Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ben-Hur je epický příběh Ben-Hura (Jack Huston), potomka významného knížecího rodu z Jeruzaléma, jehož adoptivní bratr Messala, vysoce postavený příslušník římské armády, ho křivě obviní ze zrady. Jeho rodina včetně milované manželky skončí ve vězení a on sám je zbaven majetku a odsouzen k doživotním galejím. Po třech letech strávených na moři se Ben-Hur vrací do vlasti s jedinou myšlenkou - pomstít se Messalovi za všechna příkoří, které mu způsobil. Vyzve jej proto na souboj v závodech čtyřspřežím, aby dokázal, že pravda a vítězství stojí na jeho straně. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (234)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Původního Ben-Hura neznám, do nové verze jsem šel ale každopádně jako do velkolepého, výpravného, efektního blockbusteru, což byl ovšem pořádný omyl, neboť do této mé představy nemohla mít tato podívaná snad ani dál. Nový Ben-Hur totiž místo pořádné akční nálože a dynamické jízdy nabízí spíše rodinné drama se silným náboženským podtextem, takže nálož také, ale trochu v jiném slova smyslu. Hodně se tu tedy diskutuje, polemizuje, přemýšlí a filozofuje, aby na konci všichni došli usmíření a zjistili, že rodina je základ státu, a láska k bližnímu překoná i lepru :-/. Abych ale nepřeháněl, ono to není zas až tak děsivý, jak to zní, celé je to zpracované poměrně svižným tempem, vizuálně je to též únosné a tvůrcům se docela podařila navodit i působivá atmosféra. A vyzdvihnout musím i casting zajímavých tváří, ve kterém pro mě osobně jasně zvítězil velmi výrazný Toby Kebbell. Na druhou stranu nejhorší na Ben-Hurovi samozřejmě je, že po efektní a akční stránce je to pořádný průser, za celé dvě hodiny tu jsou takové vlastně jen dva úseky, lodní „asi bitva“ a v úplném závěru očekávané závody v čtyřspřeží, oboje ale dopadly jako jeden obrovský, nepřehledný bordel, což vážně nedokážu skousnout. Nějaké velkolepé výpravnosti se tu pak divák také nedočká, a to vše mě udivuje o to víc, že režisérem filmu je Timur Bekmambetov, zrovna od které bych tak přitaženou úzdu ale vážně nečekal. Mě zkrátka Ben-Hur sice bavil, ale v tom, co od něj nejspíš všichni, včetně mě, očekávali, tak v tom propadl na plné čáře. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Originál jsem neviděl, takže si můžu dovolit ten luxus nesrovnávat. Byl to prostě jen film a byl průměrný až to nebylo hezké. Ano, utracené korunky byly znát, nicméně vše působí tak... divně. Asi nejvíc mi vadila ta nelogičnost a důraz na závody vozů. Jak se z Ben Hura stal ultra machr na kterého si (no neprozrazujme). Motivace některých postav to samé. Proč se chovají jak se chovají mi bylo utajeno. Co mě doslova vyděsilo byla ta nábožensky laděný vsuvka (jakmile jsem viděl podezřele povědomého tesaře, co má divné řeči, doslova jsem se lekl, kam to bude směřovat). Kdy u mě film totálně ztratil byla chvíle "deště" těsně před koncem ("jsme zdravé!"). No fuj. A že to celé trvalo dvě hodiny, ničemu také nepomohlo. Celkově tedy neurazí, nenadchne, jen občas vyděsí (jste-li militantní ateista obzvlášť). ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Proč a proč? Proč remake, když původní snímek je filmařsky majstrštyk? Nechápu... Je to prostě špatný...původní snímek vyprávěl, každá akce měla svůj logický důsledek, příběh byl úplný a navazoval... Původní film byla jedna velká výpravná báseň... Tento snímek je něco jako klip...tady to skáče bez vysvětlení a spojitost v jednání chybí...na oko líbivé, ale prázdné.. K tomu rastafarián Freeman... A ten konec? Prostě chyba... ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Klasický příběh o pomstě, ve kterém se fiktivní postavy potkávají se skutečnými. Ten úvod se ještě dal, od galejí na lodi už ale moje pozornost pomalu opadala a vlastně až do závěrečného digi-souboje na koňských spřeženích to byla jedna velká scénaristická křeč. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Vcelku průměrný remake slavného 11ti oscarového hitu, tempo ani příběh nic moc, jen opis- dredatý Morgan Freeman se tam vůbec nehodí, za něco stojí jen asi posledních 20minut, čili závod na koŇích a občasné chvile s Ježíšem...50% ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Pouze další z řady zbytečných remakeů, kasovně se příživujících na svých originálech. Ty (velmi slabé) tři hvězdy dávám jen proto, že jsem se po celou v sobě snažil potlačovat, že tento biják má něco společného se značkou Ben Hur - vyšla mi tak z toho bezejmenná historická blbůstka s trochou té křesťanské agitace, při které musíte povinně vypnout mozek, aby nepřišel k úhoně. 50% ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Při srovnání s legendou z padesátých let dávám jednu hvězdu, že je to takové barevnější, ale celkový dojem - zbytečný film o ničem. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Má tento film nějaká pozitiva? Kostýmy a výprava jsou dobré. Scéna v cirku kupodivu také, i když některé záběry jsou digitální více než zdrávo. Z hereckých výkonů vyniká "kupodivu" Morgan Freeman, který pochopil, že po něm režisér nic nechce a že ležérní přístup mírně nad věcí se skvěle hodí k tomu účesu, co si přinesl z maskérny. Ostatní se sice snaží, ale scénář jim háže klacky pod nohy. Bekmambetov se snaží. Skoro bych řekl, že se překonává, ale má smůlu. Kvůli zvolené přístupnosti si nemůže dovolit nějakou větší starověkou brutalitu či erotické napětí. Komorní scény, scény žvatlavě o ničem mu prostě nejdou. Námořní bitvu sice pojal zajímavě, ale naprosto ji nezvládl, chybí napětí a dynamika. Závod v cirku už jsem mu pochválil. A slabiny? Zásadní slabinou je předloha, která dneska prostě nerezonuje. Další slabinou je scénář, příliš se snaží o rozehrání tolika konfliktů a střetů (bratři mezi sebou, bratři a matka, bratři a Řím, bratři a Jeruzalém, bratři a jejich osudové ženy), že se v nich okamžitě ztratí a řešení jsou zkratkovitá a jako pěst na oko. A vrcholem je konec. Když už to končí jako pohádka, proč to prostě není od počátku jako pohádka? A poslední slabinou je důvod vzniku filmu. Proč? To jako jednou za čas musí MGM natočit novou verzi svého nejslavnějšího spektáklu? ()

majec4 

všechny recenze uživatele

"Prvy v cieli znamena posledny v hrobe." Toto si z filmu zapamatam asi najdlhsie. Inak taka priemerna blbina na vecer ked nie je nic ine v TV. Scena s lodami a preteky boli fajn. Trochu viac akcie by ale nikomu neuskodilo. ()

Flopik 

všechny recenze uživatele

Myslel som, že to hodnotenie bude zas mimo a že to bude v pohode film. Tentokrát  som sa teda sekol. Akčné to nie je až do posledného závodu vôbec, chovanie postáv nedáva žiadny zmysel. Hlavne teda celá tá zrada je veľmi slabo vykreslená. Natočené je to fajn, zábery prístavu a samotné prostredie galejí je skvelé. Závod je tiež dosť pekne natočený. Celý je však bez napätie, proste príde a zrazu koniec. No posledných 10 minút je tak trápnych, odveci a nelogických až ma zabolelo. Slabšie 3*. ()

Matli 

všechny recenze uživatele

Nebylo to tak špatný, jak se jeví. Je fakt že hromadu celkem nudných keců vystřídá finální suprový souboj (viz. obrázek), ale koukat se na to dá, prostě typický průměr. Díky bohu za Morgana :-) 48% ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Koukatelné, ale povětšinou velmi kýčovité. Hlavně hudba na konci je snad špatný vtip. Herci/čky vedlejší. Celkem zbytečný remake. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Príbeh Ben-Hur vždy mi bol veľmi blízky. Filmová klasika z roku 1959 patrí medzi moje najobľúbenejšie filmy všetkých čias. Práve preto som sa obával, že „nový“ remake spomínaného príbehu, ako ho poznáme, neprinesie ten efekt, aký by mal. Po videní filmu som mal veľmi zvláštne pocity. Veľmi som bol naštvaný, pretože PC technika a rôzne triky zlyhali na plnej čiare. Potom réžia nebola najlepšia, hlavne ten záver bol veľmi rýchly a podľa mňa nevypracovaný. Na záver sú tu herci, ktorí Bohužiaľ nemali dostatočnú charizmu (v tomto prípade Bohužiaľ ani M. Freeman) pre daný príbeh, čo v tomto prípade je jednoducho základ. Z opačnej strany však bol zaujímavý pozrieť sa na príbeh z iného pohľadu. Mal som informácie, že viac priestoru by mal dostať Ježiš. Podľa mňa ani to nevyriešili úplne dobre. Knihu som nečítal, takže neviem posúdiť, že aký je skutočný príbeh. Suma sumáru, filmy z rokov 1959 a 2016 by sa v žiadnom prípade nemali porovnávať, už len kvôli tomu, že sú medzi nimi diametrálne rozdiely. Klasika z roku 1959 vo všetkom (aj v prípade „zvláštnych“ efektov) výrazne prekonáva film z roku 2016. Osobné hodnotenie: 70% (***) ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Po pár dnech si pamatuju akorát to, že se zde objevil Rodrigo Santoro jako Ježíš a že jsem z toho byla dost hotová. Jinak to bylo asi méně velkolepé, než jsem čekala, a asi stejně tak o ničem, jak jsem čekala. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

A tak byl opět zfilmován nejprodávanější román pocházející z 19. století a jeden z nejúspěšnějších románů všech dob generála Wallaceho ´Ben Hur: Příběh Kristův´. Tentokrát to však tvůrci neztvárnili tak literárně jako byla natočena známá klasika z roku 1959. Ale nutno podotknout, že první velkofilm z roku 1925, tedy ještě coby němý film, má taktéž své kvality. Ale zpět k tomuto. Nové zpracování je natočeno dle současných stanov. Ohromná výprava je samozřejmostí, a je tu daleko více vsazeno na akci. Literární přesah byl odložen spíše do pozadí. Tudíž má děj daleko větší švih a tempo. A tak vznikl obyčejný současný historicko-dobrodružný film, který se s klasikou nedá absolutně vůbec srovnávat. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Že by hollywoodská labutí píseň zběsilého Timura. Možná a je to velká škoda, protože tenhle sovětský anarchista potřebuje jen pevnější ruku producentovu. Nápadidtost jeho režii nikdy nechyběla a samozřejmě exceluje především v akčních scénách, kde je na co koukat, přestože nový Ben Hur je se všema přimhouřenýma očima zbytečnost a velká blbost v nedostatečně naleštěném balení. Na hercích se hodně šetřilo. A nechápejte mě zle, všichni mají za sebou zajímavé party někde jinde, ale tedy se do svých rolí buď velmi nehodí (Toby Kebbell), nebo na ně nemají (Jack Huston), nebo sami nechápou, proč tu roli vzali (Morgan Freeman), nebo nechápu já, proč tu roli vzali (Rodrigo Santoro). Nebýt zbytečně natahované mesiášské koncovky dal bych čistý průměr, takto ale nemůžu Timurovi prominout ten mazlavý děj. 48% ()

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (více)

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

22.12.2014

Chilského herce Pedra Pascala možná znáte jako prince Oberyna ze Hry o trůny. Tahle role mu přihrávala nejen nové fanoušky, ale také pozornost Hollywoodu, takže se v příštích letech začne objevovat i… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Reklama

Reklama