Reklama

Reklama

Fotograf

Trailer

Obsahy(1)

Masový vrah rozsévá smrt a peklo, které v jeho srdci rozpoutali jiní. Titul Fotograf je přezdívka psychopatického sériového vraha, který terorizuje obyvatele hlavního města Ruska. Pokaždé když opustí oběť, napodobuje postupy kriminalistů a fotografií označí místo činu. Policie je proti neznámému bezmocná, nemá žádné konkrétní důkazy ani svědky. Vypadá to, že psychopatického pachatele nikdo neviděl, nikdo se s ním nesetkal. Vyšetřovatelé zjistí, že případy mají mít vztah s temnými událostmi sedmdesátých let minulého století, kdy v Legnici byla umístěna posádka sovětské armády… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (45)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Polské a ruské vztahy byly po dlouhá staletí zatíženy vzájemným soupeřením, které se v období novověku zásadní změnou rovnováhy moci v oblasti východní Evropy ve prospěch carské říše na dlouhou dobu změnilo ve ztrátu polské samostatnosti a trýznivou zkušenost Poláků s represivní, zaostalou a mizerně řízenou státní mocí. O to víc překvapí umístění děje snímku na území dnešního Ruska i fakt, že drtivá většina dialogů se odehrává v ruštině. K fotografovi nemá smysl přistupovat jako k běžné kriminálce o nepolapitelném fantomovi, který za sebou nechává zmařené lidské životy. Mnohem víc jde o mysteriózní příběh, prostřednictvím kterého se autoři vrací k nedávné minulosti a osvětlují podstatu fungování sovětského systému a jeho dopady na celou společnost. Nenechte se odradit absurdními prvky ani matoucím žánrovým zařazením. Tohle je silný a originálně natočený film o jedinci, který se nejdřív chtěl systému dokonale přizpůsobit, aby se mu posléze svérázným, krutým způsobem vzbouřil. Jako bonus navíc tady funguje přítomnost zajímavé a neokoukané Taťjany Arntgolc. Tohle je pro mě herecký objev jako hrom a doufám, že ještě budu mít příležitost její herectví v nějakém solidním bijáku obdivovat. Celkový dojem: 80 %. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Jelikož mi film byl doporučen (za což děkuji) a nevěděla jsem o něm nic jiného, než že jde o polskou krimi, tak jsem byla zpočátku trochu zmatená tou ruštinou, ale jak tam začali mluvit o minulosti v Polsku, tak už to bylo v pohodě. Musím přiznat, že kdybych to měla hodnotit striktně po detektivní stránce, tak jsem zas až tak moc nadšená nebyla, občas jsem se ne tak úplně chytala, o kom se v té které části vyšetřování zrovna mluví a ten konec mě taky tak úplně neuspokojil. Zato co se týká ostatních stránek filmu, tak to už je docela jiná liga. Tento snímek si svým temným stylem nezadá s těmi nejlepšími zástupci severského žánru, což se týká i hereckých výkonů. Postavy jsou dostatečně zajímavé a mají patřičně bezútěšnou minulost (přišlo mi, že až moc, dokud se to nakonec uspokojivě nevysvětlilo). Hlavní postavu vyšetřovatelky Nataši jsem si vysloveně oblíbila. Flashbacky s malým Koljou a vše kolem ruské okupace, to zase táhly po dramatické stránce a přidávaly tomu hlubší rozměr. A potěšila i zmíńka o Dostojevském. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Smrt řeší všechny problémy. Kde není člověk, není ani problém..“ (Josif Vissarionovič Stalin). Osobitý krimi thriller těžící z neutuchající vřelosti rusko-polských vztahů, zástupu kostlivců v almarách a mysteriózní mlhy, kterou Krzystek nechal rozestupovat jen velmi zvolna. Vlastně to dělal tak zvolna, že doteď nevím, jestli mě konec potěšil, nebo nasral.. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výborný polský film, který mě hodně bavil. Sice mě trochu překvapilo, že se v něm mluví téměř výhradně jen rusky a polština tam skoro nezazní, ale vlastně to je logické vzhledem k zasazení většiny děje do Moskvy. (Rovněž mě tam trochu zarazilo, že hlavní postavy ruských vyšetřovatelů jezdí v luxusních audinách - buď to byl product placement, nebo nevím. Nějak se mi nechce věřit, že by policie v Moskvě měla tak prémiový vozový park). Vzato kolem a kolem, asi v tom filmu není nic, co bychom už neviděli někde jinde - v kriminálním žánru podle mě už snad ani nejde vymyslet něco vyloženě nového - ale nějak mi to nevadilo. Když se podaří jednotlivé složky spojit dobře dohromady - mít zajímavé postavy vraha i detektivů, napínavou atmosféru, kvalitní kameru, hudbu a střih, tak v podstatě nemůže vzniknout špatný film. Zde se to povedlo dokonale a těch 110 minut mi uteklo jako nic. Velké díky České televizi, že po dlouhé době v té jejich programové bídě odvysílala něco, na co se dalo koukat. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem úplně nepochopil, proč Poláci točí film s ruskými herci a v ruském prostředí. Jakmile ale děj směřoval k Polsku, začalo mi všechno dávat smysl. Pokud ale očekáváte film o masovém vrahovi na způsob amerického Sedm, tak s tím vůbec nepočítejte. Tohle je regulérní evropský masochismus v podobě absolutní realističnosti. A jelikož Poláci v dnešní době zvládají všemožné žánry, tak ani tady nešlo chybovat. Jednu hvězdičku přeci jen ale ubírám za chvilkovou nesrozumitelnost příběhu, kterou nicméně v průběhu filmu jakž takž dokázali usměrňovat. ()

Galerie (13)

Související novinky

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama