Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Středoškolští studenti Rin a Shiro spojí síly, když je vyberou jako soutěžící v tajném turnaji o držení Svatého grálu. (Netflix)

Recenze (24)

Marius 

všechny recenze uživatele

Lesk a bieda (karikatúry) kantovskej etiky. Áno, nie je to Zero ale treba si uvedomiť, že všetky tri route Fate/Stay night napísal niekto iný ako majster mäsiarskej filozofie Gen Urobuchi (ktorý ma na svedomí mimo iného aj geniálnu Madoku). Zero bolo premyslené a napísané práve tak, aby dalo zmysel dieram vo FSN, takže je podľa mňa potrebné skôr pozerať na to, ktorá z routes najlepšie zapadá so Zerom do kompaktného celku. A v tom je UBW jednoznačne skvelé. Dáva perfektný zmysel, že po poprave Kiritsuguovej utilitaristickej pilnosti krátkou výučbou grálom sa jeho adoptívny syn chytil extrémnej formy kantovstva, keďže pravdepodobne dostal lekciu o tom, čo grál predviedol Kiritsuguovi. Rovnako potom dáva perfektný zmysel prečo tento prístup priviedol Archera na popravisko a následne z neho spravil Counter Guardiana a heroic spirit a výborne to odôvodňuje i jeho dezilúziu z výsledku a pokus všetko zvrátiť. Oproti anime podľa prvej route (FSN 2006) je to pokrok asi po všetkých stránkach od vykresľovania postáv až po pokusy o hlbšie presahy. Shirou tu síce je stále za blbečka ale jeho postava sa pomerne rýchlo a presvedčivo vyvíja. Čo ma ale prekvapilo je čo spravili z Rin. Stačilo ubrať z prehnanej tsundere povahy a pridať trochu viac vnútornej neistoty a máme tu plnokrvnú postavu (sorry Saber, prestala si ma baviť už v Zero), ktorej som to prial asi najviac. Takto nejak si predstavujem naozaj dobre napísanú ženskú v anime. Má to samozrejme aj svoje muchy. Špeciálne ma nasralo ako skončila Illyasviel von Einzbern, pretože jej linka s existenciálnymi pochybnosťami dieťaťa homuncula a človeka by si zaslúžila aj samostatnú route. UBW túto linku len načrtne a ďalej ju nerozvíja. Po technickej stránke je UBW skvelé, animácia je na úrovni, o ktorej si bežná produkcia môže nechať len snívať. Hudba je fajn, nie je to síce Kajiura Yuki ani Kenji Kawaii ale svoju úlohu robí veľmi dobre (fight Berserker c/a Saber FTW). Podtrhnuté sčítané je pre mňa Fate / Stay Night Unlimited Bladeworks za poslednú dobu jedným z najlepších seriálov a mám ho v šuflíku vecí, ktoré ešte určite uvidím. Lebo slovami Waver Velveta z epilógu, áno ten sen je idiotský, ale nie je dôvod sa mu smiať. Lebo ľudia ako Shirou, idúc hlava nehlava za svojím menia svet. V dobrom aj v zlom. 10/10 ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Po 12 dílech obrovské nadšení, původní verze sice už byla velice našlápla, ale tenhle reboot je něco úplně jiného. Pokud jste už viděli filmovou adaptaci Unlimited Blade Works, tak je to (minimálně co do produkčních kvalit, které bych se nebál přirovnat k Titanům) to samé, akorát větší, lepší a delší. ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

