Reklama

Reklama

Evropské zámky a paláce

(seriál)
  • Německo Schlösserwelten Europas (více)
Německo / Francie, 2012, 5x43 min (Alternativní 15 min)

Obsahy(1)

1. Údolí řeky Loiry: Období zájmů francouzských králů o údolí Loiry vedlo k rozkvětu výstavby renesančních zámků. Skryté poklady a historické skvosty tu můžeme spatřit dodnes. Naše cesta krajem Loiry nás dovede do zámku Chambord a jeho bývalého loveckého pavilonu, dále do zámků Beauregard, Chenonceau, Villandry a nakonec pak ještě do Brézé a jeho podzemní pevnosti.
2. Bádensko-Württembergsko v Německu: Palác Ludwigsburg, kde si králové užívali života. V barokním divadle vozy na obláčcích křižovaly oblohu. Ostrov Mainau. Hrabě Bjorn vzpomíná na dny radostného dětství. Cesta po zámcích Bádenska-Württemberska. Vede od hradu Hohenzollern až k zámku na ostrově Mainau na Bodamském jezeře. Neopakovatelné kouzlo.
3. Jižní Anglie: Po staletí vysílali králové a královny Anglie od břehů jižní Anglie flotily na objevné plavby i dobyvatelské výpravy. Ostrov žil svým vlastním tempem – některé tradice jsou tady starší než na evropské pevnině, jiné pozdější. Británie je dodnes domovem významných rodů, které se snaží držet tradic… a zachovat své hrady a venkovská sídla. Šlechtická sídla, jako je například Appuldurcombe House na ostrově Wight, Blenheimský palác, Waddesdon Manor poblíž Oxfordu a konečně i Burghley House – jsou připomínkou zlatých časů.
4. Italský Piemont: Palác Stupinigi byl postaven pro zábavu savojské šlechty. Sokolnickému umění se tu daří dodnes. Piemont, kraj na úpatí hor, poblíž Turína. Odtud při cestě přes Alpy vedlo putování do Říma. Dokument nejen krouží v balóně nad pamětihodnými památkami, ale uvádí miniportréty současníků, kteří o ně v současnosti pečují.
5. Estremadura v Portugalsku: Okouzlující Palácio da Pena. Královské útočiště a místo kouzelných dětských dobrodružství. Solná pole u řeky Tajo, poslední zbytky mizející tradice. Tímto ’bílým zlatem’ platili kdysi králové svým žoldnéřům… Navštívíme klášter a palác povědomého názvu Mafra, kde síla vědění je uctívána dodnes. Prohlédneme si Lisabon, kdysi královské sídlo a hlavní město poloviny světa. A potkáme zde svědky živoucí historie. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích seriálu uvedeno: český název Evropské hrady, zámky a paláce; režie Gero von Boehm & Julia Zantl (1. díl: Údolí řeky Loiry, 3. díl: Jižní Anglie), Jeremy JP Fekete (2. díl: Badensko-Württembersko v Německu, 4. díl: Piemont v Itálii, 5. díl: Estremadura v Portugalsku); rok výroby (všech pěti dílů) 2013. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem zámky na Loiře a Bádensko-Wurttembersko. Pozoruhodně natočeno a obrazově překrásné. Překvapilo mě, že Loira je neregulovaná , přirozeně se klikatící řeka. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nádherné zábery z vtáčej perspektvy, dobrý výklad a rozhovory s reštaurátormi. Prečo by mi to malo vadiť? Vizuálne aj informačne určite hodnotný dokument. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Po dvou částech - příšerný dokument. Začnu nicméně pozitivními vlastnostmi. Zaprvé jsou to architektonické klenoty samotné, zadruhé se jedná o kvalitní záběry a ... to je vše. Zbytek ztroskotává na původně dobře míněné snaze přiblížit život na zámcích v současnosti. Proč ne - si člověk napoprvé řekne. Nicméně... Všechno to prostě vypadalo tak. že tvůrci neměli připravenou žádnou pevnou koncepci. Zkrátka přijeli na nějaký zámek a okamžitě začali rozpitvávat cokoliv, jen ten zámek moc ne. A to na panské sídlo nemuseli ani dojet. Mluvím o druhém díle, kdy se tvůrci nesmyslně zastavili na jakési šnečí farmě, kde jsme se od zdejší "farmářky" dozvěděli, že se šneci umí pozdravit a že byla úplně nadšená, když se jí tam narodil šnek s převráceně se vinoucí ulitou. Esenciální! Není také neobvyklé, že tvůrce daleko více zajímali motýli a housenky na zahradách. Podivnou předzvěst již představoval balón na francouzském zámku Chambord, nicméně zde byla ještě patrná snaha o nějakou souvislost s historií stavby samotné. Ale dobře. To vše by se dalo do určité míry vydržet, kdyby ovšem řada lidí, co žijí okolo přiléhajících zámků (a za to tvůrci samozřejmě nemohli), neměla totálně namrdáno. Už jsem zmínil šnečí farmářku, dál se musím vyjádřit o francouzském malíři, co se snaží malovat psy, se kterými během procesů mluví, čímž poznává jejich osobnost. Tentýž "umělec" pedofilně fotí děcka a zároveň tvrdí, že žádný člověk nemůže vidět svoji podobu... Ehm... Opět esenciální. Takových zjevů je v dokumentu celá řada. Další věcí - a to už mě totálně nasíralo - bylo neustálé pozérské křenění těchto zjevů, které bylo zkrátka nutné zvěčnit do vyšťaveného a bletí přivolávajícího portrétu. Né... to bylo opravdu nutné každého tak pateticky portrétovat? Místo plného záběru na výstavnou fasádu či reprezentativní interiér máme tu "čest" spatřovat, jak tam každý nepřirozeně vystavuje svůj ksicht... Já jako milovník dokumentů a kastelolog jsem neskutečně zklamaný a především neskutečně nasraný. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem viděl 1. díl Údolí řeky Loiry - zámky na Loiře je celkem běžný poznávací zájezd, i já byl, ale zdaleka ne tohle všechno jsem viděl a taky ne takhle z výšky. Je to přehlídka renesance. Potom 3. díl Jižní Anglie, což je pro mě dost fascinující země, nejen novorenesanční paláce, ale třeba i kolébka tenisu. A potom 4. díl Italský Piemont - tady rozhodně platí, že Itálie není země, ale emoce. Je to přehlídka francouzského vlivu a baroka. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama