Reklama

Reklama

Jekatěrina - Season 1

(série)
Rusko, 2014, 8 h 44 min (Minutáž: 37–62 min)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Výpravný ruský seriál o ceste Sofie Frederiky Augusty, dnes známej ako Kataríny Veľkej, k ruskému cárskemu trónu. Sofiu Frederiku Augustu, dcéru finančne zruinovanej pruskej kniežacej rodiny, neskôr pokrstenú ako Katarínu, si v roku v roku 1744 vyberie ruská cárovná Alžbeta I. Petrovna, ako vhodnú manželku pre svojho synovca Petra, ktorého predurčila za dediča ruského trónu. Pre mladú Katarínu je to príležitosť na závratné spoločenské povýšenie a preto tomu podriadi všetko, naučí sa ruskému jazyku, či prestúpi na pravoslávnu vieru. Katarína túži po láske, avšak jej manžel dáva prednosť vojnovému dobývaniu  a prejavuje o ňu minimálny záujem. Jej dievčenská nevinnosť a nežná nátura, sa postupne vytráca a zlomená žena sa mení na krvilačnú beštiu, ktorá si jej samotu kompenzuje bojom o moc. Na konci tejto cesty sa napokon stáva ruskou cárskou panovníčkou Katarínou Veľkou. (STV)

(více)

Recenze (15)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kvalitné spracovanie života veľkej cárovnej, ktoré sa nezameriava na jej vládu, ale cestu k moci. Tá bola spletitá a dosť komplikovaná. Väčšina udalostí je zobrazená veľmi hodnoverne a to seriálu veľmi pridáva na úrovni. Katarína bola známa nielen svojim vládnutím, ale, ako sa aj v seriáli čiastočne ukázalo, aj svojimi sexuálnymi chúťkami. Pravdou je, že v čase nástupu na trón už mala 4 deti a ani jedno nebolo jej manžela a ten si často vraj vravieval: „Kde moja manželka tie tehotenstvá stále berie?“ Jej apetít sa neskôr ukázal aj na samotnom dvore, kde boli stoly, stoličky, výzdoba, dokonca aj trón ozdobený istými časťami, ktoré vyslovene vyzerali ako mužské prirodzenie. Obrázok napríklad tu: http://i1292.photobucket.com/albums/b565/refresherphoto/0marky/1_zpsq40vxpef.jpg. Dokonca si najala služobníčku, ktorá mala na rôznych party vybrať príťažlivých chlapcov a následne ich sexuálne otestovať, aby zistila, či sú to vhodní kondidáti pre samotnú cárovnú. Bola to teda osobnosť, ktorá by sa nehanbila ani na dvore rímskeho cisára Caligulu. Čo sa týka jej krásy, herečka Marina Alexandrovna ju predbieha na sto honov. Katarína bola dosť obrastená a nie najpohľadnejšia, no ale cársky trón stačil na mnoho uchádzačov o jej lôžko. Ešte aj po 60-tke mala nápadníkov o 40 rokov mladších... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Oproštěná od historických faktů si tenhle seriál docela užívám, hlavně samotnou Jekatěrinu. Uvidíme, zatím jsem po 10 dílu a je to mezi 4 - 5*.....už jen to kostýmové vybavení je za pět.... ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Někdo se může utlouct po Sexu ve městě, já zase po Jekatěrině, která se mi natolik „vryla pod kůži“, že se těším na každý nový díl. Marina Alexandrova je nejen dobrá herečka, ale především krásná ženská. Je to výpravné, působivé a hlavně příjemná oddychovka pro všední večery. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Autoři to zřejmě chtěli pojmout po americku, ale vyšlo jim to pohříchu po rusku. Skvělá výprava, slušní herci, ale pak už rozvláčnost, minimum napětí, dlouhé pohledy, nekonečná gesta. Navíc téma Kateřina Velká je téma velké ruské carevny a Ruska její doby, jenže z její přes třicet let trvající vlády se zde o skutečné historii dovídáme sotva několik útržkovitých informací, a to nikoliv, že by se před námi něco odehrálo, ale že se o tom mluví. Zbytek je o tom, jak vcelku nevýznamná německá holka přišla k ruskému carskému dvoru, a co tam všechno zkusila. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo STV tento seriál pomenovala Katarína Veľká, keď v ruskom originále to je inak. Navyše som toho názoru, že prídomok "Veľký" si musí panovník zaslúžiť, svojimi činmi a konaním. A z činov Kataríny Veľkej, čo by panovníčky, tu nebolo ukázané zhola nič, jej nástupom na trón totiž seriál končí, čo je škoda. Pritom podľa názvu som bol navnadený i na obdobie jej vlády, ktoré je z historického hľadiska veľmi zaujímavé. Tým netvrdím, že by ma tie intrigy a politické hry na panovníckom dvore ruskej cárovnej Alžbety Petrovny nebavili, to nie, aj keď na druhú stranu poznám seriál, ktorý bol z tohto pohľadu na tom ďaleko lepšie (Prekliati králi, 2005). Seriál však zdobí nádherná kostýmová výprava, príjemná muzika s tendenciou po čase sa usadiť v hlave a sympatickí herci. Avšak na niektorých situáciách si režiséri mohli dať viac záležať, napr. v poslednej časti to dobývanie pevnosti s dvadsiatimi vojačikmi bolo viac než úsmevné. S masovými scénami si tu teda nikto ťažkú hlavu nerobil, preto by tu podľa môjho názoru trocha z Bondarčukových filmov iba prospelo. Tiež sa mi pri niektorých scénkach zdalo, že je tam až príliš veľa propagandy, napr. to vyobrazenie Fridricha Pruského... no neviem... dosť čudné. Na slabší nadpriemer to ale stačí. 70/100 ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Pôsobivá kostýmová intrigáčina. Katarína je tak trochu vedľajšia postava, ale to je len dobre, lebo ide o jej nástup k moci, kde by jej zvodné pohľady a aférky neutiahli príbeh. Stará cárovná je perfektná a seriál skvelo pracuje s ruskou hrdosťou... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Unylý televizní seriál. 1) Je známá skutečnost, že historická díla (knihy, filmy) odrážejí více dobu svého vzniku, než dobu, kterou popisují. I zde v osobě Alžběty Petrovny dávají tvůrci průchod typicky ruskému paranoidnímu pocitu ohrožení a seriál tak vyjadřuje více současný putinismus, než dobu Kateřiny Veliké._____ 2) Popsat život "kurtizány na ruském trůnu" (Puškin) a současně "dobrodějky lidstva" (Voltaire) není lehký úkol. Tvůrci ve snaze o pietní zobrazení největší ruské carevny taktně přešli její sexuální avantýry i apetit. Kateřinu předvedli jako lítost vzbuzující oběť mocenských choutek Alžběty Petrovny a ani sám převrat nevypadal příliš věrohodně._____ 3) Seriál působí, jak to říci...malátně až unyle. Komorní výprava, dialogy i herecké pojetí ve mně vzbuzují dojem, že sleduji televizní inscenaci. Jednotlivé obrazy jsou nemastné neslané, postavy do příběhu vklouznou a pak zase zmizí, aniž by zanechaly výraznější stopu v divákově srdci či mysli._____ 4) Všiml jsem si působivé 44leté Julije Aug (carovna Alžběta I. Petrovna) a herecky zajímavý je i 37letý Alexandr Jacenko (následník trůnu Petr Fjodorovič)._____ 5) Z mladých kluků mě zaujali věru pěkný 25letý Tatar Rinal Muchamjetov (kníže Sergej Saltykov), 30letý zpěvák pop music, skladatel a mimo jiné i herec Alexandr Lazarev ml. (oblíbenec carevny Alžběty kníže Razumovskij), Alexej Vorobjev (velkokníže polský Stanislav August Poniatowski, budoucí polský král) či Maxim Kerin (důvěrník Petra Fjodoroviče Brekdorf)._____ 6) Potěšily scény natáčené v Buchlovicích. ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilý historický seriál. Je vidět, že financemi se nešetřilo. Dobře obsazené role, dramatický děj, krásné exteriéry a interiéry. Navíc mne jako patriota velice potěšilo, že se mnoho scén natáčelo v mém městě Kroměříži. Bylo to na přelomu zimy a jara 2014 hlavně na zámku a v obou zahradách. Kamarádi si zahráli v komparsu. Tak se v Kroměříži konečně podařilo po delší době natočit něco moc hezkého a neošizeného. Kterápak česká stanice ho koupí? Zatím mi udělala radost STV. Jinak na natáčení pohádek jsou místní už zvyklí. ČT zde také loni natáčela nový seriál Mattoni, který ještě nebyl vysílán. Tak uvidíme. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

příběh přitažený za vlasy,zajímavější jsou vyprávěné části, ale výprava a kostýmy nemají chybu.Vzhledem k tomu, že to tv nasekala na deset dílů které dává jednou týdně hodinu, to až tak vyhledávané asi nebude. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Perfektně udělaný ruský seriál. Výborně obsazený, skvěle zahraný, dokonale vymazlená výprava i nádherné scenérie. Historicky mličko nepřesný, nicméně v normě. Jako jediné negativum vnímám jistou plochost postav, ale to je pro Rusy dosti běžné. Za mne naprostá spokojenost. 95% ()

1mArc0 

všechny recenze uživatele

Kto iný by dokázal lepšie prezentovať jednu z najsilnejších osobností Ruska. Kvalita na správnom mieste. Ku 5 hviezdam mu chýba maximálne geniálny režisér. /85 %/ ()

fly 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál, skvělé herecké výkony, dobrý scénář, pompézní výprava. Báječná podívaná na dramatický začátek kariéry velké carevny Kateřiny II. Vřele doporučuji! ()

cincala 

všechny recenze uživatele

Mimořádně silný umělecký zážitek! A to píšu po shlédnutí 5. dílu, tedy teprve poloviny stopáže. Pokud máte možnost sledovat STV 2 vřele doporučuji na zimní nedělní večery. To, že se natáčelo také v Buchlovicích už považuji jenom za třešničku na dortu. Vsadím se, že Česká televize toto výtečné filmové dílo nekoupí. Nenávist k Rusku je u nich dominantní. Díky, Slováci! ()

fonca 

všechny recenze uživatele

Tento seriál je pre mňa to naj z historických, čo som za poslednú dobu videla:-) A konečne nám televízie(a) ponúkli(a) aj niečo iné ako sprasené americké hovadiny. Takže vidno, že aj Rusáci umí :-) Krásne kostými, výprava, výborné herecké výkony:) Teším sa na každú jednu časť ako malé decko :-) ()

althinka 

všechny recenze uživatele

seriál si ma podmanil. Nielen kostýmami, výpravou a nádhernými exteriérmi/interiérmi. Skrátka je úderný, núti zamyslieť sa a je v ňom citeľné, že sa snažilo prihliadať na každý detail. Pre mňa ako milovníčku historických kúskov je toto ozaj skvelý dezert na nedeľný večer:) nadchlo ma, že aj Európa nezaspala a produkuje ... a že aj ruskí herci dokážu svoje role plne rozvinúť. Ďalší kus histórie, ktorý sa u mňa zapísal a prebudil hlbší záujem o ruské dejiny:) ktorým som sa zaoberala okrajovo, nakoľko moju pozornosť zamestnávalo Francúzsko a Anglicko :) určite iba odporúčam:) myseľ bude blúdiť po dejinách :) A oko dostane zadosť nádhernou výpravou:) a dosť dlho ostane v spomienkach, ktoré nadchýna estetickosť a pompa celého seriálu:) ja s nadšením zaradím Katarínu Veľkú do svojich obľúbených seriálov a dám 5* :) ()

Reklama

Reklama