Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ben-Hur je epický příběh Ben-Hura (Jack Huston), potomka významného knížecího rodu z Jeruzaléma, jehož adoptivní bratr Messala, vysoce postavený příslušník římské armády, ho křivě obviní ze zrady. Jeho rodina včetně milované manželky skončí ve vězení a on sám je zbaven majetku a odsouzen k doživotním galejím. Po třech letech strávených na moři se Ben-Hur vrací do vlasti s jedinou myšlenkou - pomstít se Messalovi za všechna příkoří, které mu způsobil. Vyzve jej proto na souboj v závodech čtyřspřežím, aby dokázal, že pravda a vítězství stojí na jeho straně. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (234)

majo25 

všechny recenze uživatele

Samozrejme, že to nemá na klasické megaepické spracovanie s Hestonom. Napriek tomu je toto prevedenie slušne obsadené, technicky prepracované a s premakanými efektami. Škoda, že epický príbeh je skresaný, tvorcovia z pôvodneho námetu nielen viaceré veci vyňali, ale niektoré aj upravili. V každom zo štyroch prevedení, ktoré som mal možnosť vidieť, sa veľký dôraz kládol práve na akčný a vypumpovaný záver, tu to nie je výnimka. Priam by som poznamenal, že tvorcovia sa sústredili hlavne na onen záver. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Ben Hur je takové náboženské béčko, které ovšem bylo v roce 1959 natočeno v tak bombastickém měřítku, že si před ním Akademie sedla na zadnici a nastrkala mu jedenáct Oskarů. Nikdy to pro mě nebylo žádné veledílo, či dokonce umění, ale nutno uznat, že to byla slušná dobrodružná podívaná, která si hleděla Charltona Hestona a jeho cesty do arény, a vše ostatní bylo utlumeno. To Bekmambetov tlačí na pilu jak v náboženství, tak v politice, první půlhodina připomíná telenovely, námořní bitva je chaoticky sestříhána, a závěrečný happy end je opravdu over-over-over-top (zvedl se mi žaludek). Závod v aréně ujde, jen u té cimrmanovské strategie "prince Drsoně" bych si na výhru v reálu nevsadil. A tak zbývá béčko, které se sice dá přežít, ale jeho zbytečnost volá do nebes. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Umučení Krista a Gladiátor v jednom? Tak to teda těžko realizovat. Pan režisér se taky nedokázal rozhodnout zda akci či evangelium a tak radši zůstal bezradný. Výsledkem je kostýmní lobotomie s dějem telenovely. Naprostá katastrofa. Tvůrcům se nepovedlo natočit slušně ani ten závod v cirku, takže jedinou sekvencí, která mne zaujala, byla námořní bitva v délce deset minut. A za ni dávám 20%. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Jako u všech remaku, neznám předlohu, nemá mě moc co překvapit, ani zklamat. Král vedlejších rolí Morgan Freeman je tu zajímavější než bratříčkovské popichování. Průměrná oddychovka na které jdou vidět peníze a dvě hodiny docela utečou. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Na špatných filmech nebývá úplně nejhorší to, že nejsou dobré. Nejhorší je, když nejsou ani tak špatné, aby se člověk nad jejich blbostí bavil, nebo je měl jako guilty pleasure. Moje očekávání bylo, že když Timur, který má za sebou příšerné splácaniny jako jsou hlídky a Lincoln, přijde s další digitální splácaninou, která bude moc cool a moderní. Už po půl hodině mě udivilo, že ten film je na jeho poměry docela seriozní. To je ale tak všechno. Hnusně digitální voda při přepadení na moři a digitální závody čtyřspřežení jsou jediné akce ve filmu a nijak zvlášť zábavné (a to i negativním způsobem). Prostě film, který si už nikdy nepustím ani jako kulisu k počítači, protože je jednoduše nezábavný a zbytečný. Prázdné nic. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Na základě hodnocení zdejších uživatelů jsem očekával snůšku keců a děj jalový jako žena po padesátce. Naštěstí se nic z výše uvedeného nekonalo a já jako neznalec předlohy byl nadšen spádem dějové linky a relativně dobrým castingem. V závěru jsem místo urození slzy mrštil letroskopem o zeď. 75% ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Predfilmové prognózy neklamali. Ben-Hur je dvojhodinový blábol, určený ani sám neviem komu. Nezachraňujú to ani dve skvelé scény, ktoré to má. Dlhé kecavé pasáže, v závere absolútne nelogické konanie postáv, bez dobového feelingu a ukrutne dlhé. Ale tak čo iné sa dalo čakať od človeka, čo dal svetu zakrivenú dráhu guľky, povedzme si na rovinu. Na druhej strane, dej nieje úplne na zahodenie a ani CGI nebolo vyslovene odstrašujúce. Škoda len toho celkového výsledku. 2 z 5 ( Kino Dukla Svidník ) ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Nového Ben Hura jsem dal spíš tak ze zajímavosti. Na legendu nedám dopustit (ač si ji už tolik nepamatuji a po shlédnutí nové verze si musím Charltona Hestona rozhodně dát znovu), ale tuto verzi jsem si užil. Sice je začátek pro diváka poměrně složitý. Ta jména, ne moc okoukané nebo úplně nové tváře a pár minut jsem docela tápal. Ale od chvíle galejí film jede parádním tempem. Snad jen samotný závěr mě lehce rozčaroval, protože takový happyend se snad v žádné z předchozích verzí nekonal. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Své pocity bych popsal asi takto: Není to tak dávno, co jsem měl opravdu skvělý dort dle starého receptu (Ben Hur, 1959) a dostalo se mi možnosti ochutnat jeho novodobou napodobeninu. Ta mi sice něčím onen dort připomínala, ale chutnala jinak, měla jinou konzistenci a i když se její pekař svým způsobem snažil, nedal jí tolik péče, kolik by si zasloužila. Tedy, tento film po výtečné adaptaci z roku '59 vyrazil svým směrem. Defakto si zachoval většinu dějových prvků, sem tam odbočil, ale splácal je do skoro až televizního formátu - postrádal jakoukoliv filmovost a velkolepost. Odbyté záběry, střihy, výprava a efekty. Přišlo mi, jako by většina rozpočtu padla do závěrečného závodu, který docela ušel. Ale zbytek? Jak jsem řekl, průměrný televizní film, který zpracováním nedosáhl ani na Tróju. Paradoxně zaostává i za svým populárním předchůdcem a to je sakramentsky velká ostuda. Na tohle jít do kina muselo být peklo. Přitom obsazení je hvězdné, už jen Morganem Freemanem. Tak kde se stala chyba? Když se kouknu zejména na režiséra, asi už vím, odkud vítr vane. Je mi líto. Film je koukatelný, ale neznat padesátkového předchůdce, vůbec bych z něj nic neměl. Takhle jsem jen porovnával a zjistil, o jak moc odfláklý snímek jde. 30% ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(17/2017) / V každom aspekte tomu niečo chýbalo, historický príbeh mohol ťažko prekvapiť a v remaku vyznel vyslovene ťažkopádne. Verím, že nadšenci si mohli z filmu niečo odniesť, pre väčšinu ale úmorný kus. (4/10) ()

Yoshimitsu 

všechny recenze uživatele

Originál z roku 1959 jsem neviděl, ale podle hodnocení soudím, že je úplně jinde než tenhle paskvil. Za krásný koníky dávám hvězdu. Jinak by to byl odpad! ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Nepochybně celý remake vznikl jen kvůli znovunatočení slavných závodů čtyřspřeží, které se i v této verzi docela povedly a vypadaly opravdově a nedigitálně, tedy až na ty opulentní karamboly. Než se k nim však zkratkovitý a proděravělý příběh dovlekl, na jeho zbytečnost se daly psát slohy. Zaseklý někde na půli cesty mezi seriózní biblickou "sandálovkou" (výprava či hudba nedopadly úplně marně) a "light" verzí téhož pro mladou generaci, i když jsem více než s absolutně prázdným Judahem sympatizoval s cílevědomým Messalou, vyloženě jej zabil až zázrakotvorný happy-end. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

40% ... Jak môže niekto toto spraviť tak bezchybnej, emocionálne intenzívnej klasike akou Ben-Hur [1959] je? Takéto veci by nemali byť ani povolené. Žiaľ, nepredstaviteľné sa stalo skutočnosťou a verejnosť musela čeliť tomuto remaku. Neviem akože čo mám povedať - exteriéry boli krásne a akčné scény slušné, ale inak to nesiahalo originálu ani po členky, pretože ten nebol iba bohapustou jednorázovou popcornovou zábavkou, ale niečím oveľa epickejším a zmysluplnejším. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem viděl původního Ben Hura a nemůžu se ubránit srovnání. Příběh zkrácený a zakončený hollywoodským happy endem. K tomu ani jedna z postav si nezaslouží sebemenší sympatie. Klobouk dolu před Bekmambetovem, že si troufnul natočit tuhle klasiku znovu. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Timur so svojou družinou sa pokúsili o remake veľkolepej klasiky, ale ťažko to mohlo dopadnúť horšie ako táto akčná telenovela. Aj to obsadenie druhotriednymi hercami s jednou výnimkou (kvôli aspoň jednému známemu menu na plagátoch) nesľubovalo mimoriadny zážitok. Ten sa dostavil akurát pri súboji konských záprahov v nejakej mega aréne, ktorý som sledoval len bezmyšlienkovým pohľadom a bolo mi jedno, kto to vyhrá a koľko digitálnych koní pri tom zahynie. ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Poměrně zábavná sandálovka, která se v žádném případě nevyrovná epickému zpracování z konce padesátých let, ale rozhodně to není takový průšvih, za jaký se to snaží všemožní kritici označovat. Naopak je to svým způsobem zábavný dobrodružný film, který se může v první půli pochlubit skvělými akčními scénami, které by se v klidu daly přirovnat k oblíbené Třístovce. Bohužel se to v druhé půli změní v natahovanou kaši, kterou nezachrání ani samotný závod, kterému není věnováno příliš času a ani nevyvolává žádné emoce. Moje hodnocení 60%. ()

jenik71 

všechny recenze uživatele

Pokud zcela zapomenu na původní klasiku z roku 1959 a nebudu tyto dva filmy porovnávat, pořád mi v případě tohoto remaku zůstává celkem zajímavá podívaná. Docela mě potěšila výprava a také technické zpracování. Rozhodně výsledek nevidím zdaleka tak tragicky jako velká část filmových labužníků. **** už jen kvůli závěrečné závodní scéně, i když na ní film ani zdaleka nestojí. ()

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (více)

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

22.12.2014

Chilského herce Pedra Pascala možná znáte jako prince Oberyna ze Hry o trůny. Tahle role mu přihrávala nejen nové fanoušky, ale také pozornost Hollywoodu, takže se v příštích letech začne objevovat i… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Reklama

Reklama