Reklama

Reklama

Česká filharmonie – zahajovací koncert 119. sezony

(koncert)
všechny plakáty
Hudební / Dokumentární
Česko, 2014, 110 min

Obsahy(1)

Slavnostní koncert prvního českého orchestru u příležitosti zahájení nové sezony. Zahajovací koncert České filharmonie je vždy velkou uměleckou a společenskou událostí celé koncertní sezony. V tom letošním, v Roce české hudby, nabídne tento koncert skvělý repertoár, a to skladby dvou vynikajících českých skladatelů 20.století L. Fišera a J. Suka a jednoho z největších ruských skladatelů S. Prokofjeva. Vše samozřejmě v nejkvalitnějším podání České filharmonie, pod vedením šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka, a s uzbeckým fenomenálním klavíristou Behzodem Abduraimovem.
Behzodu Abduraimovovi bylo pouhých osmnáct let, když zvítězil v London International Piano Competition. Vítězství mu přinesla interpretace Prokofjevova Třetího klavírního koncertu, kterým zahájí i sezonu České filharmonie. Tomuto fenomenálnímu talentu z Uzbekistánu je nyní třiadvacet let a má za sebou vystoupení s Boston Symphony Orchestra, London Philharmonic nebo Accademia Nazionale di Santa Cecilia. Spolupracoval s Vladimirem Ashkenazym, Charlesem Dutoitem, Davidem Zinmanem nebo Vladimirem Jurowskim. (Česká televize)

(více)

Recenze (1)

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Dvořákovu síň Rudolfina zaplnila Česká filharmonie mohutným, ale přesto krásně měkkým, sametově jemným zvukem smyčcových nástrojů.119.koncertní sezonu zahájili filharmonici s kytičkou šípků na klopách a především z nich vyzařovalo ohromné zanícení a vřelost. Česká filharmonie, pod taktovkou šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka, hraje překrásně. Moje velká poklona patří i mladému uzbeckému klavíristovi Behzodu Abduraimovi, který předvedl doslova hudební "majstrštyk"! S obdivuhodnou virtuozitou zahrál klavírní koncert Sergeje Prokofjeva. Oblažující hudební zážitek, byť zprostředkovaný "jen" televizní obrazovkou. Chci využít této příležitosti a vyslovit kulturnímu kanálu ČT art za více jak rok jeho existence VELKÉ DÍKY!:-) ()

Reklama

Reklama