Reklama

Reklama

Drama Kolonie režiséra Floriana Gallenbergera je inspirovaný skutečnými událostmi odehrávajícími se v chilské kolonii Dignidad za Pinochetova režimu. Kolonii Dignidad založil a vedl bývalý nacistický lékař Paul Schäfer. V 70. letech, kdy z uzavřené kolonie utekli někteří z členů, se ukázalo, že v sektě docházelo k mučení Pinochetových odpůrců a k sexuálnímu zneužívání dětí. (CinemArt)

(více)

Recenze (518)

ChrisBa 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film s niektorými výbornými surovými scénami a veľmi dobre zahraným záporákom v podaní Nyqvista. Emma Watson celkom fajn. Bohužiaľ si neodpustím poznámku na prvých 10-20 minút filmu. Tie Emma Watson absolútne prehráva na plnej čiare. Rola cool zvodnej ženskej jej vôbec nesedí a neuveríte jej ani nos medzi očami. Pôsobí priveľmi dievčensky a nie žensky pre takéto vystupovanie. Potom však prichádza rola utrápenej, zúfalej, no napriek tomu bojujúcej ženy, ktorá sadne Emme ako uliata. Tábor je zobrazený veľmi dobre a so zaujatím každý sleduje, čo bude ďalej. Nanešťastie však film prináša zbytočné klišé a niektoré scény(najmä záverečné) sú až prihlúple. Škoda, pretože z nadpriemerného sa stáva film iba priemerným a nezachraňuje ho ani silný námet. 3* ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Čas od času vznikne film natočenej podle skutečnejch událostí (o kterejch jsem neměl ani páru), po jehož zhlídnutí si divák musí říct, v jaký svinským světě to žijem. Tolik k příběhu, kterej má sílu. Horší je, že natočenej je film hodně fádně, skoro bych řek až nedůstojně. V rukách režiséra je film vyprchanou limonádou, která je plná klišé a nedomrlých scén (nejsilnější pasáž z filmu jsou závěrečné vysvětlující titulky...). Z herců stojí za zmínku pouze Michael Nyqvist, kterej je krásně slizkej, jinak je to bída. ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Film, při jehož sledování jsem měl sevřený žaludek. Děsivá atmosféra zmaru v kolonii a následně bezvýchodná situace v Pinochetově Chile. Nebyl to příjemný snímek, ale to neznamená, že nebyl výborný. Za pět ;) ()

willy1 

všechny recenze uživatele

Očekávání bylo poněkud jiné. Musím, ale říci, že mne nakonec příběh příjemně překvapil, podle názvu a fotek si většinou dělám prvotní přehled o filmu, a jestli má vůbec cenu se na něj koukat či za něj dokonce zaplatit vstupenku do kina. U tohoto filmu bych asi neváhal. Někdo může říci, že to bylo o ničem, ano bylo když si to člověk vezme celkově, nic moc jsme se nedozvěděli, ale děj byl podle mého napínavý a poutavý. Navíc spojením s pravdivým příběhem dělá film o to důraznější. / režie 85% / scénář 85% / hudba 95% / herecké výkony 85% / napětí 80% / // celkové hodnocení 95% // (viděno: internet) ()

Fary 

všechny recenze uživatele

Daniel Brühl je výborný herec a Emma Watson mu dobře sekunduje. Člověka, jamého tu hraje Nyqvist byste taky nechtěli potkat, ale nějak mi přijde, že nebýt těchhle tří, hledal by si film své diváky jen velmi obtížně. ()

ruhebitte2010 

všechny recenze uživatele

Škoda že E.W. pořád vypadá spíše jako dítě než dospěla žena, protože hrát rozhodně umí, zlepšuje se a dokazuje, že má budoucnost. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

V červených číslech? Dejte pokoj. Emma Watson jako dívka v uzavřeném společenství na tajném, odlehlém a nedostupném místě prošpikovaném tajnými chodbami, v jehož čele stojí excentrický muž. Dívkou je nejmenuje Hermiona Granger, kouzlí je jen s elektřinou, místo nenese jméno Bradavice a mužem není Albus Brumbál. Jde o typického zástupce druhu chvályhodný záměr, mizerná realizace. Velkou část filmu tvoří příšerná klišé. Nebylo možné postrádat přehlídku obvyklých sektářských technik v hávu stereotypů o Amish, kořeněno pederastií, postavami z rodu sestry Ratchedové. Zakázaná láska navzdory, pochybující přítelkyně. Ničeho tolik nepřebývá jako pohodlných šťastných náhod, spolehlivém příznaku vypravěčské bezradnosti. Redundance všeho druhu podtrhuje směšně generická hudba, za kterou by se styděli i v České televizi. Režie Floriana Gallenbergera, člověka se jménem jako z pera JKR, působí naprosto rezignovaně - se scénářem jako je tento, napsaným pro čistě didaktické účely [diktatura je špatná, fašisté zlí a láska všechno překoná atd.], nešlo asi nic moc dělat a je vlastně dobře, že to měl jeden nejspíš celé rychle z krku. Pokud jde o výkon Emmy Watson, zjevně potřebovala buď lepší režijní vedení, nebo prostě takhle špatně hraje od přirození a nedalo se s tmí nic moc dělat. Nebo obojí. Kloním se k varianta A či C - herecky nedokázali nijak zaválet ani spolehliví Daniel Brühl a Michael Nyqvist, budiž mu země lehká. Dobré na filmu je, že už vím o Colonii Didnidad - vzdělávací záměr tedy splněn. Způsob, jímž jsem se o její existenci mohl dozvědět, mohl být ale méně esteticky bolestivý. Paleček by řekl: To nedoporučuji! ()

Itar 

všechny recenze uživatele

Přepálený konec v hollywoodském stylu trošku kazí výsledný dojem, nicméně příběh drží pohromadě, herci hrají výborně (především Michael Nyqvist si svoji slizkou roli vyloženě užívá) a atmosféra je místy skutečně mrazivá. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jsem se u toho nenudil, nebyla to ztráta času, ale když nad tím zpětně přemýšlím, je to takový sterilní náhled do něčeho, co bylo asi o dost krutější a brutálnější, než jak nám to bylo předloženo. Je tam navíc bohužel nepřiměřené množství náhod a dějových podivností, které toho mají s obecnou realitou málo společného. Vše je tak nějak založeno na romantické linii a to je asi zásadní kámen úrazu. Škoda, tohle mohlo být pořádné drama... Emma Watson je vážně hezounká, to se musí nechat, ale chtělo to syrovější zahrání, a to nejen od ní.. A ten KONEC, kdy nechají ozbrojení Pinochetovi vojáci odlétnout letadlo z letiště, je trochu absurdní. -- 50% -- ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se zbavit pocitu, že Kolonie je úplně tuctová romantika na sílu natěsnaná do kabátku vážného tématu. Asi je to tím, že většina alespoň trochu kvalitních českých filmů hořkosladce pojednává o odsunu Němců, komunismu, holocaustu atp... No a co si budem povídat, Češi se to za ta léta prostě naučili prodat. Příště tedy prosím bez zbytečných klišé a trošku víc zapracovat na scénáři :) ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Silný film. Obzvláště když dnes občas slýcháme, že Pinochet byl sice diktátor, ale "dal Chile do pořádku". Jenomže jenom ekonomicky a prostředky, ze kterých se zvedá žaludek. Tohle fakt není cesta. Tři moji milovaní herci tu excelují a celkově je film velice povedený, od kamery až po hudbu. Některé věci ve scénáři byly divné a chtěla bych vědět, jak to bylo doopravdy, ale jinak to celkem sedí. Faktografický závěr mě dohnal k slzám a to se nestává často. Tudíž i ta pátá. ()

factoryBrick 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem měla dojem, že se spíš dívám na porno lascivních a pubertálních hipíků, ale pak to sklouzlo konečně do fáze, kterou jsem očekávala. A ta byla krutá. V tomhle ohledu se amíci celkem vyřádili a myslím, že je to dobře. Jádro filmu mě bavilo, dávalo to smysl a já měla stažený půlky většinu času, kdy se zrovna rival nemihotal před kamerou jako retard. I přes ten smolný začátek filmu jsem nabírala ten fajn dojem z právě sledovaného snímku. Pak se to ale posralo. Završil to klasický americký vyumělkovaný happyend a i přesto, že Emička nebyla půl roku v práci, tak jí pilot, který je tak schopný, že nelítá nikam jinam, než do komunistického Chile, žral drobky z ruky a všechny je sejvnul. Dojemný. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadá na další "film o portugalskejch komouších", ale pokud vydržíte, dostane se vám vcelku napínavého finále. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Páni. O tomhle jsem nikdy neslyšel. Prostě jsem dostal chuť na E. Watson a hle, co jsem dostal za pecku. Ema teda jinak skvělá, stejně jako D. Brühl. Ale prim hraje M. Nyqvist, slizoun. Fakt dost silná záležitost, zvlášť když vezmete v potaz, že to tak nějak bylo. Fuj. Filmově ale těžkej nadprůměr. Možná víc práce s tím útěkem by nevadilo, ale zase co... o tom to taky nemělo asi jneom být.. . ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Překroucená historie, která ukazuje Santiago těsně před převratem jako idilické místo, přestože země směřovala k občanské válce. Celý romantický příběh je dost kýčovitě naroubovaný na torzo skutečné události. Lena se vypraví hledat svého milého, kterého odvlekla junta neznámo kam jen tak, v lodičkách putuje přes hory a doly až se dostane k oplocené kolonii. Dál podle pokynů z příručky 30% romantiky, 50% napětí a zbytek se nějak uvaří. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Tak předně, nemám rád sekty a ani filmy o sektách... Toto má ale tu výhodu, že se na pozadí odehrává Romantický příběh a taky to není jen sekta, ale i jakýsi koncentrační tábor...Naštěstí film se mučení ani zneužívání dětí příliš nevěnuje, takže je celkem dobrý...Prý za celou dobu existence kolonie uteklo jen pět vězňů...Nakonec jsem byl rád, že se to povedlo právě Hansovi a Leně.. Celkově to bylo docela podobné Poslednímu skotskému králi, ale není to tak dobré, ani tak napínavé....70% ()

Lefty86 

všechny recenze uživatele

Po vlažném začátku kdy se toho moc neděje se to rozjede a je to fakt šílená, nervy drásající , záležitost. ()

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Emma Watson nepřítelem státu

Emma Watson nepřítelem státu

26.06.2015

„Hermiona" pokračuje v zajímavých kariérních rozhodnutích. V minulých letech zkusila Charlieho malá tajemství nebo Aronofskyho Noema, v nejbližší době ji pak uvidíme s psychologickém thrilleru… (více)

Reklama

Reklama