Reklama

Reklama

Archa světel a stínů

  • Velká Británie Ark of Lights and Shadows
Trailer 2

Obsahy(1)

V pátek se seznámili, v neděli měli svatbu. Před hněvem rodičů museli utéci z domova, a tak se na líbánky vydali k lidožroutům. Přišli o iluze, o kameru a málem i o život. Tam, kde by se jiní vzdali, nasadili američtí filmaři Martin a Osa Johnsonovi své životy, aby odvyprávěli svědectví o mizející divočině. Celovečerní distribuční debut režiséra Jana Svatoše, jemuž předcházelo 10 let příprav a pátrání v archivech. Dokument odkrývá zcela zapomenutý příběh z éry počátků kinematografie a vypráví nejen o lásce na první pohled, ale i o odvaze, o předsudcích a o střetu umělecké svobody s Hollywoodem. Dílo Martina a Osy fascinovalo kdysi nejen širokou veřejnost, ale i osobnosti jako E. Hemingwaye, Ch. Chaplina nebo britskou královskou rodinu. Jejich příběh je autentickým otiskem doby, kdy samotné filmování v Africe bylo nebezpečnější než šelmy a malárie a kdy fotografovat znamenalo riskovat, v lepším případě neúspěch, v horším i svůj život. (Art Francesco)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (22)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Na průmyslovku ve Žďáře jsem chodil do třidy s ne příliš nápadnou dívkou ze Tří Studní. V podstatě si na ní pamatuji jen ve dvou situacích: nelibě nesla, když jsme v '68 zpívali písníčku "Jdi domů Ivane, čeká tě...." a někdy v závěru studia či již po něm jsme si povídali na lavičce v nemocnici v Novém Městě. Tehdy mi přišlo, že má v sobě něco dobrodružného. Později se Nataša Loubová také stala knižní vydavatelkou a její syn africkým dobrodruhem. Na činnost manželů Johnsonových, které jan Svatoš zasvětil část života, nahlíží (nejen proto) veskrze pozitivně. Je si ovšem vědom také negativních vlivů, které veskrze podsouvá Hollywoodu a jeho požadavkům (správnější je nahlížet na Johnsonovi a Hollywood jako na tým). Nicméně mají návštěvy typu "Osa a Martin Johnson" na divočinu devastující vliv (Svatoš ho vypichuje pozdější scénou se zoufalým levhartem na stromě obklopeného desítkou aut s turisty). Toto asi Johnsonovi neanticipovali, když s milými trpasíčky pygmejíčky tancovali na jazzovou hudbu a pořádali pro ně zdarma výlety v letadle. Jak skončili (pygmejové), na rodíl od nich (Johnsonových), víme a stydíme se za to. Johnsonovi se stali prvním článkem mašinérie (viz též Sibiř a americký Západ): zdokumentovat, oddělit (převést do rezervace), zlikvidovat. Na druhé straně, některé zaběry, především iniciační lov na lva, nám ukazují skutečnou Afriku před sto lety, a také její neskutečně rychlý zánik. (A tak nějak to bylo i zamýšleno.) Pozn. (ke zpracování): Svatoš postupuje v rámci dokumentární klasiky, taktně, své vzory spíš glorifikuje, ostražitě se vyhýbá modernímu pojetí částí hraných ex post herci, které devalvují (mnohdy až zesměšňují) většinu dokumentů (BBC). Pozn. Doporučuji na youtube "The Best of Martin Johnson" (Across The World with Mr & Mrs Johnson, 1929), lvi se tu loví bohužel puškami, nikoli oštěpy. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Spočiatku trochu omáčky, ale s prvou cestou do Južného Pacifiku cez Austráliu dokument nadobudol ten formát, aký som očakával. Veľmi pútavé zdokumentovanie života dokumentaristov Martina a Osy Johnsonových. Priekopníkov filmovania v Afrike, ktorí tomu obetovali celý svoj život, a vytvorili množstvo filmov, ktoré nám dnes môžu priblížiť, aké to bolo, a porovnať so súčasnosťou. Boli úplne prví, ktorí svojimi filmami priniesli Afriku až do kín, hollywoodskych filmov a zbúrali množstvo mýtov. Môžeme v nich ale vidieť aj tú dnes už nepochopiteľnú vec, s akou samozrejmosťou sa zabíjali nosorožce, levy a slony. Škoda toho tragického konca ich práce aj života. Dokument je českého pôvodu, čo je malým prekvapením, ale národ Zikmunda a Hanzelky sa asi nezaprie. –––– V Austrálii s námi úřady odmítli uzavřít životní pojištění. Prý se není možné pojistit proti sežrání lidožrouty. ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý dokument o pro mě neznámé americké dvojici cestovatelů, kteří se nezalekli ničeho a začali objevovat a filmovat Afriku. Jejich příběh byl vskutku pozoruhodný a jsem rád, že jej pro nás Jan Svatoš objevil. Klobouk dolů i před jeho snahou, muselo to dát obrovské množství práce. Přesto ve mně vyvolává i nepříjemné otázky, zda někdy není lepší při podobných cestách raději nezasahovat do místní přírody, tradic a kultur. Vidět tancovat Pygmeje na jazz a létat v letadle, mně přijde spíš smutné. Z dokumentu pro mě vystupuje zajímavý posun v myšlení za těch zhruba devadesát let. Oni chtěli přírodu v Africe zachytit pomocí fotek a filmů, než ji naše civilizace zničí. Už tehdy jim vadily masivní lovy afrických zvířat. Vůbec je ale nenapadaly možnosti ochrany. V dnešní době to rozhodně není ideální, ale naštěstí jsme se jako civilizace posunuli alespoň v tom, že se pokoušíme ohroženou přírodu a zvířata ne jen nafilmovat, ale také ochránit a nechat bez zasahování ve volné přírodě. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Úvodní scéna s levhartem na stromě obklopeném džípy s turisty je nezapomenutelná. Bohužel na ní už ale ve zbytku dokumentu nenavázalo nic srovnatelného, cestopis je zpracován dost průměrně. - Že si manželé Johnsonovi už tehdy uvědomovali křehkost přírody a tak ji aspoň zdokumentovali? Ok. Jak se ale lišili od Náprstka a dalších cestovatelů se síťkou na motýly? Tím, že Johnsonovi měli s sebou filmovou kameru? Tak to jo. :( Ve zkratce řečeno tu na mě všechno dělá dojem, že čeští tvůrci byli samotným objevem manželů Johnsonových tak okouzleni, že se o předání nějakého výraznějšího poselství zrovna moc nesnažili. A jak jsem si všímal ohlasů a pročítal komentáře, tak nějakou myšlenku ve filmu opravdu postřehl jen málokdo [radektejkal: "návštěvy Johnsonových měly na divočinu devastující vliv..."]; mnohým divákům to ale nejspíš ani nevadí [dodanek: "nádherný film, který vás pohladí po trochu otupělé duši"(!)]. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný pár Johnsonových, kteří točili pro Hollywood, ale cestování je finančně vyčerpalo. "Cítím se bezpečněji v džugli, než v civilizaci" řekl on. Ale v džungli je po lidech druhý nejmilitantnější druh v přírodě mravenci válčící a zotročující se mezi sebou. V té době měla Afrika určitě dvacetkrát méně obyvatel než dnes. https://www.ceskatelevize.cz/porady/11281995298-archa-svetel-a-stinu/ ()

Galerie (9)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama