Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva muži, jedna žena a zločin... Francouzský film Mužská záležitost je soubojem dvou silných mužů, dvou životních principů a především hereckým koncertem dvou velkých hvězd francouzského filmu, ke kterým se diváci neustále s obdivem vracejí. Obávaný komisař Servolle (Claude Brasseur) se přátelí se slavným architektem Faquetem (Jean-Louis Trintignant). Servolle si váží svého přítele, se kterým sdílí vášeň pro cyklistiku. Právě pracuje na případu sériového vraha, jehož obětí, podle všech indicií, se stala i Faquetova žena. O to větší důvod vraha dopadnout. (Česká televize)

(více)

Recenze (61)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Já vím, že Vám nelže. Je to, bohužel, horší. On se zmýlil." Mám rád sportovní přátelství a kdyby toho nějaký kamarád zneužil a vraždil, tak bych ... mu asi poskytl alibi, protože přece byl celou dobu se mnou. Nebo nebyl? Bylo naprosto skvělé sledovat komisaře Servolla, jak se mu začal ztrácet asfalt pod galuskama a jak začal dumat o tom, co se to vlastně stalo mezi 16-tým a 19-kolem. Já si tedy dovolím podotknout, že kdybych jezdil pravidelně stejný okruh, tak bych páté kolo rozeznal od dvacátého asi jen podle toho, že ... vlastně nerozeznal. Takže Fagueta jsem taky viděl v 17. kole a basta. On to být nemohl, i když to možná udělal, ale kde je zbraň? Zamotané to bylo a mě to tedy dost bavilo. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

No je to celkem dobrý krimi, akorát se to pořád točí okolo nějakejch cyklozmrdů. Sledovat pořád do zblbnutí, jak tam někdo funí na buznošlapu mě moc nebavilo. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tour de Meurtre. Odskočit si z amatérského cyklistického závodu, zavraždit manželku a poté se vrátit do pelotonu, jako by se nechumelilo? Tohle je slovy Mirka Dušína nečestné a nesportovní..! Dejme stranou, že zločin dost riskantně spoléhá na nepřítomnost svědků a samozřejmá existence druhých klíčů od auta je dlouho ignorována. Díky Brasseurovi, který se snaží celou dobu vysvléct Trintignanta ze žlutého trikotu, se to chvílemi mění až v krimikomedii a právě odlehčený rám příběhu umožní, abyste svižně dorazili až do finiše a překvapeně koukali, komu při závěrečném spurtu spadl řetěz.. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Za všech okolností se dá říci, že bez ohledu na to, jak je to starý, byl to perfektní film na sobotní večer. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Uff, hodně zvláštní film - aspoň na naše dnešní poměry. Začátek je totiž celkem zvláštní, až zmatený. Postupně se divák dostává do obrazu, ale to se zase začnou střídat divné scény s těmi bizarními. Rozuzlení je překvapivé tak na půl, ale funguje to. Vskutku zvláštní počin, ale odnáším si spíše pozitivní pocity. 3,5* ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Hergot, proč ti Francouzi už takové filmy netočí? Dva skvělí herci v napínavé krimi, v níž až do konce zůstává napětí, a to nejen ze samotné stavby příběhu, ale i z jeho psychologické propracovanosti. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Klasická parádička v oblasti kriminálek, jakou zvládali ve své době jen Francouzi. A k tomu skvělý původní český dabing. No, co víc si přát? ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Tenhle film ma tu pravou pro me uhrancivou atmosferu prelomu 70.tych a 80.tych let.Herci v dvou hlavnich rolich jsou vynikajici stejne jako cele toto hlavne psychologicke drama. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak by som čítal scenár, získal by som dojem, že môže byť z neho napínavá temná detektívka s pečlivo načasovanými zvratmi a že budem po celý čas sedieť v kresle ako prikovaný. Výsledok je však kombinácia športového filmu, light detektívky a trochu aj komédie a pôsobilo to na mňa ako nejaká časť z Malého pitavala z veľkého mesta a aj tam sú napínavejšie nakrútené kúsky. Herci v oboch hlavných úlohách sú presvedčiví, ale látku mal dostať do rúk niekto, kto by dokázal využiť naplno všetok jej potenciál. Takto je to na rozmedzí troch a štyroch hviezd a viac sa mi páčila myšlienková rovina filmu a samotný záver ako celkový priebeh vyšetrovania. 70% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mám rád francúzske filmy z doby, keď boli spolu s talianskymi jedinými, ktoré nám bolo umožnené vidieť. Aj tento film som už kedysi dávno videl, ale veľa som si z neho nepamätal. Ani dnešná repríza neprispela k tomu, aby som ho považoval za mimoriadny počin, na ktorý si rád spomeniem. Dej mi pripadal chudobný, výkony cyklistov boli na pousmiatie a ani vychvaľované výkony oboch predstaviteľov ma nenadchli. Takže aj keď je mi to ľúto, považujem film iba za mierne nadpriemerný. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně poskládaná záležitost, dva velcí herci, dva skvělí dabéři, neustálé vracení se na "závodní" okruh, vyšetřování, lehký náznak tradičního motivu "policejní komisař od případu odstupuje" ovšem změněného vztahem Servolla a Fagueta. Vůbec nevěřím tomu, že film vznikl až na začátku 80´s, že není starší. Borci na začátku naběhnou v kulichách, říkáte si, tehdy asi lepší výstroj neměli, ale v letních měsících už mají docela obstojné vybavení. Více takových filmů, u nichž si ještě nikdo nedovolil atmosféru pokazit zpraseným novým dabingem! Erotika v úvodních titulcích, které nejprve nemáte šanci pochopit. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Claude Brasseur už asi nikdy nebude patřit mezi moje oblíbence. Ale zatímco ve Válce policajtů jsem jeho výkon velmi těžce vstřebával, zde mi jeho postavička posloužila alespoň jako prostředník pro chtěný i nechtěný humor, když už jsem mu toho komisaře uvěřit příliš nedokázal. Aneb jak nalezl Jiří Krampol alias Libor Krejcárek ve francouzské kinematografii svého spřízněnce. :o) Díky nezvyklému průvodnímu tématu cyklistiky a zdařilému závěru se jedná o snadno zapamatovatelný film s velmi dobrým scénářem, slušnými hereckými výkony (zejména Trintignant), ale na druhé straně velice nudným provedením bez nápadu i jakékoliv atmosféry. Skoro se mi chce říct, že kombinací těchto atributů připomíná Mužská záležitost spíše československou televizní tvorbu 80. let, než špičkové „západní“ thrillery. Ale on ještě i ten Malý pitaval měl v nejedném dílu atmosféru a napětí o dost lépe vybudované. Váhám mezi 3 a 4 hvězdičkami, rozumím, že starší ročníky dokážou z jisté nostalgie dát i plnou palbu a navzdory hluchším místům mě to spolehlivě také bavilo. Od francouzských krimi thrillerů jsem ale přeci jenom zvyklý očekávat daleko víc, než rutinnou detektivku vhodnou na zábavný rodinný podvečer. 65% ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Klasická francouzská krminálka, která se u nás vysílala ještě za totality a už tehdy byla výborně střižená, zejména pak to cyklistické prostředí si pamatuje skoro každý. Vlastní příběh vypovídá o velmi pečlivě promyšleném a dlouho připravovaném zločinu, kdy je zastřelena manželka jednoho z cyklistů. Vyšetřování se ujímá další z cyklistů, policejní komisař Claude Brasseur, který přísahá, že vraha najde. Děj pak po mírném přešlapování na místě začne nabírat zcela jiné obrátky... Existuje dokonalý zločin? ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Výborné psychologické detektivní drama. Celou dobu jsem byla zaujatá a zvědavá, jak se bude příběh dále odvíjet. Měla jsem velkou radost, když Brasseur roztřískal ten dárek. Pak už jsem cítila spíš smutek a rozčarování, i když se dalo něco takového více než tušit. Mužská záležitost se povedla. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Výborně rozehraná kriminálka o vyšetřování případu sériového vraha, který má na svědomí tři ženy.. A ještě lépe mi sedlo psychologické drama o dvou mužích, komisaři a architektovi, jejichž přátelství utržilo velkou ránu.. Jean-Louis Trintignant se mi moc líbil, uvěřila jsem mu nešťastné manželství, uvěřila jsem, že ji nezabil, no a uvěřila bych mu i to, že je přítel..  Claude Brasseur se zhostil své role (ne)vyšetřujícího komisaře poněkud netypickým způsobem, ovšem získal si mě, svou upřímností, otevřeností, smyslem pro férovou hru i čestné jednání.. Jeho vnitřní zápas byl pro mě z celého snímku asi nejzajímavější a v závěru jsem se přistihla, že s ním hluboce soucítím.. Hodnotím za čtyři s pomyšlením na pět, pozoruhodný film.. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

No já nevím. Pro mě to nebylo úplně ono. K postavě Brasseura jsem si absolutně nic nenašel, kukučovi jaký měl se prostě nedalo věřit. Měl jsem taky občas pocit (což se mi stává u francouzské kriminálky málokdy), že děj se poměrně táhne a oplývá počtem mnoha hluchých míst. Pointu jsem si taky předstoval nějak jinak a asi mi ani nestojí za nějaké přemýšlení i když dobře sedla k tomu názvu. Naopak pochválit se musí třeba vynikajcí výkon Tringtignanta nebo geniální původní dabing (díky bohu, že jsem ho sehnal.) Ono to celkově nebylo nějak špatné, ale prostě od kriminálky z typické francouzské školy čekám víc.... Tím neříkám, že jsem měl jít na SW na Star Wars jako spolužák. ()

Reklama

Reklama