Reklama

Reklama

Citizenfour: Občan Snowden

  • Česko Citizenfour (festivalový název) (více)
Trailer 3

Bývalý analytik NSA Edward Snowden popisuje, jak americká bezpečnostní agentura masově shromažďuje data o soukromé elektronické komunikaci stovek miliónů lidí. Americký film režisérky Laury Poitrasové získal Oscara za nejlepší dokument. (Česká televize)

Recenze (121)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Toto že vyhralo Oscara? OK, investigatívny charakter celého dokumentu bol naozaj pôsobivý, ale celé mi to príde ako volanie o senzáciu. Hádam si nikto nemyslel, že v dnešnej dobe technologického modernizmu nie sú ľudia pod dohľadom a nesledujú nás na každom kroku? Jáj, aké naivné! NSA vždy disponovala dômyselnými systémami a ako bolo aj v dokumente spomínané, chtiac nechtiac nás tak monitorujú aj „necielene“. A čo? Kto nerobí nič nekalé, tak sa nemá v podstate čoho obávať. A kto sa chce vyhnúť sledovaniu, tak stačí ignorovať všetku techniku a hneď ste ťažšie vystopovateľný. No problem. Takže čo sa týka dokumentu, nič extra. A čo sa týka Snowdena, vlastne priniesol na svetlo sveta len to, o čom už beztak všetci videli (aj keď nie až tak v konkrétnej podobe). ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Nebyl by to tak zajímavý dokument nebýt hlavního "hrdiny" Ed se pustil do ohromného boje a furt nechápu, co ho k tomu vedlo. To že velký bratr je, se ví hrozně dlouho a až na pár vyjímek (jako je Kevin) na to nikdo moc prstem neukazoval. Prostě s tím žijeme, Ed se však rozhodl dodat k tomu i materiály. Taková sebevražda. Kdo z nás by to udělal ? Navíc kam to vedlo ? vůbec nikam. Lidi si nezačali plošně instalovat Tor, nebo nepřešli na šifrovanou komunikaci možná s malou vyjímkou Jabbera. Stále se používají zdrama cloudové úložiště a nikoho nesere, že do telefonu říká slova jako "prdel", "chcípni" nebo "policajt" v jedné větě. Takže milý, Ede ať byl tvůj projev jakkoli hrdinský, jediné co změnil, je tvé bydliště. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

85% ... "Real-life political thriller" ... Aj tento rok sa do nominácie na Oscara za najlepší dokumentárny film dostal film kontroverzného charakteru kritizujúci činy americkej vlády. Tentokrát rovno o Edwardovi Snowdenovi. Fyzicky ho tam vidieť, bol pre mňa šok. Ale o to autentickejšie to celé pôsobilo. Forma sa mi až tak príliš nepáčila, ale zase raz obsah zvíťazil. Som naozaj znechutený z celej tej kauzy. ...THE OMNIPOTENT USA... ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tento fantastický příběh zná tak málo lidí, i přes to, že to udělalo takovou paseku na celosvětovém měřítku. Snowden je silnej a rozhodnej člověk, který by měl být pro lidí motivací k tomu, aby byli opatrnější a vážily si svobody. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být asi záživnější, ale na stranu druhou to dokument svou autenticitou (navíc být takhle blízko tomu všemu a takhle rychle po všech událostech) a dokumentaristickou exaktností dohání. ()

