Reklama

Reklama

Výstřely v Miami

Česko, 2015, 56 min

Režie:

Pavel Dražan

Scénář:

Stanislav Motl

Obsahy(1)

Publicista Stanislav Motl odhaluje tajemství životního vzestupu i tragické smrti legendárního chicagského starosty Antonína Čermáka. 5. únor 1933, Miami na Floridě. Je 21.30 hodin, když auto s prezidentem Rooseveltem zastavuje uprostřed hustého davu lidí. Pak se ozvou výstřely a muž, který stál Rooseveltovi po boku, se kácí. Zraněný muž je jednou z nejpopulárnějších osobností Spojených států amerických. Šedesátiletý starosta Chicaga, který se před časem odvážně pustil do zápasu s chicagským podsvětím. Zejména pak s hlavním bossem chicagského zločinu – Al Caponem. Jméno zraněného? Antonín Čermák, rodák z Čech... (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Solidní dokument, avšak část z Ameriky byla poněkud slabší, obzvlášť pak pasáž z restaurace Klas, tu bych radši úplně vypustil, ke zbytku dokumentu prakticky vůbec nepasovala jak obsahově tak kvalitativně. Navíc tam má Stanislav Motl chybu, Anton Čermák se stal 34. starostou Chicaga a ne 44. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Prima ...Slova starosty Čermáka do rozhlasu při návštěvě v Praze, že zločinnost v Chicagu je běžná jako všude jinde a nijak nevybočuje, se nezakládají na pravdě. Toto město je od 30 let je na absolutní špici zločinnosti a polovina vražd v USA se stane právě v tomto regionu.(Přidal jsem: Antonín Čermák (a.z.) ) ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Stanislav Motl si vždy najde zajímavé a téma a představí ho Čechům. Nutno říct, že se často jedno o téma přehlížené, z českého pohledu už nezajímavé nebo nedůležité, ale vždy související s naší historií. Nemyslím, že by česká historie obsahovala více jmen starostů českého původu, ale USA má hodně měst a historii všech jejích představitelů opravdu neznám. Standa Čermák je ovšem asi nejznámější. Byl to právě on, kdo bojoval s mafií a se slavným Al Caponem. Kaňkou na jeho štítu je to, že českému obyvatelstvu v Praze lhal. A možná by vše dopadlo jinak, kdyby na ten boj nebyl sám a podpořili ho i další vládní instituce a vláda samotná. Trochu mi to přišlo jako alibismus ze strany dalších činitelůl, který vyhovovalo obojí… Jinak jsou ale dokumenty S. M. zajímavé, tentokrát dokonce vyrazil přes oceán, člověk se i leccos dozví, na tohle je fakt dobrý, ale dramaturgicky mi přeci jen přijdou méně zajímavé. Možná by to chtělo změnit vypravěče na někoho jiného a dělat je po moderním současném způsobu než po tom starším typicky českým. Jenže Motl už asi jiný nebude. Upřednostňuje obsah před formou… ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Slova starosty Čermáka do rozhlasu při návštěvě v Praze, že zločinnost v Chicagu je běžná jako všude jinde a nijak nevybočuje, se nezakládají na pravdě. Toto město je od 30. let na absolutní špici zločinnosti a polovina vražd v USA se stane právě v tomto regionu. (sator)
  • Antonín Čermák se v roce 1931 stal 34. starostou Chicaga a ne 44. jak je tvrzeno v dokumentu. 44. starostou Chicaga se stal až Richard M. Daley v roce 1989. (KM Phoenix)

Reklama

Reklama