Reklama

Reklama

Ženy v zemi Tálibánu

(TV film)

Obsahy(1)

Přežívají v krutých podmínkách mimořádné chudoby, mnohé neumějí číst ani psát a rozhodují o nich muži. Některé se však osudu vzepřely – vystudovaly, staly se pilotkou, generálkou, anebo hrají fotbal v národním týmu. O životě současných afghánských žen natáčely Lenka Klicperová a Jarmila Štuková. Autorky dokumentu Lenka Klicperová a Jarmila Štuková se vypravily do Afghánistánu zjistit, jak se žije tamním ženám v zemi rozvrácené krvavou občanskou válkou. Navštěvují uprchlický tábor nedaleko hlavního města Kábulu, jeden z mnoha, kam zoufalé lidi, převážně ženy s dětmi, vyhnaly boje mezi Tálibánem a spojeneckými vojsky. Natáčejí rozhovory se ženami ve vězení, ale také s poslankyní afghánského parlamentu, generálkou či pilotkou. Se všemi oslovenými ženami ve svém dokumentu zkoumají téma předčasných sňatků a vynucených manželství, zahalování v burkách, ale také vzdělávání a možnosti podílet se třeba i na politickém řízení své země. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Radko 

všechny recenze uživatele

Dve odvážne slečny sa vybrali do Afganistanu. Nakrútili tam dokument akože o utrpení afganských žien. Do značnej miery však urobili film najmä o nich samých. A tak sa dozvieme, ako na nich na každom rohu striehla bomba alebo útok, necítili sa bezpečne. Len na terase hotela si dali slobodu zväzujúce šatky z vlasov dole. Zároveň sa trápili s vybavovaním miliónov náročných povolení. Taktiež nakukli do zákulisia neďalekej streľby s nafilmovanými mŕtvolami samovražedných útočníkov. Ak toto všetko vidieť v rámci necelej polhodinky, dá sa z toho nadobudnúť dojem, že utrpenie, podivuhodné väznenie a vzťahová bieda afganských žien je síce veľká, ale utrpenie českých žien v Afganistane je tiež obrovské, reznuté adrenalínovými zážitkami a byť tam pre české dokumentaristky veru nie je len med lízať. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument nabere obrátky hned v úvodu kdy mladá žena říká, že ji dohodli sňatek s narkomanem. Neleze mi na rozum, proč tolik mladých českých žen tzv. vítaček jelo pomáhat mladým Afgháncům do uprchlických táborů aby se dostali do Evropy a v rámci multikulturalistické ideoloogie popírali právo každého státu na vlastní kulturu když arabská kultura všeobecně přezírá práva žen. A z Afghánci k nám přichází zpátky středověk, což je viděl i v tomto dokumentu. Při sledování dokumentu jsem si říkal, proč radši nepodpoříme porodnost evropských žen, než importovat tuto šílenou kulturu. ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

Obdivuji autorky, že vůbec měly odvahu tam natáčet. Z pohledu ženy jsem si znovu potvrdila, jak jsem ŠTASTNÁ za to, kde jsem se narodila. Zajímavý dokument. ()

Nerd4Dreaming 

všechny recenze uživatele

Zajímavý ale hrozně kráátkýý. Autorky na to šly skvěle, ale tohle by si zasloužilo tak o hodinu delší stopáž. Životních příběhů by se našly mraky.. :/ ()

LadyRainier 

všechny recenze uživatele

Hodně silný dokument, a Lenka Klicperová s Jarmilou Štukovou natáčí dál ..na ČT2 běžel nedávno dokument o iráckých ženách a aktuálně holky natáčí v Indii oběti kyselinových útoků .. Je to sice asi smutné natáčení ...ale musím dát plný počet .. ()

Straspytlik 

všechny recenze uživatele

Teda, tohle bylo silné. Kdysi někdo (snad arabista?) vysvětloval, že Islám má tři centra, které jsou jeho nedílnou součásti tvořící Chalífát (který teď bleskově šíří ISIL). Afghánistán, Saudská Arábie a něco v Africe (Niger nebo Somálsko). A tohle a to v Avfrice jsou něco mezi středověkem a nejhlubším peklem. Afghanistán je peklo. A takhle jsem se nebál (ale opravdu Nebál) snad u žádného hororu. Tohle, dámy, už radši nedělejte. A nebo nám to aspoň nepouštějte :) A nezbývá, než slušným Afghánkám a Afgháncům přát, ať ten boj s talibanem vedou, jak jen můžou, úspěšně. ()

Reklama

Reklama