Henk123 

všechny recenze uživatele

Tohle není žádné sci-fi, vymyšlený příběh, konspirační teorie či čistá paranoa. O Snowdenovi jsem věděl již hodně po prvním ''leaku'', ale tenhle dokument shrnuje vše podstatné a poskytuje veřejnosti lepší obraz o celé problematice. "The Land of the Free and the Home of the Brave" opět ukázal, že se dere k absolutní dominanci v celosvětovém měřítku a schovává se za všechno co lidé považují za demokracii. Tohle není o USA a Rusku a jejich mocenském boji, tohle je o nejvyšším principu bytí v této době, o základním pilíři našeho práva na Zemi, kromě práva na život. Všechny ty čísla mluví za vše a je nemožné uvěřit, jak absurdní jsou a to vše pro „pasivní bezpečnost“ - v téhle formě velmi blízko k silné diktatuře. Přijde mi pošetilé, že se do toho tahá špionáž a konfilkt Ruska a USA. Tohle měl být impulz k masivní reformě moci státu jako autoritě a né směšné výmluvy a ukazování prstem. Věřím, že tomu ještě není konec, protože tohle mělo skončit absolutní revolucí v ohledu důvěry v autority, které spravují naše životy ( Hlavně US občany a lidi se tam nacházející ). Edward Snowden, opravdový hrdina, který odmítl kápi a plášť a ukázal všem, že za naše opravdové demokratické hodnoty by jsme měli bojovat bez strachu a aktivně, protože kdo si je nechá utéct, tak jich není hoden. Jeden člověk, který dokázal změnit svět. Kdo z nás by byl ochoten ztratit vše pro správnou věc ? ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Problémem celkovým je asi to, že jsem film dostal na doporučenou od věrného a dobrého přítele pana Stellboryho, který mi v podstatě polopaticky film vysvětlil již za pochodu. V tom asi je celé jádro pudla, jelikož mne daný dokument ničím nepřekvapil. Na jednu stranu jsem rád, že mi onen přítel pojal princip snímku, jelikož film má hlavní problém v tom, že je hodně specifický a i když se novináři ze Strážce a nebo pan Sněžný den snaží sebevíc vysvětlit, tak buď musíte tryhardit na děj tak, že by se za to nestyděl ani Pavel Mikeš a nebo mít nějakých pár diplomů ze studia sociální informatiky. Ale pořád nemůžu upřít to, že jde o dokument o člověku, který možná nějakým způsobem změnil a nebo dokonce změní svět. Já jsem tomu klidně schopen věřit. Hello, NSA! ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Snowden len naplno zverejnil niečo, čo každý tušil. Že všetci sú digitálne sledovaní, nahrávaní a špehovaní, a to aj bez akéhokoľvek dôvodu. Keď to zákony umožňujú, tak prečo by sa vlády ostýchali. Rozhovory s novinármi sa nezameriavajú len na samotné odhalenia, tie sú zobrazené skôr v záberoch zo spravodajstva, ale aj na Snowdenovo súkromie, pohnútky a následky. Zahŕňa obdobie pred tým, ako sa sám odhalil a vyšiel s pravdou o svojom čine von. Trochu veľa je v dokumente hluchých miest, zábery na prsty klepkajúce po klávesnici nikomu nič nepovedia, mňa veľmi otravovali. Informačná hodnota fimu je vzhľadom na vážnosť témy nakoniec malá. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Jako film mě to prakticky vůbec nebavilo- snad jen ten začátek, do prvního záběru Snowdena. A tady na tomto místě hodnotíme filmy, je tak? Byla to nuda bez nápadu. A pokud jde o obsah... ES položil hlavu na špalek, já jsem se od něj ale nedozvěděl NIC, co bych do té doby nevěděl. Jsme prošpiclovaní skrz naskrz. Z části za to vděčíme přirozené (!) touze po maximální bezpečnosti a ochotě přistoupit v jejím zájmu na jakákoliv preventivní opatření, z části mají ztrátu našeho soukromí na svědomí moderní technologie. Věřím, že i v tomhle světě si lidé najdou cesty, jak tomu vzdorovat a čelit, jak to obcházet. Interpersonální komunikace je náročná na čas a není tak pohodlná, jako telefonáty nebo odesílání emailů a esemesek, ale je to jeden z těch způsobů. Představa, že na mě teď někdo kouká, když na hajzlu ťukám do chytrýho telefonu tuhle recenzi, je nepříjemná. Už zítra si ale řízením osudu můžu se svým potenciálním šmírákem vyměnit role. Tahle situace totiž nemá vítězů a poražení můžeme být postupně všichni. Co s tím? Ve filmu o tom nebylo ani zbla. Všechno to povypínat? Nebuďme naivní víc, než je únosné... ()

divak84 

všechny recenze uživatele

za Co si tenhle dokument podle vas zaslouží 4 až 5 hvězd proboha ... WikiLeaks, PirateBay a další jsou milionkrát lépe a úderněji zkomponovány ... BTW ten ženský otravný hlas je k zesrání . ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