To máte asi jako s Avatarem. Taky jsem slyšel názor, že když si u něj odmyslíte ten vizuál, tak dostanete průměrný příběh, přepálenou stopáž a v podstatě to nic než průměr není, ale já si prostě ten vizuál odmyslet nedokážu. To že Unlimited Blade Works dějově (hloubkou příběhu) nesahá Fate/Zero ani po kotníky beru jako fakt. To že asi stejně budu mít radši v této linii původní anime Fate/stay night, to je taky fakt (protože Saber). Ale to, že jsem si tohle dílko díky té animaci, soubojům a i té atmosféře, co to právě díky všem těm soubojům mělo, prostě královsky užíval, se jen tak nezmění. Možná jednou, až se dostanu do klubu náročných diváku, pak budu tyto nedostatky zohledňovat, ale já jsem spíš nenáročný chlapec a jako takový jsem i teď stále přesvědčen, že jsem viděl něco mimořádného. S názorem, že druhá sezóna už nebyla na poli animace tak skvělá jako ta první také souhlasit nedokážu, protože i finální souboje byly prostě pecka... Takže u mě za 5*. 9/10 ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Kouti železo, dokud žhavé jest – v duchu tohoto hesla se zřejmě tvůrci Fate/Zero – tedy studio ufotable – pustili plni odhodlání do adaptace původního vizuálního románu Fate/stay night, z něhož se zaměřili na cestu Unlimited Blade Works, jsa přesvědčeni, že věrností k adaptovanému dílu sklidí nadšené ohlasy a předchozím adaptacím od studia Deen to prostě natřou. Inu, coby nečtenář (nehráč?) předlohy sice nemohu posoudit, jak pohnojená adaptace z roku 2006 byla, ale určitě bych ji i jako potenciální čtenář nikterak nezatracoval jen kvůli „nevěrnosti”. Mnou právě komentovaná snaha studia ufotable je možná předloze věrnější a z hlediska vizuálního oku více lahodící, ale jinak jde o utahanou, nepříliš svébytnou frašku plnou vaty, která mi oproti Fate/Zero nebo adaptaci z roku 2006 zdaleka tak neučarovala. Chápu, že se tvůrci snažili napravit mnohdy UBW filmu vytýkanou zkratkovitost a šílené tempo, leč v tomto případě se jim podařilo jen totéž vyhnat do opačného extrému, navíc ještě s hloupým cliffhangerem. Tvůrci jako by se řídili filosofií „čím více, tím lépe” – jaké scény šlo natáhnout, ty natáhli, kam šlo v rámci rozpočtu přidat výplň, tam ji přidali. Prostě to natáhneme. Prostě to zařídíme. Prostě zabijeme atmosféru a napětí. Jistou natahovaností trpěla už i adaptace z roku 2006, o tom žádná, ale zde opravdu předvedli tvůrci rekord ve skoku dalekém. Navíc mi přijde, že tato adaptace ještě více omezila prostor pro jiné postavy než Rin a Širóa, přičemž Širó je zde ještě nesympatičtějším a nesamostatnějším hrdinou, jemuž záchrannou ruku nabídne téměř vždy deus ex machina. A to je mrzuté. Po vizuální stránce vynikající, po hudební stránce velmi dobré, ale jinak poněkud meh. Věda, co ve druhé sérii přijde, ponechávám hodnocení na slabých 3*, jsa si ovšem vědom, že bych objektivně měl jít ještě níž. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Jsou to tři roky zpět co jsem viděl FSN, FZ a UBW. Letos jsem si je všechny pěkně v maratonu sjel. V pořadí FZ, FSN a UBW. Toto pořadí se mi jeví jako nej. UBW je naprostá pecka, příběh, zvraty, hrdinové. Animace je na úplně jiné úrovní něž u předešlých dvou, naprostá špička. Můj nejoblíbenější a řekl bych i nejzajímavější z pánů je Rin a jako hrdina u mě vyhrála Saber :) Jsem zvědav jak dopadne Heaven's Feel, který je rozdělen do 3 filmů. Viděl jsem první dva, třetí ještě není. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem o něco lepší nápravu Fate/Stay Night a možná jsem kvůli tomu malilinko zklamaný. Unlimited Bladeworks jsou solidní podívanou, ale z Fate/zera je to drobné vystřízlivění a vyvstávají otázky, proč podobným stylem nemohl být natočen tento reboot. Zde forma ryze vítězí nad obsahem, protože obrazově (obličej Rin mi sem tam ujíždí) a zvukově je tento počin skutečně fenomenální a i když nejsem obdivovatel epických bitev, tak zde je velmi obtížné se jich přesytit. Příběhově je to mírně natahovaný, hloubkou bohužel blíž Stay Night než Zeru ať už v rámci dialogů, filosofií (tu hlavní vám mlátí o hlavu díl co díl) a poslání. Když se zde sáhne po nějaké intrice, je hodně průhledná anebo nepochopitelná a postavy nám skačou ze strany na stranu hodně dětinsky. Proč? Rin je je jako postava slušná (vždy jsem jí fandil víc jak přehypované Saber!), za to Shirou se vrátil k sobě samému, aneb trouba na ntou. Za ten vizuál nechám velmi slabé 4*. ()

