Reklama

Reklama

Grigorij R.

(seriál)
  • Rusko Григорий Р. (více)
Rusko, 2014, 8x47 min

Režie:

Andrej Maljukov

Hrají:

Vladimir Maškov, Andrej Smoljakov, Jekatěrina Klimova, Ingeborga Dapkunajtě, Nikita Jefremov, Boris Kamorzin, Vitalij Kiščenko, Leonid Mozgovoj (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V historii posledních dní carského Ruska Grigorij Rasputin zaujímá zvláštní a významné místo. Pro jedny to byl velký mystik a léčitel, pro jiné avanturista, prostopášník a ničitel carské rodiny, ba celého Ruska. Není divu, že tak rozporuplná postava stále přitahuje pozornost ve sféře historie i kultury. Tento osmidílný seriál předkládá ještě jeden pohled na tohoto prostého ruského mužika, jenž měl vliv na samotného cara.
Rasputina zabili v prosinci v roce 1916 a v únoru roku 1917 ruské samoděržaví padlo. Předseda ruské Prozatímní vlády Kerenskyj  pověřuje vyšetřovatele Genricha Ivanoviče Svittena nalezením důkazů, že Rasputin byl bezbožníkem, jenž zahubil Rusko. Svitten se s německou důsledností pouští do vyšetřování a postupně shromažďuje výpovědi a svědectví více než sta padesáti lidí, kteří Rasputina znali, a snaží se oddělit holá fakta od fám a spekulací o jeho skutcích. Výsledky šetření nejsou zdaleka tak jednoznačné, jak by si Kerenskij přál.
Tvůrci seriálu použili vděčný postup detektivního vyšetřování, kdy na pozadí skutečných historických postav vytvořili fiktivní postavu vyšetřovatele, který provádí diváka cestou strastiplného osudu Grigorije Rasputina a zároveň seznamuje s prostředím carského Ruska. Nicméně samotné vyšetřování skutečně proběhlo, a to po únorové revoluci roku 1917. Verze vraždy Rasputina předložená autory seriálu skutečně má své místo v řadě jiných, taktéž dostatečně dobře odůvodněných verzí. (Aelita)

(více)

Recenze (1)

sagana 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený seriál - vidno, že to točili Rusové znalí ruských poměrů i ruské mentality. Rozhodně se vyplatí vidět, i když k tomu je potřebné znát ruštinu, protože pochybuji, že by se to dalo vidět s českým dabingem nebo českými titulky. Na YT to v ruštině najít lze. ()

Reklama

Reklama