Reklama

Reklama

Parkoviště

(festivalový název)
  • Maďarsko Parkoló
Trailer

Obsahy(1)

Na parkovišti si každý může postavit auto, kam chce. Vyjma jediného, stříškou krytého místa, kam Legionář - hlídač, majitel a vládce parkoviště - pohřbívá mrtvé ptáky. Jednoho de se však objeví bohatý podnikatel, který tu chce zaparkovat svého Forda Mustanga z roku 1968. Mezi dvěma osamělými muži (žena ovšem konfliktu také nechybí) dochází k souboji na život a na smrt, kde už vůbec nejde o parkovací místo, ale o střet dvou světonázorů. (Současná filmová tvorba – Střední Evropa)

(více)

Recenze (46)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je filmová delikatesa pro skutečný fajnšmekry aneb když si geniální scénář potřese rukou s geniální kamerou. Práce s divákem funguje na výbornou. Například : dvakrát po sobě sleduješ jak hlavní hrdina stojí pije kávu a kouká na zeď, pak se jako by mimochodem, ale velmi chytře dovíš proč a tu scénu si zamiluješ a když se objeví ve filmu po třetí, a ty si už znalý věci, tak si jí už vychutnáš s hlavním hrdinou absolutně naplno a tak je to tam se vším. Závěr filmu považuju za jeden z nejchytřejších co jsem kdy viděl, nutí tě totiž se nad některými věcmi zamyslet, ale taky to můžeš pojmout tak, že se prostě jen pousměješ. Maďarský supermajštyk, který byl natočený za rozpočet jedný výplaty, prostě když umíš, tak umíš a nemusíš volat digitálním kouzelníkům ať ti udělají na pc film. Třetí film v rámci festivalu 3Kino dovršil čistý pětihvědzičkový hattrick, což se mě ještě nikdy v životě nestalo. Na závěr bych chtěl poděkovat jeho organizátorům za nečekáné pozvání všem divákům na poslední projekci 3kino na raut, když si člověk ještě připočte, že kluci dávají cenu lístku na 30Kč, vychází mně z toho jediný, nadšení, zápal, a poctivost k divákovi - děkuju. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ten, kdo vymyslel příběh k tomuto filmu, je podle mě génius. V příběhu se totiž střetnou dvě naprosto různorodé postavy a jakákoliv konfrontace je odměněna naprosto skvělými dialogy. A když už se ve filmu nemluví, tak se pro změnu hodně děje. A nejlepší na tom všem je, že plno nejasností je divákovi stejně rázem osvětleno a tak na zmar nepřijde ani jedna minuta. Jen nekonečný údiv nad každou další scénou, která pomalu, ale jistě rozkrývá okna do duší dvou různorodých lidí hledajících kus štěstí ve svém životě. Pro mě jeden z největších filmových zážitků za posledních několik let. Maďaři suprově zabodovali. Díky uživateli Enšpígl za doporučení. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách se u mě dostavila naprostá spokojenost. Mám ráda tyhle filmy, pomalu plynoucí, kde se toho moc nenamluví, přesto na vás i ta zeď křičí, z každého pohledu a konání je vám jasné, která bije. Postavu Legionáře jsem si zamilovala od samého začátku a dost mě mrzí, že jako hlavní postava Ferenc Lengyel není vypsán nahoře mezi herci. Ještě bych toho chtěla napsat daleko víc, ale omluvte mě, musím si jít vypít šálek čaje. A moc bych chtěla poděkovat za titulky evulience3 ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Principiálny, zásadový človek pre ktorého je obyčajný život najcennejším darom, “Vs” zásadový človek bez pokory i úcty, ktorý stratil všetku “vieru” v lepší zajtrajšok. Zaujímavé, ani k jednej z hlavných postáv som necítil odpor či mimoriadne sympatie, no mal som akýsi podivný rešpekt z vývoja deja, ktorý sa “vďaka” neustálym, postupne gradujúcim sa konfliktom, celkom solídne zvrhol. Veľmi “pekný” príbeh o ľuďoch, ktorých konanie, je úzko prepojené so životnými skúsenosťami. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Malí kluci se perou na pískovišti, velcí na parkovišti... Boj je to však hlavně duchovní. Důvody proč zrovna držet tu svoji linii má každý jiné. Z arogance pak snadno vznikne nevraživost, z té drobné naschvály a pak je to již jen kousek k neštěstí... -- Ani si nevzpomínám, kdy jsem naposledy viděl nějaký maďarský film, asi to bude hodně dávno... Film mně ihned oslovil a zaujal. Opravdu, někdy se skvělým scénářem stačí jen dvorek a blok přilehlých činžáků k tomu. No a samozřejmě jeden nablýskaný krasavec - Ford Mustang 1968. Tenhle film krásně ukázal všem těm od filmu, kteří kvílí nad nedostatkem peněz, že dobrý film není prostě jen a hlavně o penězích a že s chutí a umem se dají dělat divy na relativně malém prostoru sluncem vyprahlého parkoviště v jedné proluce mezi domy. Velmi příjemná záležitost! Já bych to sice zakončil krapet dříve a to uvítáním nového nájemníka parkoviště novým správcem. Fyzicky sice vyhrál a dosáhl svého, po duchovní stránce však prohrál na celé čáře. Ale třeba by tak tam v tom karavanu také došel klidu s kávou v ruce při prvním odrazu paprsků slunce v jednom z oken domu...Třeba by už tolik nežíznil. No, tvůrci to skončili jinak. Respektuji to. Za mne je to rozhodně za 4 stromečky - samozřejmě zelené! :-) * * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nádherne jednoduché a pritom tak hlbokomyseľné. Čo sa stane keď do pokľudného života samotára bojujúceho s vlastným tieňom minulosti a do sveta, ktorý si žije len sám pre seba, arogantným spôsobom vstúpi niekto s úplne opačným životným postojom? Nevyhnutne príde konflikt a súboj na život a na smrť. Veľmi sa mi páčilo pomalé plynutie príbehu a tiež i samotná koncepcia deja založeného na detailoch, ktoré sú divákovi servírované len postupne a vždy v ten správny čas, niekedy i opakovane. Tá jednoduchá krása ma proste očarila. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Psychologický souboj dvou odlišných světů je prošpikován až seversky pojatým černým humorem. Každá postava v tomto má své opodstatnění, každá má svůj příběh, každá nějak ovlivní ty ostatní. Nic není zbytečné, nic nechybí, vše si pomalu a rozvážně plyne k morbidně šťastnému konci. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Milý maďarský film o střetnutí dvou různých světů, kde jde o mnohem víc nežli o jedno parkovací místo. Ve vzduchu je cítit komorní atmosféra. Děje se účastní pouze pár lidí, ptáčků, jedna zlá kočička a jeden nádherný Mustang. Napětí je minutu od minuty hustší a člověk se nemůže dočkat až mu tvůrci představí všechny kostlivce sídlící ve skříních dvou ústředních pánů. Kostlivci to jsou nevelcí, takže je nevelké i moje divácké uspokojení. Rozhodně jsem se nenudil, děj je dostatečně potavý a divák je v očekávání, co bude následovat, ale o nějaké přidané hodnotě zde nemůže být řeč. Jsem si jistý, že mi nic neuniklo. Všeho, nad čím se zde diváctvo rozplývá jsem si povšiml, jen jsem se nad tím prostě nerozplýval. Na Maďarsko je to super, ale jen z lásky k našim skoro sousedům to nad tři hvězdy nepoženu. Člověk se zřejmě musí v jednom z hlavní hrdinů najít, aby si snímek vychutnal plnými doušky, a to se mi bohužel nepodařilo. Viděno v rámci 5hvězdičkové výzvy. Film mi vybrala uživatelka Mireldis. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Už dávno sa mi nepodarilo vidieť film s pár osobami, odohrávajúci sa na priestore malého parkoviska, s pomaly plynúcim dejom, pri ktorom sa napriek tomu divák nenudí, s výborne zvolenou hudbou, úspornými dialógmi, šikovnou kamerou, film, ktorý sa netvári ako artový, nič nezatajuje, iba postupne odkrýva tak, aby divák pri záverečných titulkoch nemal žiadnu nezodpovedanú otázku.  Nezanedbateľným plusom filmu je, že náklady na jeho výrobu boli určite zlomkové oproti nákladom na bežné filmy. Kto je primerane trpezlivý a pozorný, ten si rozvíjajúci sa duel vychutná až do konca. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Film plný fantastických detailov a pravdy, farebne a vizuálne nádherný, padnúca muzika, vhodne zvolené jednotlivé herecké typy ... ale hlavne dobrý scenár, réžia a kamera. V jednoduchosti je krása a Bence to svojim filmom potvrdil. Evulienke3 pusa za titulky. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Jo, takhle komorní psychologický souboj si rád nechám líbit... tedy na plátně či obrazovce. V reálu bych ho zažít asi nechtěl a tak bych na místě Legionáře přeci jen urozenému boháči s jeho nablýskaným fárem dopřál po pár minutách využít i onen vzácný flek. No jo, jenže udělat to Legionář, přišli bychom o precizně vystavěný příběh plný napětí a gradace, který si i přes pomalé tempo po celou dobu úspěšně udržel můj zájem a pozornost. Nápad zasadit takřka celý film do jednoho parkoviště, v němž probíhají různorodé konflikty mezi dospělými i dětmi a mezi rodinnými přílušníky stejně jako cizími, mi připadal originální. Z nehostinného prostředí mezi oprýskanými zdmi toho vytěžili tvůrci dost, zaujal mě nápad promítání fotek jakožto jediné vzácné poetické spestření onoho místečka a výborně sehraný drsný střet charakterů na mě občas dýchl i zdařilými záblesky černého humoru. [85%] ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

