Reklama

Reklama

Citizenfour: Občan Snowden

  • Česko Citizenfour (festivalový název) (více)
Trailer 2

Bývalý analytik NSA Edward Snowden popisuje, jak americká bezpečnostní agentura masově shromažďuje data o soukromé elektronické komunikaci stovek miliónů lidí. Americký film režisérky Laury Poitrasové získal Oscara za nejlepší dokument. (Česká televize)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (121)

Henk123 

všechny recenze uživatele

Tohle není žádné sci-fi, vymyšlený příběh, konspirační teorie či čistá paranoa. O Snowdenovi jsem věděl již hodně po prvním ''leaku'', ale tenhle dokument shrnuje vše podstatné a poskytuje veřejnosti lepší obraz o celé problematice. "The Land of the Free and the Home of the Brave" opět ukázal, že se dere k absolutní dominanci v celosvětovém měřítku a schovává se za všechno co lidé považují za demokracii. Tohle není o USA a Rusku a jejich mocenském boji, tohle je o nejvyšším principu bytí v této době, o základním pilíři našeho práva na Zemi, kromě práva na život. Všechny ty čísla mluví za vše a je nemožné uvěřit, jak absurdní jsou a to vše pro „pasivní bezpečnost“ - v téhle formě velmi blízko k silné diktatuře. Přijde mi pošetilé, že se do toho tahá špionáž a konfilkt Ruska a USA. Tohle měl být impulz k masivní reformě moci státu jako autoritě a né směšné výmluvy a ukazování prstem. Věřím, že tomu ještě není konec, protože tohle mělo skončit absolutní revolucí v ohledu důvěry v autority, které spravují naše životy ( Hlavně US občany a lidi se tam nacházející ). Edward Snowden, opravdový hrdina, který odmítl kápi a plášť a ukázal všem, že za naše opravdové demokratické hodnoty by jsme měli bojovat bez strachu a aktivně, protože kdo si je nechá utéct, tak jich není hoden. Jeden člověk, který dokázal změnit svět. Kdo z nás by byl ochoten ztratit vše pro správnou věc ? ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Excelentní dokument, který není ani tak zásadní tím, co sděluje, ale jakým to dělá způsobem. Režisérce se jednak daří zprostředkovat spikleneckou atmosféru, kdy na vlastní oči vidíte, jak se před vámi odvíjí důležitá historická událost, ale celé to působí velmi bezprostředně. Ačkoli jádro filmu tvoří nejrůznější výpovědi (hlavně ta Snowdenova), film se umně vyhýbá mluvícím hlavám a nabízí autentický vhled do zákulisí. Snowden je v prvních momentech viditelně nervózní, což ho hned od začátku polidšťuje, ale pak fascinuje svojí zásadovostí, která je kupodivu celkem uvěřitelná. Kromě toho snímek funguje i v rovině konspiračního thrilleru, kdy z ryze žánrových momentů, jako je scéna s požárním alarmem nebo vyjednávání o Snowdenově převozu na půdu OSN, běhá mráz po zádech. Záporácké systémové organizace do filmu pronikají jen zprostředkovaně a tušeně prostřednictvím zpráv z druhé ruky (maily od Snowdenovy přítelkyně) nebo skrze děsivě tiché, odosobněné záběry na tajné "sajty", enigmatické minimalistické konstrukce, kde se soustředí odposlouchávací technika. Důležitá záležitost. ______________ Nakonec jsem o Citizenfour napsal ještě podrobnější text, který se snaží vysvětlit, proč si tenhle dokument vysloužil častá přirovnání ke klasickým konspiračním thrillerům, hlavně ke Všem prezidentovým mužům. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Snowden len naplno zverejnil niečo, čo každý tušil. Že všetci sú digitálne sledovaní, nahrávaní a špehovaní, a to aj bez akéhokoľvek dôvodu. Keď to zákony umožňujú, tak prečo by sa vlády ostýchali. Rozhovory s novinármi sa nezameriavajú len na samotné odhalenia, tie sú zobrazené skôr v záberoch zo spravodajstva, ale aj na Snowdenovo súkromie, pohnútky a následky. Zahŕňa obdobie pred tým, ako sa sám odhalil a vyšiel s pravdou o svojom čine von. Trochu veľa je v dokumente hluchých miest, zábery na prsty klepkajúce po klávesnici nikomu nič nepovedia, mňa veľmi otravovali. Informačná hodnota fimu je vzhľadom na vážnosť témy nakoniec malá. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý dokument jak po obsahové stránce, tak po té filmové. Za pomocí informací prakticky z první ruky, kvalitního sestříhání a děsivé doprovodné hudby dokument hned od začátku buduje působivou atmosféru hraničící s paranoiou, což umocňuje fakt, že je to téma, které se dotýká každého z nás. Edward Snowden je člověk, co má prostě koule - trochu nervózní, evidentně vyděšený, ale zásadový a odhodlaný. Jestli ten Orwell opravdu nebyl vizionář... ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Ano 11. září přineslo řadu změn, bezpečnostních opatření, omezení osobních svobod. O tom se vědělo a mluvilo se o tom. Ale až po aféře Snowden vyplulo na povrch, co vše se za tím skrývá a k čemu dali lidé svůj tichý souhlas. Co vzali jako nutné zlo v rámci boje proti terorismu. Bushova "kovbojská" válka proti terorismu. Je pozoruhodné, jak americké vládní kruhy už mnoho let toto označení nepoužívají, ale zpravodajské služby se ho drží dál jako posvátné berličky, která jim dává křídla. Holt svět není tak krásný, jak se zdá. O tom, že pokrok ve vývoji občanských práv silně zaostává za technologickým vývojem společnosti, asi netřeba mluvit. Tento dokument je alespoň určitou nadějí, že věci se pomalu posouvají k lepšímu. A potvrzuje, že investigativní žurnalistika má své nezastupitelné místo pro chod společnosti. Osobně bych ve filmu ocenil více technických detailů o sledování a shromažďování dat, o fungování systému. Sledování dalšího vývoje po zveřejnění identity Snowdena žádný závěr nepřináší. Ať už se bavíme o reakcích v Brazílii, Německu nebo Evropském parlamentu, řeči právníků. Poslední půlhodinu všechno vyšumělo do ztracena. Ale možná je to jen můj názor. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Laura Poitrasová musela tento film editovat v Berlíně, protože se bála, že by její dokument byl zabaven americkou vládou. (Leopard105)
  • Názov dokumentu vychádza z prezývky, ktorou prvý krát v roku 2013 Snowden kontaktoval režisérku Lauru Poitras. Štvorka odkazuje na predchádzajúcich troch mužov, ktorí sa pred Snowdenom pokúšali odhaliť praktiky NSA. Ich mená sú Thomas Drake, William Binney a J. Kirk Wiebe. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

24.02.2015

Čekáte na příležitost vidět dokumentární film Citizenfour, který letos získal Oskara? Počátkem března budete mít jedinečnou příležitost díky festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Snowden podle Olivera Stonea

Snowden podle Olivera Stonea

20.02.2015

Julian Assange už svůj film má a teď je na řadě další oblíbenec americké vlády, Edward Snowden. Bývalý systémový administrátor NSA, díky němuž víme, že sledování mobilní a elektronické komunikace… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama