Reklama

Reklama

Kateřina Veliká

(seriál)
  • Rusko Velikaja (více)
Rusko, 2015, 9 h 40 min (Minutáž: 47–49 min)

Režie:

Igor Zajcev

Hrají:

Julia Snigir, Natalja Surkova, Pavel Děrevjanko, Ilja Savičev, Sergej Šakurov, Mark Bogatyrjov, Pavel Trubiněr, Světlana Frolova, Olga Medynič (více)
(další profese)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Seznámíte se s příběhem ruské carevny v dobách raného dětství. Stanete se svědky jejích prvních 20 let života v Rusku. Dvacet let intrikaření, spiknutí, bojů o moc a lásku k Rusku. (Viasat)

Recenze uživatele topi80 k tomuto seriálu (12)

Kateřina Veliká (2015) 

Takto si představuji perfektně udělaný seriál. Ač mapuje Kateřinin život jen od zasnoubení do korunovace, tak jsem se za celou dobu nenudil, a to 12 dílů opravdu není žádná malá porce. Jen jsem se kvůli těm parukám a uniformám občas ztrácel v tom, kdo je kdo. Ale tuto formu popisných kostýmních fresek mám hodně rád. Ve stejnou dobu, kdy jsem koukal, šli v televizi Tudorovci a musím říci, že kvalitou zpracování i dialogů je Kateřina Veliká dost válcuje. Historie Ruska je v dějepisu dost opomíjená. Tento seriál mě přiměl hodně hledat informace k jednotlivým postávám i ruským panovníkům, a tak doufám, že to není poslední historický seriál z ruské produkce, který jsem viděl. ()

Epizoda 1 (2015) (E01) 

První díl monumentálního seriálu z ruské produkce si pro sebe ukradla svérázná Alžběta Petrovna. Divákovi dá dost práce vyznat se v jednotlivých postavách, inu jsme paradoxně zvyklí spíše na anglosaská jména i tituly, ve kterých se pak lépe vyznáme. Vzhledem k tomu, že má seriál 12 dílů, budeme se v těch podrobnostech asi utápět po celou dobu, ale to mu na kvalitě nikterak neubírá, ba právě naopak. ()

Epizoda 2 (2015) (E02) 

Již od prvního dílu jsem si říkal, že si Petr III. tak idiotské ztvárnění snad nezaslouží. Leč dostupné životopisy se od svérázného seriálového ztvárnění zase tak moc neliší. Druhý díl má hned několik nezapomenutelných scén, mezi kterými vyčnívá spor o naplnění manželských povinností. ()

Epizoda 3 (2015) (E03) 

Kateřina se nám rozkoukává, carevně dochází, že geny vnuka Petra Velikého nemusí být pro budoucího vládce tím pravým, a kancléři a další rádcové si vybírají koně, na které vsadit. Seriál si udržuje své nikterak překotné tempo a současně i poutavost. ()

Epizoda 4 (2015) (E04) 

Nejvyšší čas zplodit následníka. Čí geny bude mít, je jedno, všechny budou lepší než od Petra III. Komu šla trochu na nervy Zalesskeho přílišná uvědomělost, pocítí na konci trochu zadostiučinění. I když, dívka nabízející rum, to přece nemůže být špatná partie. ()

Epizoda 5 (2015) (E05) 

Čert aby se v té Alžbětě Petrovně vyznal. O tom, že ví, že stávající následník navzdory genům Petra Velikého není nikterak použitelný, není pochyb. Myslel jsem, že v podstatě taky počítá s Kateřinou. Nebo že by to byla jakási zkouška? ()

Epizoda 6 (2015) (E06) 

"Zase Orlov a Zalessky? Ti dva dělají od začátku všechno pro to, aby dostali trest smrti." "Tentokrát už se dočkají." "Ale bez nich by byl můj život nudný." ()

Epizoda 7 (2015) (E07) 

Najdou se diváci, kterým vadilo pozvolné tempo a konverzační charakter tohoto výpravného díla. Ale řekl bych, že v sedmém díle se intrikuje ostošest, takže spokojeni by měli být všichni. Já už nemám kam zvyšovat hodnocení, neboť pět hvězdiček jsem dával i předchozím dílům. ()

Epizoda 8 (2015) (E08) 

V průběhu celého dílu zjišťují Šuvalov a Alžběta Petrovna, kdo co s kým v minulém díle vlastně páchal. A oba kdesi podvědomě tuší, že stát na straně následníka je asi formálně správné, leč úplně nejlepší nápad to taky není. Po intrikánském sedmém díle tady docela spadl řetěz. ()

Epizoda 9 (2015) (E09) 

Mám docela dlouhé vedení, protože mi celou dobu docela vrtalo hlavou, proč chce Šuvalov Zalesského povyšovat, i když to vlastně prozradil hned na začátku. Kateřina s Daškovou promýšlejí taktiku. I když se to nese v pozvolném duchu jako celý seriál, je to takové zdlouhavé. ()

Epizoda 11 (2015) (E11) 

Ani snaha být osvíceným panovníkem vás nezachrání, kálíte-li svými rozhodnutími lidem na hlavu. V tehdejším Rusku to asi platilo, je škoda, že v současné EU to neplatí. Samotné ztvárnění převzetí moci mi přišlo poněkud chaotické, ale takové už to při převratech bývá. Ale ubírám kvůli tomu hvězdu. ()

Epizoda 12 (2015) (E12) 

Ještě ve chvíli, kdy si bratři Orlovové vyprávějí o tom, že zabít člověka mimo válku není žádná legrace, jsem si říkal, že bych na jejich místě asi takové dilema neměl. Leč tvůrci seriálu mě zastihli nepřipraveného, takže ač Petr III. nebyl za celých 11 dílů vykreslen ani trochu kladně, po oněch událostech mě přepadly dost smíšené pocity. Smekám. ()

Reklama

Reklama