SonGokussj 

všechny recenze uživatele

No less and no more than... "wow" :) Edit 24.6.2015: Zklamání. Od půlky až do konce to byla nuda. Samé mluvení, tlachání, nelogické věci... Když to srovnám s Fate/Zero... To se nedá srovnat. F/Z je epické dílo, F/SN velmi, velmi slabý odvar, kterému i tu animaci od poloviny odebrali... Daleko.. DALEKO radši mám původní FSN příběh. Vcelku zklamání. Zklamání z toho, že to je zklamání... :-/ Přečtěte si Hrominův komentář, s tím natahováním a pár dalšími věcmi mi mluví ze srdce... středních 60% ()

Hanyou 

všechny recenze uživatele

Šla jsem do toho vyloženě z nudy. Anime už skoro moc nesleduju, ale byla jsem nastydlá a Netflix mi ho nabídnul, takže co. No všech 23 dílů jsem zhltla jedním dechem. Animace sice není nijak exkluzivní, ale souboje byly parádní. Jeden z nejlepších byl rozhodně mezi Saber a Berserkerem. Škoda jen, že Lancer (CúChulainn) byl trestuhodně nevyužit, jednoznačně nejlepší servant. Jediné, co bych vytknula je změna protagonisty v průběhu seriálu z Rin na Shiroua, který podle mě není až tak zajímavý. Souhlasím s Archerem, že jeho motivace byla dost o ničem. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Trochu iný svet ako Fate/stay night z roku 2006 a animácia, kvalita súbojov, opening a ending má podobu novej doby, keď je toto všetko kvalitnejšie. Fate/stay night (2006) malo aj niekoľko dosť zbytočných dielov, ktoré neboli dostatočne vážne a v Unlimited Blade Works ide v dospelejšom trende. Celkovo to pôsobí ucelenejšie a nenastávajú žiadne čo to sakra je momenty. Dá sa povedať, že keď som videl jedno aj druhé vybral by som si toto, ale odporúčam si nevyberať a pozrieť oboje. Prejdeme teda k hodnoteniu bez spomínania staršieho počinu. Dá sa toto brať ako oprava nie celkom podareného filmu, kde všetko bolo do istej miery zrýchlené Unlimited Blade Works Film. Animácia a hudba sú v podstate skvostom už vopred avizovaného kvalitného príbehu, kde si treba položiť otázku zachránime všetkých, alebo konáme pre dobro väčšiny, čo je vlastne jednoduchšie? (väčšinou väčšiny). Tak teda animácia je veľmi kvalitná a kvalita súbojov nadpriemerná. Hudba výborne dokresľuje jednotlivé situácie. Emiya Shirou je zaujímavá postava, ktorá prechádza určitým vývojom a spolu s Rin tvoria celkom dobrú dvojicu. Ešte sa vráťme do starého Fate/stay night kde sa veľa pozeralo na city Saber tak tu to bude inak a zaoberáme sa viac Rininim služobníkom Archerom a kto to akože je?. Príbeh nám nepovie hneď kto to je (tí čo videli film to už bohužiaľ vedia). Zaujme samozrejme aj neistota kto s kým vlastne sa môže spojiť proti komu. Očakávam v druhej sérii presne to isté čo mali ostatné anime a teda nejakú príjemnú filozofickú časť, ktoré mám veľmi rád a sú pre mňa korením skvelých anime. V tomto prípade, v tejto prvej sezóne (sérii) je filozofická časť ešte len púčik, ktorý som si istý že vyrastie do krásy ( Fate/Zero to tak bolo, že v druhej sérii bola krásna filozofická časť). Nezabudnite si pozrieť aj nultý diel, ktorý je z pohľadu Rin. Hmm (13.10.2016) dopozeraná druhá polovica a som s ňou spokojný tak isto ako s prvou polovicou. Po animačnej, hudobnej a bojovej stránke som spokojný a čiastočne ma uspokojil aj koniec a čiastočne aj filozofická časť...Koniec je trošku sladučký, ale som spokojný takže hodnotenie nemením. ()

Saraph 

všechny recenze uživatele

Zatím u toho nechávám pět hvězd. Má to mnohem osobitější přístup než první a druhá série Fate/Zero, kterou vysílali před tímto. Tam mi to přišlo tak jako „Čus, to jsem já, určitě mě všichni znáte!", naprosto nerespektujíce ty diváky, jež preferují přehrávání sérií v chronologii děje a nikoliv tak, jak vycházely (takto řečeno je to možná trochu v rozporu s anime Suzumiya Haruhi, ale to už zacházím příliš hluboko). Do původních Fate/stay se mi tedy nechtělo kvůli slabým ohlasům a ve Fate/Zero s dějem zasazeným před Fate/stay night jsem pak třeba vůbec netušil, jestli jsou postavy jako Rin nebo Shirou nějak extra zvláštní. Je každopádně dobře, že si celé tohle univerzum vytrpělo svá selhání, konečně pak může přijít s něčím, co není jen vyplněním místa v sezóně. ()

Tucqa 

všechny recenze uživatele

Jsem velmi ráda, že jsem se na tuhle verzi podívala. Abych pravdu řekla, ze začátku jsem nevěděla, do čeho to vůbec jdu. Možná se ptáte, v čem přesně se Unlimited Blade Works liší od původní série Fate/ Stay Night. Moje první myšlenka byla taková, že tvůrci možná chtěli jen vylepšit grafické zpracování starší verze (hlavně udělat potyčky mezi postavami epičtější a divácky atraktivnější). Z tohoto důvodu jsem sledování nové verze odkládala a nebrala to jako něco, co musím nutně vidět. Každopádně jsem jednoho krásného dubnového večera dostala chuť na trochu nostalgie, pustila jsem si ji a musím konstatovat, že jsem udělala dobře. Změny se totiž netýkaly jen grafiky, ale také vývoj děje byl zcela jiný - abych se zdržela zbytečných spoilerů, prozradím jen, že změny mě překvapily pouze příjemně :) Na konec bych jen dodala, že podle mého názoru je lepší se nejprve podívat na původní starší verzi a až poté na Unlimited Blade Works... Dávám 90% a 5***** ()

Fordzy 

všechny recenze uživatele

Před samotným hodnocením bych rád sepsal návod: jak správně zaplout do universa Fate. Původně vznikla visual novela (hra kde převážně čtete a odklikáváte text) s názvem Fate/stay night (FSN), která má vcelku složitější koncept příběhu, který se skládá ze tří alternativních příběhů (route) sledujících stejnou myšlenku, stejné postavy ale pokaždé s jiným průběhem děje a vždy s hlavním hrdinou Shirem, ale v každé route se Shiro zaplete s jinou dívkou (Saber, Rin, Sakura) a projde si jiným osobnostním vývojem. Tyto cesty se nazývají: Fate, Unlimited Blade Works (UBW), Heaven's Feel (HF) a je nutné je vidět (číst) postupně. Později vznikla novela Fate/Zero (FZ) a anime adaptace od studia ufotable, jedná se o prequel k FSN, také nedoporučuji sledovat FZ bez znalosti FSN, nepochopíte spousty souvislostí a narážek. Tato adaptace UBW route od studia ufotable je velice kvalitní a věrná předloze a obsahující i části známé z FZ. Jako bonus pro fanoušky, studio ufotable přidalo i odkazy a postavu (Luvia) z jiných Fate novel. Děj se tentokrát věnuje vztahu Shira s Rin a služebníka Archera. Opět se ukáže spousta zvratů a soubojů (které jsou po animační stránce naprostá špička). Hudba (Hideyuki Fukasawa) je laděná do modernějšího stylu a spíše než vybudit emoce se snaží navodit napětí. 90% ()

