Reklama

Reklama

Drama Kolonie režiséra Floriana Gallenbergera je inspirovaný skutečnými událostmi odehrávajícími se v chilské kolonii Dignidad za Pinochetova režimu. Kolonii Dignidad založil a vedl bývalý nacistický lékař Paul Schäfer. V 70. letech, kdy z uzavřené kolonie utekli někteří z členů, se ukázalo, že v sektě docházelo k mučení Pinochetových odpůrců a k sexuálnímu zneužívání dětí. (CinemArt)

(více)

Recenze (518)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Argo 2 - made in Germany (takže o něco horší). Strašná škoda kostrbatého scénáře, který vrší jednu schématičnost za druhou. Protože jinak je to docela slušná německá krasojízda. Skvělí herci bez výjimky, stupňující finále a zajímavé, dobově dobře trefené, vykreslení sedmdesátkového Chile a tamních praktik tábora. Emma Watson potvrzuje, že se dokáže vymanit z role upištěné kámošky Harryho Pottera a začíná se z ní klubat top-notch herečka se všemi předpoklady pro ůspěch. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Za totalitní vlády generála Pinocheta se ale děly věci. Třeba když se coby ctnostná a nábožensky založená (a jinak zatraceně pohledná) Emma Watson nechá dobrovolně zavřít do uzavřené kolonie, plné hrůzy a mučení politických vězňů a odpůrců režimu. Nejprve jsou to těžké práce na poli, pak psychický i fyzický teror ze strany vrchní dozorkyně a hlavně bývalého nacistického lékaře a zakladatele kolonie, který ujíždí na malých chlapcích. Důvod? Hledá svého milého, který se podílel na politickém převratu a v tomhle lágru se údajně ocitl. A jelikož při mučení schytal i velké množství elektrošoků, je tak trochu retardovaný. Vážně je? Nastupuje sklíčená atmosféra, ač je všechno tak trochu uhlazené a pořád filmové. Příběh milenců je totiž oproti zbytku smyšlený, osobně bych se nebránil přímému vyprávění bez obrušování reality. Snímek nicméně dokonale graduje, ač se nevyhýbá přihlouplým místům. Dalo by se říct: bez americké produkce, přesto s americkými nešvary a berličkami. Chybí nějaké psychologické hnití, přeci jenom přes 130 dní působení slizkého Michaela Nyqvista udělá své. Oceňuji nicméně konzistentnost, několik hutných scén a herecké obsazení (Daniel Brühl je velká jistota). ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Miestami má človek pocit, že samotní tvorcovia skúšajú inteligenciu diváka, či je ochotný prehltnúť akékoľvek sústo hlúpoty. Niekedy sa človek domnieva, že to romantické klišé porcované priamo z Hollywoodu snáď nikdy nenadobudne konca kraja. Ale presto všetko - viac ako dobrý film, ktorý ponúka pomerne reálny pohľad na "tábor" z čias Pinnocheta, kde pod dohľadom jedného z najväčších nemeckých zmrdov ako bol Paul Schäfer dochádzalo k zneužívaniu malých detí či vymývaniu mozgov. Ozaj, viete o tom, že bolo Chille prvou krajinou na ktorej si Amerika vyskúšala experiment plánovaného prevratu k nastoleniu kapitalizmu? Už viete. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, jak to nebylo, skrývá pravdivý základ. Zpracování je uhlazená lovestroy, která měla uspokojit vkus většinového diváka. No většinou je to něco za něco ... ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Chilská pučistická událost v prvních dvaceti minutách je vystižena téměř dokumentárním způsobem. Co se týče Leny a Daniela, samozřejmě jsem držel palce, ovšem jen stěží mohu uvěřit krkolomnému akčnímu závěru. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Podařená záležitost. Svižnej úvod po kterým, ale film nezamrzne naopak servíruje poctivou dávku deprese. Jasně, že se dalo ještě přitvrdit, ale o zobrazování násilí a mučení jako takového v tomhle filmu nejde. Spíš se mu daří dobře zobrazit a zachytit psychologickou podstatu zde páchaného zla. Obludného manipulování z lidmi a takřka neomezená moc ukrývající se navíc za rouškou pokryteckých božích keců. No a hlavní sektář v sobě toho bejvalýho nácka teda nezapře. Nyqvist je ultimátní slizoun ze kterýho fakt běhá mráz po zádech. Jinak uznávám, že ten dramatickej konec je trochu přepálenej, ale zase dokážu pochopit, že se to v takovým filmu v rámci vygradování napětí objeví. Každopádně je to jenom malá kaňka která mi kvalitní zážitek z tohohle filmu nevzala a tak můžu jednou taky dát za pravdu místnímu CSFD hodnocení a shodnout se s ním.80% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nečítal som obsah filmu a v podstate som len tipoval, že film bude o zamilovanej dvojici počas búrlivých rokov v Chille. Film ma milo prekvapil a ja mám prekvapenia rád. E. Watson vyrástla nielen do krásy ale i talentom a D. Bruhl už nikomu nemusí nič dokazovať. Prevratu v Chille je venovaný úvod, ale akonáhle sa E. Watson vydáva na cestu za záchranou svojho vyvoleného, začína byť film parádne napínavý. Známy slogan, že film je tak dobrý, ako je dobrá záporná postava tu platí dokonale. Michael Nyqvist si tu strihol takého slizkého hajzla akého som už dlho potreboval vidieť. Určite si to ako herec užíval a diváci si to užijú tiež. Narýchlo si nespomeniem, kedy som videl tak nesympatickú postavu,ale inak mám Nyqvista rád. Ja len, že to zahral fantasticky. V závere som trochu zdvihol obočie, keď sa po úspešnom zdolaní nebezpečnej hranice začali radovať. Hovorím, že je to trochu priskoro, cesta domov je ešte dlhá...Ako hovorí maďarský spoluobčan: "Nevrav skok, kým nepreskočíš hop!..." Maďar mal na mysli slovenské porekadlo: "Nevrav hop, kým nepreskočíš..." Silné štyri hviezdy, ktoré možno časom poskočia na plný počet. 80%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tak koukám že i tenhle film dosáhl na 80%. Přitom se v žádném případě nejedná o nějaké veledílo. Postavy jsou praštěné a pokud bych hledal jeden výraz jak na mě film působí, asi by se jednalo o slovíčko NAIVNĚ. Daniel Brühl šel herecky po geniálním Nicky Laudovi hodně dolů a Emma Watson projistotu nešla vůbec nikam. Film má jediné štěstí že vypráví o hodně zajímavém historickém tématu. O téhle části historie mě nebylo nic známo. Takže jsem vlastně i docela rád že jsem si na film našel prostor. 50% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zdařilý počin, jemuž nechybí dávka napětí, trocha tajemna a hodně povedené atmosféry. Herecké výkony ústředních herců, Emmy Watson, Daniela Brühla a Michaela Nyqvista, jsou také důvodem, proč se Kolonie dobře sleduje a divák si udrží po celou dobu pozornost. Nakolik se příběh drží skutečných událostí, nemohu posoudit, avšak to na působivosti neubírá. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

filmů na téma Jak zdrhnout z pekla jsem viděl mnoho a tenhle patří mezi lepší průměr. Horší už je vědomí, že to někde někdo zažil v reálu. Ale jak už dnešní doba velí, nesmíme ukázat všechno, nesmíme ani ukázat moc. My valstně nesmíme ani naznačit. Takže sem tam vidíme záběr na železnou postel, pak taky pár facek, zlou maminku a šíleného otčíma...uf, to by stačilo. Osobně vím, že tohle nevermore ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Luxembursko-francúzsko-nemecká koprodukčná snímka je strihnutá skôr ako thriller, než aby sa systematickejšie venovala samotnému spoločenskému problému. Je tu všemocnosť jediného pána sekty podkutej v Sacramente širšou spoločenskou vzburou voči konzumnej spoločnosti, v Kolónii dokola omieľaným ježišovaním. Divákovu pozornosť rejžo Gallenberger udržiava najmä atraktivitou samotného miesta dehonestácie ľudskosti v kontraste s romantickým žánrovým spestrením. Konečný výsledok je v skutku zaujímavý, pretože načrtnuté príkorie tak okrajovo živí mdlú a filmársky obohranú tému lásky. S obstojným herectvom, výpravou a slušným scenárom. Málo vstupného materiálu chcelo azda vytrieskať emotívnu výpoveď o demoralizácii obetí nielen diktatúrneho režimu, ale i vlastného zdravého úsudku. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Celkom drsný, napínavý a aj pravdivý film. Mohlo by to mat ešte o niečo väčšiu dravosť, ale už len kvôli tomu čo sa stalo, kvôli historickým faktom sa na to oplatí pozrieť. 70% - 3* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Příběh vystavěný na silných motivech, které už jsme ale všichni tisíckrát viděli jinde, a mnohdy v daleko sugestivnějším provedení. Vyprávění je soudržné a uspokojivě gradující, depresivně odrážející tísnivou atmosféru svého tyranského prostředí, přičemž trefou do černého bylo jednoznačně obsazení odporně dokonalého záporáka Nyqvista. Bohužel schází zmíněná sugesce, která je až na pár výjimek zastoupena laciným, obrazovým i dějovým klišé pro masy, a našlapaný závěr, přestože strhne vyvoláním vřelé empatie k osudu hlavních hrdinů, dopadne přesně tím způsobem, jak divák očekává. Hrozivý mýtus o Dignidadu by si zasloužil o něco osobitější a drsnější zpracování, i když uznávám snahu o co nejširší zpřístupnění takto neprovařených událostí... 70% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Cisternu krve a deset mrtvejch na minutu, aby měl film koule? Prdlajs. Jediný, co potřebuješ, je silnej příběh. A to Kolonie má, její příběh je silnější než rty Vémolovy ženy. Chvilku mi trvalo se do toho dostat, ale druhá půlka byla napínavá jak hledání cesty domů z páteční párty. Všechno to lidský drama mě strhlo takovým způsobem, že jsem vůbec neměl čas ani náladu šťourat se v detailech. Kde bych si ale zašťoural rád, a nejlíp něčím fakt velkým, tak v útrobách toho nácka. Doufám, že do Německa už léčebny dávno dorazily, očividně tam mají nějakej genetickej problém... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná věc. To se musí vidět na vlastní oči. Třást se u toho budete! Již jen ten začátek a převrat v Chile... Obsah jsem nečetl a netušil jsem do čeho jdu. Ohledně převratu jsem už lecos viděl a tak jsem myslel, že tohle bude další pohled na revoluci avšak optikou mladých zatčených socialistů. Jenže převrat sám byl jen okrajová záležitost jak jsem posléze zjistil a řeknu vám, už dlouho jsem nebyl filmem tak zaujatý a tak napnutý jako zde. Neustále jsem si říkal, to přeci není možné! Opravdu je to podle skutečné události? V hlavních rolích hraje nádherná Emma Watson (a měla sakra kliku, že strýček byl na malé hošíky...) a také výborný Daniel Brühl. Správně slizký (navíc v echt sedmdesátkovém ohozu) byl i sám vůdce kolonie Nyqvist. Vůbec přeskočím-li děj a události musím smeknout před zpracováním těch sedmdesátých let. Všechno bylo dokonalé, jako by to skutečně bylo točeno po roce 1970! Němci tu předvedli opravdu velký kus řemesla. Samotný závěr byl pravda trochu jako v Argu a já sám !!SPOILER!! bych postavil jeep do prostřed runwaye a bylo by, ale nechť... Film má bavit. A já se bavil opravdu skvěle po celou dobu! Nemohu jinak, ale tohle bylo za 5 fotografií! * * * * * ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Chybou bylo, že jsem si nejdřív nepřečetla anotaci k filmu, díky té bych asi některé souvislosti pochopila mnohem rychleji. Takhle ten film vlastně nemá žádný začátek, rovnou vás to hodí do děje a než se stihnete vzpamatovat, tak se jede do Kolonie Dignidad, kde se pak odehrává celý zbytek snímku. Celá ta kolonie byla dost děsivá, až vám z toho tuhla krev, o to pak víc, když si uvědomíte, že se tohle dělo ve skutečnosti a všem to bylo putna. Závěrečná půl hodinka byla sice napnutá akcí až k prasknutí, ale zároveň byla hrozitánsky nereálná, naivní a přitažená za vlasy. Úplný konec s tím letadlem byla pak vyloženě "třešinka na dortu". Ač mi teda ten konec kapku zkazil celkový dojem z filmu, tak 4* ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zajímavé drama, zejména faktograficky. O takovém chilském "koncentráku" jsem dosud neměl tušení. Jako film to trošku trpí německou těžkopádností. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Bylo to blbé. Blbé asi tak, jako že hodně. Hermiona sice narazí na pořádný Zmijozel, ale provedení je tristní. Voldemort je Pinocheta kamarád, ale prostor k předvádění kouZLA má minimální, protože takřka celou stopáž zabírá láska potroublého Che Guevary a absolventky Bradavic. Tenhle útěk z Azkabanu nebrat. ()

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Emma Watson nepřítelem státu

Emma Watson nepřítelem státu

26.06.2015

„Hermiona" pokračuje v zajímavých kariérních rozhodnutích. V minulých letech zkusila Charlieho malá tajemství nebo Aronofskyho Noema, v nejbližší době ji pak uvidíme s psychologickém thrilleru… (více)

Reklama

Reklama