Reklama

Reklama

Barva vítězství

  • Kanada Race (více)
Trailer 1

Jesse Owens (Stephan James) se jako první z rodiny dostal na vysokou školu. Tam si ho brzy všimne atletický trenér Larry Snyder (Jason Sudeikis) a Jesse se stane běžeckou hvězdou. Cesta za snem stát se největším atletem v historii ho však přivede k velkému morálnímu dilematu: Má se účastnit Olympijských her 1936 v nacistickém Něměcku, kde Hitler uskutečňuje svou vizi nadřazenosti árijské rasy? (Magic Box)

(více)

Recenze (186)

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, jak to černošský sprinter parádně natřel náckům na olympiádě v jejich zemi, si o zpracování logicky říká a je fajn, že k tomu došlo. V podstatě standardně odvyprávěný sportovní film, který ovšem sráží poněkud rozporuplný casting (beru, že Goebbels a spol. byli nebetyčné zrůdy, ale fakt je musí hrát herci tak, že vypadají a působí jako dementi? Naopak z umělecké prostitutky Riefenstahlové autoři udělali náckům vzdorující sympaťačku) a šablonovitý styl vyprávění, který některá velmi zajímavá témata opomíjí (podlézavost Brundageho vůči nacistům) a jiná zbytečně zveličuje (rodinný život Jesseho). Nicméně za shlédnutí RACE určitě stojí. ()

Rehooo 

všechny recenze uživatele

Pěkně zpracovaný sníme o diskriminaci afroamerických atletů na olympijských hrách v roce 1936 v nacistickém Německu. Někdy prostě člověku zůstane rozum stát, co všechno se dělo na úkor sportu. Film podle skutečné události mě prostě vždycky dostanou. Když se k tomu navíc přidá sportovní tématika, nemám co řešit. ()

chelsea17 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem čekal na slušnější rozjezd. A ono nic. Film nepřinesl nic nového, nic moc zajímavého ... příběh čitelný, žádný šok nebo aspoň překvapení. Je to škoda, hodně jsem se těšil. Počet hodnocení: 3878 ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Impozantní životopisný film o legendárním sprinterovi, který se z čista jasna objevil, aby zazářil na nejvíce diskutabilních letních olympijských hrách. Jesseho Owense zná spousta lidí jako toho, co přímo před zraky Adolfa Hitlera ovládl stovku a skok do dálky (dále i dvoustovku a byl prvním členem vítězné americké štafety na 4x 100 metrů). Ale už nikdo netuší, jakou cestu musel ujít k tomu, aby se do Mnichova vůbec dostal. Ještě necelý rok a půl před olympiádou byl absolutně neznámým amatérským sportovcem, který ke svým čtyřem zlatům vystřelil stejně tak rychle jako v Mnichově. Na výsluní vystřelil jak kometa, o čemž dnešní sportovci by si mohli jen tak nechat zdát. Nejvíce je to vidět na samotné soutěži skoku dalekém, kdy si to jen tak Jessie šel zkusit. Skočil poprvé v životě a vyhrál. Malinko mi ta rychlá cesta připomínala jamajský čtyřbob, ale to je samozřejmě už něco jiného. Jessie stanul na nejvyšším stupínku a hned čtyřikrát! Ale také byla jiná doba. Atletika byla v porovnání s tou dnešní ještě v plenkách. Závodil téměř mezi samými bělochy v soutěžích, kterým dnes už po desetiletí dominují černoši. Tím to sice měl jednoduší na dráze, ale naopak mnohem těžší v hlavě. Víc než se soupeři se musel potýkat s rasismem, který mi podle filmu přišel, že v USA to mohlo být ještě horší než v nacistickém Německu. Právě rasismus je obrovské téma tohoto filmu. Takřka z každé scény je cítit, jak černochy v USA ještě ve 30. letech nemuseli a když přijel do Neměcka, tak to udělalo obrovský rozruch. Tím to se nejedná jen o vyloženě životopisný film, nýbrž o historický film, který nahlíží na americkou a samozřejmě i německou společnost 30. let. Stephan James se role Jessieho Owense se v tomto strhujícím a zároveň hodnotném životopisném filmu zhostil na výbornou. Divák si tak může i připomenout už pozapomenutou Lenny Riefelstadtovou, oblíbenou Hitlerovu režisérku, vidět nechutný Goeblessův ksicht nebo se pousmát nad Adolfem Hitlerem, který neunesl Owensova vítězství. [4016. hodnocení, 163. komentář, 76%] ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Nádherný sportovní, historický, životopisný strhující příběh o mladém černochovi, který se díky svému běžeckému talentu účastnil Olympijských her v Berlíně v roce 1936 a ukázal náckům, že nejsou se svou arijskou rasou nejlepší. Každopádně je ve filmu zobrazeno mnoho tehdejších prvků, jako hospodářská krize, velký pokrytecký rasismus v USA, sportovní vytrvalost, odhodlání a píle, dále okázalé dobové faktory předválečného Berlína a také slavná osobní Hitlerova kameramanka Leni Riefenstahl (díky ní jsou skutečně zachované krásné dobové filmy z Olympiády 1936) nebo na pozadí Joseph Goebbels, kvůli jehož hereckému obsazení dávám nakonec 4 hvězdy, na tom si na můj vkus nedali tvůrci záležet a je to opravdu škoda. Závěr filmu je velmi výstižný a ukazuje jednu věc - kdyby se v USA dostali k moci nacisté, bylo by to přinejmenším stejné ne-li horší. Vše je jen o lidech. Byli prostě zlí i hodní Němci. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Pekný a úprimne natočený film o tom, že olympiáda a akákoľvek športová hra má byť o športe a nie národnosti, o politike a o peniazoch. Zobrazenie Berlína a Nemecka vierohodné ako aj výkon B. Metschurat alias J. Goebbels. Pekný a sympatický výkon od S. Jamesa a J. Sudeikisa. Osobné hodnotenie: 82% (****) ()