´CitizenFour´ získal v únoru 2015 Oscara za nejlepší dokument. Je silné sledovat zákulisí, lidskou stránku mediální události, která se odehrála jenom před dvěma roky a média přinášela její podrobnosti den za dnem. Pro člověka, který pozoroval toto odhalení v médiích a následné přesuny Edwarda Snowdena, tento film nepřináší mnoho zajímavých informací. Všechno už bylo řečeno postupně v médiích. Tady jde jenom o shrnutí pro budoucnost a pro ukázání Snowdenových reakcí na převalení celé kauzy. Změna života jeho i jeho blízkých, pravděpodobně navždy, bylo něco, s čím počítal, ale nedovedl si představit. Týden po Oscarech Snowdenův právník oznámil, že Snowden je ochoten se vrátit do USA a podstoupit nezaujatý soudní proces a že na tom pracuje se svými americkými a německými právníky, ale zatím žádné záruky z USA nedostal, a tak i nadále zůstává v Rusku. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Dokument se venuje hlavne Snowdenovi a momentum predchazejicim prvnimu odhaleni a tesne po odhaleni. Cez je na jednu stranu fajn, jde opravdu o velky milnik a velkou udalost, ktera stoji za prozkoumani, ale uvital bych vic informaci o tom, co jejich odhaleni vyvolalo, jake zmeny/nezmeny. Jinak formalni stranka filmu je na jednicku, atmosfera v hotelovem pokoji se da krajet. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Dost nudně natočená podívaná, která ale obsahuje námět, ze kterého se během natáčení stala událost pětiletí. Čekal jsem to prostě svižnější. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní být přítomen procesu rozpadu demokracie, k němuž dochází, protože se daří prosazovat názor, že ústavu není třeba brát úplně vážně. Oddělovat formu a obsah je v případě tohoto dokumentu zhola nemožné. Nudit se bude pouze ten, koho nebaví obcovat s šokující pravdou (možná se jedná o ty samé lidi, kteří nad skutečnostmi popisovanými v dokumentu pokrčí znuděně rameny a kafrají na málo dynamickou formu). Na Občanovi je zajímavé a důležité hlavně jeho dopad, rovnající se v důsledku nule. Zatímco kdysi stačilo ke zničení prezidenta odposlouchávání několika kanclů, všeobecné a úplné šmírování je drtivé většině lidí šumák. Za úspěchem Snowdenových bývalých kolegů a jejich řídících je skutečnost, že jde o zločin tak obrovský, že na něj neexistuje adekvátní reakce. Skutečně si lze pouze zvyknout? ()

Ashar 

všechny recenze uživatele

Nejnebezpečnější jsou ti co nemají facebook ani instagram... Nevíš, co si myslí, co dělají, jestli chodí do fitka, jestli mají vztah a jestli kurva vůbec žrali! ()

Itar 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument ukazující těch několik výjimečných dní z pohledu novinářů, kteří byli se Snowdenem v přímém kontaktu. Poutavě natočený, přitom ale profesionálně zdramaturgovaný a na nic si nehrající film! A možná právě proto z něj místy běhá mráz po zádech. ()

SHit4U 

všechny recenze uživatele

Je krásné vidět téměř v reálném čase průběh této kauzy. Kamera a zvuk jsou sice stejně špatné jako pohnutky NSA, ale na druhou stranu to dodává dokumentu autenticitu a pocit, že jste svědky něčeho tajného (což vlastně jste). Největší plus filmy je jednoduše jeho obsah, tedy to, to se v něm odehrává a to jak se mění motivace některých postav. Snowden je kupodivu téměř neměnný a očividně si jde za svým a velmi mě překvapilo, že neuhnul ze svých morálních zásad a ze svého plánu. Tady se hodí pouze klobouček a úklon tak hluboký, aži s přetrhám šlachy a rozseknu čelo a to samé platí pro Greenwalda, ve kterém si USA a mistr Potus našli velkého protivníka, který na závěr filmu odhalí ještě možná něco víc, než sám Snowden...Ale co to bylo, to se dozvíme zřejmě v dalším filmu nezadržitelné Laury Poitras. Tedy aspon doufám... ()

Související novinky

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

24.02.2015

Čekáte na příležitost vidět dokumentární film Citizenfour, který letos získal Oskara? Počátkem března budete mít jedinečnou příležitost díky festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Snowden podle Olivera Stonea

Snowden podle Olivera Stonea

20.02.2015

Julian Assange už svůj film má a teď je na řadě další oblíbenec americké vlády, Edward Snowden. Bývalý systémový administrátor NSA, díky němuž víme, že sledování mobilní a elektronické komunikace… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama