Reklama

Reklama

Záhady Egypta

  • Kanada Mysteries of Egypt
Krátkometrážní / Dokumentární / IMAX
Kanada / USA, 1998, 38 min

Obsahy(1)

Vydejme se do dávných časů a do míst, kde řeka Nil dělí písek pouště smaragdovým pásem. Se zasvěceným vědeckým týmem budeme zkoumat záhady Egypta, nádherná architektonická díla, úctu vzbuzující legendy a úžasnou historii starodávné egyptské civilizace. Plavme se po bujném Nilu a vznášejme se nad Údolím králů s Omarem Sharifem a Kate Maberly ("Tajemná zahrada"), zkoumejme nejnovější objevy a odhalujme mnohé záhady, které obklopovaly lidi ve starověku... Se ziskem více než 97 milionů dolarů ve 30 speciálních kinech jsou Záhady Egypta jedním z nejúspěšnějších velkoformátových filmů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Stanley 

všechny recenze uživatele

Podobně jako ve většině IMAX dokumentů je i v tomto forma komentáře zaměřena na nejširší spektrum diváků, tedy tak, aby vše, co se v něm vypráví, bylo srozumitelné i divákům mladším, v aktuálním tématu neznalejším, případně natvrdlým, méně chápavým apod. Zde je tato forma vypravování šikovně zamaskována tím, že je zaměřena jakoby pro malou vnučku Omara Sharifa, který jí přednáší o tajemstvích starobylého Egypta, jeho civilizaci, historických památkách a archeologických objevech a provází ji různými okázalými místy, kterých se jeho vypravování týká. Dominantou snímku však - stejně jako u většiny IMAXů - není pochopitelně doprovodný komentář ani žádné herecké výkony postav, ale obrazová stránka. A ta za zmínku vážně stojí! Snímek je plný nejrůznějších nádherných záběrů na známé majestátné stavby Egypta, ale také okolní Nilu, jeho pramen a prostředí kolem toku. Třeba letecké záběry nad hladinou rozbouřeného Nilu nebo nad obrovskými přírodními kaňony je něco, na co jen tak nezapomenete. Do plynoucích rozmanitých obrazů jsou občas vsunuty vydařené dobové scény (otroci stavějící pyramidy, ukládání těla faraóna Tutanchamona do hrobky, objevení jeho hrobky apod.). Vše doprovází fantastická hudba od Sama Cardona, která zní po celou stopáž filmu. Vřele doporučuji! ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Jedna se o jeden z nejlepsich IMAX filmu, ktery jsem dopusud videl. Opravdu povedenym zpusobem ukazuje zazraky teto zeme, kterym se lide divi dodnes. Navic je obohacen o dobove ukazky, at uz se jedna o stavbu pyramid, ritualni obrady, pohledy na staroveke stavby az po objeveni hrobky krale Tutanchamona. Film ma skvelou atmosferu, kterou jeste umucnuje nadherna hudba. Zaverem chci jen poukazat na skutecnost, ze celym filmem provazi vynikajici Omar Sharif. ()

PELC 

všechny recenze uživatele

Kdo má opravdu vážný zájem o starý Egypt, tak doporučuji seriál naší televize: NOVÉ OBJEVY VE STARÉM EGYPTĚ. Film komentuje fundovaným způsobem profesor Verner. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

No tak já nevím.... po obrazové stránce moc pěkné, krásné záběry IMAX technologií, ale ten komentář.... spíš tak pro děti do nějakých 12 let. Divák, který se o starověký Egypt aspoň trochu zajímá a má nějaké základní znalosti, se nového nedozví prakticky zhola nic. To je snad zajímavější ten film o tom, jak se to natáčelo. ()

wito 

všechny recenze uživatele

kvalitne a pritazlivo natoceny dokument, ktory je vhodny pre skolopovinne deti. odporucam ako doplnok k hodinam dejepisu... ()

Sathana 

všechny recenze uživatele

Pěkně se na to kouká a má to hezkou hudbu, jinak je to ale průměrný dokument, který opakuje veobecně známé věci, které ví i malá děcka. Třeba že v Egyptě jsou pyramidy a mumie. ()

Reklama

Reklama