vám mohl udělat na ksichtě :-) ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Námět je sám o sobě na pět hvězd. Odhalovat podobný hnus není nikdy zbytečné a pro zachování alespoň pilířů toho, čemu říkáme lidskost,  i jeden z nejdůležitějších předpokladů.   "Systémové zmrdství "je totiž přesně tou erozí, která by nám mohla přinést zkázu dříve než to udělá matička Země nebo tatínek Sluníčko.  Zpracování onoho procesu velkého odhalení  skupinou novinářů se pak až štítivě odklání od jakékoliv lacinosti, neplést s emocemi, střet Ruffala a Keatona v závěru vydá za všechny slzičky, a tak je možné, že ne každý se dokáže na tuhle na první pohled chladnou notu naladit.  Morálně však  tenhle film pohlavkuje opravdu nemilosrdně ( "Hm, to jsem byl já, já to stopil a dal do domácí rubriky, vůbec si to nepamatuju") a tak to má být. Čtyři, já bych totiž znovu vztyčil kříže na pahorcích ... a nezely by prázdnotou. ()

Související novinky

Z La La Landu na Měsíc

Z La La Landu na Měsíc

24.06.2017

Damien Chazelle (Whiplash, La La Land) se letos stal nejmladším režisérem, který má doma na poličce Oscara. Jeho další film tak doprovází astronomická očekávání, před nimiž by se kdekdo schoval k… (více)

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

30.12.2016

Ani novým Star Wars se nepodařilo sesadit z trůnu nejúspěšnějších filmů roku 2016 v českých kinech pohádku Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Těší nás, že tento post drží český film, který si u nás vede v… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

14.07.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama