Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna z mnoha variací na klasický příběh Mary Shelleyové, přenesená do současnosti a v určitých bodech vtipně pracující s tím, že příběh z knihy se skutečně stal a nyní se stvoření inteligentního "monstra" po spoustě marných pokusů konečně povedlo. Divák se tak dočká i scény, kdy hrdinové zajdou do kina na jednu z mnoha filmových verzí. Film prezentuje "monstrum" jako člověka, majícího problém s nalezením své identity a neschopného smířit se se svým nevábným vzhledem. O horor se tak v tomto případě vůbec nejedná, spíše o komediální drama, kdy se člověk dočká momentů, kde se "monstrum" prochází po lese a kochá se přírodou (a pšíkne při přičichnutí ke květině!), snaží se zkrásnit pomocí make-upu či si vybírá části své budoucí partnerky na striptýzu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

"Mary Shelleyová napsala blbost, ale tohle je ještě horší..." Původního Frankensteina (1931) se slavným Borisem Karloffem jako monstrem, který zde v ironizujících poznámkách nového monstra dostává celkem vtipně na frak, jsem ještě neviděl, ale tohle mě kupodivu bavilo. Dokonce i víc, než kdysi spřízněný Mladý Frankenstein od Mela Brookse. Kromě toho, že výrazným nadhledem tenhle Frankestein 90 oplývá po celý čas, zároveň oceňuji, že narozdíl od množství jiných hororových komedií v tomhle nadhledu nespadl do primitivní série co nejšílenějších lekaček a jiné brakové akce (párkrát možná v rámci děje ano, ale skutečně jen párkrát a vůbec na tom to nestojí) a dokázal zaujmout daleko bohatější dějovou linkou s řadou poutavých zvratů. Přístup francouzských tvůrců k hororovému žánru byl vždycky svébytný, tenhle kousek Alaina Jessuy místy zavázní až blierovsky pikantním absurdním humorem v milostných vztazích mezi vědcem, jeho původní milenkou a novým mostrem... a možná vstoupí do této hry i někdo čtvrtý. Situační humor zasazený do klasického hororového příběhu, doplňují v rámci dalších deviz filmu i velmi pěkně vybrané a nasnímané scenérie + také oba ústřední herci. Nakolik jsem Eddyho Mitchella nikdy nemusel, tady jsem měl pocit, že pro tu roli monstra se snad přímo narodil a nebojím se říct, že byl tu téměř dokonalý.... on i Mitchell může být zábavný, i monstrum se může kochat přírodou, i finále hororové komedie na zámečku může býti poetické... :-) [80%] ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Jedna z mnoha variací na klasický příběh Mary Shelleyové, přenesená do současnosti a v určitých bodech vtipně pracující s tím, že příběh z knihy se skutečně stal a nyní se stvoření inteligentního "monstra" po spoustě marných pokusů konečně povedlo. Divák se tak dočká i scény, kdy hrdinové zajdou do kina na jednu z mnoha filmových verzí a dokonce si dovolí i značně kritické zhodnocení příběhu, se kterým bych mimochodem absolutně nesouhlasil. Navíc film prezentuje "monstrum" jako člověka, majícího problém s nalezením své identity a neschopného smířit se se svým nevábným vzhledem. O horor se tak v tomto případě vůbec nejedná, spíše o komediální drama, kdy se člověk dočká momentů, kde se "monstrum" prochází po lese a kochá se přírodou (a pšíkne při přičichnutí ke květině!), snaží se zkrásnit pomocí make-upu či si vybírá části své budoucí partnerky na striptýzu. Bohužel se zde nalézá také mnoho vaty, vyplňující děj a působící značně nudně, přesto se jedná o snímek, který by se na obrazovkách našich televizí neztratil a dokonce by v rámci jimi vysílaného balastu i nejspíš kvalitou vynikal. Slušné 3*. ()

Reklama

Reklama