Reklama

Reklama

Příběh mladé dívky a laskavého obra známého jako Obr Dobr, kteří se vydávají na dobrodružnou cestu s cílem zajmout zlé lidožroutské obry, kteří pronikají do světa lidí. (Freeman Ent.)

Recenze (316)

POMO 

všechny recenze uživatele

Tak trochu vegetariánska agitka :-) Zrejme Spielbergova slabosť pre hereckú charizmu Marka Rylancea oživila tento projekt. A možnosti WETA Digital, ktoré v osemdesiatych rokoch nemal k dispozícii. Kúzelný výlet do detskej fantázie, podfarbený Johnom Williamsom, skrášlený vypiplanou výpravou a emocionálne naplnený Rylanceovymi očam a skvelou motion capture jeho pohybov. Poetická téma snov a pojatie krajiny obrov sú bohato vyťažené a dej nepredvídateľný. Nebyť tých divných vecí, ktoré sa vo filme začnú diať v poslednej tretine, šlo by o dôstojného pokračovateľa najlepších Spielbergovych rozprávok. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Keď je v Spielbergovom filme najzábavnejšia (a možno jediná zábavná?) scéna s prdením, je niečo zle. Dievčatko skvelé, animácia úžasná, magické okamihy tam sú. Ale to tempo netempo je teda smrtiace. Niekto to môže právom nazvať nudou, ja si budem ešte chvíľu nahovárať, že Spielberg mal zámer natočiť film, ktorý nebude zbesilo dynamický ako všetko, čím sa dnešná kinematografia snaží zaujmúť diváka. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $140miliónovTržby USA $55,483,770Tržby Celosvetovo $195,217,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $8,403,536Tržby za predaj DVD v USA $9,036,082║ Steven Spielberg je zas vo svojom živle, ten asi nikdy nesklame pokiaľ je ústrednou postavou nejaká mladistvá postava, jeho výber bol opäť delikátny, v každom ohľade, zo svojim zabehnutím tímom štábom natočil jednu z najpríjemnejších fantasy posledných rokov, dokáže opäť strhnúť prirodzeným humorom, už samotné krkolomné vyjadrovanie obra pobaví, jeho nápady a dobieranie má svoje miesto, nechýba dávka napätia a bezprostredné kúzlo určitých okamihov, Spielberg potešil zas pekne pomiešal sny, 3D a Slovenský dabing na úrovni /videl v kine 3D verziu: 80%/ ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Jistoty jsou v životě nejdůležitější. Dalík do vězení nenastoupil (ok, tak na konec překvapivě ano), Babiš v rámci předvolebního xenofobního populismu zašel až k popření holocaustu (ok, tak prý se jenom nepřesně vyjádřil a nezná rozdíl mezi pracovním a internačním táborem) a Steven Spielberg zrežíroval další výborný film, byť se u nás OBR DOBR na rozdíl od zahraničí nedočkal příliš příznivé divácké a kritické odezvy. Mezi nejčastější výtky patří, že jde o špatně odvyprávěný počin, potažmo že závěr není kompatibilní s (pohádkovým) zbytkem. Důvody těchto dvou nesmyslných kritických připomínek jsou dle mého následující._____ OBR DOBR (THE BFG) není skutečně odvyprávěn jako jiné rodinné spielbergoviny (E.T. - MIMOZEMŠŤAN, HOOK, případně i ten JURSKÝ PARK). Na místo příčinné provázanosti jednotlivých bloků upřednostňuje uspořádání typické pro poslední spielbergoviny (LINCOLN, MOST ŠPIÓNŮ). Staví na paralelismech na rovině vyprávění (střídání holčičí a obří perspektivy, rytmizující prozkoumávání obou světů) i stylu (různé typy svícení pro každý svět, delší záběr kontinuálně sledující hrdinku v ohrožení každou cca půlhodinu). Propojuje spíše jednotlivé motivické (od postav odvislé - klukův kabátek, holčičí deka, veganská obří pochoutka a pití...) a na nich napojené tematické (od významu odvislé - slabší by se neměli nechat požírat silnějšími, humanistické řešení situace) linie. Celou dobu to přitom nezapomíná být nesmírně hravé, blbnoucí s perspektivou (3D efekt, nadhledy a podhledy, průchody mezi světy, running gagy založené na odlišné velikosti apod.), odkazující se na jiné Spielbergovy snímky (E. T. - MIMOZEMŠŤAN, 1941, BLÍZKÁ SETKÁNÍ TŘETÍHO DRUHU, INDIANA JONES A POSLEDNÍ KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA, JURSKÝ PARK, ZTRACENÝ SVĚT, ZACHRAŇTE VOJÍNA RYANA...) a reflektující tvorbu (kinematografických - viz stínohra) snů._____ A ten poslední akt? Spielberg vždy kombinoval několik poetických tradic, za jejichž slučování byl mnohdy kritizován (naposledy nejvýrazněji asi za spojení artového štafetového způsobu vyprávění se stylem klasických hollywoodských děl ve VÁLEČNÉM KONI). V OBR DOBR to je od Dickense odpíchnuté a z Dahla vycházející fantasy (ba že pohádka - na to se příliš soustředí na definování fikčního světa) s britskou fraškou (královský dvůr). Kompatibilní to je nejenom díky stejné zemi původu obou kombinovaných tradic, ale i pro zužitkování všech předtím nastíněných tematických (např. povstání proti větším, ale mírovou cestou, rozumná domluva mezi lidmi různých národností i velikostí), motivických (např. kabát jako připomínka ztracené osoby i dlouhodobého problému s lidojedy...) i narativních (např. chytání snů a jejich šíření) otázek. Jinak: OBR DOBR je další spielbergovskou okamžitou klasikou a dosavadní převažující výtky vychází pouze z necitlivosti k filmové formě a neznalosti poetických tradic. Jeden z kinofilmů roku 2016. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JE TO NEUVĚŘITELNÝ PŘÍBĚH, ALE NEMÁM ČAS O NĚM POCHYBOVAT...“ /// Spielberg by měl zůstat u tvorby pro dospěláky. Tahle kniha možná baví generace čtenářů, ale film nemá čím strhnout. Roztažení 208 stránek dětskýho čtení do cca dvou filmovejch hodin nevyvolalo u mě (ani jinde) davový šílenství. Fantasijní svět sázející na obry se brzo vokouká a zápletka je slaboučká. Navíc emoce může vzbudit maximálně u neziskovejch organizací, zabývajících se obřími právy. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 1982 napsal Roald Dahl, neznám. 2.) Chystám se organizovat odchyt obrů. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distributor: Buena Vista // Počet premietajúcich kín v USA: 3,392 // Otvárací Víkend v USA: $18,775,350 // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Vcelku pěkná pohádka od Spielberga na téma, které mám rád a je dnes poněkud vzácné, jen je škoda, že vhodná věková kategorie se pohybuje kolem 13 let. Mínusem jest vlačné tempo, které ubírá na zábavnosti a hlavní holčička mi lezla na nervy jak už dlouho nikdo( Tak britsky intelektní ženskou mít doma se zblázním), potěšil vizuál a obři v záporné roli se dokázali postarat i o napětí. 60% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Panebože, Spielberg, čo sa stalo, ČO ťa preboha prinútilo vziať réžiu TAKÉHOTO filmu, takejto blbosti? Aj mizerný Jack, zabijak obrov pôsobí oproti tomuto čudu ako film roka. Má to neznesiteľné dve hodiny a raz za čas sa mihne dobrá scéna, dobrý nápad alebo dobrý záber. Ako celok je to ale hrozné a zrejme jeden z najslabších filmov Stevena Spielberga. Nesympatické postavy v čele s otravným deckom a desivým obrom, ktorý sa až strašidelne podobal na Liama Neesona (v skutočnosti Mark Rylance, ktorý sa teraz hrá na dokonalého dôchodcu, ale, Mark, nezabúdaj, že niektorí z nás si ešte veľmi dobre pamätajú tvoju Intimitu!). Spočiatku to nie je zlé, napríklad ma zaujali maskovacie metódy, ale postupne sa to pokazilo a už to nikto neopravil. Absurdne pôsobí vizuálna stránka, ktorá je štylizovaná ako retro z 19. storočia a potom do toho nalietnu armádne helikoptéry. No neviem človeče. Zápletka nezaujímavá už v jednej vete, nieto ešte v 120. minútach. Konkurenčná skupinka obrov úžasne zdržuje tempo, atmosféra miestami až WTF, réžia ako po ťažkom úraze. No proste slabota a bieda. A tie prdy komentovať nebudem. Najradšej by som tento film nebol nikdy videl. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Dal s tím pokoj Zemeckis, tak teď bude otravovat Spielberg? Hnusný nudný a nesnesitelný film, nejspíš Stevenův nejhorší. Nebo aspoň nejhorší za dlouhou dobu. Malá holka bez charakterů a spousta zeleného plátna proměněného ve špatné efekty. Nezajímavá projížďka uncanny valley, na kterou už se naštěstí zapomnělo. Vlastně ani nevím, proč jsem na to koulal. 1 a 1/2 ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Je mi to až líto, že tak hezké pohádce, která mě přikovala do sedadla nakonec nedávám plné hodnocení. První polovina filmu mě naprosto okouzlila a tak citlivý film pro všechny věkové kategorie jsem vážně dlouho neviděl. Ten svět a to zpracování je pěkně udělané a na Spielbergovi je vidět, že když už něco natočí, dělá to vážně s láskou k filmovému řemeslu. Bohužel druhá část filmu, kdy dojde k uskutečněnému plánu už přeci jen trochu nudila a ten konec mi obecně nesedí. Plně nevyužitý potenciál. 85% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Netuším proč si Spielberg vybral zrovna tuhle neslanou nemasnou pohádku ke zfilmování. Průměrná nuda, která tak tak zabaví dečka, ovšem s krásnou Williamsovou hudbou. Jediné zábavné momenty jsou ty kde se prdí. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Seňor Spielbergo na to pořád má, akorát pravidelně střídá ty zajímavější náměty s těmi méně zajímavými. BFG (alias Big fu*kin´Giant) to v globálu už měl předem prohrané, ovšem jako film pro celou rodinu to funguje výtečně. První polovinu jsem sice poměrně prozíval, ovšem v té druhé už jsem se už docela dobře bavil a za tu dokonalou hlavní dvojici prostě nemůžu jít pod 4* Získal si mě totiž nejenom geniálně digitálně zhmotnělý Mark Rylance, ovšem nakonec i hlavní holčina, jejichž výběr se velmi povedl. Přímo se vybízí srovnání s Jackem a obry, kteří mi kdysi taky poměrně sedli, ale BFG má holt toho Marka Rylance, tak možná vychází o malinko líp. Tak a teď už jen počkat na Ready Player One, který nesmí dopadnout špatně!...7/10 ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jak se mi literární obr Dobr líbil víc, než Karlík a továrna na čokoládu (a to přes čokoládu a veverky), tak mi filmová podoba připadala vlastně ještě nedotaženější. Nejlepší tak pro mě ve finále byli psíci anglické královny. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Je to laskavé i dojemné, ale vyjma technické jistoty jsem čekal ještě něco navíc. A to bohužel nepřišlo. Velký příběh Spielbergovi neklapl už v rozmělněném Válečném koni, který představoval sic přiznaně zkreslenou, až pohádkovou verzi války, nicméně mu trestuhodně chyběly emoce. Vztah odvážné dívky z londýnského sirotčince a dobráckého obra, který lidem v noci vdechuje sny, je dalším výletem do světa rodinné podívané. Ti dva se samozřejmě spřátelí, zažijí mnohá dobrodružství (hlavně proto, že na dívku mají v jeho světě spadeno zlý sousedé) a divák mezitím bude pokukovat po hodinkách. Spiebergovi bude na konci roku sedmdesát, dál však předkládá rozmanité látky, které prostě musí zajímat. Je obklopený svou starou dobrou partou (John Williams, Janusz Kaminski, Michael Kahn, Joanna Johnston), díky které leccos funguje. Nicméně (nevím, jak moc za to může předloha britského spisovatele Roalda Dahla) dialogy jsou rozvláčné, mnohé scény zbytečně zdlouhavé, humor občasný a po vyběhnutí závěrečných titulků toho nezbývá úplně moc. Je to na Spielberga takové vnitřně prázdné. Za Marka Rylance nicméně palec nahoru. A příště se samozřejmě budu těšit znovu. Na tom se nic nemění. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Magická fantasy disneyovka o dívce, která "ještě musí pochytat hodně snů", a obrovi, který ty sny - alespoň některé - umí dělat. Steven Spielberg se Obra Dobra chopil se svým typickým perfekcionismem a ačkoliv opravdu jde především o snímek určený dětem, dospělí si v něm to svoje také najdou, pokud v nich ještě alespoň trochu dítěte zůstalo. Vždyť poselství toho vzácně neuspěchaného filmu je tak univerzální... Oba hlavní herci (Ruby Barnhill, o níž ještě doufám uslyšíme, a digitální Mark Rylance, kterému digitálnost nic neubrala) jsou úžasní, režie má spoustu nápadů (obrovo schovávání se před lidmi, Sophiino schovávání před lidožrouty), kouzlí nádherné scény (chytání snů) a humor na rozdíl od Hooka není snad ani v jednom případě vyloženě jednoduchý (ani v případě toho prdění, které je naopak velmi vtipné). Hudba Johna Williamse, která místy připomene Sám doma, je opět dokonalá, tentokrát ozdobená krásnými flétnovými sóly. Jen mě trochu mrzí, že se Obr Dobr do kin dostal jen s dabingem. Není špatný, ale je zkrátka vidět, že v původním znění budou některé emotivní scény ještě emotivnější. A na to si schovávám pátou hvězdičku. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Stývna Špilase mám pořád rád, ale tyhle filmy pro celou rodinu už mi začínají lézt krkem. Navíc je zbytečné cokoliv v tomto směru v tomhle roce točit, protože Jungle Book zadupává veškerou žánrovou konkurenci do země. Triky a vizuál ok, jinak smrtelná nuda. Tenhle tvůrčí tým má rozhodně na víc.40% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Filmu Jack a obri od B. Singera som dal plný počet, pretože od žánru rozprávka mi dal vo filme všetko. Spielberg si mohol dovoliť triky ešte lepšie, jeho obri sa mi zdali ešte prepracovanejší , ale v konečnom dôsledku je to jedno. Príbeh celkovo hrozná nuda, zvlášť druhá polovica a čo je neodpustiteľné, chýba tu humor. Medzi najlepšie momenty patria scény, kde sa stretne viacero obrov naraz. Napínavé scény žalostne absentujú, akčných je veľmi málo, ale rozťahaných a mdlých by sa našlo dosť. Vo výsledku je to milé a pekné, ale dosť nezáživné. Veľmi som sa na film tešil, obrov mám v rozprávkach rád. Malá Ruby Barnhill je veľmi sympatická, preto ma mrzí, že to nevyšlo. Príbeh je základ , bez toho to jednoducho nejde a nepomôžu ani najlepšie triky. 60%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Kamoš obor a patrí k úplne najslabším Spielbergovým počinom v jeho úžasnej kariére. Pre dospelých je príliš infantilný a pre deti príliš neakčný a navyše trpí nie príliš šťastným štýlovým uchopením. Ideálna by pre neho bola buď animovaná podoba alebo niečo v štýle Tima Burtona z čias, keď bol vo forme. Aj napriek tomu všetkému The BFG nie je zlým filmom. Ten by asi Spielberg nedokázal natočiť ani keby chcel a môj palec aj napriek veľkým výhradám smeruje stále hore. Má krásne momenty a množstvo vynikajúcich dielčich záležitostí. Akurát od tvorcu prinášajúceho väčšinou maximálnu kvalitu som čakal niečo zaujímavejšie konzistentnejšie a hlavne zábavnejšie. Skrátka lepšie. ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

