Reklama

Reklama

Svatý Mikuláš

  • USA St. Nicolas
Trailer 1

Obsahy(1)

Skupinka studentů FAMU točí absolventský dokumentární film o bývalém ústavu u Svatého Mikuláše. V tomto sanatoriu prý údajně bloudí duše pacientů dodnes. Skupinka studentů vedena Natálii Kocurovou tento ústav navštíví a záhy zjišťuje, že dostat se ven nebude tak snadné, jako bylo dostat se dovnitř. (oficiální text distributora)

Recenze (49)

ghatos 

všechny recenze uživatele

Horor v knedlíkovém údolí nebývá často v menu dostupný. Tradice, mentalita i zájem diváků v ČR nekoreluje s tímto typem projektů. Co se týče této bílé vrány, tak ve srovnatelném FF žánru to není žádná hrůza. Určitá řemeslná zručnost tam je. Pochválil bych dobrý casting bývalého zřízence ústavu. Velká škoda, že nepovyprávěl o blázinci ještě více. Přitom jeho postava pro Svatého Mikuláše se dala daleko více vytěžit. S tím souvisí i mytologie místa. Divákovi se dostane nezbytného minima, přitom zlé pověsti a historky by navnadili o hodně více. Také kromě ptačího muže bych uvítal ještě větší skryté arcizlo (zvrácený primář atd.), které by se dalo někde objevit... . Soundtrack a hudební složka byli fajn. Herci nebyli špatní. Dokumentaristka svým pojetím mírně vzpruzené absolventky celkem bavila. Nejmarkantnější chybou filmu je asi nevyvážená dramaturgická linka, kdy z ničeho nic se tam rozjede menší inferno a vůbec to neodpovídá předchozímu temnému plížení. Akční fáze je poněkud chaotičtější, ale nakonec to není tak podstatné. Parta dostane, co si zaslouží a my vlastně také. Přes různé nedostatky pozitivní počin, kde bych uvítal i nějaký ten pokus o odvážnější scenáristický twist. 44%. ()

Gray Wolfman 

všechny recenze uživatele

Kdybych to měl hodnotit, jako klasický, celovečerní film, tak by to bylo tak 1/5* což se ale nedá, pač je to fanouškovský projekt za pár šupů a to je z toho nesmírně cítit. Líbily se mi efekty (houpající světla a dveře, krabice s lahvemi dětské vyživy a podobné detaily). Co mě naopak sralo byla hudba, která by v tomto subžánru být neměla. Herecké výkony komentovat nebudu, jelikož mám v plánu něco podobného, takže vím, že to není žádná sranda. Takže suma sumárum je u mě průměrná spokojenost a jsem rád, že jsem měl konečně možnost to sčíhnout ()

NaughtyKoopa 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv pár tvůrců tohoto snímků znám, nebudu kvůli nim nijak hodnocení přikrašlovat (jak zde dle mého názoru někteří dělají)... Budu se snažit o konstruktivní kritiku, která by mohla pomoci režisérovi v budoucí tvorbě. Amatérské a low-budget filmy se mi vždy špatně hodnotí, protože nedokážu odhadnout, co všechno se dá za peníze koupit a co naopak jde ovlivnit i bez peněz, ale teď k tomu co se dalo udělat lépe... Několik minut dlouhý a z převážně větší části nudný prolog v hospodě by se dal zkrátit nebo úplně vypustit, ale chápu, že bylo nutné natáhnout stopáž, aby se to dalo považovat za film a ne jen za krátkometrážní snímek. Příště bych to doporučil udělat kratší a záživnější, než to mermomocí natahovat a snažit se dostat na těch 70 minut. Hospoda mě vede k další věci a to scénář, který nešetřil nadávkami a sprostými slovy. Angličtina je k tomuhle velmi přívětivý jazyk a i když pro to mají pomalu jen dvě slova, vždy zní dobře. U češtiny tohle neplatí, nadávky jsou většinou opravdu hrubé a špatně se poslouchají. Další věc je hudba, buď se neměla použít žádná (v tom lepším případě), ale když už se použila, tak se měla aspoň prodat. Ta melodie byla super... temná, strašidelná a ke konci měla náběh i na nějaký ten jump scare, bohužel ten tam nebyl ani jeden. To samé nemůžu říct o té písničce, která zkazila veškerou akci a napětí... popravdě tohle rozhodnutí pana režiséra nechápu. Nejhorší podle mě bylo chování postav... Nejdříve se tam dějí divné věci, pak je tam začne někdo honit a někteří členové skupiny se ztratí, ale ostatní na to zvysoka dlabou, nesnaží se své kamarády najít a místo toho si jdou zdřímnout jako kdyby se jich to netýkalo, z toho jsem měl dojem, že studenti při příchodu už věděli, co se tam bude odehrávat a jak to všechno skončí. Jinak honičky byly docela ok, taktéž masky všech zřízenců a pár dobrých vtipů se taky našlo. Všechno bylo ukončeno náhlým a opět trochu nedotaženým koncem. Ačkoliv se film řadí do žánru hororu, nebál jsem se ani minutu, což je trochu zarážející... Věřím ale, že se to ještě vylepší a dotáhne do konce. Prozatím 4/10 ()

Ondr@932 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu docela nezajímavé a scénaristicky zrovna nijak báječné ... Ale přibližně posledních 20 minut je to docela slušný hororový finále na české poměry ... Škoda, těch úvodních 30 minut, že nebyly lepší, jinak by jsme se mohli bavit o průměru či mírném nadprůměru blížící se kvalitou ke slovenskému hororu Zlo. 40% ()

Denila 

všechny recenze uživatele

Zklamání, české grave encounters.. no neva, kdybych tento film neměla v hlavě už od zavřených dveří.. Co se mi opravdu nelíbilo, byla nevhodná hudba uprosřed filmu. Taky jsem nerozumněla tomu, proč ke konci bylo vše tak uspěchané kdežto předešlé částí tak natahované. Někdy jsem si všimla pro mě nepřirozeného sestřihu. Něco bylo moc dlouhé a to co bych chtěla bylo zase moc krátké. Lekačka nic, vznášející se předměty neměly smysl, zvuk.. některé rozhovory nešly slyšet, to mi nevadilo. Co mi vadilo bylo nevhodné volání Vojto, Filipe! Jako divák jsem tomu prostě nevěřila, tak čeho se bát že jo. A taky teda co mě unavovalo, že jsem postava uvězněná v hnusném starém opuštěném baráku a sice zareaguju stylem "co to bylo?" ale asi to řeknu vystrašeným hlasem a ne znuděným, třeba i závěr "všichni nejsou zlí" bych pronesla prostě jinak. Naopak co se mi líbilo, byly záběry kdy jsem viděla jen to co mi baterka ukáže.. podařené byla i situace kdy není výchoziska a postavy ve dveřích se prostě škaredě přibližují mým směrem.. letící dveře (opakování těchto pasáží však ztrácelo kouzlo). Film dokoukán a hvězd by bylo mnohem více, kdybych si většinu filmu neříkala, že mám chuť na shlédnutí grave encounters ... a taky bych tak řekla, že tam je toho naplácaného tolik, že ani sám režisér nevěděl čeho se tedy držet a vybral si více věci najednou, které dále již nerozvinul (kamera) a nebo se nehodily (zvuk - jednou sireny, pak dětský smích a snad i hrací skříňka) takže to vlastně byla taková směska kdy nám bylo představeno vše co se mu na hororech líbí.. edit: po přečtení zbylých komentářů víceméně souhlas viz. NaughtyKoopa, Virus_3000 ()

Ivoman odpad!

všechny recenze uživatele

Koho tohle stále baví natáčet. Nic nového, herecké výkony velice amatérské, spíše jen pokus o herecký výkon. ()

tavvva 

všechny recenze uživatele

Skvělé prostory. Fajn herci. Pár opravdu hnusných scén. Bohužel i pár blbých scén, pár nesmyslů a zvoranej konec. Ale s rozpočtem 4100Kč je to slušná práce. ()

Cechyno4 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem více než jsem nakonec dostal. Několikátá předělávka na Grave Encounters, která už je tak ohraná až to nudí. Ano je to amatérský počin, proto alespoň jedna hvězda. ()

B3n 

všechny recenze uživatele

Od odpadu to zachránilo iba to, že je to domáci materiál. A inak filmárčina musí byť strašne tvrdé povolanie, keď ženy oslovujú svojich kolegov osloveniami ako "debilové", nadmerne používajú vulgarizmy (úplne zbytočne), namiesto normálnej odpovede v rozhovore ukazujú fuckerov, atď. Kedysi to bola doména drevorubačov a iných náročných povolaní. Dnes už aj ženy, ktoré chcú týmto dosiahnuť... čo vlastne? Rovnaké správanie mužov k nim? Vo filme hrá iba jedna ženská a aj tá sa správa ako hulvát. No a pesnička ala skupina Lucie vo found footage pri porcovacej scéne:)) Ale tento počin je sympatický, s minimálnym rozpočtom ide o jednohubkové C-čko. Lepší rozpočet by tomu moc nepomohol, ide o "vyčpělý" žáner.. ()

ZHODNOTITEL odpad!

všechny recenze uživatele

Svatý Mikuláš se snaží být found footagem, ale dost to škobrtá o hudební a zvukový doprovod. Navíc mi přijde, že je to spíš jenom takový fanouškovský film. Tedy bez znalosti žánru a jeho pravidel. Film je především natočen asi pro pobavení samotných autorů. Proč ne. Ale moc nerozumím tomu, proč k tomu není alespoň dodatek, že se jedná o amatérský film. NAVÍC STRACH VYVOLAT ROZTŘESENÍM KAMERY OPRAVDU NEJDE! Po pár minutách mi bylo trochu špatně při sledování takové kamery. Vyvažovali to ale "historické scény", které historickými nebyly. Byly to spíš grotesky a sám jsem nevěděl, jestli mají být vtipné, nebo ne. JAKO HOROR TENTO "PROFESIONÁLNÍ" FILM URČITĚ NEFUNGUJE. ()

jkpj22 

všechny recenze uživatele

Parta dementů běhá po opuštěným baráku někde na vesnici. Ačkoliv to má velmi krátkou stopáž, měl jsem co dělat, abych to vůbec dokoukal. Film strašně zabíjí ty zvukové efekty. Přidat hudbu k found footage? Zbytečné a navíc nesmysl. Napětí? Minimální. Atmosféra? Prakticky žádná. Lekačky? Ani omylem. Jedna hvězda, s odřenýma ušima. ()

Matared 

všechny recenze uživatele

Nebýt těch hrůzostrašných herců a naprosto nesmyslné hudby, která se do daných scén absolutně nehodila, byl by to solidní horor. 45% ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že nejsem úplně žhavý na horory, ale found footage filmy se mi vždy líbily. Tento mě ale velmi zklamal. Děj není vůbec originální a některé jeho části byly hrozně klišé. Postavy nebyly zajímavé, což u hororu možná není tak důležité, ale i tak je film mohl rozvinout aspoň trochu. Herecké výkony byly většinou fajn, ale v některých scénách se mi moc nelíbily. Prezentace byla všelijaká, vizuálně je film dobrý, je natočen moc dobře, dojem realismu vydává velmi úspěšně. Zvuk byl ale otřesný, ve filmu je spousta směšných zvukových efektů, které kazí nádech strašidelnosti. Hudba mě naštvala ze všeho nejvíc, je jí tam hrozně moc, v klíčových momentech úplně zkazila veškeré napětí, které by scéna bez hudby normálně měla. 2/10 ()

FILMOVKA 

všechny recenze uživatele

V posledních letech jsou found footage filmy opravdu oblíbené a velmi často po nich sahají nízkorozpočtové produkce. Což nevidím jako chybu. Musí se to ale aspoň trochu povést. Tady mi to trochu přijde, jako kdyby autor příliš neznal základy takového žánru. Pravda - přináší nás do opuštěné budovy s pochybnou minulostí (to je dokonalé) ale dále už to je přeci jenom horší. Moc střihů - rozbíjí to napětí, záběry to chtělo rozhodně delší. A celé by to nesmělo být s hudbou v podkresu, kterou jsem tam nepochopil. Díky těmhle základům mi to nedovolilo film lépe prožít. Samozřejmě tam je víc problémů, ale to by bylo na delší povídaní a rozbor. ()

Kosi.. odpad!

všechny recenze uživatele

Možná film měl ubohej rozpočet, scénář napsal sám režisér, točilo se jenom 12 dní (v porodnici) a herci se na tom podíleli bez honoráře. No a přesně tak však vypadá i výsledek. Ostuda českejch hororů. ()

Fritaaa 

všechny recenze uživatele

Tohle je dobrá šílenost. Na jedné straně opravdu slušné zpracování, co se týče natočení ponurých temných chodeb, vzhledu duchů, pacientů jakkoliv to nazveme; na druhé straně ale naprosto příšerný zvuk, dialogy a výkony těch, co jsou uvedeni jako "herci". Nejvíc to asi zabila část, kdy uvidí ducha, o chvilku později další duch zatáhne kámoše do místnosti a za minutu si tam "herci" sedí na podlaze s trávou a pronesou "pojďme spát". ()

jenspifa 

všechny recenze uživatele

Česká prvotina subžánru FF, prvotina pana Smazala, a celkově slušná práce. Určitě se pár chybiček najde, třeba plešatýmu doktůrkovi bych dal víc prostoru, to samé ptačímu muži, v určité části bych zkracoval, v určité prodlužoval. Jinak chválím efekty, a závěr, ten mě odrovnal. Jen mi tam pořád něco chybí, pořád to ztrácí na skvělé Zlo od Slovenských sousedů. I tak ale si zaslouží dobré hodnocení. 70% ()

Miroslav.Zac 

všechny recenze uživatele

Jak už zde bylo zmíněno, jedná se o českou variaci na Grave Encounters, což by mi nevadilo, kdyby to byl seriózní počin. Tohle však není nic jiného, než nadšený amatérský snímek, který českou hororovou scénu nijak neobohatí. Bohužel. Rád bych viděl poctivý strašidelný film z české produkce a s českými(!) herci (Sorry, ale Ghoul se do toho fakt nepočítá). Nicméně oceňuju snahu autorů. ()

Destoroyah 

všechny recenze uživatele

Rozbieha sa to celkom dobre ale potom už vidím že strach tam ubúda čím ďalej, tým rýchlejšie. Takzvaný duchovia nevyzerajú vôbec ako duchovia ale ako obyčajný ľudia. Ako by tam prišli náhodný ľudia a strašili ľudí. 4/10.  -  Svätý Mikuláš / Online / Free -  https://youtu.be/JRje_Nb64GY ()

Reklama

Reklama