Reklama

Reklama

Barva vítězství

  • Kanada Race (více)
Trailer 2

Jesse Owens (Stephan James) se jako první z rodiny dostal na vysokou školu. Tam si ho brzy všimne atletický trenér Larry Snyder (Jason Sudeikis) a Jesse se stane běžeckou hvězdou. Cesta za snem stát se největším atletem v historii ho však přivede k velkému morálnímu dilematu: Má se účastnit Olympijských her 1936 v nacistickém Něměcku, kde Hitler uskutečňuje svou vizi nadřazenosti árijské rasy? (Magic Box)

(více)

Recenze (186)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Příjemná sonda do druhé poloviny 30. let, kdy černoušci začali pomalu přicházet na to, že se v životě uplatní i při jiných činnostech než je sbírání bavlny. Jejich ambice dosáhly takové úrovně, že se rozhodli natrhnout řiť samotnému Hitlerovi (myšleno v maximálně nehomosexuálním významu). Další z mnoha filmů o prudkém vzestupu ubohého člověka, o velké dřině a hlavně o boření předsudků. Snímek nemohl napsat nikdo lepší než sám život. Rasismus je ošklivá věc. Šířit nenávist vůči černouškům jenom za to, že mám při společném sprchování s nimi nemalé komplexy mi přijde jako vrchol ubohosti. Naštěstí můžete mít to štěstí, že narazíte na bílého trenéra, který má svůj meč natolik velký, že je vás ochotný brát jako rovnocennou lidskou bytost. Jinak se přiznám, že jsem o podobné události neměl ani tušení. Kdyby mi někdo povídal, že bylo v nacistickém Německu možné něco takového, jako účast černoušků na tamních olympijských hrách, tak bych byl přesvědčen, že mi kecá. Velkou výtku bych měl vůči závěrečné olympiádě, a to konkrétně k tomu, že se ani malinko nedařilo budovat atmosféru. Bylo dost jasné, jak to celé dopadne a divák nedostal ani okamžik, aby snad zapochyboval. Slabší 3 hvězdy. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybral uživatel FFilipCZ. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době sportovní film, který mě vzal aspoň trochu za srdce. Není rozhodně bezchybný, ale vše je zde podáváno v přiměřené míře. Jak téma rasismu a fašismu, je, nebo pevně doufám, že už byl obrovský problém, který tady působí v rámci obou zemí i dost tragikomicky, tak poté přesvědčivé, herecké výkony. Není tady někdo, kdo by ostatní převyšoval, navzájem ale působí všichni herci přirozeně a uvěřitelně. Ale tu pomyslnou, čtvrtou dávám samozřejmě za příběh. Příběh o jedné atletické legendě, která se narodila o sto let dříve než měla. Dneska by to byla obrovská celebrita, tehdy nad ním hloupí lidé ohrnovali nos. Jsem tomu velmi rád, že je to už dávno za námi. A Tobě třikrát bravo, Jessie! ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Race" je rozhodne zaujímavým filmovým počinom. Myslím si, že v rámci histórie to podáva veľmi zaujímavú tému a rozhodne tu sú aj skvelé momenty, ktoré stoja za to. Stephan James je v role J.C.-ho skvelý a rovnako skvelý je podľa mňa aj Jason Sudeikis. Myslím, že zo súčasných hercov, ktorí vyšli v podstate z americkej komédie patrí medzi vtipných, no súčasne aj talentovaných ľudí. Je tu aj dosť historických postáv, ktoré sa mi páčia a film je rozhodne dostatočne pútavý na to, aby nás celý čas udržal. Mám ale trošku pocit, že je to skôr druhá polovica filmu, ktorú chceme reálne vidieť a film sa nezaobíde bez niektorých amerických klišé v prvej časti. A myslím si, že film by bol lepší, keby to urobili v prvej hodinke trošku viac realistickejšie bez amerických prifarbovaní. Keď sa ale dostaneme na olympiádu, vtedy sa dočkáme všetkého čo sme chceli vidieť. A je to veľmi dobre zvládnuté. Myslím si, že fanúšikovia životopisných aj športových a historických filmov si prídu na svoje. "Race" podľa mňa stojí za to vidieť. Takže osobne môžem za seba povedať, čeknite si ho. Hodnotenie: B+ ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Film o športe, o drine, o rodine, o láske, o rasizme, o nacizme, o priateľstve, o športovom duchu, o politike, o ideológii, o zlobe, o víťazstvách, o pohŕdaní, o obdive, o desiatich sekundách slobody a voľnosti ... ale predovšetkým o jednej zaujímavej osobnosti, pretože Jesse Owens ňou bol. A zaujímavým bol aj jeho príbeh. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film o Jesse Owensovi nechce byť športovo úplne presný, takže mu nevyčítam, že napríklad taký fakt, že jeden človek za pár hodín zlomí niekoľko svetových rekordov, je tu zobrazený len málo dramaticky a tak trochu z rýchlika. Film sa snaží pochopiteľne zamerať na rasovú otázku, chce ukázať, aký rasizmus panoval v USA, hoci na druhej strane oficiálne kritizovali Hitlerov režim. Aj to by som spochybnil, veď s ním vo veľkom dlhé roky spolupracovali. Daný antagonizmus sa do filmu ale hodil a príbeh tohto muža bol zaujímavý. Zobrazenie Hitlera tu bolo podľa mňa nie najlepšie, ten herec sa na neho veľmi nepodobal, za to Goebbels bol perfektný. Celkovo je to ľahký žáner, ktorý poteší. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Film přesně ví, jak má vypadat a co vyprávět a to taky dělá. Klasická spotřebka, která v ničem nevyniká, zároveň nijak neuráží a jen (trochu líně) vypraví kousek zásadní historie. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Race je filmom, ktorý dovolím si smelo tvrdiť ma milo prekvapil. Napriek tomu, že životopisné príbehy mám veľmi rada, narážam na ne vo väčšine prípadov na rovnaký problém, ktorý som už vo svojich komentároch niekoľkokrát spomínala. Životný príbeh Jesseho Owensa a jeho spracovanie v tomto filme je tiež typickým príkladom vypreparovaného príbehu (rozumej: na povrchu pôvodný vo vnútri však prázdny a bez života). To čo tento film v mojich očiach dvíha z fádnej priemernosti, je všetko to ostatné okolo Jesseho príbehu. Veľmi kvalitné vykreslenie vtedajšej politickej situácie. A to nielen čachrov vo vnútri amerického olympijského výboru, ale aj na strane nacistického Nemecka. Vidno, že film nie je americkým produktom vlastenectva. Vo výsledku teda veľmi zaujímavý pohľad na Olympijské hry v Berlíne 1936. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Určitě kvalitní film, který je upozorňuje (tak jako mnohé ostatní filmy) na rasismus černošského obyvatelstva v USA. Zaměřuje se však také na nacistické Německo a vyhánění Židů. Hlavním příběhem je však začínající atletická kariéra Jesseho Owense, který přijede do nové školy a hned je z něj nejrychlejší běžec na světě. Jo kluk měl velký talent. Dokazuje to i to, že dokázal být nejlepší také ve skoku do dálky a oceňuji toho Němce na OH, který se zachoval čestně a pomohl Jessemu při kvalifikaci. Nevím jestli bych to já udělal. No každopádně jde o povedený životopisný film o Jessem a je dobře, že se rozhodl OH účastnit. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Fascinující příběh natočený pietně a s úctou, která nedovoluje vybočit ze zavedených mantinelů tohoto typu filmu. Každopádně ale závěrečná scéna, kde Jesseho Owense vítají v New Yorku jásající miliony lidí a on pak musí na večeři na svou počest uspořádanou v luxusním hotelu vejít ostudně vchodem pro služebnictvo, zapůsobí velice emotivně. Škoda, že se někdy nerozhodnou natočit příběh hrdinů i poté, co už zažili své hrdinské chvíle. Osud Jesse Owense se po vítězství na Olympiádě ubíral hodně křivolakými cestičkami a bylo by zajímavé sledovat hrdinu i v nehrdinském/běžném životě. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Kvalitně natočený snímek o sportu na olympijských hrách v krutých podmínkách , velmi kvalitní hudba propracováni příběhu, byli to těžké časy. Sportovní příběhy mám rád a pořád je z čeho vybírat. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Těch filmů o barevných sportovcích (a nejen sportovcích), kteří se dokázali prosadit navzdory rasové segregaci, už bylo mraky a ještě jich mraky bude a Race je v tom pytli podobně laděných snímků někde veprostřed. Ničím neuráží, ale ani ničím nevyniká. Ovšem ona je otázka, jestli se dá v téhle šablonovité tématice přijít s něčím novým, což je tak trochu paradox, protože Jesse Owens byl vlastně ten první. V první části filmu mě nejvíc bavily pasáže, které se netýkaly přímo Owense. Jednání v zákulisí amerického olympijského výboru, návštěva amerického emisara v Třetí říši a dohadování podmínek, za jakých by američtí atleti přijeli, to bylo fajn. Owensův příběh byl klasickým sportovním klišé, které sice nebylo špatně natočené, ale nijak mě neoslovilo. Samotné olympijské hry se celkem podařily, ačkoliv i tady to místy hodně smrdělo kýčem. Herecky celkem fajn, akorát ani tady se nepodařilo najít toho správného Goebbelse. 60% ()