DaeGurth 

všechny recenze uživatele

V porovnání s první verzí je Shiro máčka a podržtažka, takže nebudí žádné zvláštní sympatie. Ženské jsou spíše otravné a panovačné, než že by budili nějaké sympatie. Pokud chcete vidět druhou možnost ze tří jak příběh mohl dopadnout (třetí bude v roce 2017) zkuste raději film. Sníženeno ze tří na dvě hvězdy po té, co jsem si ještě jednou pustil starší film, abych se ujistil, že jsem tenkrát nebyl uplně mimo. ()

kubka4 

všechny recenze uživatele

Sledovat již jednou viděný příběh v novém, alternativním podání je velmi zajímavé, ale zároveň se jistě najdou tací, kterým nový vývoj bude vadit. U mě to naštěstí neplatí. Já si všechny díly vychutnal do posledního doušku... Několik prvních dílů to sice vypadá, že to bude prakticky to samé, pouze s několika málo změnami, ale později se dějové linky obou verzí rozejdou úplně jiným směrem. Velice se mi líbilo, jak chtěli ukázat věci, které v původním Fate/stay night chyběli, nebo nebyli vidět. Hlavní postavy jsou úžasné stejně jako v originále, pouze jejich myšlení se trochu změnilo (nebudu spoilerovat)... Animace je samozřejmě na naprosto jiné úrovni, těch 8 let je zkrátka znát. Úžasný vizuál jen umocňuje zážitek ze soubojů, které jsou ještě více propracované a naprosto epické. Hudba je přesně taková, jakou bych si představoval u anime tohohle kalibru, prostě výborná. Nebudu říkat, která z verzí je lepší, protože ani já sám na to neznám odpověď, ale obě můžu s klidem doporučit každému fanoušku anime a fantasy. - 100% ()

CyriC 

všechny recenze uživatele

Špička ze série Fate. Ať už se jedná o technické zpracování nebo děj. A souboj Hercules vs Gil je naprosto awesome záležitost. ()

Lettanea 

všechny recenze uživatele

Prerozprávaný film s množstvom hluchých momentov a začiatkom rovnakým ako v prvom Stay night, takže prvých 8 častí je úplne zbytočných. Veľa kecania., málo akcie a Shiro je dementný ako vždy, má len retardované názory a plače. Asi jediné plus je prvá časť, tá bola delikátna. Inak hrozný priemer, hlavne ak ste videli film a viete že tu sa všetko bude len preťahovať. Slabé 3* ()

DaweForeman 

všechny recenze uživatele

Sice trochu nechápu, proč omílají jednu a tu samou etapu pořád dokola, ale stejnak se na to dá vždy koukat s úžasem a pořád to dokáže překvapit něčím novým. Jako obvykle je zde úplně perfektní animace a hudba. Co se týče soubojů, tak samozřejmě teďkon v první půlce (jakoby 1. sérii) se jich moc nedočkáme, ale těch pár je zase o něco lepší, než bylo dříve. Tvůrci se neustále zdokonalujou a přináší nám po všech stránkách nějaké to vylepšení. *** Tak po druhé půlce je jasné, že se jedná o prodlouženou verzi stejnomenného filmu, kdy hlavně musím uznat snahu autorů v nultém a posledním 25. díle, kde člověk dostane určité pozadí, zajímavé informace a poklidné prostředí, kde v úvodu se člověk v klidu může rozkoukat a v závěru v klidu dosledovat, co bylo potom. Opět mě zaujalo propojenost s Fate Zero a doufám, že se konečně dočkáme nějakého pokračování v příběhu jako třetí řádné části (Fate Zero - Fate Stay Night - Fate ???). ()

Pavoll 

všechny recenze uživatele

Nevidel som film iba pôvodný Fate/Stay ktorý sa od 13 epizody podstatne liší. Film som nepozeral(stalo ma to a ešte stale stojí dosť námahy) pretože som si nechcel vyspoilerovat dej a myslím že to stojí za to. Na každý diel sa teším ako male decko a to ešte viac ako napr. GoT. Určite sa to dostane do mojej topky. Najlepšia postava je pre mňa archer. Vždy hrozne netrezlivo čakam kedy príde na scénu. 10/10 ()

Herr_Karotte 

všechny recenze uživatele

Rozhodne o dost lepsi nez puvodni verze. Hlavne zpracovani, kresba a napeti je dost na vysoke urovni. To, co vsak chybi do peti hvezdicek, je lepsi strukturovanost deje a vyvarovani se stale opakujicich se klise. Oproti puvodnimu zpracovani jsem velice ocenil mene trapnych emocionalnich excesu. Dle meho nazoru je starsi Fate/Zero suverene nejlepsi ze serie Fate a to hlavne svoji propracovanou dejovou linii a animaci Berserka, ktera je proste dokonala. ()

Reklama

Reklama