Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nicolas Mallet byl dosud skromným bankovním úředníkem vděčným za dobře placenou práci. Sám sebou je překvapen, když jednoho dne na ulici sebevědomě osloví mladou ženou. Jeho přítel z vysoké školy, spisovatel Claude Fabre, jej pak za zvláštních podmínek přiměje k radikální změně stylu života. Nicolas opouští banku a nechává se vtáhnout do velkorysého životního kolotoče, v němž figurují krásné ženy a politický vliv, netrvá ale dlouho a jeho náhle získané postavení se mu začíná vymykat z rukou...
Režisér Michel Deville, kdysi úspěšný spolutvůrce francouzské nové vlny, vytvořil s filmem Vrtohlavá ovce po dlouhých letech divácky úspěšný film. Tato černá komedie v sobě skrývala dobře cílenou kritiku společnosti a způsobu života, což bylo téma ve francouzských filmech sedmdesátých let velmi oblíbené. Devízou filmu bylo také herecké obsazení, vynikl především Jean-Louis Trintignant v hlavní roli, zdařile mu sekundovaly krásné dámy Romy Schneider a Jane Birkin. Jako předloha k filmu posloužil starší stejnojmenný román Rogera Blondela z roku 1956, pro filmový scénář jej upravil Christopher Frank. Ve Francii měl film premiéru 13. března 1974, u nás byl uveden až o řadu let později v televizi. (argenson)

(více)

Recenze (7)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Jean-Louis Trintignant je v tomto snímku neodolatelný, jednoduše řečeno k zulíbání.. Nevýrazná šedá myška se mění v úspěšného dobyvatele ve všech směrech, postavení, moc, peníze, no a samozřejmě krásné ženy.. Romy Schneiderová jedním slovem nádherná, Jane Birkinová hříšně sexy a nemohu nezmínit průvodce a našeptávače v podání charismatického Jeana-Pierra Cassela, jen dívat se na něj je pro mě potěšení.. Příjemné překvapení, hravé, milé, zábavné, s občasným zábleskem drsné reality.. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Deville, ty seš fakt ďábel... nicméně mne Vrtohlavá ovce dost minula. Vůbec jsem netušil, do čeho jdu (pokud jde o obsah) a čekal s takovým obsazením tradiční drama. Jako drsnější komedie to není špatné, některé dialogy, fórky i nápaditá práce s ústředním hudebním motivem v různých variacích tu fungují, jen jsem se s výjimkou pár scén moc nebavil, jak bych asi měl. Hlavní hrdina není ovce, ale rovnou vlk, který jen tentokrát nevyje a neřádí přímo ve Wall Street, spokojí se s francouzskou půdou a také skromnějším provádění všech rozkoší. Nicméně se vzestupem kariéry v bance a politické sféře se podobně na jiný cíl, než vydělat spoustu peněz a poté ošukat spoustu žen, nezmůže. Připouštím, že jeho proměna a vývoj se zřejmě dočkaly dostatečného zpracování, Nicolas se pro mě totiž začal stávat každou chvíli protivnějším. :o) I několik podnětů k zamýšlení („Nemá smysl sdělovat čtenářům, co vy chcete. Prodává se to, co oni chtějí číst.“) se najde, byť je v rámci myšlenkové stránky pro změnu vyvažují naprosté úlety typu „Kromě porna nic točeného na západě nestojí za vidění.“ Když bylo nejhůř, celkový dojem pozvedl a atmosféru rozvířil půvab úplně svlečené Romy Schneider nebo Jane Birkin. [55%] ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Trintignantová filmografia je vždy hodná bližšej pozornosti. Tento herec vždy dokázal aj na malej ploche zažiariť, v tomto prípade utiahol celý film s veľkou noblesou a šarmom.  Jeho postava sa vyvíja a neustále prekvapuje a to je veľkým prínosom pre samotný film. Snímok síce bežal v našej televízii za socíku, ale zostal neprávom zabudnutý. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Životní proměna uťápnutého bankovního úředníčka v bonvivánského protřelého prostopášníka a vlivného muže sedla Trintignantovi jako ulitá. Film se rozběhl jako rozmarná komedie, zejména jeho našeptávač Claude Fabre byl báječný, byť jeho motivace byla zpočátku dost nejasná. Ale proměnu neprodělala jen postava Nicolase Malleta, takže jsem si celý film opravdu užival. Navíc krásné ženské obsazení - Romy Schneider, Jane Birkin či Florinda Bolkan... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jean Louis Trintignant sa meni divakovi priamo pred ocami. Z koho na koho, to uz si musi divak zistit sam, najlepsie pozeranim filmu. potom ten chlap nemal problem so zenami, to je dobre. Film uz nebol taky trhak ako Canicule 1984, u nas v CR a SR bezal az hodne neskorsie po natoceni. Oplati sa ho vsak mat, ja som velky funda Trintignanta napriklad : 74 % ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Jean-Louis Trintignant roli úředníčka Nicolase zvládl skvěle. Zcela jsem mu věřil přeměnu z nesmělého muže za přepážkou na sebevědomého elegána, kterému podlehly tak krásné ženy jako Romy Schneider nebo Jane Birkin. Obě jsou ve filmu okouzlující. Jane jako lehká děva, Romy jako mladá manželka staršího intelektuála. Zkrátka Michel Deville odvedl dobrou práci. ()

Reklama

Reklama