Reklama

Reklama

Barva vítězství

  • Kanada Race (více)
Trailer 3

Jesse Owens (Stephan James) se jako první z rodiny dostal na vysokou školu. Tam si ho brzy všimne atletický trenér Larry Snyder (Jason Sudeikis) a Jesse se stane běžeckou hvězdou. Cesta za snem stát se největším atletem v historii ho však přivede k velkému morálnímu dilematu: Má se účastnit Olympijských her 1936 v nacistickém Něměcku, kde Hitler uskutečňuje svou vizi nadřazenosti árijské rasy? (Magic Box)

(více)

Recenze (186)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Natahané to bylo minimálně o půl hodiny a především kecy o rodinných problémech Jesse Owense mě dost nudily, ale na druhou stranu to má obrovský historický, politický a morální přesah, takže nakonec spokojenost. A samozřejmě mě nikdy nepřestane bavit, když někdo něco překazí náckům. 70% ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Pútavý pribeh, pekne prerozprávaný, Jesse Owens je legenda. Síce mali snahu situáciu v Nemeckej ríši vykresliť realisticky, ale tú domácu a spoločenské pomery v štátoch zobrazili cez ružové okuliare. Tak idealisticky v USA veci nefungovali ešte ani v 70-tych rokoch. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Sportovni zanry natocene podle skutecnych udalosti si snad temer vzdy udrzi latku pomerne vysoko. Ne jinak je tomu i v tomto filmu. Pravda, bez nekterych scen a dialogu bych se obesel, jako celek to ve finale ale funguje. Zajimave herecke obsazeni. Ctvrtou hvezdicku pridavam za postavu Leni Riefenstahl a vyobrazeni olympijskeho Berlina. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Vždy jsem míval slabost pro sportovní filmy dle skutečných událostí a na tom se ani po letech nic nemění. Jednou za čas se vždycky rád podívám na příběh nějaké slavné osobnosti z minulosti, který se vzepřela osudu a soupeřům. Nejinak je tomu u příběhu amerického atleta Jesseho Owense, který si pro sebe ukradl Olympijské hry v Berlíně. Silný příběh, který by zasloužil možná trochu ikoničtější zpracování, ale i tak je všechno na svém místě. Přesně tam, kde byste to čekali. Bez velkých hvězd a filmových osobností. Ani víc, ani míǹ. Čtvrtou hvězdu přidávám diky svým osobním sympatiím k těmto filmům. ()

Kolikokoli 

všechny recenze uživatele

Německo si řeklo, že byli pěkný svině v té době. Kanada si řekla, že USA je takovou sviní po celou svou existenci, akorát to tolik nevyřvává. Tak se rozhodli natočit film o Jessem Owensovi. Černoch, který se doma v USA setkává na každém rohu s rasismem a přijede do země, kde může bydlet i obědvat společně s ostatními (i bělochy). Jenže ne všechno je takové, jak se na první pohled zdá. Protože, i když by Olympiáda, měla být jenom o sportu, tenhle rok to muselo být jinak. Tentokrát to nebylo jenom o závodění. Bohužel, zatímco v Německu už koncentráky nestaví a v USA nemusí černoši sedět v autobuse na zadních sedadlech, příliš se toho za těch 80 let nezměnilo. Alespoň ne v myšlení lidí. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tohle se pěkně povedlo. Má to atmosféru, o něco tam jde. I když je to samé klišé, s klidem se necháte dojmout, bez výčitek svědomí, možná se tomu i trochu divíte, jak snadno to šlo. Nacistický Berlín se vydařil, stadion byl působivý. Pěkný sportovní film s morálním poselstvím. 80% ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Amerika byla, je a bude rasistická. Tady je jasně ukázané, že nebyli o nic lepší než nácci, pokrytci toho největšího zrna. Tohle je ostuda, jak takhle talentovaného člověka, s takovými zásluhami odkopli, jak kus hadru. A uznání se mu dostalo, až po smrti. Pěkně mě to nakrklo a jestli to byl záměr filmu, tak se mu to fakt povedlo. Jo Amerika země snů :-)!!!! ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Nejsou černí a bílí. Jsou rychlí a pomalí…“ Strhující příběh o tom, jak jeden černošský chlapík z Ohia jel do Berlína na olympiádu a "nakopal tam Hitlerovi zadek". Není to přitom jen sportovní drama ale i docela silná výpověď a vlastně i obžaloba rasistických poměrů v Americe té doby. Zvláště ta závěrečná scéna, kdy Owen musí jít na oslavu do Bílého domu služebním vchodem, ta mě fakt dost dostala a díky tomu zaokrouhluji nakonec na 5 hvězdiček, i když možná by se několik výhrad našlo (ke střihu asi především). Celkově jde ale bezesporu o velmi silný příběh, ať už jde třeba o to Owensovo dilema zda na olympiádu do Berlína vůbec jet či nejen, nebo též situace před jeho posledním kvalifikačním skokem (fair play gesto od největšího konkurenta německého skokana Luze Longa). A jeho filmová podoba (s možná místy přeci jen s trošku patetickou hudbou) určitě stojí za shlédnutí. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Film tak čierny, že vám ukradne peňaženku. Dá sa z neho vyextrahovať veľa zaujímavých informácií o živote tohto slávneho bežca. Technológia išla taktiež dopredu a od Hindenburga až po štadión všetko vyzerá skvelo. Taktiež skvelo dobre zachytená atmosféra a ukázané fragmenty života, o ktorých sa veľa nevie. Škoda len tej nadmernej černoty. 3 z 5 ()

venison 

všechny recenze uživatele

Film "Barva vítězství" má rozhodně silné téma, ale bohužel postrádá velký balík peněz, který by z toho vytěžil velkofilm.. Aktuální ztvárnění je dobré, ale věřím, že mohlo být daleko lepší.. Silnou dvojku ústřední dvojku Stephana Jamese a Jasona Sudeikise jsem si užívala, ale některé vedlejší role nemohly být obsazeny hůř (např. naprosto šílený Goebbels).. Hodně mi také vadilo, že postavy byly příliš černobílé, žádná šedá hladina charakterů se moc nekonala.. Riefenstahlová byla napsána tak kladně, že celou úroveň filmu pomalu degraduje.. Celkově zážitek příjemný, jen hodně doslazený.. Německo-kanadská snaha o typické americké sportovní drama se vydařila :-D ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to hodně jakože "velkolepé" - snažili se z toho udělat něco, co se mi ale moc nelíbilo a rozhodně se mi nelíbil ten "styl", jak se snažili klást důraz na to - černoch - nacisti - Goebbels a přísný výraz. Je to jako ve výsledku dobré téma - určitým způsobem v tu dobu pro nacisty dost potupné, ale styl, jakým to bylo natočené mi prostě nevyhovoval. Překvapil mě Sudeikis, který mi připomínal Kevina Costnera a jednoho, u kterého si teď už hodinu nemůžu vzpomenout na jméno :D :D Ale prostě mě to překvapilo v tom, že mi Sudeikis přišel takový "dospělý" a působil na mě hodně vyzrále :) :) :) Ale jinak to bylo takovéto, co si pustíte o víkendu na ČT1 či ČT2 a příjemně si u toho odpočinete...:) Nic víc :) ()