tomik99 

všechny recenze uživatele

Asi před třemi týdny jsem viděl film "Orel Eddie". Také film o ztroskotanci, který (svým konceptem) nezapadá mezi ostatní lidi, také se chce dostat na Olympiádu a také se jedná o film podle skutečného příběhu z minulosti. Zatímco "Orel Eddie" je podávaný zábavnou formou, "Barva vítězství" je vážný film, který se otírá o politické dění předválečné doby. Nemůžu říct, že se jedná o špatný film, ale na dané téma je snímek příliš dlouhý. Zkrácení o půl hodiny by filmu jen prospělo. Příběh je trošku podáván laxním způsobem, kdy to vypadá, že kdejaký študák se dokáže po jednom závodě dostat na Olympiádu. No, tak jednoduché to asi nebude. Ještěže nebyl v tolika scénách sám Führer. ()

Heavyman 

všechny recenze uživatele

"Pojedu, nepojedu, pojedu, nepojedu... pojedu" .... Jak černoušek vokázal, že je lepší než my, protože i když ho v Americe nazývají negrem a musí chodit bočním vchodem, svůj americvatherland nezklame ani za mák a se svým koučem, skokem do dálky a hlavně sprintem, rozloží málem Třetího Ríšu. ()

Torpid 

všechny recenze uživatele

Asi dost zajímavej námět narvali do brutálně patetický šablony, která je u sportovních filmů běžná. Jenže tady to mnohem víc bolí, protože se hraje na hodně vážnou notu. Nekonečně natahovanej příběh, v kterým se furt dokola řeční jak je nutný přesprintovat Hitlera a přeskočit Goebbelse. No a nakonec amerika jásá a mě posledních 30 minut fyzicky bolelo. ()

Enceladus 

všechny recenze uživatele

Skvelý životopisný film, avšak keby nevykreslili Leni Riefenstahlovú, ktorá nakrúcala propagandistické videá v tak okato veľmi dobrom svetle, bolo by to možno aj za 5* ()

Jakubik 

všechny recenze uživatele

Sport a politika by se míchat prostě neměli. Film z doby, kdy prokázat soucit a porozumění bylo opravdové hrdinství. Mě se to líbilo po všech stránkách, a to jsem byl látkou skoro netknutý. Je to film, který stojí pevně na nohách a dost možná nenabízí v sobě nic převratného, ale hezky se na to kouká a nenudí… ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Veľmi vďačný životný príbeh sa nepodarilo pretaviť do rovnako zaujímavého filmu. Doma v Amerike sa film tak trochu vlečie a odškrtáva povinné položky (rasové problémy, trable s neverou, strata formy) a ani v Hitlerovskom Nemecku to nevygraduje tak, ako by som čakal. Taký profesorský životopis zbavený ostrých hrán a natočený tým najobyčajnejším možným spôsobom. 6/10 ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Když zazní povel ke startu, nic mne nezastaví, barva kůže, peníze, strach ani nenávist, nejsou černí a bílí, jsou rychlí a pomalí!" ()

mirra66 

všechny recenze uživatele

Solidní, ale nic více. Že by mě to nějak oslnilo, tak to nemohu říci, zároveň ale diváka film nijak neurazí. Když jsem si některé události z filmu "vygouglil", tak jsem zjistil, že ne vše je pravda a že ve filmu byly využity i pouhé drby, které sám pan Owens po návratu z her, komentoval. Za mě tedy slušných 60%. ()

balcazar 

všechny recenze uživatele

Veľký príbeh športovca, ktorý to natrel Nemcom v rokoch, ktoré možno zjemňujúco označiť za vypäté. Film pritom lemujú dve roviny: rasizmus v USA a situácia v Nemecku. Napätie na napätie, dráma na drámu a, samozrejme, nespravodlivosť. To sú dieliky, ktoré tvorcovia mohli dávkovať, hrať sa s nimi a vygradovať ich. Film dobre ubiehal, neprešľapoval na mieste. Viackrát ponúkol momenty, v ktorých to herci parádne rozbalili (keď sa černoskí atléti nemohli sprchovať prví), takýchto scén to žiadalo ešte viac. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Nepamatuju si, kdy jsem viděl tak bezpohlavní sportovní životopis. Obvykle to je žánr mnou milovaný, ale Barva vítězství nemá absolutně nic, čím by mohla diváka strhnout. První hodina je nudné peklo, které se dotýká otázek rasové segregace, Owensových začátků a problémů v rodné zemi, jenže všechno je jen naťuknuté. Nikdy nepřijde nějaký ostřejší moment, který by mě vytrhl z letargie. Po hodině se sice dostaneme do Berlína na TY hry, jenže opět přichází na scénu bezpohlavní kamera, chybějící dramaturgie a zručnější režie. Jakoby si Hopkins jen odškrtával jednotlivé zlaté medaile a spojil závody nějakou vatou, která byla občas zajímavá, ale nikdy dotažená. Průměrný životopisný, a průměrný sportovní film. Přečtěte si o Jessem Owensovi na české wikipedii, dozvíte se všechno podstatné raz dva. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

80% - komentář 20ti slovy: Zbytečně natahované a naopak závody uspěchané, ale natočené "sympaticky". 5ti minutová scéna "bez střihu" při vstupu na stadión a závod je maximální top! ()

Reklama

Reklama