Reklama

Reklama

Kateřina Veliká

(seriál)
  • Rusko Velikaja (více)
Rusko, 2015, 9 h 40 min (Minutáž: 47–49 min)

Režie:

Igor Zajcev

Hrají:

Julia Snigir, Natalja Surkova, Pavel Děrevjanko, Ilja Savičev, Sergej Šakurov, Mark Bogatyrjov, Pavel Trubiněr, Světlana Frolova, Olga Medynič (více)
(další profese)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Seznámíte se s příběhem ruské carevny v dobách raného dětství. Stanete se svědky jejích prvních 20 let života v Rusku. Dvacet let intrikaření, spiknutí, bojů o moc a lásku k Rusku. (Viasat)

Recenze (16)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Relativně zajímavé historické téma. Zpočátku to člověk sledoval ještě docela se zaujetím. V polovině to ale najelo na takové utahané a nepříliš záživné tempo, že jsem to nakonec celé nedokoukal. Mělo to být určitě kratší a údernější. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Byla to pořádná fuška, milá Kateřino ... nežli ses propletla sítí intrik - a udělala první krok, aby ses mohla stát Velikou. Nicméně příběh tvé mladosti by býval šel převyprávět daleko přesvědčivěji. Prvním větším zklamáním pro mě byla výměna naivní dívky Kateřiny a dětinského chlapce Petra za dospívající ženu Kateřinu a konstantně dětinského mladíka Petra, protože typově se jednalo o dosti odlišné persony. Od toho momentu jsem sledovala veškeré další dění na place poněkud podezíravě, nicméně žádné podobné nemilé překvapení se už naštěstí nekonalo. Bohužel i zápletka si patrně zpětně uvědomila, že to nejhorší už má za sebou, a začala se chovat dílem nezodpovědně a dílem liknavě. Rozvolnila krok i dějovou osnovu, neproduktivně okouněla na každém roku, jen aby natáhla stopáž na nadbytečnou délku dvanácti epizod, a přitom nedokázala svázat jednotlivé scénky k vytvoření uceleného dobového obrazu. Vůbec největším podrazem pak bylo finále. Namísto aby děj gradoval, rozplizl se v Kateřinině vcelku pochopitelné, leč s ohledem na předchozí dění přece jenom nečekané nerozhodnosti a rozpolcenosti. Kdepak, nevelká Kateřino, Tvoje příští velikost je zatím kdesi v nedohlednu, a já se s Tebou loučím bez lítosti. V podstatě jsem ráda, že už to mám za sebou - k mání jaksi nebyla ani dobová atmosféra, která by věrohodně odrážela čas a místo děje. Slabší 3* ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Výpravou a kostýmy velmi kvalitní nákladný historický seriál snažící se až příliš vyrovnat a konkurovat americké tvorbě. Je v něm hodně politikaření, kterému divák neznalý historie příliš nerozumí. Je to takové plané až neruské, když vzpomenu na poetiku příběhů z ruských bylin, bohatýrských bájí a pohádek jako byl Sadko, Kamenný kvítek, Pohádka o caru Saltánovi, Ruslan a Ludmila, Vasilisa překrásná. Kdo není zasvěcen do ruských dějin má problémy se v ději orientovat. Nevtáhlo mě to do příběhu a přes kvalitní barvitou podívanou nebyla tam žádná postava, která by mne zaujala. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Mám rád Britská kostýmní dramata, bohužel, jejich Ruský protějšek mě jaksi příliš nezaujal. Až příliš často se mi zdálo, že to u hlavních i vedlejších rolí dosti haprovalo, ať už v závislosti na hereckém umu, nebo někdy až příliš papírovém scénáři. Jestli by se dalo něco vyzdvihnout, tak to byli zajímavé hudební motivy. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Ruská výpravná podívaná v hezkých exteriérech a interiérech, nicméně jako něco filmového to působí suchopádně jak formalita. Upřímně mne to nebavilo. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Zatím se držím při zemi, poněvadž jsem viděla pouze dva díly...Kostýmní výprava je dobrá, ale co mi zatím vadí je taková jako neumětelnost herců a režie...No, tak uvidím co bude dál...A po 12-i dílech jsme neviděli žádný posun v topornosti jak herců, tak dialogů...Scénář byl děravý jak řešeto...Jediné co lze vyzdvihnout je opulentní výprava ovšem davové scény včetně soubojů působili opravdu směšně...Nijak mě to nenadchlo...Za mě 60% ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Velkolepý vizuál, nádherní kostýmy, jen přijatelné množství zidealizovaných klíčových událostí, výbornéherecké výkony a přijatelné dialogy. Za mne naprostá spokojenost a 90%. ()

FeroFabus 

všechny recenze uživatele

I když to na pět* asi nebylo, za tu velkolepou výpravu, hlavně úžasné kostýmy si to zaslouží a také za skvělý herecký výkon Pavla Děrevjankova.. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Dost mě překvapilo, že je to kompletní ruský výtvor. Herci i zpracování působí, že film byl natočen někde směrem na západ od nás. ()

