Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rakouský novinář Helmut Zilk počátkem roku 1968 začíná uskutečňovat živé vysílání rozhovorů z komunistického Československa pro rakouskou televizi. Při natáčení se Zilk seznámí s rebelujícím českým režisérem Janem Davidem a jeho krásnou přítelkyní, herečkou Evou. Mezi úspěšným novinářem a vzdorovitým umělcem se rozhoří vášnivý souboj o srdce Evy, které každý nabízí budoucnost po svém. Do milostného trojúhelníku zasáhne srpnová okupace Prahy, při níž se Honzovi podaří natočit brutalitu a násilí okupantů. Film je třeba urychleně dostat k mezinárodní veřejnosti. Paradoxně jedinou cestu na Západ představuje právě Zilk. Lze mu však věřit a nebude mít nakonec dramatický útěk do Rakouska pro Honzu a Evu fatální následky? (Falcon)

(více)

Recenze (50)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hned na úvod jsem docela zíral, protože se rozjíždí film, ale část prostoru zabírají titulky, živě jsem si předstovoval jak diváci nevěnuji pozornost filmu, ale dychtí se dovědět, kdo dělal postsynchrony, docela by mě zajímalo, kterej autor nobelovy ceny za vědu tohle vymyslel. A jéště jedna poměrně amatérská fopička, obraz ti ukazuje novou scénu, ale zvuk dohrává scénu, kterou už nevidíš. Neděste se, to se stalo asi jen 2-3, ale i tak dobrá džunglička. No a filmeček, ta první část to jsem málem obrečel, sleď scén bez příběhu, dialogy jak když si povídaj dva houbaři u bazénu, prostě divácká mučírna, ovšem s příchodem rusáků nastává obrat (jako vždy ) ovšem tentokrát zcela vyjíměčně k lepšímu, najednou má film zápletku, příběh, napětí, tempo a začne i bavit. Tandem Novotný/Malý už by mohl pomalu ty stébáčky vyučovat jak jim jdou k duhu. Skvělou svini si zde střihla Vilmička, taky zde uvidíme hodně prdelí, ano holky i vy se u Kryštofa v otázce prdelky dočkáte, nutno říct, že Kryštof se neuvěřitelně za ty roky vyhrál a všechny svoje postavy hraje naprosto přirozeně a sebejistě. Vica je kus ženský s krásnejma očima navrch, tady mě přišlo že ta postava nebyla až tak výrazná, aby se vedle panských postav prosadila, ale to není výtka vůči ní, Vica je dobrá herečka, ale tady nemusela dát do postavy ani 70% svého talentu. Hele dám tři, ale jsou to tři od největšího dobráka na csfd. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Film, který bych rozdělil na dvě poloviny. V první mám pocit, jak kdyby se rakouský režisér ztratil v kráse českých hereček a kromě nahých těl tu vládne série sexuálních scén, které ze začátku můžou u českého filmu působit poměrně neobvykle, ale později už je vnímáte spíš dost prvoplánově, až otravně. Až mi Jenovéfy a Vici bylo chvílemi i líto. Druhá polovina pak přichází na scénu s příchodem Rusů na Václavské náměstí, což nabízí hodně silný a emotivní zážitek. Ten v jistých momentech také přichází, čímž dokazuje, že film jisté kvality v technické rovině určitě má, ale kazí si to momenty, které vážnou situaci neuvěřitelně zlehčují…a je to jak zfušovaný scénář, tak místy i hudba, která se do dané situace vůbec nehodí. Krycí jméno Holec tak mohl být hodně solidní kooperací s Rakouskem, ale ve výsledku je to vysloveně nepovedený film s vážným tématem. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Vše už bylo řečeno v hraném dokumentu Holka Ferrari Dino. Ale když už je tu film, který je napůl český, vidím to skoro jako svou povinnost se podívat, co z toho kouká pro diváka. Dala jsem si rakouskou verzi. Abych byla spravedlivá, počkám si ještě na českou, třeba mi to sedne o fous líp. Obšírněji se vyjádřím až potom. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Průměrná žánrová podívaná na námět ze života mladého Jana Němce. Kryštof Hádek ho ztvárnil přesvědčivě, takže mi nakonec přišel zajímavější než Helmut Zilk, který zřejmě měl být hlavní postavou filmu. Na začátku to snad drží nad vodou jen sex, ke konci přijde špionážní finále STB vs. CIA ve Vídni, celkově je to jen další snadno zapomenutelný produkt (50%). ()

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele

Čo to bolo do hajzlu za paródiu? Historicky to ani nejde súdiť, veď okupácia vojskami Varšavskej zmluvy je znázornená ako pomaly dobytie Berlína 1945 a aby tomu dali korunu, ženské zastavujú vojakov ukazovaním ceciek. To je až dehonestácia historických udalostí. Čo je však otrasnejšie je celkový scenár a "herci". Po prvé je asi tretina dabovaných a veľmi to je vidieť a počuť. Po druhé Kerekes ukázala zas svoj "talent" a ju do filmu neberú fakt kvôli ničomu inému, len aby opakovane ukazovala dekolt a kozy, sem tam hrubé lýtka. Pritom herectvo katastrofa, hoci tvár má naozaj krásnu. Brzobohatý slabota, akože spevák, no keby sa mal živiť len týmto, tak by bol brzochudý. Následne tá avantgardná trojka bola k čomu dobrá? Hádek šuká Bokovú i Markovú obe sa tam promenádujú nahé a otŕčajú bobra. Vôbec nič to vlastne s filmom nemá, je to tam len preto, lebo na nič iné sa dívať nedá. Ale tá scéna trojky v tráve za príchodu cudzích vojsk bola už vyslovene trápna. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Tak docela odvaha, že celý film provázejí titulky a především Hádek je frajer, vše zvládl na jedničku a nenechal se dabovat v německém jazyce. Mě osobně vadilo nadabovaní u některých herců. Prakticky se celou hodinu nic neděje, krom celkem slušných erotických scén a dlouhého čekání na nějakou zápletku nebo drama. Ke konci film dostává spád a celé vyústění příběhu slušně graduje. Je škoda, že je film tak nevyvážený, neboť v poslední třetině se podařilo perfektně vystihnout totalitní prostředí a celou tuto událost......5/10 ()

mirekem

všechny recenze uživatele

Mě pobavilo, jak tu mnozí chytrolíni kritizují film z pohledu historie, přitom poradce dělal jeden z největších odborníků na toto téma u nás, historik Petr Koura, podle jeho připomínek tvůrci překopali celý scénář. Takže nejen hokejoví a fotbaloví trenéři, politologové a filmoví kritici, ale i historici jsme my Češi! :-))) https://radiozurnal.rozhlas.cz/petr-koura-o-filmu-kryci-jmeno-holec-historicky-film-nemusi-byt-vzdy-6210548 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek měl být poctou Janu Němcovi, vycházel koneckonců z jeho povídky, ale nemůžu si pomoct, mám pocit, že nějak nedošlo na to, že by se o skutečnou poctu jednalo. Spíše je to klasický český film o snaze se vyrovnat s minulostí, ale s tím, že jediné, co je tu opravdu dobré, je scéna, kterou Jan natočí na kameru, respektive donutí Jardu natočit. Pak už je to jen bez nápadu. ()

Britney75 

všechny recenze uživatele

Když to není Táňa Pauhofová, tak je to Vica Kerekes! Jako kdyby jsme neměli v Česku krásné a talentované herečky, tyhle dvě slovenské zrzky jsou nacpané skoro v každém českém filmu. Co se týče Hádka, klobouk dolů s němčinou, ale celkově mě film nijak neoslovil. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Pusťte si radši od Němce film Holka Ferrari Dino. Je to kratší, je tam víc skutečných záběrů z okupace a rozhodně je to zajímavější a tak strašně to nenudí. Z Krycí jméno Holec jsem viděl kdysi v televizi poslední půl hodinu a kdybych měl hodnotit jen podle ní, tak bych o nic nepřišel. Celou první hodinu jsem se u toho dost nudil, vlastně se tam ani nic pořádně nestalo, akorát je tam až nezvykle dost sexuálních scén, že mě až překvapuje, že zde není žánr erotický, který se zde dává i filmům, kde je čtyřikrát sex. Hlavně jsou tady ale zbytečně utahané záběry, které otravují ze všeho nejvíc. V poslední půl hodině se stane to, na co všichni čekáme, ale i tak to nemá sílu, na diváka to nijak nezapůsobí, kromě pár úryvků z Němcových skutečných záběrů, které to aspoň trošku zachraňují. I tak je to ale celkem bída a vzhledem k existenci Holka Ferrari Dino vlastně úplně zbytečný film. A ani jako pocta Janu Němcovi to zrovna nevyšlo, když Němcův poslední film Vlk z Královských Vinohrad je mu větší poctou, než tohle. Snaha hezká, ale nedopadlo to jak mělo. 2* ()

zette 

všechny recenze uživatele

Libilo se mi herecke obsazeni a to snad u vsech postav. Namet a rakouska koprodukce byly taky duvodem, proc se na film tesit. Posledni tretina filmu vyborna, skvele vygradovane napeti, atmosfera sice jen takova televizni, ale porad dobra. Velka skoda pro film, ze si tu pomyslnou zaverecnou latku neudrzel i na zacatku. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Jako připomínka smutného výročí srpna 1968 vcelku ucházející, zvláště posledni zhruba třetina filmu. I když ta špionážní zapletka mi místy připadala trochu přitažené za hlavu. Úplně si nejsem jistý proč vlastně by Sověti měli tehdy takový zájem o vysílání "fake news" v rakouské televizi o vstupu sovětské armády do Československa, resp. co by se změnilo, kdyby jejich záměr vyšel. A na můj vkus bych rekl zbytečné moc erotiky (hlavně scény s Hadkem a jeho slečnami). Vica Kerekec je ale i zde vážně kus ženský... ()

Endyis 

všechny recenze uživatele

Je to dost pro mě těžký hodnotit. Na jednu stranu jsem rád, že byla zfilmována povídka jednoho velikána českého filmu na druhou stranu by to mohlo být zpracováno o píď lépe. Obsazení ovšem bylo v pohodě a herecké výkony nezaostávali (Hádek, Zeiler, Novotný). Děsil jsem se hudby O. Brzobohatého jelikož není na hledáčku mých oblíbených muzikantů a považuji ho za jednu nejvíc zbytečných osobností v rámci české hudební scény, která svou popularitu získala hlavně jménem. Pro mě hudba je důležitým filmový atributem, ovšem musím podotknout, že v tomto případě to bylo překvapení. V úvodu jsem pochyboval, ale následně musím podotknout, že svou práci odvedl dobře. KJH nepatří mezi filmy, které člověka do doby vyloženě vtáhnou jako třeba Pouta. Je to spíše takový stylizovaný biják, na který se nechá dívat. Nu tak a teď co vyvádí ten Michálek, jdu na něj :D ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Kerekes je sice hezká holka, ale otřesná herečka. Předabované německé dialogy postrádají smysl. První polovina filmu rovněž tak. Je to vše jaksi primitivní, i když snaha tvůrců se cení. A 68 filmů je málo, takže proč ne. ()

netahlo odpad!

všechny recenze uživatele

Dovedu si predstavit, ze Vica udelala karieru timto zpusobem i v realu, protoze hereckym talentem je fakt nepolibena. Jinak nedefinovatelny blabol na hrane nebo spise za hranou sebeparodie. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Příjmení pana režiséra a spoluscénáristy dává tušit, že má k Česko(slovensku) nadstandardní osobní vztah. Zřejmě proto se ujal této látky, která se vztahuje zejména k naší zemi v letech 1967 a 1968. Děj se přitom odehrává převážně v Rakousku, protože Helmut Zilk je rakouský novinář, který ze zištných důvodů spolupracuje s československou kontrarozvědkou. Jsou to pro něj lehce vydělané peníze, dokud po něm protistrana nechce něco skutečně zásadního. Příběh má být inspirován životem režiséra Jana Němce (Kryštof Hádek). Skutečnou postavou byl také Helmut Zilk. Sledujeme tedy film, který je do značné míry pravdivý, byť působí značně nadneseně. Z toho důvodu stojí rozhodně za zhlédnutí. S obsahem tudíž nemám větší problém. Naopak, opravdu mě zaujal. Mnohem horší je to už ale v případě tohoto filmu s formou. Iritovala mě četnost postelových scén, Vicy Kerekes už mi bylo vážně líto. Člověk už nepozná, jestli je tou matrací postava, kterou znázorňuje, nebo její představitelka. Všude, kde to aspoň trochu šlo, sáhl Novotny po podivně servírované nahotě. Všechny auťáky se musí lesknout jak psí koule, všichni zlouni jsou oškliví a dokonale sterilní, všichni klaďasové minimálně hezcí, hodní, celkově daleko zajímavější. Ve výsledku pak tento film působí afektovaně a odtažitě. Přitom ale není úplně špatný a je hmatatelným důkazem, že se o nás naši rakouští sousedé zajímají, byť jejich pozornost v první řadě patrně upoutala rakouská část příběhu v podobě osoby Helmuta Zilka. ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Celkem kvalitní po formální stránce, vyspělá režie, nápaditá kamera. Ovšem scénář na velmi slabé úrovni, jehož slabiny odkryli hlavně herci, kteří nevěděli o čem přesně hrát. Popis událostí a kvalitní předloha Jana Němce nemusí ještě znamenat, že z toho bude úspěšný a dobrý film. Pobavily mě Brzobohatého písničky. Část druhé hvězdy patří i Hádkovi, Daně Markové a kostýmní výtvarnici. Obsazení Kerekes bylo v tomto filmu úplně zbytečné. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

První půlka filmu děsná nuda a přes přehrávání některých herců, otřesný dabing Vici a Brzobohatého, který byl na pěst, dost o ničem. Druhá polovina už byla zajímavější a film mě i začal bavit, bohužel na celkový dojem z filmu to moc nepřidalo. A tak jediný co si z filmu po týdnu pamatuji jsou erotické scény, headshot z tanku a že americká cíga jsou lepší než ruská. ()

Reklama

Reklama