(spoilery) Asi bych do filmu, na který můžou rodiče přivést i dost malé děti, nedával motiv, že se obr přivolává tak, že skočíte z vysokého patra a on vás chytí, protože vám vždy naslouchá a je poblíž. Ale jinak je to moc pěkná pohádka, která se zastává outsiderů. Scéna, kde malá holčička běhá po lese a honí sny, mě nečekaně naprosto dostala. ()

Související novinky

Mendes to zkusí u Disneyho

Mendes to zkusí u Disneyho

27.08.2016

Sam Mendes se po Skyfallu a Spectre k bondovkám nevrátí. Momentálně chystá drama The Voyeur's Motel, jehož hlavní hrdina se stane nepohodlným svědkem vraždy, a teď ho zaujal dětský román Jakub a obří… (více)

Steven Spielberg si dá 4 filmy během tří let

Steven Spielberg si dá 4 filmy během tří let

13.04.2016

Filmům Stevena Spielberga se těžko říká ne, takže vás určitě potěší, že o ně teď nebudeme mít nouzi. Režisérská legenda právě dokončuje fantasy Obr Dobr, která jde do kin už 30. června 2016, a ještě… (více)

Simon Pegg a Ready Player One

Simon Pegg a Ready Player One

19.03.2016

Steven Spielberg nám už v červnu naservíruje fantasy Obr Dobr a ihned se vrhne na svůj další film. Ne nepůjde o Indiana Jonese 5, ten dorazí až v červenci 2019. Nejdřív se dočkáme sci-fi Ready Player… (více)

Trojnásobná dávka Spielberga

Trojnásobná dávka Spielberga

13.09.2015

Steven Spielberg nám za posledních 7 let nadělil jen 3 filmy - Tintinova dobrodružství, Válečného koně a Lincolna. Možná vás tedy překvapí, že to samé zvládne za příští 2 roky. Už letos v prosinci… (více)

Reklama

Reklama