4,5*/5...Prečo sakra nevieme v našich končinách aj my vytvoriť takýto malý nenápadný, finančne absolútne nenáročný a prirodzene ľudský silný film?!? Parkoló je presne tou klubovkou, ktorú si pozrie "pár ľudí", ale celková emocionálna a pamäťová stopa ostáva. Tlieskam, skvelé!!! :) ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Malý svet zatrpknutého chlapíka, parkovisko, naruší človek, ktorý už nemá čo stratiť. Nádherná kamera, jemne plynúci dej a presne typovo obsadení herci. Na to, že sa film odohráva na obmedzenom priestore, nie je vyslovene založený na dialógoch. Najhlavnejšiu rolu tu hrajú pohľady a postupné odkrývanie minulosti. Parkoló je nečakane poetický film, ktorý vás donúti sa na konci zamyslieť nad tým vaším pohľadom na svet. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Připadá nám, že v druhé polovině 19. století každý Francouz, který vzal do jedné ruky paletu a do druhé štětec, se stal skvělým malířem; že každý mladý Angličan, který v šedesátých letech minulého století vzal do ruky elektrickou kytaru, byl samosebou virtuózem – a nyní, jako by každý Maďar, který vezme do ruky kameru, byl nutně báječným vykladačem fantastických příběhů... Stručný děj: (samozvanému?) správci parkoviště se snaží dostat pod kůži těžce nemocný magnát ze sousedství. Nakonec se mu to (byť za cenu vlastní smrti) podaří. Správce zbavený svého osudu (ve filmu je objasněn) si musí hledat novou cestu. - Podstatou filmu jsou však otázky, které si divák musí vyřešit sám: Jaký význam má "místo" (lokalita) obecně? Proč tak prudký střet při snaze "dostat se pod střechu"? Kde jsou meze "legitimních: prostředků? Má člověk něco cennějšího, než je jeho "vlastní osud"? A samozřejmě atd. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Výborná kamera, seversky suše odvyprávěný děj, souboj dvou silných osobností, uzavírání starých příběhů, milostná zápletka s pozitivním vyústěním. Téměř jakoby to točili "příbuzní" Finové. Čtyři a půl hvězdy. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* další podnětný kousek z maďarských luhů a hájů, na který bych asi jen tak nenarazil bez tipů z místní komunity. Na běžném příběhu krásně ukazuje sílu konfliktu, pokud se ho účastní dvě nekompromisní a neústupné palice - jeden je agresor záporňák a utlačovaný klaďas a oba vlastně nemají co ztratit. Hodně ze života, i když v něm bohužel utlačovaní nemají tolik elánu a odvahy, a proto je to i přes depresivní náladu silně optimistický film. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 0 (3*MAX) ] ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Madari si ma ziskali roku 2003 filmom Kontroll, tunsa zas kona fascinacia tymto statom. Zaujimalo by ma, ci to bola Budapest ci povedzme Debrecin .. no, uz sa asi nedozviem   80 % ()

Související novinky

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama