Reklama

Reklama

Drama Kolonie režiséra Floriana Gallenbergera je inspirovaný skutečnými událostmi odehrávajícími se v chilské kolonii Dignidad za Pinochetova režimu. Kolonii Dignidad založil a vedl bývalý nacistický lékař Paul Schäfer. V 70. letech, kdy z uzavřené kolonie utekli někteří z členů, se ukázalo, že v sektě docházelo k mučení Pinochetových odpůrců a k sexuálnímu zneužívání dětí. (CinemArt)

(více)

Recenze (518)

AloeB 

všechny recenze uživatele

Další otřesná kapitola z chilské historie se nese ve znamení děsivé kolonie šáhlého kultu vedeného bývalým nacistickým lékařem. Z nesmyslné morálky vedené ve jménu Boha, pod níž se skrývají mučírny Pinochetova režimu, člověka mrazí. Emma Watson zde jen zdaleka připomíná Hermelínu, její herecký projev je ale kouzelný stále, a Daniel Brühl předvádí dokonale oba své projevy - sympatického aktivisty a zaostalého retarda. Poslední minuty filmu jsou napjaté k prasknutí a přestože úplný závěr přechází z napínavého dramatu spíš do akčního Home Alone, tak stále nenechá vydechnout až do samého konce a nabízí uspokojivé vyústění, u něhož jsem jen trochu zvráceně uvažoval, jak by to asi vypadalo, kdyby to v poslední chvíli dopadlo přesně opačně. ()

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

Saulov syn mal prehnane umelecké spracovanie, tento film bol zase prehnane "komerčný". Škoda, keby autori zvolili menej mainstreamový prístup, dopad tohoto snímku mohol byť oveľa väčší. Cez to všetko si to zaslúži 80% už len kvôli scéne "vzkriesenia Alfréda" a celkovému ťaživému dojmu a beznádejnej situácie. Záver to podkopáva. Chápem, že treba uspokojiť mladé a naivné publikum, ale prečo takto???? Po 110 minútach kvalitnej filmárčiny to zaklincovať naivným útekom cez letisko "na poslednú sekundu"... ()

Ergon 

všechny recenze uživatele

Film z originálního prostředí, jehož existence je přinejmenším zarážející, ne-li šokující. To bohužel vidím jako jedinou výhodu, jelikož jeho potenciál je odsunut na vedlejší kolej za love story. Děj je místy předvídatelný, což vede k nudným pasážím. Škoda. Mohlo se z toho vykřesat víc, mnohem víc. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Všichni zmiňujeme nějaké ty nelogičnosti a drobná zadrhnutí, ale všichni jsme na to čuměli jak puci. Poučná exkurze do Pinochetlandu. Čekal jsem, že film bude ještě drsnější a drastičtější (ne, že bych to potřeboval), ale všechny žánrové prvky byly nadávkovány tak akorát a v rozumné míře. Asi i proto, aby bylo přistupno širšímu okruhu diváků. Kolonie byla i tak ukázána v dost hrůzné podobě a fakt, že se jedná o skutečný příběh, vždycky u takových filmů zvedne laťku ještě o jednu příčku. Zde prostě psychika funguje plasticky. Překvapením je i to, že je se jedná o evropský film, i když napínavý závěr už vyznívá americky. Pro filmovou Lenu muselo být ohromným zklamáním, když zjistila, že ti nadšení a stateční chilští revolucionáři mají "vyšší cíle" než zachraňovat naivně nadšeného idealistu z Evropy a zároveň pomocníka v jejich revolučním boji. Tak to prostě ve světě chodí a zvlášť, když evropan příliš důvěřuje kamarádům z jiných končin světa. Herecké výkony ústřední dvojice byly dost dobré. Daniel v hraném dementovi byl úchvatný a opomíjená (nebo předchozí dětskou rolí předem odsouzená) Emma hrála dobře jen mlčenlivými výrazy tváře. Dobrý pocit pří odchodu z kina. ()

Mouchal 

všechny recenze uživatele

Mám rád podobné typy filmů, které mi dají po skončení nějaký podnět k tomu, abych si šel zjišťovat "jak to bylo doopravdy" a který mě poučí o nějakém otřesně traumatizujícím střípku lidské historie. Samozřejmě spousta věcí byla pro film upravena z důvodu větší divácké atraktivnosti a spousta scén byly radši úplně vymazána z důvodů slabých žaludků diváckého obecenstva. A to je podle mě jedna z chyb filmu Kolonie. Člověk, který si pouští tento film, většinou ví do čeho jde. Chce vidět Ty zvěrstva, chce vidět Tu pravdu. Tady se bohužel dočká pouze pár facek, jedna scéna s mučením a pár kluků, co si sundavají spodky ve sprše. To podle mě člověk po večerní procházce v Praze přijde domu víc vytraumatizovanej než po zhlédnutí tohoto filmu. Další chyba je určitě nedomyšlenost některých detailů. Jednou alarm vyskočil zničehonic jen po odpalu Gertrudiny lebky pálkou, výlezy z tajného podzemí bez nějakého zámku, když jim utíkají dva kolonisté, tak se ani neobtěžují jít zkontrolovat jediný východ z kolonie atd. Člověk, co film pečlivě sleduje tyhle maličkosti trochu ruší, ale tak je to jen film a dá se to odpustit. Jinak herecké duo Emma-Daniel parádní a atmosféricky má Kolonie určitě co říct. Jen to chtělo prostě víc na krev. Ale nuda to rozhodně nebyla. 80% ()

agrimon 

všechny recenze uživatele

Šokujúci príbeh o nekontrolovatelnom tabore v Chiile kde sa diali naozaj otrasne veci. Velmi dobra atmosfera, bravurna Emma Watson rovnako aj Daniel Brühl. Film z ktoreho mate zimomriavky od zaciatku do konca. ()

waska 

všechny recenze uživatele

Pinochet byl k...v, to všichni ví, ale Shafer byl ještě větší, to už se možná tak neví. To co jsme viděli ve filmu je vlastně skoro nic, co se tam ve skutečnosti dělo... Nicméně je dobré si tyhle zvěrstva připomínat a v podání Bruhla a Emmy Watson to bylo více než důvěryhodné. Místy to sice byla nuda, ale koncem to krásně vygradovalo. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Začáteční sonda do Pinochetova vojenského převratu krapet zkratkovitá a přihlouplá. Vykreslení života v sektě Paula Schäfera ale vizuálně realistické, drsné a napínavé. Konec pak opět trochu přehnaný a logicky děravý ... Celkově pak Kolonie příjemné překvapení. Emma Watson. Daniel Brühl a zejména Michael Nyqvist super, po technické stránce rovněž nelze filmu nic vytknout. Doporučeno fanouškům guru Járy a latinskoamerických vojenských junt. ()

TSZ 

všechny recenze uživatele

Místy dost zjednodušující, zcela ignorující otázky, které mnoho z nás napadnou. Jako žánrovka z velmi uzavřené komunity šílenců uctívajících ježíše to však poslouží. Pokud se někdo těšil na Emmu Watson kvůli jakýmkoliv odhaleným scénám, bude zklamán. ()

pushover 

všechny recenze uživatele

Emma Watson je zkrátka dětská herečka se všemi nectnostmi které z toho plynou. Asi měla skončit u té Hermiony... ()

Looka 

všechny recenze uživatele

80% Začátek vypadal jako romantická limonáda. Poté se to celkem slušně rozjelo, film si naštěstí nelibuje v násilných a mučících scénách. Trochu jsem se obával Hostelu. Závěrečný útěk hodně vylepšil dojem z celého filmu. ()

MAAUZ 

všechny recenze uživatele

Hezký, surový, skutečný příběh. Pinochet byl zmrd. Schäfer byl zmrd. A lesní tábor Dignidad byl přeplněnej debilní a agresivní sektou, co mlátí ženský. Na můj vkus se Gallenberger možná až moc zaměřil na romantický párek Hermiony a Laudy, ale jinak chvalitebné. ()

Miagy 

všechny recenze uživatele

Kolónia, nie je film pre každého, je aj mimo môjho žánru, ale človek by mal mať všeobecný prehľad o svetových dejinách a niečo takéto k nim určite patrí. Je až neuveriteľné, čo fanatizmus a zvrátená ľudská myseľ dokáže vyprodukovať. Autori sa s tým teda ale že vôbec nepárali. Film je krutý, odporný, útočný. Ktovie do akej miery je založený na skutočnostiach a ktovie koľko skutočností nemohlo byť zobrazených. Ema je vynikajúca, jej parťák mi bol veľmi nesympatický. Film hodnotím neutrálne. Mňa šokoval, ale nie je to môj šálok kávy.... ()

dkas 

všechny recenze uživatele

Silné téma, které má spád. Jakmile se s hlavními postavami ocitneme v kolonii, jen těžko se hledá cesta ven. Občas je to přepálené, ale jinak hodně děsivé téma. Nyqvist je hodně slizký. ()

Rimland 

všechny recenze uživatele

Plusy: výborné intro z dobových záběrů s podmanivým hudebním podkresem; Brühlův a Nyqvistův výkon; atmosféra a prostředí kolonie; (téměř) všudypřítomné napětí, opětovná německá ochota a schopnost vpálit pár kulek "do vlastních řad", aniž by to působilo prvoplánově. Mínusy: místy kýčovité scénaristické berličky (viz finále a la Argo) a nelogičnosti; toporná romantická linka (chybí mi tam chemie) a s ní spojených slabších úvodních 10-15 minut (plus pasáže dál v průběhu filmu, kde se dostává do popředí); jednotvárná a extrémně nezajímavá postava Watsonové; preferoval bych, kdyby to v tom syrovém vykreslení činů páchaných v kolonii zašlo o něco dál (divák zůstává spousty věcí ušetřen - já bych ale rád, kdyby to ve mně zanechalo hlubší stopu a la Vražedná pole nebo Salvador); ocenil bych i větší rozpracování "nakousnutých" linek (jmenovitě propojení kolonie s chilskou armádou (zbraně, plyn) či role německé diplomacie); je to v angličtině, což ubírá realismu (viz Watsonová coby Němka s perfektní britskou angličtinou mezi téměř samými "cizinci") - preferoval bych herecké složení umožňující německo-španělské znění (jmenovitě vzhledem k obsazení Brühla, který ovládá oba jazyky plynně, to považuju vyloženě za hodné bičování). Výsledek: nadmíru dobrý film, který stojí a padá především na vykreslení prostředí a atmosféry Colonia Dignidad, ale který mohl být ještě lepší, kdyby v tomhle ohledu zašel o něco dál a sázel na chladný neúčastněný realismus a la Baader Meinhof Komplex a místo "romantické" linky to stavěl spíš na té politicko-psychologické (jo a bylo to v němčině a špánině, že jo). ()

TommyDiamond 

všechny recenze uživatele

Příběh měl nepochybně velké ambice, ovšem Floriánovo podání mě zrovna nějak nenadchlo.... Celý snímek začíná oslavou lásky, odboje a rodící se revoluce. Všemu je náhle konec a po celkem neslaných, neslaných 40 minutách se přesouváme do tábora údajné hrůzy...... V táboře Didnidad se měli podle všeho dít strašné zvěrstva, ovšem Florián se při vší škodě držel hodně zpátky. Jedno mučení, trocha šikany a dávka falešného exorcismu působí v celku hodně chabě. Asi bych si dovolil i napadnout věrohodnost celého slavného útěku přes stodolu, labyrint chodeb s východem někde v lese až po úprk po přistávací dráze s nástupem do letadla. To bylo moc i na mě.... Hlavní hrdinové celkem ušli, ale neosnili. Líbili se mi však výkony záporáků! Celkově tak dám za hodně slabé tři hvězdy ()

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Emma Watson nepřítelem státu

Emma Watson nepřítelem státu

26.06.2015

„Hermiona" pokračuje v zajímavých kariérních rozhodnutích. V minulých letech zkusila Charlieho malá tajemství nebo Aronofskyho Noema, v nejbližší době ji pak uvidíme s psychologickém thrilleru… (více)

Reklama

Reklama