Reklama

Reklama

Soud

  • Bulharsko Sădilišteto (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Drama Soud vypráví příběh řidiče kamionu s mlékem Mitka a jeho syna Vaska, kteří žijí v chudé oblasti v blízkosti hranice mezi Bulharskem, Tureckem a Řeckem. Mitko ztratil milovanou ženu, důvěru svého osmnáctiletého syna i práci, která mu umožňovala splácet hypotéku. Nyní mu banka hrozí tím, že se budou muset z domu vystěhovat. Zoufalý Mitko přistoupí na návrh "Kapitána" - svého bývalého vojenského velitele - aby pašoval nelegální přistěhovalce přes hranice, které kdysi musel bránit. Trasa vede přes místo zvané Soud, které leží vysoko v horách a je plné temných vzpomínek nejen na události staré tisíce let, ale i na Mitkovu vlastní minulost. Odhalení jeho děsivého tajemství donutí Mitka čelit ponuré minulosti, aby znovu dosáhl vnitřního klidu i synova odpuštění. (Cinemax)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (7)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Tohle taky přejde, Mitio. Všechno se přežene a bude líp.“ - „Jasně, vždycky bude líp.“ Opravdu? Vdovec s exekutory a pohrdajícím synem na krku, bez práce a naděje na zlepšení. Hlavní postava nemá karty rozdané zrovna nejlépe. Pak se ovšem ozve bývalý nadřízený s nabídkou nelegální práce a nešťastník kývne…Sociální drama ze současného bulharského pohraničí, odkud se dřív prchalo pryč ven, teď zase naopak dovnitř. Docela zajímavý pohled na minulost (spíš pro západní publikum) a současnost (ocení i český divák). Pašování lidí mě nicméně bavilo. A jen jsem čekal, kdy „se ucho utrhne“, jakože varování přišlo. Převádění bylo vcelku napínavé a depresivní, své dělalo i místo, kde se natáčelo (chlad, vlhko a mlhu cítíte téměř na vlastní kůži). A nechybí i pár silných scén (např. nepovedená akce či otcova zpověď). Jediný, ale o to výraznější problém vidím v tom, že už dopředu není těžké odhadnout, jak se tohle bulharské vytahování kostlivců ze skříně bude asi vyvíjet, včetně závěru. Proto hodnotím jen slušnými 4*. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Bulharský kandidát na oscarové klání je bezchybně natočené sociální drama mezi otcem a synem z bulharského zapadákova u tureckých hranic. Docela ale trvá, než se pomalejší začátek změní v zajímavý příběh a to může odradit netrpělivé diváky. Slušný vývoj postav společně s krásnou přírodou však nakonec vytvoří přesvědčivý film s krutým koncem. Stydím se, ale dám jen silné tři hvězdičky. ()

Reklama

sochoking 

všechny recenze uživatele

Výborná atmosféra, parádna muzika, dobre sa vyvíjajúci príbeh, avšak čo z toho, ked' niektoré situácie boli postavené na hlavu a robili z filmu pomaly frašku... ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Dramatický a zajímavý příběh z postkomunistického Bulharska o nelehkém životě na bulharsko-turecké hranici. Doba se mění a zatímco dnes je tato hranicí branou do "civilizované" Evropy, před časem stejnou branou utíkali lidé z komunistického bloku (nevím proč :-))) na Západ. Hlavní hrdina byl u toho v obou případech a musí se dost drsným způsobem vyrovnávat s minulostí. Docela mě z toho mrazilo. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Podobné zažila ČSR po komunistickom puči, streľba na hraniniach a prevádzačstvo. Po vybudovaní železnej opony už len streľba. Mitko zhodou okolností sa tiež stretol s Východnými Nemcami a pod nátlakom Kapitána konal. Tak to bolo aj v ČSLA, viem si to predstaviť. Film zároveň vypovedá o situácii v súčasnom Bulharsku, ako všade v post komunistických štátoch - chudoba.... a čo mladé zutekalo a čo staré nevládalo. A len poznámka k obsahu, Mitko si peniaze požičal kôli liečeniu chorej manželky a nie na hypotéku. Pre mňa je to rozťahané a chýba dynamika príbehu. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama