Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na pařížském letišti ukradnou Arturovi (Jean Rocheford) tašku s doklady. Je Silvestr, úředníci přestávají pracovat, ale okradeného odmítají pustit z tranzitního prostoru. Prý až bude normální pracovní den a kompetentní úřady potvrdí jeho totožnost. Seriózní muž středního věku se tak stává nedobrovolným vězněm letištního prostoru bez jakýchkoliv nároků. S překvapením zjišťuje, že ve velkých chodbách a halách není sám. Žije tu zdánlivě nesourodá skupina lidí, kteří jsou také bez dokladů, ale jaksi natrvalo. Vyjít z této zóny nikoho znamená pro ně vydat se napospas úřadům, které je pošlou zpátky do jejich země. Arturo se postupně sbližuje s bezprizornými podivíny, a jemu samému se tak otvírá prostor pro přemýšlení o vlastním životě…
Film vzbudil mimořádnou pozornost na MFF v San Sebastianu v roce 1993. Získal cenu za scénář a cenu pro režiséra. (šubelinka)

(více)

Recenze (1)

nash. 

všechny recenze uživatele

Příběh Artura, který během Vánoc uvízne na letišti, vybízí ke srovnání se Spielbergovým Terminálem a ve většině ohledů z něj vychází vítězně. Arturo nepochází z žádné exotické divočiny jako Viktor Navorský, je to obyčejný okradený muž, který vinou úředníků skončí, bez bot a bez prostředků v bezcelní zóně letiště, což je podáno jako něco, co se může stát každému. Místo obyčejné i když milé spielbergovské zábavy, která se nás až tak moc netýká, nabízí jako přidanou hodnotu možnost sebereflexe i zamyšlení nad společností v níž žijeme. Jean Rochefort je navíc vynikající herec, který své postavě dokázal vdechnout zdání věrohodné civilnosti i přesvědčivý vývoj opírající se o postupné odhalování skrytého světa letiště a především osudů dalších, značně různorodých trosečníků, kteří tu jako on uvízli, na rozdíl od něj však někteří i na mnoho měsíců a bez východiska. Nečekaně působivý a příjemný film s otevřeným koncem, který se nemusí uchylovat k romantické berličce, aby zaujal, a i ten humor spíš jen tak lehce naznačí, napoví a nechá na divákovi, jak jej přijme. Určitě film, který bych si po čase ještě jednou rád zopakoval. ()

Reklama

Reklama