Reklama

Reklama

S úsměvem idiota

(divadelní záznam)
Komedie / Hudební
Česko, 1999, 55 min

Režie:

Petr Skoumal

Scénář:

Jan Vodňanský (divadelní hra), Petr Skoumal (divadelní hra)

Obsahy(1)

Představení S úsměvem idiota autorské dvojice Vodňanský-Skoumal bylo komponováno pro scénu Činoherního klubu a mělo premiéru 19. 5. 1969. Hrálo se s velkým úspěchem až do roku 1973, kdy administrativními cestami bylo dvojici V+S znemožněno vystupovat. Představení nebylo v celém svém rozsahu nikdy zaznamenáno. To se podařilo až po třiceti letech, kdy se dvojice do Činoherního klubu s představením S úsměvem idiota vrátila. Záznam je selekcí toho nejlepšího s pera úspěšné autorské dvojice. Písně "Aristokrat", "Maršálové", "Na opeře v La Scala", "Grizzly" a jiné, i originální styl humoru si připomínáme při smutné příležitosti úmrtí skladatele, klavíristy, občasného textaře Petra Skoumala ( 7. 3. 1938 – 28. 9. 2014). (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jana Vodňanského jsem znal zběžně spíše ze školy, učili jsme se o některých jeho básních. Petra Skoumala jsem zase miloval jako dítě. Jeho legendární písně Když jde malý bobr spát (teď to miluje má dcera), Kolik je na světě (nádherná píseň), Kdyby prase mělo křídla nebo Sandály jsou nezapomenutelné. V té době mě ani náhodou nenapadlo, že dělal hudbu pro mnoho filmů (především pohádek) a seriálů (zase převládají pohádky - Bob a Bobek, Hurvínek, Včelí medvídci, Jája a Pája a Maxipes Fík. Netušil jsem, že tito dva tvoří dvojici a už vůbec, že se podílejí na divadelní kultuře v Česku. Představení S úsměvem idiota mě uvedlo do obrazu. A je dobře, že jej ještě povýšili a přidali pár bonmotů na současnou dobu, však se taky přítomný Václav Klaus moc nesmál. Další písně a originální improvizace bavily a je škoda, že představení nebylo delší. Alespoň už konečně vím, odkud se vzala ta humorná píseň ze seriálu Černí baroni, který jsem nedávno hodnotil Jak mi dupou králíci. Jen zpěv Táni Fischerové bych si fakt odpustil. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

K mému překvapení nikoliv repríza, ale dnes módně řečeno vlastní reimaginace či vzpomínka autorů na původní představení, made in 1999. Ale jako vzorek tvorby dua Skoumal - Vodňanský dokonale vyhovuje. Legendární humor s prvky absurdna a satiry, hudba, které nelze odolat, v úhledném balíčku s nepříliš vydařeným pěveckým příspěvkem paní Fischerové. Zamrzí, že ani jeden z účinkujících již není mezi námi. Zvlášť když u Jana Vodňanského (jehož skon byl důvodem, proč jsem teď na záznam díval) to byla v zásadě záležitost včasného očkování proti Covidu, ke kterému nedošlo, i když by v lépe řízeném státě dojít mohlo. Je to svým způsobem vrcholně ironická tečka za životem tohoto obdivuhodného pána. Ale zpět k tomu, proč tento komentář píšu - S úsměvem idiota je holý záznam představení, nic víc, nic míň, takže hodnotit lze v podstatě jen obsah, a u něj závisí na Vašich preferencích a vkusu. V mém světě králíci dupou v trojstupu a královna Alžběta beseduje s traktoristy, takže pro rodinné stříbro české kultury ode mě 80%. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pověz, miláčku, to, co chceš od života? - Tvůj úsměv idiota." Návrat inteligentních idiotů po třiceti letech se v podstatě vydařil. Zase mne řádně pobavili, i když z LP desky S úsměvem idiota zahráli pouhé tři sklady - Grizzly, Jednoho dne zrána a Pověz, miláčku. Kde je Ištván? Kde je Svatý otec? A co Bontón? Instrumentální skupinovou hříčku Bontón tedy úspěšně nahradila Skoumalova individuální ekvilibristika Tak jako ve staré Anglii, což je náhrada vskutku dostatečná. Avšak brilantní definici neteře mi nenahradilo nic. Mně osobně navíc hodně chyběl Milo Štibich, který si nezodpovědně zemřel, a pěvecký výkon Táni Fischerové byl katastrofální, takže doporučuji spíše dobové video - https://www.youtube.com/watch?v=lRBaN-QTpM4. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Není to "záznam slavného představení", nýbrž záznam vzpomínky na slavné představení, ale co. Jan Vodňanský a Petr Skoumal patří k mým nejoblíbenějším autorským dvojicím a tohle je pěkná ozvěna těch jejich nejlepších kusů, které znám z gramofonových desek a později z CD, nicméně s obrazem se jich nejspíš nikdy nedočkám. Třicetiletý odstup od premiéry navíc oběma pánům v roce 1999 umožnil texty aktualizovat, posunout a přitom zachovat tu jedinečnou atmosféru vtipně chytrých pitomostí, která jim vždy byla vlastní. Pět hvězdiček bych dal, kdyby šlo o kompletní záznam večera a ne o necelou hodinu, což ale nějakému idiotovi nejspíš nepřipadalo jako dobrý nápad. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vodňanský a Skoumal sú mojimi obľúbencami v rovnakej kategórii ako Voskovec s Werichom, Šimek s Grossmanom, Suchý so Šlitrom alebo Lasica so Satinským. Plné hodnotene mám v tomto prípade vyhradené pre pôvodné predstavenie, ktoré sa zachovalo iba na gramofónových platniach. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Už to není ono, ale na pět hvězdiček to stále stačí. 1) Chybí naivní bezprostřednost a mladistvý pel nevinnosti ze začátku 70. let (kdy jim vyšla tři elpíčka). Tehdy k nám promlouval jen nedávno ovousený ještě skoro zelenáč s nadšením, jehož zdrojem bylo mládí. Nyní hovoří zkušený muž, vyzpívaný, otrkaný praxí vesnických divadélek a opakovaných zákazů. 2) Geniální texty i melodie a jejich neméně geniální interpretace však vše převáží. Ostatně publikum z roku 1999 si ještě dobře pamatovalo dobu, na kterou 58letý Jan Vodňanský a 61letý Petr Skoumal odkazují. ()

Reklama

Reklama