Zetwenka 

všechny recenze uživatele

Další zajímavý seriál z historie. Pro mě však trochu zklamáním. Výprava, lokace a interiéry úžasné, podobné velkolepě jako třeba zde Anastázie (TV seriál) (2003). Avšak příběhově.... Na to že to byla taková jejich panovnice a je to vzýváno jako zlatý věk (podobně jako v Anglii za Alžběty). Střih cik a najednou léta jsou. Co třeba bylo zajímavé bylo odebrání syna, ale zase třeba úmrtí dcery, zabrána snad jen jednou, a bum - v příští pomalu scéně bylo po ní. No, jak si máte vytvořit vztah k postavám nebo něco cítit a má to pak nějak zapůsobit..... Znělka mi přišla podobná z Velkolepého století, pokud se mýlím tak omluva. Něco bylo zdlouhavé, spousta věcí tam být nemusela a naopak ty zajímavé a rozehrané mi přišly useknuté. Nato, že seriál má jen dvanáct dílů, mi to přišlo chvílemi opravdu zdlouhavé. A ten finální záběr, myslím, že na korunu být mohl. Sedlo by to. Ale chválím výběr, že se dostal na obrazovky seriál jiného zaměření, než ty co tam běžně oxidují. Dokonce jsem se podívala zase na tv. ( Zároveň sice z jiného prostředí sleduji Spoutanou lásku/Ukrajina na iprima) Pokud natočí další etapy z života této panovnice, ráda se podívám. Počet dílů 12. Viděno 12. ()

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takto si představuji perfektně udělaný seriál. Ač mapuje Kateřinin život jen od zasnoubení do korunovace, tak jsem se za celou dobu nenudil, a to 12 dílů opravdu není žádná malá porce. Jen jsem se kvůli těm parukám a uniformám občas ztrácel v tom, kdo je kdo. Ale tuto formu popisných kostýmních fresek mám hodně rád. Ve stejnou dobu, kdy jsem koukal, šli v televizi Tudorovci a musím říci, že kvalitou zpracování i dialogů je Kateřina Veliká dost válcuje. Historie Ruska je v dějepisu dost opomíjená. Tento seriál mě přiměl hodně hledat informace k jednotlivým postávám i ruským panovníkům, a tak doufám, že to není poslední historický seriál z ruské produkce, který jsem viděl. ()

AgnesDee 

všechny recenze uživatele

Občas matoucí (hlavně co se týče střihu a ukončování epizod), ale jinak dobře zvládnutý a uchopený seriál o jedné z největších panovnic všech dob. ()

HiroM 

všechny recenze uživatele

Konečně ruská tvorba kde necítím tolik zásah od soudruha Stalina, pardon - Putina a KS. Kostýmy a lokace krásné. Je z toho cítit taková ta "východní" tvorba, ale to k tomu patří. Bohužel nemám nastudovanou tuto historickou linii a časový úsek, abych zhodnotil kvalitu a zasazení do dějin.Zatím zhlédnuty 4 díly a líbí se mi celkem plynulý průběh, nikde to není skokem ani se to nevleče. 4 z 5. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Kostýmová podívaná. Nejedná se o nějaký zázrak, ale je to velmi dobře natočený televizní seriál, který by mohl vzniknout i v našich podmínkách. Vlastně způsobem zpracování připomíná nedávnou kratší sérii o Marii Terezii. Ale po rusku je to trochu zdlouhavější, než je záhodno. Vlastně se tam toho tolik nestane, aby to muselo mít celých 12 dílů. Intriky mě zase tolik neoslovují, ale v tomto případě jsem to kupodivu vydržel. Jen jsem se zbytečně těšil na korunovaci, která se nakonec nekonala. 3+ ()

cincala 

všechny recenze uživatele

Zajímavé! Existují dva ruské TV seriály o Kateřině Veliké. První se jmenuje Ekaterina (Kateřina) a natočili ho v roce 2014. V hlavní roli hraje Marina Alexandrova. Vysílala ho před cca 2 lety slovenská RTVS. Měl velký ohlas u diváků, ne ovšem u arlátů z Kavčích Hor. Takže český divák měl smůlu. Teď se v ČT rozhoupali a poslali do éteru ruský seriál Velikaja (Veliká) z roku 2015. Prvních pár dílů jsem žil ve vědomí, že se jedná o stejné dílo, které vysílali Slováci, ale s přibývajícím časem jsem pochopil, že se jedná o jiný formát. Osobně se mi seriál z roku 2014 líbil více, ale ani příběh s krásnou Julií Snigirovou nezklamal. Škoda, že skončil při korunovací Kateřiny Velké. Starší seriál se věnoval také období její vlády. ()

Reklama

Reklama