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Olympiáda v Berlíně je událost, která stála za pořádný film. Příběh Jesse Owense je jeden z těch nejdůležitějších a nejlepších momentů v historii Olympijských her. Film se ale nezaměřuje pouze na jeho příběh. Šikovně zabírá tehdejší atmosféru v Americe a v nacistickém Německu. Jsem hodně rád za to, že režisér Hopkins udržel sportovní klišé na velmi přijatelné úrovni. Není to takový ten typický americký film, kde outsider projde přes řadu strastí až do finále, ale spíš se zaměřuje na reakci a zákulisí Olympiády. Každý ví, že Jesse vyhraje a proto nebylo nutné vsunout zbytečné a vymyšlené zvraty. Ve srovnání s jinými filmy s rasovou tématikou je to veselý příběh bez výraznějšího překážek. Spíš celou dobu nutí diváka myslet na nadcházející události druhé světové války. Jesse ukázal, že sport a politika se nemají míchat, ale zároveň ukázal, jak obrovský vliv může mít několik vteřin na trati. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Najlepsi na celom filme je dvojzmyselny nazov. He, he. Ale dobre, aj film je v pohode. Na to, ze ma cez dve hodiny, tak som sa nenudil. Ale najviac ma bavila linia zaoberajuca sa Jesseho zivotnym pribehom, sukromim atd. Dokonca tu ani nebolo tak otravne blahorecenie negrov a vsetci belosi neboli totalne rasisticke svine. Len zakulisie olympiady ma dvakrat nebralo. To ma prilis nezaujimalo a vdaka tomu si druhakrat film nepozriem. Ale nelutujem, za som to raz videl. Davam tomu silne 3*. 6/10. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Asi bych chtěl ještě upřímnější a syrovější verzi Owensova příběhu. Nicméně Race je kvalitně natočený snímek, který dobře pracuje s napětím. Vyobrazení berlínské olympiády je nejlepší částí filmu. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době zajímavý sportovní film, který není typologicky nastavený jako ty všechny ostatní stereotypní tituly ala "from zero to hero". Chytlavý děj i obsah, který mísí sportovní prostředí s problémy utlačovaných menšin a dobou před začátkem 2. světové války. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Takovej klasickej, generickej, sportovně-rasovej kýč... Ale dejme tomu, že ta olympiáda měla nějakou atmošku a postava Riefenstahlové byla sympaticky vzpurná a svéhlavá (a s tváří Carice samozřejmě i zatraceně sexy).. Až se filmaři naučí tyhle příběhy vyprávět více syrově, vrstevnatě, kriticky a bez pathosu, budou to dechberoucí monumenty. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je skutočnou udalosťou a všetky presné historické okamihy sú potvrdené aj vo filmoch Leni Riefenstahlovej Olympia (1. aj 2. diel). Ak som správne pochopil pointu celého filmu, ten sa zameriava na rasovú otázku. Na jednej strane ukazuje, aký rasizmus vládol v USA a na druhej strane sa snažil poukázať na rasizmus za Hitlerovho režimu. Dej filmu som rozdelil do troch dejových pásiem. 1. je najkrajší a zameriava sa na život a športové úspechy a neuznanie v USA štvornásobného olympijského víťaza z Berlína Josse Owensa. Tu snáď sa mohlo načrtnúť, že Jesse bol silný fajčiar a to vo filme nie je dokumentované a jeho biedny život po tejto olympiáde bol spomenutý len jednou vetou. Biely dom jeho športové úspechy nevzal na vedomie. Predsa išlo o životopisný film, takže sme predsa čakali zo súkromia Jesseho viac. 2. dejové pásmo je o hlavnej manažérke filmu Olympia Leni Riefenstahlovej a o Goebelsovi a posledné pásmo nám približujú spory v amerických olympijských organizáciách a tvrdá rasová segregácia a neznášanlivosť v USA. Ďalšia vec, čo ma prekvapila, že film sa striktne pridržiava faktov. Owens skutočne skočil 8,13m, 7,94m a 8,06m a skutočne zabehol 100m za 10,3 a 200m za 20,7s. O tomto historickom okamihu o XI. letných OH bolo natočených viac filmov. Mimo už spomenutej Olympii z roku 1938 1. diel Prehliadka národov, 2. diel Oslava krásy, to boli 1936 Nacistický olympijský sen, 2016, Berlín ´36, 2009; Nezlomný, 2014. Ale film to bol úžasný, vrelo doporučujem si ho pozrieť.. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Taková pocta z povinnosti. Hezky to vypadá, ale jen do chvíle, než kdokoli promluví, protože pak to je zralé na skřípání zubama. Takové směšné prvky jako Goebbels (jako wtf to nevědí jak vypadal???) a nebo strašně akční Riefenstahl, to spolu se zmíněným scénářem dost sráží. Škoda je, že závody nenesou žádné drama, výstřel - pár roztřesených záběrů na Owense - a vítěz. Emoci dokázaly vyvolat až staré záběry, ze kterých je něco cítit.. škoda, že se nepodařilo zprostředkovat ten neskutečný tlak, kterému Owen určitě čelil. Pocitově bych šel s hodnocením ještě níž, ale určité kvalitní řemeslo tam vidět je.. Jesse Owens by si však zasloužil víc a zároveň míň - tedy méně minut, tohle bylo moc dlouhé. ()

Reklama

Reklama