Reklama

Reklama

Pod žhnoucím nebem

(festivalový název)
  • Egypt Siraa fil wadi (více)

Obsahy(1)

Pod žhnoucím nebem je melodrama o mladém zemědělském inženýrovi, který se zamiluje do dcery zámožného velkostatkáře. Jde o Šahínův šestý film natočený během čtyř let a zároveň druhý film vybraný do soutěže v Cannes. Šahínův první sociálně laděný snímek s prvky neorealismu měl premiéru dva roky po egyptské revoluci. Dílo, které otevřeně komentuje rostoucí propast mezi upadající aristokracií a vzmáhající se dělnickou třídou, nabídlo první hereckou příležitost egyptské filmové ikoně Omaru Sharifovi. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (11)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Bez debat zábavný film, který je ale v mnoha momentech tak neskutečně naivní, že k němu musíte buď s podobnou naivitou divácky přistoupit, anebo se mu prostě tak nějak trochu vysmívat. Pravdou asi bude, že zmíněná naivita je zároveň ale svým způsobem i prvkem, který ději dodává na dynamice a táhne ho vpřed. Záporáci jsou idiotsky nablblí, nikdo z obětí si však také 2 a 2 nedá dohromady, takže nade všemi leží takový prach pohádkové stupidity. Zvraty se dějí tak nějak zničehonic, celou tu tvůrčí upachtěnost podporuje i uspěchaná střihová skladba, která v zásadních dramatických momentech přijde vždy s následujícícm střihem o něco dřív, než by se slušelo. Celé to ale zůstává mile zábavné a já vlastně nedokážu říct, jestli to byl záměr, anebo tvůrčí neschopnost. Nicméně první setkání s egyptskou kinematografií mohlo asi dopadnout hůř. //KVIFF 2019// 6/10 ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Film, v ktorom este stale zacinal mlady Omar Sharif /Lawrence z Arábie, mesicni Hory, Ruzovy Panther znovu zasahuje/. ide tu o lasku a o rastuci spor medzi egyptskou aristokraciou a robotnikmi : 74 % ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Pod žhnoucím nebem - Konflikt v údolí, toť egyptský revoluční neorealismus. Júsuf Šahín vyznal víru v pokrok, rovnost (tj. ne sociálnímu zvýhodňování), člověka. Mládí, čerstvá krev národa jako symbol změny, přese všechna trudná setkání a nešťastné zkušenosti neztratilo všechny ideály, a proto kráčí stále vpřed s odhodláním postavit se jak předsudkům, tak rovněž zastaralým nerovným způsobům. Základem jest vzdělání a lidskost, a tak Šahín káže v arabeskových obrazech kameramana Ahmeda Choršeda o svobodné vůli, o emancipaci lidského ducha, o pozvednutí poctivých. Všude kolem jsou různé podoby lásky i cti, vše se vzájemně sváří, hlasité zpívá, spravedlnost vzývá. Přímé i symbolické zároveň. Hrdinou příběhu je Ahmed (Omar Šarif), mladý zemědělský inženýr a naděje ke mnohem lepší budoucnosti pro chudý rolnický lid. Protějškem romantického zalíbení hrdiny je Amal (Faten Hamama), mladá dcera velkostatkáře se sladkou a rozechvívající vzpomínkou na dětství a celou jeho vinnou nevinnost. Z dalších rolí: Amalin otec a nevybíravým způsobem na novou konkurenci v zemědělské výrobě reagující bohatý velkostatkář Paša (Zaki Rustum), jeho po mnohém tolik lačný synovec Rijád (Farid Šawqi), Ahmedův otec a Pašův zaměstnanec Saber (Abdulwareth Asar), slepý, ale nezaslepený stařešina rolnické vesnice Abdel Samad (Mansi Fahmy), jeho po spravedlivé mstě jdoucí syn Selim (Hamdy Gheith), nebo úplatné kvítko Hassan (Abdelghani Kamar). Pod žhnoucím nebem - Konflikt v údolí: Nil rozdává prosperitu i zkázu, kolem něj pradávný bludný kruh odplat při zjednávání náprav cti a svědectví historie lidského času. Zajímavé egyptské přesvědčení a sociálně revoluční melodram. ()

LenkaAK 

všechny recenze uživatele

Dvě hodiny s nádherným Omarem Sharifem. Melodramatický příběh mladého vzdělaného venkovana zamilovaného do dcery bohatého statkáře, který se snaží zlepšit podmínky chudých zemědělců. Šahín se v tomto filmu sociálně angažuje, nastiňuje fungování egyptské společnosti na začátku padesátých let na venkově. Úžasné jsou autentické záběry z Karnaku a hrobky. Některé naivní scény vyvolají úsměv na rtech a ve scéně setkání ústřední dvojice to doslova jiskří z plátna. ()

inutihar 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních filmů Júsufa Šáhína, herecký debut Omara Šarífa a jeden z nejzajímavějších filmů zlatého věku egyptské kinematografie, který nabízí o něco více než ostatní tehdejší melodrama. ()

meda2016 

všechny recenze uživatele

Uvedeno na KVIFF 2019 jako pocta Júsufu Šahínovi (Youssef Chahine). Na dobu vzniku vynikající film. Odlišnost etnika i mravů, chudoby. Jediný okamžik v proměně vztahů komicky uspěchaný, nic jiného nebylo špatně. Zobrazené obyvatelstvo vyznává divadelní pojetí života, vládnutí, obchodu a (ne)přátelství. V 50tých letech "pecka". 80%. ()

Chung 

všechny recenze uživatele

Láska, závist, zrada, pomsta, čest, smrt a naprosto neodolatelný Omar Sharif ve zpocené rozhalené košili (zde ještě bez knírku, zato s božským úsměvem). K Šahínově snímku mě přilákalo to poslední, ale odcházím se skvělým zážitkem z filmu, který možná je místy trošku naivní ve svém černobílém zobrazení sociálního konfliktu (jako běžné padesátkové melodrama), ale který (jako dobré padesátkové melodrama) přináší pořádnou dávku emocí. Takže bych docela rád viděl některé z režisérových dalších děl (ideálně opět s Omarem Sharifem). ()

Reklama

Reklama