Reklama

Reklama

Temné operace dávnověku

(seriál)
  • Česko Elitní jednotky starověku (více)
Velká Británie, 2014, 10x50 min

Obsahy(1)

Série zkoumá první starověké úkladné vrahy. Od antického Řecka na zmrzlý sever museli vládci vždy mít svou elitní jednotku – muže trénované k dokonalosti, ovládající velké množství ničivých zbraní, muže, kteří dokázali vypátrat nepřátele svého vůdce. Temné operace dávnověku zkoumají tajné operace elitních jednotek a zásahových týmů od dob vikingů a dál. Každá epizoda se věnuje jedné akční misi a odhalí, jak si vybíraly tajné smrtící skupiny své cíle, jak se cvičily a co z nich udělalo nejobávanější zabijáky své doby. (Viasat)

(více)

Recenze (7)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Podivné české překlady názvu této dokumentární série, která se starověku či dávnověku týká v méně než polovině epizod, jako by předznamenávaly i velký problém celého pořadu, kterým je podivně nevyvážený obsah a forma. Nedá se naštěstí mluvit o promrhaném potenciálu, protože jsou zde vybírány vedle očekávatelných zástupců jako ninjové nebo (opět poněkud zvláštně) 47 róninů, vikingských berserkerů nebo Spartských pěšáků i skutečně netradiční "vzorky" - viz havajští válečníci Koa nebo aztéčtí bojovníci. Tvůrci jako by si úplně nevěděli rady s formou svého díla, protože paradoxně o zajímavé látce, kterou jsou (první díl série) "hašišíni", se díky komornímu charakteru jejich operací, a nepříliš rozsáhlým informačním zdrojům, které by umožnily větší názornost, mluví mnohem více a mnohem jalověji, než by se slušelo. Bohužel i britští dokumentaristé se asi nakazili americkým zlozvykem opakovat každou informaci několikrát. A pak je tu ještě práce dramaturgů nebo jak je nazvat - např. díl o 47 róninech nabízí jakousi polovičatou vyprávěnku o okolnostech a průběhu celého tohoto legendárního aktu pomsty, soustřeďuje se naprosto mimo své téma na rozbor seppuku, a skládá vedle sebe promluvy mluvících hlav současného mistra meče (který s nakažlivým přesvědčením popisuje filozofii nahlížení na meč ve "světě" japonských samurajů), s několika velmi vágními větami jakéhosi vědátora o složení čepele, a s jakýmisi bullshitovými senzačními výkřiky hipsterských akademických pracovníků o samurajích jako "mašinách posedlých zabíjením", což svědčí o tom, že síto výběru relevantních příspěvků bylo zatraceně mírné. Faktem je, že seriál přináší zajímavé informace, a je rozhodně nutno ocenit práci v oblasti kostýmů, ale na to, aby se z něj dělala kdovíjaká událost, je příliš nedotažený. 70% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Seriál by bol určite zaujímavejší, keby každú chvíľu staroveké a stredoveké obrazy nerušili prepínaním na novodobých vojakov. Sparťanov napríklad porovnávajú s americkými špeciálnymi jednotkami. Takéto bludy do historického seriálu nepatria. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem všechny díly, ale z těch dvou co jsem zahlédl dávám hned 5*. Důvody jsou jasné člověk mnohdy ani o daných elitních jednotkách nevěděl, či znal jen název. Zde se dozví o co šlo, co bylo jejich kouzlo a uvidí i události kterými se proslavily. Zatím jsem viděl díl o Berserkrech (o těch jsem do této doby věděl jen to, že jsou zuřiví silní a vše podmiňují co největší agresivitě) a o Havaiských válečnících (jméno mi vypadlo) o kterých jsem věděl úplné prd krom jejich bojovného tance, který předvádí Novo Zélandská rugbyová reprezentace. Oba díly mne nadchly. Bohužel jsem neviděl díl o Asasínech tam bych si rochnil vím o nich kde co a mám i načtené knihy, ale jak se zdá to byl díl č.1. Snad to ještě někde naleznu. 5z5 EDIT: Tak jsem viděl i díl o ninja a i zde to chválím. Od Japonska jsem čekal slabý díl, ale bylo to zajímavé. ()

karnifex 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý výběr témat, ale zpracování dost podivné, taková "hospodská historie" - odborníci(?) vedou děsně přemoudřelé řeči, snaží se o nějaké senzační sdělení, je to celé příšerně zdlouhavé a velká část jejich úvah je ve stylu: "Myslím, že si tehdy mysleli.." ()

KiJi 

všechny recenze uživatele

Divně pojatý a natočený seriál. Dejme tomu, že informace jsou fundované - ověřoval jsem si podrobně díl o assassinech a vše sedělo. Ale právě tento první díl diváky zavede do středověku, byť v názvu je starověk (i když vidím na ČSFD, že to bude asi nevhodným překladem)!?!. Promíchávání záběrů starých lokací a hraného děje se záběry současných měst, dění a lidí, vůbec nesedí a působí spíše rušivě, až mě to začala štvát. Seriál chce za každou cenu šokovat. ()

Reklama

Reklama