Reklama

Reklama

Bach: Vášnivý život

(TV film)
  • Velká Británie Bach: A Passionate Life
Velká Británie, 2013, 89 min

Obsahy(1)

O životě J. S. Bacha očima dirigenta Sira Johna Eliota Gardinera. Dokumentární film oceněný Českým křišťálem na 50. MTF Zlatá Praha 2013. Devadesátiminutový film společnosti Leopard Films vytvořený pro BBC2, pojednává o tom, jak mezinárodně uznávaný dirigent Sir John Eliot Gardiner se vydává hledat J. S. Bacha, člověka a hudebníka. Úspěšně boří mýtus veřejností zažitého portrétu dvaašedesátiletého Bacha, který jej ukazuje jako nabručeného starého strýce v paruce a společenském kabátě, přestože jeho nejlepší díla vznikla v závěru třetí a počátku čtvrté dekády jeho života v období desetiletí výjimečného tvůrčího zápalu. Dozvídáme se o Bachově celoživotním sklonu k odporu k autoritám, který se projevoval od jeho útlého věku a vedl jej k veřejným rvačkám a nakonec i k uvržení do žaláře. Díky strhujícímu hudebnímu provedení, překrásným exteriérovým záběrům a dosud neznámým životopisným detailům se přiblížíme géniu Johanna Sebastiana Bacha. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Výborná volba průvodce pořadem v mistrovi Gardinerovi, který dokáže na diváka přenést své kvalifikované zaujetí pro osobnost skladatelského giganta a provází etapami jeho tvůrčího života i hudební tvorbou. Některá klíčová díla a formy jsou opomenuty úplně, většina dokumentu je vedle nástinu luteránského kontextu a společenskéých souvislostí působení Bachovského klanu v různých lokalitách věnována kantátové a mešní tvorbě, která naštěstí v Gardinerově okruhu nachází velmi kvalitní a poučené interprety vokálních i nástrojových partů, bohužel kvalita hudebních nahrávek je pouze filmařská. Velkým mínusem jsou i "expertní" příspěvky dvou ženských odbornic, z nichž velkým spekulativním úletem zavání hlavně rekonstruktivní "psycholožka" amerického ražení. (Ke shlédnutí i na youtube) 3-4* ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument, kterému se dá jen těžko něco vytknout. John Eliot Gardiner v roli průvodce vnáší do filmu odbornou erudici, kterou by nedokázal věrohodně předstírat ani nejlepší profesionální herec-spíkr, navíc ho můžeme sledovat i při zkouškách Bachových skladeb. A pokud jde o emocionální stránku, kromě té nádherné muziky dokumentu hodně prospívá i zvolené roční období, ve kterém se natáčelo: zasněžená historická centra německých měst Bachově duchovní hudbě moc sluší. -------- V titulcích filmu uvedeno: režie Cesca Eaton, David Jeffcock. ()

Jincom 

všechny recenze uživatele

Patrně nejlepší hudební dokument o hudebním skladateli, který jsem měl možnost vidět. Erudovaný a příjemný Gardiner v roli průvodce, který o Bachovi hovoří s odborníky s řad různých vědeckých a uměleckých profesí. Spousta zajímavých historek, analýz nejen Bachových děl, ale i jiných dobových dokumentů, ukázky interiérů i exteriérů spojených s Bachem a samozřejmě vše korunuje jeho úžasná hudba. Ta je zde prezentována nejen ve formě ukázek z koncertů, ale také ze zkoušek, kde Gardiner trefně a poutavě komentuje konkrétní skladby a pasáže z nich. Zkrátka stojí za to vidět! ;) ()

Reklama

Reklama