T-pack 

všechny recenze uživatele

Víceméně průměrný semi-biografický snímek o jednom nadprůměrném atletovi. Používám předponu semi-, protože film se dopouští několika zcela očividných historických nepřesností, včetně nepovedených skoků obou dálkařů! Proč? Vždyť to nedává smysl! Vždyť velká část zápletky se točila právě okolo Leni Riefenstahl a jejího natáčení olympijských her. Vždyť jsou z toho záznamy! Ta tzv. básnická licence by mi snad ani nevadila, kdyby sloužila nějakému lepšímu účelu. Zde však nebyla k ničemu jinému, než k oživení děje. Tvůrci zkrátka neměli důvěru v to, že budou schopni odvyprávět příběh stejně tak zajímavě, jak zajímavá byla skutečnost, a proto sahají po laciných a předvídatelných momentech. Rozhodně je to drama koukatelné, a pro lidi, kteří Owensův příběh neznají, snad i poučné, jinak ale dost podstatně postrádá opravdovou závážnost, kterou by mohlo dát příběhu šťávu. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

75% ... Neísť na OH v Berlíne 1936 ako vyjadrenie nesúhlasu s Hitlerovou rasovou politikou alebo ísť a poriadne ho vyškoliť. Aj toto je príbeh afroameričana Jesseho Owensa - 4-násobného zlatého olympijského víťaza. Miestami to bolo typicky americky sentimentálne, ale odkaz je jasný. No a ten paradox, že po úspešných OH sa vracia naspäť domov, len aby bol opäť súčasťou segregovanej spoločnosti. Absurdné! ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Výjimečný příběh černošského atletického šampiona, který před zraky říšského kancléře 4x triumfoval na nacistické manifestaci árijské nadřazenosti, Olympijských hrách v Berlíně 1936, stojí za to vyprávět. Samotné závody sice nejsou natočené úplně strhujícně a sem tam scénáristé možná zahladí nějakou kontroverzi, zase se dostatečně vyhýbají patosu – také proto, že netlačí na pilu a výrazně nenahlíží ani nekomentují rasistickou Ameriku 30. let soudobým pohledem. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

"VÍTE TAM NA TRATI, JSTE VOLNÍ. JAK ZAZNÍ VÝSTŘEL, NIC MĚ NEMŮŽE ZASTAVIT. ŽÁDNÁ BARVA, PENÍZE, STRACH ANI NENÁVIST. TAM NEJSOU ČERNÍ NEBO BÍLÍ. JEN RYCHLÍ, NEBO POMALÍ. NA TĚCH DESET VTEŘIN JSTE NAPROSTO VOLNÍ." Výborná pocta jednomu velkému atletu, který aby se prosadil musel dokázat mnohem víc, než jen to, že mu to sakra rychle běhá, protože osud tomu chtěl, že se zrodil do opravdu zvláštní doby. A tak jsme svědky mnoha absurdních momentů, jako třeba toho, kdy jsou černošští atleti v šoku z toho, že na Olympiádě v Berlíně nejsou separátní pokoje pro černé a bílé....a to je na tom filmu to nejlepší. To celkové vyznění a srovnání tehdejších Spojených států s nacistickým Německem dělá z tohoto filmu něco mnohem víc, než jen další z řady životopisných sportovních příběhů. Je to skvělá sonda do tehdejší doby a taky je to sakra dobrá upomínka na to, abych si už konečně stáhnul Olympii. Protože vidět pravého Jessieho a jeho fenomenální vítězství "naživo" za to určitě stojí. ()

m.a.t.o. 

všechny recenze uživatele

„Pán Owens, očakávam veľké veci. Čokoľvek iné, než zlato bude pre mňa veľkým sklamaním." – „Určite iba žartoval." Race som si pozrel iba kvôli zaujímavej ústrednej téme "nacistických" letných olympijských hier. Napriek tomu (alebo skôr vďaka tomu), že sa v prvej polovici režisér Hopkins sústreďoval na Owensov vzostup, osobný život i politické čachre-machre v olympijskom výbore a samotné hry boli odbavené v trochu rýchlejšom tempe, než som dúfal, musím povedať, že som nadmieru spokojný. Veľmi zaujímavo pritom vyznieva samotný záver filmu, kde sa dozvedáme, že americká vláda si s tou nacistickou v danej dobe "vďaka" svojej rasovej politike nemali zas tak veľmi čo vyčítať. 80 % ()

Reklama

Reklama