Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 2
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Recenze (214)

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Skvele natočený príbeh o boji s nenávisťou a strachom, ktorý napísal sám život. Stalinistické čistky mali svoj odraz aj v USA, hoci nie až hrdelný, napriek tomu pre zasiahnuté osoby drastický. ()

Stoupa07 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů! Ze začátku jsem si myslel, že to bude takové to politické tlachání a ono to bylo dojemné a skvělé zároveň. Szu jsem i ukápnul a to hned několikrát. Nám, co si zde stále poplakáváme nad padesátými léty, to říká jen to, že padesátá byla hnusná všude na světě. Všude se popravovalo, připravovalo o práci a honili se čarodějnice. Je mi vcelku jasné, že současní censoři to nekoupí ani za zlaté prase... ()

CHYREN 

všechny recenze uživatele

Úžasný a moudrý film. Povinný pro každé pako, které může krátkodobě vyhrávat, ale vítězit neumí. Na to nestačí jen síla a tupost. Toje skutečný odkaz toho geniálního pána. Bravo. ()

Alvin 

všechny recenze uživatele

Dobře mířený a elegantně provedený kopanec do břicha průměrné otylého Američana, kterému během toho lapání po dechu konečně došlo, jakže to mají doma s tou pověstnou svobodou projevu, vyznání či politického smýšlení. ()

TOPmoovie 

všechny recenze uživatele

dym z cigariet sa plyzi nebezpecne cez cely film. z dnesnej doby to posobi smrtelne. ale tu nezabija, iba patri k tej dobe. komunisti su hnusna pliaga, len ti, ktori to zazili pochopia. len vtedy, v amerike si nemali dat nazov komunisticka strana. pretoze americki komunisti , nemali nic spolocne s ruskymi. pretoze to o com je tento film, nieje ani o zverstvach komunizmu, ale je iba o tom co moze sposobit to jedine slovo v ich strane. ()

askhael 

všechny recenze uživatele

Skvělý film o poválečném Hollywoodu s neméně skvělým Bryanem Cranstonem. Začíná mě tento herec velice zajímat :-) ()

Lucy1905 

všechny recenze uživatele

Filmy miluju z mnoha důvodů a jedním z nich je, že mě filmy mohou vzdělávat. Trumbovi se to daří hodně dobře. Zobrazuje temnější stránku americké filmové historie. Hlavně "geniální" nápad černé listiny od Výboru pro neamerickou činnost. ()

smartynaf 

všechny recenze uživatele

Téměř mi to vykecalo díru do hlavy, ale nemohl jsem se přestat dívat, takže mne to vlastně dost bavilo myslím. A perníkového tátu můžu :-) 90% ()

gatuso 

všechny recenze uživatele

Masterpiece! To by meli shlednout vsichni, kteri chteji umlcet, sankcionovat, kriminalizovat a stihat za projeveni odlisneho nazoru, byt se libi sebemin. Adresuji to predevsim vsem eurohujerum, slunickarum, hatefreekum a multikultakum... ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Neslané nemastné, chtělo by to lepší scénář (něco jako od Trumba) a lepšího režiséra (něco jako Miloš Forman). Snad jen ta hudba občas potěšila nad průměr. 70% a 3*. ()

90125 

všechny recenze uživatele

Komunistov nemusim ani trosku, pretoze som vyrastol v komunistickom ČSSR a viem co je to diktatura proletariatu. Keby som zil v USA, v case po velkej hospodarskej krize, mozno by som aj ja videl veci trosku inak. Ale myslim, ze stale by mi bolo jasné, ze zo vsetkeho najdolezitejsie je mat slobodu. Slobodu slova, pohybu, volby. Trestat niekoho len za politické presvedcenie je hlupost. Dôlezité je dbat na dodrziavanie zakonov a tym branit demokraciu. Tento film sa o Trumbove postoje a nazory moc nezaujma, resp vysvetluje ich velmi povrchne. Musel to byt hold riadne naivny, resp. neinformovany snílek, súdiac zo sceny, ked objasnuje svojej dcere, kto je to komunista. A na konci filmu vyzera ako bojovnik za slobodu slova, hoci vraj skutocny Trumbo bol velky propagator Stalina, podporovatel severokorejskej komunistickej diktatury a nacistické myslienky mu vraj tiez neboli cudzie. Nemyslim, ze Trumbo by mal byt vykresleny ako hrdina. 62 % ()

kodwin 

všechny recenze uživatele

Moc se mi do Trumba nechtělo, ale byla to pecka. Miluji filmy, u kterých se pobavím a ještě se dozvím něco nového. Trumbo byl génius, který se nevzdal a takovýto film si určitě zasloužil. ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Slušný a priamočiary životopisný o nedocenenom hollywoodskom scenáristovi. Cranston Trumba zvláda s veľkým nadhľadom a suverénne zvládla každú jednu scénu. Najviac sa mi zapáčil ten pohľad do minulosti, kde sme sa znova dozvedeli niečo nové a korupcii, krivom obvinení a o tom, ako sa to vtedy riešilo. Film pre úzky okruh ľudí, málokto ho docení. ()

KcarlosK 

všechny recenze uživatele

And the Oscar goes to..... Sorry Leo. Maybe next year. Luxusní záležitost o nelehkých časech filmařů. Daltona Trumba jsem až do teď jménem neznal (shame on me), ale jeho práci naštěstí ano. A teď jsem bohatší už i o jeho příběh, který stálo za to vyprávět. Proč to sakra není nominováno na Oscara? ()

Pierre95 

všechny recenze uživatele

Filmu jsem zpočátku moc nevěřil a také to chvíli trvá, než se to rozjede, ale netrvá to příliš dlouho a ono se to dá do pohybu. Snímky hodnotím jen, když jim dám pět hvězd. Lidi, podívejte s na tento film, je to ohromně zajímavé a ani jsem nevěděl, že Prázdniny v Římě, Spartakus a jiné skvělé snímky napsal právě Trumbo. Skoro mne mrzí, že Oscara letos získal DiCaprio a ne právě Bryan Cranston, poněvadž tento snímek je jeho životní role. Mile mne překvapila i Diane Lane, John Goodman a Helen Mirren, u které jsem měl pocit, že by si zasloužila facku. To byla její první role, ve které se mi Mirren hnusila, ale v dobrém slova smyslu. Velmi milé překvapení a ne jen tak zapomětlivé. Stojí to za to to vidět.... ()

Majkowski 

všechny recenze uživatele

Skvělý životopisný snímek. Ze začátku jsem byl trochu skeptický ohledně hereckého obsazení, ale jakmile jsem film spustil, tak jsem byl přesvědčen, že Bryan Cranston je pro tuto roli perfektní. Film mě bavil, především tedy právě díky Bryanu Cranstonovi, od začátku až do konce, i když mi chvílemi připadal děj trochu nudný. Ovšem myslím si, že mi to v některých chvílích přišlo nudné především z toho důvodu, že k tématu, kolem kterého se film točí, nemám moc blízko a pomalu jsem ani neměl tušení, že se něco takového v USA vůbec dělo. Každopádně, byl jsem ohromen z toho, jak režírování zvládl stárnoucí Jay Roach, který doposud v podstatě nedělal nic jiného, než typické Americké bláznivé komedie založené především na takzvaném "trapno humoru". Bryanova nominace na Oscara byla rozhodně zasloužená. (75%) ()

Profík 

všechny recenze uživatele

O éře honu na čarodějnice v Hollywoodu i jinde jsem slyšel, ovšem jméno Dalton Trumbo mi povědomé nebylo. Teď houž ovšem nezapomenu. Skvělý příběh, o to silnější, že byl opravdový a naprosto úžasně zahraný. 95%. ()

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama