Reklama

Reklama

Barva vítězství

  • Kanada Race (více)
Trailer 2

Jesse Owens (Stephan James) se jako první z rodiny dostal na vysokou školu. Tam si ho brzy všimne atletický trenér Larry Snyder (Jason Sudeikis) a Jesse se stane běžeckou hvězdou. Cesta za snem stát se největším atletem v historii ho však přivede k velkému morálnímu dilematu: Má se účastnit Olympijských her 1936 v nacistickém Něměcku, kde Hitler uskutečňuje svou vizi nadřazenosti árijské rasy? (Magic Box)

(více)

Recenze (186)

jack_scott 

všechny recenze uživatele

Vynikající historicko-životopisný snímek, kterému jen málo chybí k dokonalosti. O tom to je, pět hvězdiček už je spíš o detailech v takovémto případě, a až tak se mi snímek zase nelíbil. 84%. ()

Víteček 

všechny recenze uživatele

Dost tuctový životopisný film. Vůbec ničím nepřekvapí, nic co by jej nějak vyzvedlo z řady jiných biopiců. Některé věci mi přišly nedotažené nebo jako by se snad odehráli mimo kameru. Ve většině rolí jsem měl pocit, že by tvůrci chtěli slavnější jméno, ale museli se spokojit s druhou ligou. Zklamal mě nedostatek zeppelinů ve filmu. 50 %. ()

mr.twizta 

všechny recenze uživatele

Velmi poutavy sportovni biopic, kteremu ale na ceste k dokonalosti bohuzel stoji sablonovitost a hlavne zkratkove vyliceni postav. ()

axcris 

všechny recenze uživatele

Nedávno som si hovoril, že filmov o rasovej diskriminácii je tak mnoho a pritom každý z nich opakuje stále tú istú myšlienku. S týmto názorom som sa pustil do Race, bez očakávania. Možno práve to ma presvedčilo v to, že som práve tu, tu zmenu našiel. Inú schému nepodobajúc sa žánrom jeho bratom, odlišné algoritmy emócií. Zapôsobil na mňa tak ten beh? Šport obecne? Perfektný Stephan James? Nacisti, ktorých nikto nemá rád a na druhej strane deutschlanďáci milujú? Rok filmu nabitému emóciami? ... Bolo to všetko a ešte oveľa viac. Možno mi tam niečo chýbalo a niečo by som odstránil, ale výsledok ostane taký istý ako teraz. Od kedy black friend navštívil germáncov, pociťoval som sním každú nadávku na jeho osobu. Jeho vyrovnanie sa s árijským tlakom. Chcel som sa sním smiať, piť sním čiernu rakovinu alebo povedať židovi Samovi, aký jeblý nápad je sa vysmievať nazi so židovskou hviezdou pred očami. Film ma prekvapil. Veľmi. Nabudí Vás telom, dušou ukáže aký sme každý iný a nenechá Vás vzdať aj keď budete posledný. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Kvalitně natočený životopisný film. Bohužel životopis se smrskl na souboj s nacismem během Olympijských her a na popis rozhodování, které tomu předcházelo. To bylo jediné slabé místo, protože dilema nebylo ztvárněno moc chytlavě a divák se může trochu nudit. Hlavně se ztratila energie, která jinak příběh po celou dobu doprovázela. Nicméně události v Německu to napravily. Pozitivní je jednoznačné poselství světu o zrůdnosti nacismu. Jako smutný paradox pak působí závěrečná scéna příchodu na oslavnou večeři. V čem byl nacismus v té době horší než demokracie ve Spojených státech? 3 a velké plus. ()

RomaS 

všechny recenze uživatele

Český název filmu je v tomto případě přenější a mnohem lépe vystihuje záměr filmu. Předpokládal jsem, že uvidím životní příběh legendárního atleta od píky až po sladký vrchol. To co ale celému filmu dominuje je rasismus a vše kolem něj. Místo sportovního zápolení a tréninkové dřiny se řeší fronta do sprch nebo společné pokoje. Neříkám, že by to bylo úplně špatně, film se svým rozpočtem jako celek obstál na výbornou, ale je třeba se připravit, že sport není jeho dominanta. PS: Casting na Hitlera a hlavně Goebbelse někdo pořádně zpackal. ()

Julius 

všechny recenze uživatele

Film ukazuje, ako si Nemecko na OH chcelo dokázať, že má najlepších atlétov sveta. Avšak mladý Jesse, talent v behaní dokáže cez všetkú tú nenávisť ukázať, že ani politika, ani rasa alebo farba pleti v športe nehrá žiadnu rolu. Myslím, že v tej dobe, to muselo byť ešte drsnejšie, ako nám bolo ukázané. Kto videl Adidas versus Puma si na film prekvapivo spomenie. ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Slušne natočené, ale zbytočne naťahované (hlavne v prvej polovici). Celkovo ale zaslúžená filmová pocta legendárnemu Jessemu. ()

karnifex 

všechny recenze uživatele

Film obsahuje tolik klišé, že místy připomíná parodii (často se mi vybavovalo Top Secret nebo Žhavá sedla). Ale nejvíce mě zklamalo, že z Jessseho Owense udělali trapnou disneyovskou karikaturu. Jo, a Goebbels ani Dolfík si tam vůbec nebyli podobní - to v celé Americe nedokázali najít herce, kteří by je aspoň trochu připomínali?! ()

Astonko 

všechny recenze uživatele

Športové filmy ma nikdy nebavili ale teraz už aspoň rozumiem tomu, prečo mali Rivali taký úspech, pretože oproti tomuto to bol dobrý film. Chyba však, priznávam, nie je vo filme (až na častú klišoidnosť) ale vo mne, mňa to proste nebavilo a nudilo len kvôli zasadeniu deja 5.5/10 ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane máme športovú drámu, ktorá sa opiera o skutočné udalosti a na druhej príbeh ktorý ako celok nebaví. Priemerný film v ktorom mi chýbajú emócie. ()

ynot 

všechny recenze uživatele

Příliš naivní. Jakoby to natočili pro děti. Pelé: Zrození legendy je na tom podobně, ale tady to bylo bohužel ještě výrazně horší. Jako dítě jsem kdysi viděl v TV nějaký dokument a silně to na mě tehdy zapůsobilo, takže moje očekávání teď byla velká a přišlo zklamání. Možná to byl tehdy spíš Příběh Jesseho Owense, protože to, co si pamatuji se rozchází se skutečností. Owense tam rozhodčí v Berlíně zařezávali a Luz Long tam před jeho posledním pokusem upustil ručník do dráhy a tím mu pomohlo, protože nemohli hlásit přešlap. ()

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Žeby nominácia na Oscarovku? Uvidíme, no všetky predpoklady súčasných kritérií to má. Je to rasovo aj nábožensky vyvažujúce, dotýka sa to aj politiky a morálky v nej, a zároveň je to založené na reálnom príbehu jednej z najväčších svetových športových osobností, ktoré však mali tú smolu, či šťastie, zúčastniť sa zrejme najideologickejšej olympiády histórie a to v nacistickom Nemecku roku 1936. To sa tvorcom podarilo vykresliť skvele, či už v podobe monumentálnosti štadióna, nedostupnosti Führera, a mrazivosti Goebbelsa. Trochu mi unikalo prílišné zdôrazňovanie dôležitosti režisérky Leni Riefenstahl-ovej, ktorá celú olympiádu dokumentovala, no možno cieľom bolo zdôrazniť jej dôležitosť ako prvej filmárky, ktorá Olympijské hry zdokumentovala a to za použitia najmodernejších športovo-technických vymožeností. V takom prípade mi však chýbalo viac autentických záberov vložených do deja, či na záver filmu. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 7/10 ... Vizuální stránka: 7/10 ... Soundtrack: 5/10 ... Didaktický potenciál: 5/10 ... Celkový dojem: 7/10. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre natočený životopisný príbeh Jesseho Owensa súčasťou, ktorej je dobre vykreslená nie len politická ale aj rasová situácia v USA na začiatku vzostupu fašizmu pred 2. svetovou vojnou. Debaty o tom či sa majú USA zúčastniť olympiády v Berlíne sú dôležitou súčasťou politických diskusií. Kvalitná produkcia a veľmi dobré herecké výkony nie len Stephana Jamesa v hlavnej úlohe ale aj Jasona Sudeikisa v roli jeho trénera. ()

Reklama

Reklama