Reklama

Reklama

vlna vs. břeh

  • Česko Vlna versus břeh (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jano Pavlík, Rudo Prekop, Vasil Stanko, Tono Stano, Martin Štrba, Miro Švolík, Kamil Varga, Peter Župník. Setkali se na začátku 80. let jako slovenští studenti oboru fotografie na pražské FAMU a do umělecké fotografie vnesli energii, hravost a nespoutanou imaginaci, která se v jejich tvorbě spojovala zejména s postupy inscenované fotografie. Vytvořili výjimečnou generaci, kterou kritici nazvali „Slovenskou novou vlnou". Jejich nepřehlednutelné dílo dodnes ovlivňuje vývoj fotografie v Čechách i na Slovensku. Jsou úspěšní i za hranicemi, mnozí se vrátili domů, aby svoje zkušenosti opět předali mladé generaci. Martin Štrba ve svém režijním debutu navštěvuje a zpovídá přátele a umělecké souputníky, přičemž rekonstruuje atmosféru doby, která umožnila zrod fenoménu Slovenské nové vlny. Něco takového se stává zřídka, o to vzácnější je, když se ve stejný čas a na stejném místě začne kumulovat a znásobovat tvořivá energie mezi lidmi, kteří sdílejí podobné hodnoty a pohled na svět. Vznikl netradiční dokument, který formálně následuje invenci, hravost, inscenační a výtvarné postupy fotografické tvorby svých aktérů. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (16)

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Asi najlepší SR/ČR dokument aký som videl. Téma ma dvakrát nezaujímala a v kine som skončil len kvôli voľnému času. Ale to čo som videl na plátne ma doslova dostalo. Hravo a dynamický natočená látka, ktorá ma zrazu zaujala a celý film som si užil ako dlho nič. Takéto filmy by sme mali posielať do sveta. Filmy o ľuďoch, ktorý niečo dokázali a hlavne ovplyvnili nie len druhých, no aj fotorgafovanie samotné. [10. MFF Cinematik 2015] ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Kolekce zajímavých fotek, které jsem si neměl čas prohlédnout. Zkrátka film galerii nenahradí. K tomu spousta rozhovorů a historek, které možná dávají smysl těm, co u toho byli. Prostě jako když sledujete cizí home video plné interních narážek, které nechápete. Přidanou hodnotu měly asi tvořit hudba a záběry z vlaku. A já se čím dál víc nudil... ()

Reklama

azhar 

všechny recenze uživatele

pro mne deset hvězdiček... nejen pro to, že jsem od "fochu" a mohla jsem konečně trochu poznat autory fotografií, které obdivuji a považuji za jedny ze zlatých fondů česko-slovenské fotografie... bylo pro mne úlevou zjistit, že pánové i když tak trochu v letech stále neztratili glanc, hravost, lehkost.... ()

Admirall 

všechny recenze uživatele

Je úžasné sledovať absolútnu otvorenosť protagonistov a niet divu - spovedali sa predsa súputníkovi a režisérovi filmu, ktorý bol kedysi ich spolužiak. Vytiahol z nich teda celkom cennné zaujímave, niekedy až dojemné myšlienky či situácie. Na druhej strane to, že sa režisér a sociálny herci, ako ich nazýva Nichols v úvode do dokumentárneho filmu, poznajú môže pokaziť dojem a to hlavne tým, že človeku, ktorý počuje o slovenskej novej vlne vo fotografii prvý krát, mená a postavy filmu nemusia nič hovoriť. Ja som teda očakával na úvod nejaké hlbšie oboznámenie sa kto je vlastne kto. Režisér, keďže ich poznal už z čias FAMU, to zrejme nepokladal za dôležité, ale mne to tam chýbalo. Každopádne, film je vizuálne zaujímavý, fotografie sú úžasné a je to točené takým zaujímavým štýlom. Ako dokumentárny debut veľmi dobré! ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Dokument byl točený na fotoaparát. (Zdroj: Hospodářské noviny). (hippyman)

Reklama

Reklama