Reklama

Reklama

Komedie o Švédovi uvězněném v těle Fina. Mikko nenávidí všechno Finské – odjakživa chtěl být Švédem. Na okružní plavbě lodí narazí na švédského psychologa, který už má Švédska po krk a rozhodnou se pro vzájemnou výměnu identit. Mikko Virtanen věří, že je Švéd uvězněný v těle Fina. Protože cítí odpor ke všemu finskému, Švédsko je pro něj nebem na Zemi. Po setkání se sebevražedným švédským psychologem Mikaelem Andersonem se chopí příležitosti převzít jeho identitu. Tento snímek je komedie o kulturních rozdílech v severských zemích, jejich nacionalismu a v neposlední řadě také o předsudcích o našich sousedech. Zároveň je jasným důkazem toho, jak marné je snažit se utéct sám před sebou. (HBO Europe)

(více)

Recenze (25)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Půl roku ve Finsku ve Vás vytvoří určité pocity a názory na danou zem, které můžou být jak pozitivního charakteru, tak i negativního. A jelikož jsou Finové velice specifickým národem a já zjistil, že existuje film, jako je tenhle, říkal jsem si, že by to mohla bejt poměrně dobrá zábava. Narážek mezi Švédy a Finy je poměrně dost a tak jsem byl zvědavej, jak se toho tvůrci ujmou. Po shlédnutí jsem měl pocit, jako kdyby na tom filmu bylo hrozně znát, že ho točili hlavně Švédi. Vlastně na něm nebylo nic urážejícího, drsnýho a nebo brutálního. Švédi jsou evidentně přehnaně přátelský národ s výraznými sociálními návyky (průser s imigranty toho budiž jasným důkazem). Stejně tak Jonas Karlsson je zrovna herec, na jehož herecký projev jsem si chvíli zvykal. Respektive na jeho slušně ujetou postavu. On i ten příběh byl dost ujetej. Zachraňuje ho ale neuvěřitelně pozitivní atmosféra a Josephine Bornebusch s božíma kukadlama. Věřím, že Finové by se do svých kolegů opřeli s větší grácií a daleko více nekorektněji, což jsem tak nějak i chtěl. Nakonec jsem ale dostal příjemnou švédskou komedii, která s takovým tématem nemůže nikoho urazit. A taky je fajn. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„MIKAEL A JÁ JSME SE VYMĚNILI. BYL JSEM ŠVÉDSKÝ MUŽ UVĚZNĚNÝ VE FINSKÉM TĚLE. ZACHRÁNIL MI ŽIVOT. BEZ NĚJ BYCH BYL UŽ MRTVÝ. NEBO FIN…“ /// Fin (národnost vole!) Mikko věří, že je Švéd (ten ze severu bratře Slováku!). No tak to je prdel! (že ne? Počkej… tys nikdy nechtěl bejt třeba Rusák?) Vona má bejt hlavně asi legrace, že ten člověk je magor!(?) (a vůbec není důležitý – pro mě, že Fin chce bejt Švéd.) Tak si to tam vodkoktává a moc mejch sympatií nepobral, páč ta absurdita jde mimo mě (počkaj ty kokot, veď kto bych chcel byť Švédom?). Nakonec (překvapivě!) toho finskýho ubožáka se švédskou duší zachrání láska (ta pravá, samozřejmě!) a udělá z Fina zase Fina. (Nebo spíš z idoita normála). Je to na mě asi moc intelektuální… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chcu bejt (jako) Sven Svenson. 2.) Miluju fóry na národní transvestismus. 3.) Thx za titule „evulienka3“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já na střihnutý filmy moc nejsem, ale tohle bylo střihnutý na moje gusto tak akorát. Oceňuji dobrej nápad, takových moc není, co si budeme říkat a já bych to tam nahoře na té mapě taky vymazala, lidi jako lidi, takhle to nutí Mikka vyšilovat né kvůli identitě svého pohlaví, jestli je mužem a nebo ženou jak to poslední dobou čím dál častěji vidíme ve filmech, ale kvůli své národnosti. K tomu všemu mu vpluje do jeho cesty za zemí vysněnou krásná švédka a Mikko je totálně v háji. Chvíli mu to dalo, než to dal všechno nějak do kupy, aby to pasovalo a v tom byli báječní všichni tvůrci, kteří to nakonec poskládali k mé spokojenosti. Jonas Karlsson je zřejmě svojský typ herce a nebo to bezvadně zahrál, já nevím. V každém případě jsem se musela chvíli zaklimatizovávat v jeho přítomnosti než jsem ho brala se vším všudy. Jako psychologa bych ho ale navštěvovala pouze v přítomnosti minimálně dalších tří fundovaných ...logů a ....atrů. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavý námět. Bál jsme se severského zpracování, ale obavy byly zbytečné. Sice zápletka nebyla úplně rozpitvána a děj se otíral jen o povrch, ale mě to celkem bavilo. Jen jsem dokázal správně odhadnout, co se událo na konci, což tomu trochu sráží na kráse. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Hravý, komický a čo sa možno nezdá, tak aj informačne pomerne bohatý snímok. Je tu vypichnutých veľa kultúrnych rozdielov medzi týmito škandinávskymi krajinami, čo pekne dotvára aj vizuálne prevedenie snímku. Tu je vidno tá priepasť v myslení u nás a napr. u takého Švéda. Oni sú vážne takí obetaví, milí a ochotní vždy pomôcť (často to ale preháňajú), to sú asi tie ich roky sociálnej demokracie, ako tam ľudia s obľubou hovoria. Švédi sú asi najkomunitnejší národ na svete, čo je tu aj pekne demonštrované. Navyše sa mi páčilo, že sa tu v tomto smere nezabudlo ani na jemnú iróniu. Na plné docenenie snímku je však treba mať aspoň základné kultúrno-historické znalosti týchto severských krajín. Historický vývoj Švédska a Fínska, aj napriek tomu, že sú to susediace krajiny, bol diametrálne odlišný, a práve v tomto potom pramenia aj tie všetky odlišnosti medzi nimi. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Mikko Virtanen mě strašně moc bavil! Něco tak upřímně vtipného a bizarního jsem dlouho neviděla. Vážně skvělé! I když jsem to od mých oblíbenců čekala, tak mě stejně vždycky překvapí. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Niekedy sa to tvári až moc pošahane, a vzápätí to po mne chce, aby som to brala vážne .. ale v konečnom dôsledku je to celkom príjemný snímok. Apropo, malinové loďky by určite aj mne chutili, stavím sa. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Tokyo Fiancée na fínsko - švédsky spôsob. Veľmi milá severská komédia s prvkami čierneho humoru, využívajúca rozdielnosť kultúr, ktorou si hlavný hrdina Mikko/Mikael rieši nielen svoju detskú traumu. Videné v rámci Challange tour marec 2016 - 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době komedie s originálním nápadem. Fin, který odmítá ponuré Finsko a chce žít v prosluněném (!) a vstřícném Švédsku, má, jak říká, švédskou duši uvězněnou ve finském těle. Jenomže on to není jen způsob, jak legračně srovnávat charakteristiky typických Švédů a Finů. Tenhle motiv je i smutný. Mikko má dost pádný a silně psychologický motiv, proč chce být Švéd. Prázdniny ve Švédsku pro něj kdysi dávno byly poslední chvílí hezkého dětství, ještě nezatíženého tragédií, která se už ale dala tušit. Mikko se chce prostě vrátit do doby, kdy bylo všechno tak, jak by si přál, aby i zůstalo. ____ Jen kvůli tomu se snad dá omluvit přehrávání Jonase Karlssona (kterého mám jinak fakt ráda), když se konečně dostane do vysněné země a začne se tedy chovat jako fakt echt Švéd. Dá se to brát, že pořád trochu zůstal tím dítětem. Zároveň ale působí jako dement, což bylo pro mě nepříjemné na sledování a taky těžko k uvěření, že by si tím získal přátele nebo dokonce lásku. Že je komedie přitažená za vlasy a mnohé její zákruty jsou nadnesené a nereálné mi už vadilo méně, než právě Karssonovo přespříliš exaltované herectví. _____ I tak se ale u komedie divák slušně pobaví a může jen závidět, jak hezké vztahy (aspoň dle tohoto filmu) spolu vlastně Finové a Švédi mají a jak jemně a v podstatě dobrosrdečně si ze sebe dělají srandu. Myslím, že Češi by něco v podobně příjemném duchu mohli natočit jen o Slovácích. S jinými sousedy naší země si to moc neumím představit. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Taková netradiční komedie o výměně identit, na kterou se sice kouká docela hezky, ale přijde mi, že pokud člověk není Fin nebo Švéd, nemůže jí tak docela pochopit. Nehledě na to, že skandinávský humor ve mě občas budí rozpaky. Nicméně je tu fajn obsazení, sem tam slušný fórek a z filmu sálá pohoda, takže nakonec spokojenost. Ale i tak jsem čekal trochu víc. 65% ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Švédská crazy komedie..hm...něco jako Eskymák na Sahaře. 1) Zajímavý námět poněkud kazí dialogy. 2) Moc jsem to porovnání nepobral, což je dáno mou neznalostí a tak jsem subtilnímu vylíčení finských a švédských povah často nerozuměl. 3) 43letý Jonas Karlsson (Mikko, hlavní role) je fajn. 4) Čekám, kdy se tématu chopí i čeští tvůrci bláznivých komedií a zplodí snímek o Čechovi, uvězněném v těle Němce. Že by výzva pro pana Zdeňka Trošku? ()

easaque 

všechny recenze uživatele

3* Vzájemná nevraživost a rivalita mezi občany Švédska a Finska byla pro mne známá a tato komedii ji dokládá a dělá si z ní srandu. Rozjezd měla slibný a setkání dvou zoufalců z obou zemí měla nečekané následky, díky čemuž může zakomplexovaný fin začít život ve svém milovaném Švédsku. Absurdní humor však pomalu nahrazuje romantická story a ztrácí to grády. Sice je konec už v půlce filmu předvídatelný, ale ještě si dobrou známku udrží. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Bože! Co tohle jako bylo? Hlavní herec byl dost divný, příběh a jeho úzkosti ještě divnější. Nerozumím proč to má tak dobré hodnocení. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Tak takové "komedie" u nás umíme taky. Zaručené taháky s mizerným scénářem, předvídatelné, stojící jen na jednom dobrém nápadu a hercích. Obsah/námět zní jako severský bizáreček s obrovským potenciálem pobavit. Jenže ve výsledku to na pořádné fóry nemá koule a sledujeme melodramatický příběh o pomateným Finovi, který se plácá ve vztazích. Mikko je ale tak pomatený a divný, že vám nedává smysl, jak se mu vlastně podařilo dožít dospělosti,natož čím vlastně okouzlil dvě krásný ženský. Jeho divnost mi nebyla vůbec sympatická a nebyla ani zábavná, nebo dojemná. Stejně tak tvůrci vytěžili velmi málo z rozdílů mezi Finskem a Švédskem; je mi jasné, že pár narážek mohli pobrat jen zasvěcení, ale pořád to bylo slabé. Do televize na úterní večer, jako alternativa ke sledování kvalifikace na MS v curlingu dobrý, jinak bída. PS: Josephine Bornebusch v brunete verzi byla k sežrání a 70% mého hodnocení jde za ní a 20% za lákavým názvem-skvělý marketingový tah. ()

LexBarker 

všechny recenze uživatele

Švédská duše zabloudila do finského těla a vznikl velmi zvláštní film s Forest Gumpovským hlavním hrdinou. Všichni voláme po originálních námětech a teď jsme konečně zase jeden dostali. Neotřelý nápad, zajímavý hlavní hrdina na kterého si musíte chvíli zvykat a máme tu povedený severský kus, který by mohl, v tom dobrém slova smyslu, obohatit naše filmové sbírky. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejpříjemnějších komedií poslední doby, taková u které se bavíte celou stopáž a jejíž hlavní hrdina je prostě sympaťák každým coulem - skvělé sólo pro Jonasse Karlssona. Absurdní a skvěle vypointovaná. Pro Švédy a Finy tam je asi ještě přidaná hodnota - ty vzájemné rozdíly mezi národy a nebo naopak ubraná, ale to nemůžu posoudit, každopádně jejich názor by mě zajímal. Příjemná severská komedie, na kterou se kouknu kdykoliv ráda znovu. 80% (Viděno v rámci Severského filmového podzimu 2015) ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Pro mě to byl neuvěřitelnej zážitek...O Finsku a jeho myšlení moc nevím resp. vůbec nic, ale tento film mě přiměl k úsměvu a možná tak trochu i k poznání způsobu života severských zemí i ve vztahu s jeho západními sousedy... Za mě 85% ()

Reklama

Reklama